Érzékszervek

Látás és szemproblémák esetére: tippek a mindennapi élethez!

Mindenki szeretne élesen látni, gyönyörködni a családtagjaiban és a körülötte lévő csodálatos dolgokban. Amikor azonban szembetegségük miatt kontaktlencsét, illetve szemüveget kell hordaniuk, vagy bármilyen látásjavító beavatkozásra szorulnak, az emberek rádöbbennek, hogy az életvitelükben is kénytelenek apró változtatásokat végrehajtani.

Ha a látása nem tökéletes, nem árt megismerni, milyen „technikákkal” könnyítheti meg, illetve teheti biztonságosabbá és élvezetesebbé mindennapi életét. Az alábbi fejezet néhány praktikus stratégiát vázol fel, amelyek segítenek ellensúlyozni a szemproblémákat.

Szerencsére teljesen egészséges a szeme?

Akkor is érdemes elolvasni a következőket, hiszen egészségi állapota megváltozhat, valamint rokonait, barátait is érintheti a látáscsökkenés. Az ismertetett praktikák a MÉHÉSZ-stratégia szerves részét képezik. Ne feledje, a fő cél a minél élesebb látás biztosítása, hogy egész életében megtapasztalhassa a világ szépségeit.

Cselekedjen!

Megromlott látásának nem feltétlenül kell befolyásolnia életminőségét, amennyiben bizonyos időközönként értékeli szeme állapotát, esetlegesen változtat az életmódján, és a szemészet minden lehetséges vívmányát kihasználja. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az idős emberek sajnos gyakran nem hordják a szemüvegüket, pedig szükségük lenne rá, vagy nem megfelelő erősségű szemüveget használnak.

Sokan észre sem veszik, hogy látásuk romlik, és nincsenek tisztában a rendszeres szemvizsgálat jelentőségével. Az Ön esetében ezek a megállapítások már nem helytállóak, hiszen alaposan áttanulmányozta az előző fejezeteket. Ha azonban a szakemberek segítsége és saját erőfeszítései ellenére továbbra sem szűnnek meg a panaszai, számtalan módszer kínálkozik ezek kezelésére.

Hasznos a testnek, hasznos a szemnek

Az egészséges életmódra vonatkozó tanácsok követésével az életét és a szeme világát is megmentheti. Ami a látásnak jó, az általában az egész szervezetnek is jó. Így a bemutatott módszerek a korai halálozás gyakori okai, például a szívbetegségek és bizonyos rákbetegségek ellen is védelmet nyújtanak.

Állandó látási panaszok esetén sem késő egészségesebb életvitelt kialakítani. Ha megfogadja az ebben a cikkben felsorolt tanácsokat, két másik veszélytől is megóvhatja magát: a közúti balesetektől és az esésektől.

Nézzen a lába elé!

A botlások és esések, amelyek általában azért következnek be, mert rosszul mérjük fel a helyzetet, vagy nem látunk meg valamit, mindig kellemetlenül érintik az embert. Az életkor előrehaladtával ráadásul, amikor a csontok sérülékenyebbé válnak, eséskor el is törheti valamijét, például a csuklóját vagy a csípőjét. Ez pedig hosszú távon befolyásolhatja az életminőséget. A csípőcsonttörés az időseknél a függetlenség elvesztésének leggyakoribb oka. Az esések hátterében náluk legtöbbször a romló látás áll. Ezért elengedhetetlenül fontos esetükben a rendszeres szemvizsgálat, a megfelelő erősségű szemüveg és a megkarcolódott lencse cseréje.

Látás és egyensúly

A látás a megfelelő egyensúlyérzék alapfeltétele. A testhelyzettel és a környezetben zajló mozgásokkal kapcsolatos vizuális információk segítik az agyat a test „stabilizálásában”. Ezzel magyarázható, hogy a gyorsan mozgó környezettől, ami félrevezeti az agyat a tárgyak hollétét illetően, tengeribetegséget és rosszullétet érzünk, csukott szemmel pedig nehezebben tudunk egyenesen felállni. Ilyenkor a test előre-hátra kilengése 20-70%-kal nő. A gyenge látás fokozza az elmozdulást, és rontja az egyensúly érzéket.

