Gyermekbetegségek

Hányós gyerek – Mit tegyünk?

A hányás a gyomor tartalmának szájon át történő ürítése. A rekeszizom és a hasizom összehúzódik, és hányinger társul hozzá. Önmagában nem betegség, hanem számos betegség tünete.

A csecsemőknél meg kell különböztetni a közvetlenül a szopás után történő bukástól, amelynél minden erőlködés nélkül távozik az étel, a hányás viszont órákkal az evés után következik be. Ebben az esetben a tej már megemésztődött a gyomorban, ezért túrós állagú.

Okai

Ma elszórtan jelentkezik, és tudjuk a kiváltó okát, például a gyerek túl sokat evett, vagy egy köhögőroham váltotta ki, akkor ártalmatlan jelenség. Ha viszont lázas megbetegedés közben történik, amikor más zavarok is vannak, jó, ha tudjuk, mi a hányás oka. Leggyakrab­ban gyomor- vagy bélbetegségek állnak a háttérben, mint a reflux, a gyomor­kapu összeszorulása, a tejérzékenység, vagy más ételérzékenység, mint például a gluténérzékenység esetleg fertőző megbetegedések: gyomor- és bélhurut, sebészeti problémák: lágyéksérv, valamint a bél fejlődési rendellenességei.

Van, amikor nem a belet vagy a gyomrot érintő betegségek tünetei közé tartozik a hányás: ilyenek a húgyúti betegségek, a fülgyulladás, a hörgő- és tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, az anyagcsere-betegségek, az acetonvizelés, bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin vagy a gyulladáscsökkentők hasz­nálata, balesetek, illetve agyi eredetű megbetegedések.

Ide sorolhatjuk a pszichés eredetű hányást is

A kapcsolat a szülőkkel, osztálytársakkal, a bölcsődei, óvodai, iskolai személyzettel, mind kiválthatják ezt a tünetet, ha na­gyon erős érzelmi megterhelést jelentenek a gyermeknek. Ebben az esetben abból tudhatjuk meg, hogy pszichés problémá­ról van szó, ha a tünetek megszűnnek az okok kiküszöbölése után (például iskolai szünetekben).

Figyeljünk arra, ha a hányás látszólag minden ok nélkül reggel jelentkezik. Ha kizártuk a pszichés okokat, forduljunk szakorvoshoz, hogy a súlyos betegségeket is kizárhassák. Ha a gyermek állandóan hány, valószínűleg megáll a növekedésben. Meg kell határozni a hányás típusát (látványa és tartalma) és azt is, hány naponta jelentkezik.

Tünetek

A hányást hányinger előzi meg, valamint bő nyáltermeléssel, sá­padtsággal, hidegrázással jár. A hasizmok összehúzódnak, és a gyomor tartalma – a többé-kevésbé megemésztett étel és a gyomorsav – kiürül.

Terápia

Csak az orvos körültekintő vizsgálata után adhatók hányás elleni szerek. A hányást gátló gyógyszereknek (metoclopramid, prometazin, perfenacin) súlyos idegrendszeri mellékhatásuk van. Akaratlan mozgást idéznek elő a karon és a lábon, amik megijesztik a szülőket, de ezek visszafordíthatóak. A tejenzimek és a B12-vitamin csökkentik a hányingert, illetve megelőzik az ismételt hányást.

Homeopátia

A javasolt szerek a kö­vetkezők: Senna 5CH, hasfájás, acetonos hányás esetén, Cuprum metallicum 5CH a hasi görcsökkel járó hányásra, ami hideg víz ivásakor javul. ipeca 5CH hányás, hányinger esetén, ha a nyelv tiszta. Cocculus 5CH és Tabacum 5CH a tengeri betegségkor fellépő hányás ellen.

Növényterápia

A menta és az apró csípőspaprika-főzet javíthat a helyzeten.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.