Házi gyógymódok

Oldalszúrás: 9 módszer, amivel elkerülhető

Amikor hirtelen éles, szúró fájdalmat érez az oldalában, az attól van, hogy a rekeszizom, ez a mellkas és a hasüreg között elhelyezkedő izom összerándul, mert nem jut elegendő oxigénhez. „A futás néha blokkolja a rekeszizom vérellátását – magyarázza dr. Gabe Mirkin sportorvos. Minden egyes térdemelésnél megfeszülnek a hasizmok, ami­től a hasüregben megnő a nyomás. Amikor mélyeket lélegzik, mellkasának tér­fogata a szokásosnál nagyobb mértékben nő.

Ez a kettős nyomás, alulról a meg­feszült hasizom, felülről pedig a kitágult mellkas, gátolhatja a rekeszizom felé tartó vér áramlását.” Mivel így nem jut elég oxigénhez, az izom begörcsöl és fáj. Ha nem egyenletesen lélegzik, akkor futás, sétálás, de még nevetés közben is megfájdulhat az oldala. A következőkben néhány jó tanáccsal segítünk kezelni a problémát:

Álljon meg!

Amikor jelentkezik a szúró fájdalom, azonnal hagyja ab­ba, amit csinál. Lazítson, pihenjen, hogy a görcsös izom ki tudjon engedni.

Nyomja meg ott, ahol fáj!

Három ujjai nyomja meg azt a pon­tot, ahol a legjobban fáj, esetleg ezzel a három ujjal óvatosan masszírozza a fáj­dalmas területet. Ez gyakran elég ahhoz, hogy elmúljon a fájdalom, mondja Dávid Balboa sport-pszichoterapeuta.

Fújja ki jól a levegőt!

Amikor elkezdi kimasszírozni a fájdalmat a rekeszizomból, vegyen mély lélegzetet, szorítsa össze az ajkát, majd fújja ki olyan erővel, amilyennel csak tudja. Újabb levegővétel után ismételje meg az erőteljes kilégzést. Ez úgy működik, mint a jóga – állítja dr. Balboa – gyakor­latilag belülről masszírozza az elgyötört izmot.

Belégzés, kilégzés

Masszírozza tovább fájdalmas oldalát, és köz­ben próbálja meg elérni, hogy a légzése a normál ütemre lassuljon. Amint a lég­zése ismét egyenletes lesz, a fájdalom megszűnik.

Hagyja abba a futást és sétáljon!

Ha futás közben kezd el szúrni az oldala, néha már annyi is elegendő a görcsös izom ellazításához és ez­által a fájdalom enyhítéséhez, hogy a futást abbahagyva lassan sétál tovább, mondja dr. Suki Jay Rappaport, kaliforniai mozgásoktató. Miután a görcs el­múlt, ismét gyorsíthat, és tovább futhat.

Hasi légzés

Mielőtt ismét sétálni vagy futni indulna, fontos, hogy megismerje azt a légzéstechnikát, amely segít elkerülni ezt a kellemetlen, szú­ró fájdalmat. Dr. Balboa tanácsára végezze el a következő gyakorlatot: nézzen le a mell­kasára. Nézze erősen, miközben nagy levegőt vesz. Mi mozdult? Ha csak a mell­kasa mozdult, akkor ön mellkasi légzéssel veszi a levegőt, és ez nem elegendő. Ahhoz, hogy el tudja kerülni a szúró oldaltáji fájdalmat, a légzésbe be kell von­ni a rekeszizmot is. Ha a rekeszizom részt vesz a folyamatban, akkor levegő­vételkor a mellkason kívül a has is megemelkedik.

Tartsa szemmel a hasát

Ve­gyen mély lélegzetet és fújja ki a levegőt. A hasának ki-be kell mozogni. Sportolás közben nincs helye a peckes járásnak, lazán, kényelmesen kell mo­zogni, figyelmeztet dr. Balboa. Egyébként meg ugyan ki figyelné, hogy kitol­ja-e a hasát futás közben? A hasi légzés gyakorlásához mélyeket kell lélegezni. Tudatosan figyelje a lélegzését testedzés közben, és néhány hét elteltével garantáltan át fog szok­ni a hasi légzésre.

Masszírozza a rekeszizmát!

Mint minden izomnak, a rekesz­izomnak is szüksége van bemelegítésre edzés előtt. Ezért, még mielőtt kinyújtóztatná a lábát, rekeszizmát részesítse légzéses masszázsban, és hozza jó for­mába. Üljön le a földre, tegye egyik kezét a mellkasára, a másikat pedig a hasára. A légvételek közben azt kell éreznie, hogy mindkét keze le-föl mozog. Ez ugyanis azt jelzi, hogy, nagyon helyesen, a teljes légzőkapacitását kihasználja, és ebben a rekeszizom is részt vesz. A bemelegített rekeszizom sokkal kevésbé hajlamos a begörcsölésre.

Ne hagyja abba a lélegzést

Az emberek önkéntelenül is visszatartják a lélegzetüket, amikor megijednek, fáznak vagy el akarják kerül­ni a fájdalmat, mutat rá dr. Balboa. Helyesebb, ha szabadjára engedi érzéseit, és nem próbálja őket megúszni erőltetett levegő visszatartással. Ha ezt megszok­ja, sokkal természetesebben és egyenletesebben vesz majd levegőt edzés köz­ben is.

Álljon meg!

Bár a szúró oldaltáji fájdalmat a rekeszizom görcse okoz­za, kocogás és futás közben egy, a bélben elakadt gázbuborék is okozhat hason­lóan éles fájdalmat, jegyzi meg dr. Rappaport. Minden aerob testedzés lassítja vagy le is állítja az emésztési folyamatot, mert a vérkeringésnek az emésztés helyett elsősorban az izmok segítségére kell sietnie, magyarázza dr. Balboa. Ezért figyelmeztetik a futókat, hogy verseny előtt legalább két órán keresztül ne egyenek semmit. Emiatt van az is, hogy azok­nak, akik futás közben sok vizet isznak, hasmenésük lehet.

Milyen jó tanácsot lehet még adni?

Nagyon gondosan válassza meg, hogy edzés előtt mikor és mit eszik. Fogyasszon sok rostot. Próbálja meg átmozgat­ni a beleit, mielőtt belekezdene a mozgásba, különösen ha gyakran szúr az ol­dala.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.