Gyakorlati teljesítményfelmérő teszt

Milyen az egyensúlyérzéke?

Íme, egy egyszerű, otthon elvégezhető teszt, az egylábas egyensúlyvizsgálat. Mindössze stopperre lesz szüksége hozzá, vagy egy családtagra, ismerősre, aki másodpercmutatós órát hord.

 • Lapos talpú cipőben vagy mezítláb álljon egyenesen, arccal a konyhapult, illetve egy masszív, magas támlás szék felé fordulva. (Ez azért kell, hogy megkapaszkodhasson, ha imbolyogni kezd.) Amennyiben nem bízik egyensúlyérzékében, az ágy mellett végezze a gyakorlatot. Sőt, a legjobb, ha tartózkodik a közelben valaki, hogy egy esetleges esésnél elkaphassa.
 • Karját fonja keresztbe a mellén, majd emelje fel az egyik lábát, térdben körülbelül 45 fokban behajlítva. Csukja be a szemét, és ezzel egy időben indítsa el a stoppert, vagy kérje meg segítőjét, hogy mérje az időt.
 • Ha kinyújtja a karját, elveszíti az egyensúlyát, vagy le kell tennie a lábát a földre, azonnal állítsa meg az órát. Tartson néhány perc szünetet, majd ismételje meg a műveletet a másik lábával is.

Vesse össze időeredményét a korosztályok átlagaival:

20 és 49 év között: 24-28 másodperc, 50 és 59 év között: 21 másodperc, 60 és 69 év között: 10 másodperc, 70 és 79 év között: 4 másodperc

80 éven felül: a többség egyáltalán nem tudja végrehajtani a gyakorlatot

Ha teljesítménye jóval elmarad korcsoportjáétól:

Próbáljon egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat végezni. Kérdezze meg továbbá kezelőorvosát, nem ronthatja-e az egyensúlyérzékét valamelyik gyógyszere vagy egyéb egészségi probléma. A tesztet időről időre érdemes megismételni.

Kontraszt és mélység

Az öregedéssel nem csak az apró betűs szöveg olvasása lesz egyre problémásabb. A kontrasztérzékenység is csökken, ami nehezíti a különböző felületek körvonalainak elhatárolását. így – különösen gyenge megvilágítás mellett – a többség nem veszi észre az olyan potenciális veszélyforrásokat, mint például a járdaszegély vagy a lépcső. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez a homályosító hatás nagyobb eséllyel okozhat esést, mint pusztán az éles látás romlása. A mélységérzékelés még ennél is lényegesebb.

Egy vizsgálatból az derült ki, hogy a látás kilenc különböző mérőszámából ez az esések legbiztosabb előrejelzője. A mélységérzékelés a két szem együttműködésén alapul. Ha csak az egyik szemével lát valaki jól, ugyanakkora valószínűséggel bukik orra, mint azok, akiknek mindkét szeme gyengébb.

Biztonságos lépcső

Amikor botlásokról és esésekről van szó, a lépcső az első számú közellenség. Ennek nem kellene szükségszerűen így lennie. Gondoskodjon arról, hogy az otthoni lépcső mellett mindkét oldalon legyen kapaszkodó, amely elbírja a testsúlyt. Ezért rögzítse – vagy szakemberrel rögzíttesse – alaposan a falhoz.

Ha élénk színű öntapadós szalagot ragaszt a lépcsőfokok szélére, könnyebben észreveszi az akadályt. Az első és az utolsó lépcsőfokra tegyen elütő színű jelzést, így azonnal látja, mikor ér a padló szintjére a lépcsősor alján, illetve tetején.

Érdemes elhelyezni egy telefonkészüléket az ágy mellett, hogy amikor csörög, ne kelljen lerohanni az alsó szintre. Még jobb megoldás a vezeték nélküli vagy a mobiltelefon. Mindig tartson továbbá a keze ügyében egy zseblámpát áramszünet esetére.

