Házi gyógymódok

Ízületitömlő-gyulladás (bursitis): a fájdalomcsillapítás 8 módja

A váll körül 8-8, a térdnél 11 -11, a test mindkét oldalán legalább 78 helyez­kedik el. A legtöbbnek még nevet sem adnak addig, amíg ellátják feladatukat -nincs miért. Ám ha csupán egyetleneggyel probléma van, kiderül, hogy milyen fontos az ízületi tömlőnek (bursa) nevezett kis, folyadékkal telt zsákocska.

Az ízületi tömlők biztosítják az ízületeket mozgató inak súrlódásmentes mozgását. Bár nagyon nagy megterhelésnek vannak kitéve, többnyire nem okoznak panaszt. Ha mégis, a tünetek általában igen súlyosak. Ráadásul nem lehet tudni, hogy mikor következik be a tömlőgyulladás. Sokszor kiújul, elmú­lik, majd megint előjön – ez a bursitis egyik jellegzetes tulajdonsága. Nemcsak a szenvedőt bosszantja, azokat is frusztrálja, akik hatásos kezelési formát java­solnának.

Az ízületi betegségekhez, például az ízületi gyulladáshoz képest a tömlő­gyulladás randira vágyó csúnya mostohatestvér. Az orvostudomány egy napon talán nagyobb jelentőséget tulajdonít majd a szerencsétlen petrezselymet áru­lónak… A szenvedőknek szerencsére nem kell addig várniuk: van néhány ki­próbált és bevált gyógymód, amely a fájdalomra átmeneti enyhülést hozhat.

A nyugalom a legjobb

„Ízületi fájdalmak esetén a legfontosabb az azonnali nyugalom” – mondja dr. Alan Bensman, a Minnesotai Egészség­ügyi és Rehabilitációs Központ orvosa. – Ne végezzen fájdalommal járó tevé­kenységet, ne mozgassa az ízületet. Ebben az esetben nem érvényes a régi mon­dás, miszerint még több munkától elmúlik a fájdalom.”

Mozdulatlanság és jég

„Ha az ízület forró, én általában jeget használok – jelenti ki dr. Allan Thomson, a Teljes Egészség Központ A Termé­szetes Gyógyulásért munkatársa Falls Churchből, Virginiából. – Tíz perc jege­lés után tíz perc szünet következik, és így tovább. Amíg meleg az ízület, ne al­kalmazzon meleget.”

Az ellentétek vonzzák egymást

Ha a fájdalom vagy a duzzadás nem heveny és a forróság is lelohadt, dr. Thomson váltakozó hideg-me­leg kezelést javasol – tíz perc hideg borogatás után tíz perc meleg borogatás kö­vetkezik, majd így tovább.

Recept nélküli szerek

Dr. Bensman szerint ha nem allergiás a gyulladáscsillapítókra, próbálja ki őket. „Nálam az első helyen az aszpirin áll. A késleltetett felszívódású aszpirinnel tartósan magasabb vérszint érhető el, ezért nem kell gyakran szedni. Mivel csak a bélben bomlik le, a fekélybetegeknek sem árt.”

Csökkentse a fájdalmat ricinusolajjal!

A tömlőgyulladás heveny, fájdalmas stádiuma általában négy-öt nap alatt elmúlik. Elhúzódó fáj­dalom esetén más terápiára van szükség. Ilyenkor a hideg helyett melegre, a nyugalom helyett mozgásra van szükség. Dr. Thomson a rendkívül egyszerű­en alkalmazható ricinusolaj-borogatásra esküszik. A ricinusolajat az érintett ízületre kell kenni, majd vattával vagy pamutkendővel be kell burkolni, és me­legítőpárnát vagy meleg vizes tömlőt kell ráhelyezni. Ennyi az egész.

Legyen lendületes!

Ha fáj a könyöke vagy a válla, lóbálja a kar­ját, hogy a fájdalmat csökkentse. Végezze a gyakorlatot naponta többször, al­kalmanként néhány percig. „Ügyeljen arra, hogy megfelelő kiterjedésű mozgá­sokat végezzen – tanácsolja dr. Edward Resnick, a philadelphiai Temple Egye­tem fájdalomkezelő központjának igazgatója -, különben megmerevedik a vál­la, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon kilazul.”

Hajoljon előre, és támaszkodjon egy székre az egészséges karjával. Lógas­sa le a fájó kart, majd hintáztassa előre-hátra, jobbra-balra, aztán írjon le körö­ket először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba.

Próbálja ki a kismacska módszert!

A bursitis utáni tornázás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A normális ízületi mozgás szak­embereink szerint a hajlító-nyújtó gyakorlatok segítségével állítható teljesen vissza.

Hatékonyan nyújtja az elmerevedett vállízületeket az úgynevezett macska-nyújtózás. Ereszkedjen négykézlábra, a kezét nyújtsa előre (ne túl messze). A könyökét tartsa egyenesen, nyújtózzon hátrafelé, és ereszkedjen a sarkára. „Egy másik gyakorlat, hogy a sarokba állva, az ujjaival sétáljon fel a falon a sarokba. A mozdulat akkor hatásos, ha a hónalja majdnem belesimul a sarokba.”

Türelem rózsát terem

Néhányan azt mondják, az ízületi tömlő­gyulladás legjobb kezelési módja a türelmes várakozás legalább tíz napon át. Néha kevesebb időre van szükség, néha többre, de az idő mindenkor hatékony gyógyír. Ha minden más csődöt mond, állította az egyszeri doktor, az idő begyó­gyítja a sebeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.