Ötletek az elesések megakadályozására

Tudta, hogy az idős emberek körében az esések egyharmada otthon következik be? Ráadásul olyan triviális okokból, mint mondjuk egy felgyűrődött szőnyeg? Amint a szülőknek javasolják, hogy kisgyermekük érdekében tegyék biztonságossá a lakást, úgy a felnőtteknek is ajánlott fényes nappal figyelmesen körüljárni a házat, kertet és feltérképezni a lehetséges veszélyforrásokat,

Íme, néhány nyilvánvaló „kockázati tényező”:

 • Rögzítetlen tárgyak a padlón, járdán.
 • Kígyózó elektromos és telefonvezetékek.
 • Csúszós padló és fürdőkád.
 • Rossz állapotú berendezési tárgyak.
 • Kopott szőnyegek, különösen a lépcsőn és a lépcsőfordulóban.
Elégtelen megvilágítás. Rögzítés nélküli szőnyegek. Rosszul elhelyezett bútordarabok, pl. alacsony dohányzóasztalok. Megfelelő kapaszkodók, korlátok hiánya a lépcsők mellett és a fürdőszobában.

Rengeteg egyszerű megoldás kínálkozik arra, hogy biztonságosabbá varázsolja otthonát:

 • Tartson rendet a padlón. Távolítsa el a tárgyakat az útból, és keressen számukra megfelelő tárolóhelyet.
 • Tüntesse el vagy ragasztószalaggal rögzítse a vezetékeket és a telefonzsinórokat.
 • A bútorok elrendezésével biztosítson akadálytalan be- és kijárást a helyiségekből.
 • Szabaduljon meg a biztonságos mozgást akadályozó bútordaraboktól, pl. a sámlitól.
 • Szerelje le a görgőket a bútorok talpáról, vagy tegyen alájuk görgőféket, hogy megelőzze az elgurulásukat.
 • Szőnyeg ragasztóval rögzítse a szőnyegeket, vagy szedje fel őket az adott helyiségben.
 • Hozassa rendbe, esetleg cserélje le a kopott, csúszós szőnyegeket.
 • Helyezzen el csúszásgátló szőnyegeket a fürdőszobában és a konyhai mosogató előtt.
 • A fürdőkádban és a zuhanytálcában használjon csúszásgátló alátétet, és ha nincs szőnyeg, rakjon csúszásgátló kilépőt a fürdőszoba padlójára.
 • A zuhanyzóban szerelje ésszerű magasságra a polcokat, hogy könnyen elérhesse a szappant vagy a sampont. Sokan éppen akkor csúsznak el a zuhanyzóban, amikor lehajolnak egy elejtett tárgyért.
 • Legyenek kapaszkodók a fürdőszobában, a lépcsőfeljárónál és a kinti lépcsők mellett.
 • Ne fényezze csúszósra a parkettát.
 • Gondoskodjon megfelelő világításról – különösen a lépcsők közelében – kívül, belül.
 • „Több szem többet lát” alapon minden tavasszal kérje meg egy barátját vagy rokonát, hogy vizsgálja át a kültereket. Ügyeljen arra, hogy a gyalogjárókon ne maradjon moha, gaz, falevél, kerti eszköz, kő- és más törmelék. Cserélje ki, illetve javítsa meg a repedt járdalapokat és egyenetlen járófelületeket.
Jó tudni! Lábbeli bölcsesség: Ha a látása már nem olyan, mint régen, mindig komfortos, lapos sarkú lábbelit viseljen. Elhordott cipőit, papucsait – bármilyen kényelmesek is – még azelőtt cserélje le, hogy a botlás szempontjából kockázatot jelentenének.

És lőn világosság…!

Az emberek meglepően keveset törődnek azzal, hogy otthonukban csökkentsék a veszélyforrásokat. Pedig nyilvánvaló, hogy sokkal kényelmesebb és biztonságosabb az élet, ha valaki látja, amit csinál. Sötét folyosókra és kísérteties lépcsőházakba szereltessen fel több lámpát. Gondosan válassza ki azonban a világítás erősségét. Egyes energiatakarékos izzók csak nagyon lassan gyulladnak fel, a túlságosan erős, vakító és szemkápráztató fény pedig ugyanolyan balesetveszélyes lehet, mint a sötétség.

Íme, néhány ragyogó ötlet:

 • Figyeljen arra, hogy a kapubejárók, lépcsők és folyosók a funkciójuknak megfelelő, maximális teljesítményű izzóval kerüljenek megvilágításra.
 • Hagyja égve a lámpát éjszakára az előszobában vagy a lépcsőfordulóban arra az esetre, ha ki kellene mennie a hálószobából.
 • A lépcsők aljánál és tetejénél, valamint a folyosók mindkét végén könnyen elérhető villanykapcsolók legyenek.
 • Tervezze meg jól a világítást az egész házban. Gondoskodjon róla, hogy a konyhai felületek elegendő fényt kapjanak. A lakószobákban asztali és állólámpákkal ellensúlyozza a gyenge fali és mennyezeti megvilágítást.
 • Kerülje a csupasz izzókat, az átlátszó üvegből készült lámpaburákat és csillárokat, mert ezek elvakíthatják.

A multifokális szemüveg megsokszorozhatja a problémákat?

Születésnap már a múlt homályába vész? Valamilyen okból ki van téve az esés vagy csonttörés kockázatának? Kétszer is gondolja meg, mielőtt multifokális szemüveget, illetve kontaktlencsét választana. Ezeket úgy alakítják ki, hogy a lencse felső része a távollátást, az alsó része pedig a közellátást segítse. A baj csak az, hogy a távoli kontrasztérzékenységet és a közeli mélységérzékelést egyaránt rontják.

Ez a kettős hatás pedig akadályozza a talajszinten leselkedő veszélyforrások észlelését. Számos tanulmány kimutatta, hogy a multifokális lencsék idős embereknél növelik az elesés valószínűségét. Némelyik vizsgálat szerint az ilyen jellegű lencsék viselése több mint kétszeres kockázatot jelent. Érdemes tehát fontolóra venni, hogy külön-külön szemüveget használjon a távollátáshoz és az olvasáshoz.

Amennyiben számítógépezni mindenképpen multifokális lencsével szeretne, ne feledje levenni, mielőtt járkálni kezd a lakásban, különösen a lépcsőn. Ne hordja továbbá a szabadban, főleg tömegközlekedési eszközökön.

Látás és vezetés

A látás bizonyos időskori változásai kihatnak az autóvezetésre. Egyre körülményesebb újrafokuszálni a távoli tárgyakról a közeliekre, lassul a reakcióidő, és mind több fényre van szükség a megfelelő látáshoz. A korral jár az is, hogy a szem nehezebben tud alkalmazkodni az éles fényekhez, különösen a fényerő hirtelen, nagymértékű módosulásaihoz, mondjuk, amikor egy fákkal övezett útszakaszról kiér a napfényre. Általában a perifériás látás is romlik, tompulnak továbbá a színek.

Szerencsére rengeteg mindent tehet e problémák enyhítésére:

 • Ne vezessen fáradtan.
 • Maradjon éber, és koncentráljon.
 • Gondoskodjon arról, hogy friss legyen a levegő a járműben. Gyakran tartson pihenőt.
 • Vezetéshez, ha kell, mindig viselje a szemüvegét, kontaktlencséjét, és tartsa azt tisztán.
 • A szélvédő legyen kívül-belül tiszta.
 • Erős napfényben hordjon jó minőségű napszemüveget Ne feledje, hogy a lemenő nap fénye szinte „eltünteti” a fehér útjelzéseket, amelyek így alig észrevehetővé válnak. A csillogás mérsékléséhez a szemüveg lencséjét tükröződéscsökkentő bevonattal lehet ellátni.
 • Kerülje a széles keretű és a teljes szemet takaró napszemüvegeket, mert ezek akadályozhatják a perifériás látást.
 • Tartson lépést a többi kocsival, de ne menjen túl közel az Ön előtt haladóhoz.
 • Legyen különösen óvatos az útkereszteződéseknél, főleg balra kanyarodáskor.
 • Ne vállaljon felesleges kockázatot. Ha nem érzi jól magát, ne üljön autóba.

Gyógyszerek és autóvezetés

Életkortól függetlenül számos készítmény befolyásolhatja az éberséget, a reakcióidőt, sőt a látást, így kockázati tényező az autóvezetésben. Ha nem biztos a dolgában, kérje ki a háziorvos vagy a gyógyszerész véleményét.

A szedatív hatásért főként az altatók, fájdalomcsillapítók, nyugtatók, antidepresszánsok, valamint az allergia, nátha és orrmelléküreg-gyulladás elleni szerek felelősek. Ugyanez vonatkozik természetesen az alkoholra is: már egyetlen ital hatással lehet az autóvezetésre.

Sötétedés után óvatosabban!

Sok 40 éven felüli sofőr érzi úgy, hogy egyre nehezebben megy az éjszakai vezetés. Idősebb korban a szem lassabban alkalmazkodik a félhomályhoz, és érzékenyebb a vakító, ragyogó fényekkel szemben. A legkézenfekvőbb megoldás úgy tervezni az utazást, hogy el lehessen kerülni a szürkületet és az éjszakát. Amennyiben ez valami miatt nem kivitelezhető, a következő tanácsok minden korosztály számára segítenek az éjszakai vezetésben.

Éjszakai vezetéshez tippek:

 • Lehetőség szerint maradjon a jól kivilágított főutakon.
 • Ha előre tudja, hogy éjszaka kell vezetnie, előző nap kerülje az erős napfényt. Minél élesebb a fény, és minél hosszabb ideig éri a szemet, annál tovább tart hozzászokni a sötétséghez. Nappal tehát viseljen napszemüveget, és ha tudja, tartsa az autót árnyékban.
 • Éjszakai vezetés közben ne hordjon színezett lencséjű szemüveget.
 • A fényszórókat állítsa be, hogy ideálisan világítsák meg az Ön előtt lévő útszakaszt.
 • A csillogás csökkentése érdekében viseljen tükröződéscsökkentő bevonattal ellátott lencséjű szemüveget.
 • Éjszaka vezessen lassabban, és olyan sebességet válasszon, amelynél a fényszóró által megvilágított területen belül meg tud állni.

Látás, jogsi, és jog

A vezetői engedélyhez szükséges egészségi alkalmassági vizsga érvényességi ideje 40 éves korig tíz, 60 éves korig öt, 70 éves korig három, e felett kettő év. Az ún. 2. alkalmassági csoportba tartozók, azaz a „hivatásos jogosítvánnyal” rendelkezők ennél sűrűbben kötelesek a vizsgálaton megjelenni. Az alkalmasságot a háziorvos állapítja meg.

Ha a látást nem tartja megfelelőnek, szemészeti szakrendelésre utalja az érintettet. Itt kiderülhet, hogy a probléma hátterében szem-betegség áll, vagy az idősödés miatt egyszerűen csak szemüveget kell hordani. Az a tény, hogy látásjavító eszközre (szemüvegre, kontaktlencsére) van szükség az éles látáshoz, bekerül a jogosítványba. Vezetéskor a sofőr köteles ezeket az eszközöket használni.

Jó tudni! Milyen a szeme a vezetéshez? Gondolta volna, hogy az autósok 5%-ának nem megfelelő a látása a gépkocsivezetéshez? Egy felmérés szerint, amelyben több mint 800 jogosítvánnyal rendelkezőt vizsgáltak meg, kiderült, hogy 5%-uknak nem kielégítő a kétszemes látása. Ez azt jelenti, hogy olyan korrekcióra lenne szükségük, amely nélkül nem kaphatnának vezetői engedélyt.

Bár a jogosítványt időről időre meg kell hosszabbítani, a két alkalmassági vizsgálat közti időben is kialakulhat rövidlátás, illetve romolhat a szürkületi látásélesség. A nem megfelelő látás is az egyik oka a közlekedési baleseteknek. Ne kockáztassa a maga és mások életét! Ha rendellenességet tapasztal, forduljon orvoshoz, és kérdezze meg, vezethet-e ilyen állapotban.

Merész és mutatós?

Ha erős kontraszthatás érvényesül, rendszerint könnyebb észrevenni a tárgyakat. Állandóan belebotlik a kanapéba? Terítse le élénk színű takaróval, vagy fesse a mögötte lévő falat vele ellentétes színűre. Helyezzen a villanykapcsolók peremére csíkos szegélyragasztót, amit félhomályban is rögtön észrevesz. A szobák között viszont a lehető legkisebb legyen a kontraszt, különben a szem nem tud elég gyorsan alkalmazkodni. Ugyanezért, amikor a napfényes kertből belép egy félhomályos szobába, vagy fordítva, érdemes néhány pillanatot hagyni a szemnek arra, hogy megszokhassa a változást.

Kis segítőtársak

Számtalan, a gyengén látók életét megkönnyítő segédeszköz létezik, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják az életminőséget. Használatukkal kevésbé lesznek zavaróak a meglévő látási rendellenességek.

Íme, egy kis válogatás ezekből az eszközökből.

 • Olyan kar- és faliórát válasszon, amelyen nagyméretű arab számok és vastag mutatók vannak (a római számokat nehezebb kiolvasni).
 • Nagy betűmérettel nyomtatott, ún. öregbetűs könyveket olvasson.
 • Nagy billentyűs és különböző színű háttérrel rendelkező nagy betűs vagy érintésmintás klaviatúrát vásároljon.
 • Nagy betűméretet állítson be a szövegszerkesztőben, majd kísérletezzen különböző színekkel és hátterekkel. A fekete hátterű sárga szöveget gyakran könnyebb elolvasni, mint a fehér alapon feketét.
 • Golyóstoll helyett írjon inkább filctollal.
 • A hangfelismerő szoftver az elhangzó szöveget írott formájúvá tudja átalakítani. Olyan beszédprogram is kapható, amely hangosan felolvassa az írott szöveget.
 • Szerezzen be nagy betűs naptárat, beszélő és tapintható kar-, illetve faliórát, nagyítót az olvasáshoz és íráshoz. A beszélő számítógép és mérőszalag is jó szolgálatot tehet.
 • Napjainkban már hangvezérelt mobiltelefonhoz, hangoskönyvekhez, hanggal állítható időmérőkhöz, beszélő hőmérőhöz, vérnyomásmérőhöz, mérleghez és vízszintjelzőhöz is hozzá lehet jutni.
 • Egyre több kifejezetten gyengén látók számára készült tájékoztató anyag jelenik meg mind nyomtatott formában, mind az interneten.
 • A világon sokfelé, így ma már Magyarországon is előírják a jogszabályok, hogy a gyógyszerek csomagolásán Braille-írással fel kell tüntetni a készítmény nevét és hatáserősségét.

Amikor zöld az eper

A színtévesztők nem fekete-fehérben látják a világot, hanem csak bizonyos színeket képtelenek megkülönböztetni. Íme, néhány praktikus tanács, hogyan lehet megbirkózni a színtévesztésből eredő problémákkal.

Következzenek a tanácsok:

 • A neon- és egyéb fénycsöves világítás még azokat a színeltéréseket is elkendőzi, amelyeket normál körülmények között el tud valaki határolni. Ezért ruha vagy lakásdekoráció vásárlásakor kérje meg az eladót, hogy a termék színét az ablaknál vagy a szabadban is megnézhesse.
 • Vörös-zöld színtévesztők esetében előfordulhat, hogy nem veszik észre a bőrpírt. Ők kenjenek magukra bőséges mennyiségű naptejet, nehogy a strandolás végére rákvörösre égjenek.
 • Nehezen tudja eldönteni, megsült-e a hús? Ne csupán a kinézetük alapján tekintse megfőttnek az ételeket. Inkább mindig kövesse a receptben ajánlott időtartamokat, nem megfeledkezve a sütő előmelegítésének idejéről sem. A legjobb, ha megkér valakit, hogy ellenőrizze, eléggé átsült-e az étel, főleg a sertés- és a csirkehúsok.
 • Szerezzen be zoknicsipeszt. Könnyen megtörténhet hogy páratlanul kerül elő egy-egy darab a mosógépből. Ha még ráadásul színtévesztő is, talán soha többé nem sikerül összepárosítani őket. Miután lekerült a lábáról, azonnal rögzítse egymáshoz a zoknikat a műanyag zoknicsipesszel. így párban fognak a mosógépbe, majd a fiókba kerülni.
 • Keressen olyan számítógépes szoftvert, amelynek segítségével beállíthatja a képernyőn lévő színeket, a weboldalak színeit is beleértve.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.