Házi gyógymódok

Szapora szívverés (tachycardia): 12 módszer, hogy csillapítsa a szívdobogást

Hirtelen lép fel. Nem is érzi a szívét, azután bumm!, sebesen elkezd kala­pálni. A percenkénti 72 ütés néhány másodperc alatt 120-180-200-ra emelke­dik. Lehet, hogy a légzésszám is megnő, és a hányinger felléptével fokozódik a pánik is. Előfordulhat, hogy verejtékezni kezd.

Lehetőség van azonban a szapora szívverés lelassítására. Az alábbiakban talál néhány módszert, amelynek segítségével meg lehet ezekkel a rohamokkal birkózni, és néhány életmódbeli tippet is, hogy miként lehet kialakulásukat megelőzni.

Lassítson!

Gondolja azt, hogy a szaporán verő szív egy villogó pi­ros lámpa, ami azt jelzi: „Hagyd abba, amit csinálsz! Nyugodj meg, pihenj le!” A nyugalom valóban a legjobb módszer arra, hogy megállítsa a rohamot, állít­ja dr. Dennis S. Miura, a Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvostudományi ka­rának szívritmusszakértője.

A bolygóideg ingerlése!

Hogy a szív milyen gyorsan ver és mi­lyen erősen húzódik össze, azt a szimpatikus és paraszimpatikus idegek szabá­lyozzák. Amikor a szív gyorsan ver, a szimpatikus rendszer az aktívabb. (Ez az a rendszer, mely „felpörgeti” a szervezetet.) Ilyenkor az irányítást át kell kap­csolni a sokkal „megnyugtatóbb” paraszimpatikus rendszerre. Amikor a boly­góideget serkenti, olyan kémiai folyamatot indít el, mely ugyanúgy hat a szív­re, mint amikor az autójában a fékbe tapos. Ennek az egyik módja az, hogy mély lélegzetet vesz és présel, mintha szé­kelne, mondja dr. John O. Lawder háziorvos.

Nyomja meg a jobb oldali carotisartériát!

Egy másik manőver a jobb oldali carotisra kifejtett óvatos nyomkodó masszázs. Kérje meg orvosát, hogy mutassa meg a nyomás megfelelő helyét és helyes mértékét! Dr. James Franckelton clevelandi háziorvos, az immunológia és az érbetegségek specialistája és kutatója szerint az artériára amennyire csak lehet, az állkapocs alatt kell nyomást gyakorolni, ott, ahol az ér a nyakkal érintkezik.

Próbálja ki a búvárreflexet!

Amikor a tengeri emlősök a hi­degebb vízbe merülnek, szívritmusuk automatikusan lelassul. A természet így óvja az agyukat és a szívüket. Ön is kipróbálhatja a búvárreflexet, ha az arcát egy-két másodpercre egy jéghideg vízzel megtöltött lavórba meríti. „Ez néha megszünteti a szapora szívverést”, állítja dr. Miura.

Szakítson a kávéval!

De ugyanez vonatkozik a kólára, teára, cso­koládéra, testsúlycsökkentő tablettákra és a serkentőszerek minden formájára. Dr. Miura szerint a túl sok stimuláns fokozza a rohamokban fellépő, pitvari ere­detű szapora szívverés kockázatát.

A hipotalamusz szerepe

A szív működését az agy, az agyban található hipotalamusz irányítja, mondja dr. Franckelton. Ezért fontos, hogy a hipotalamusz számára minden szükséges támogatást – megfelelő táplálkozás, testmozgás, pozitív hozzáállás – megadjon, fenntartva ezzel a vegetatív ideg­rendszer feletti kontrollt. a vegetatív idegrendszernek két alrendszere van: a szimpatikus, mely az emésztést kivéve a szervezet valamennyi életfunkcióját felgyorsítja, valamint a paraszimpatikus idegrendszer. A stressz, az egészségtelen táplálkozás és a szennyező anyagok hatására a hipotalamusz elveszítheti a vegetatív idegrendszer feletti kontrollt. Ezt az ál­lapotot dr. Franckelton szimpatikus túlsúlynak nevezi.

Ön is segíthet azonban, hogy a hipotalamusz ne veszítse el a kontrollt.

  • Rendszeresen és egészségesen étkezzen, és csak mértékkel fogyasszon édességet! Ha kihagy egy étkezést, majd édességgel és üdítőitalokkal tömi magát, a hasnyálmirigy enzimei gyorsan dol­gozni kezdenek, hogy a fokozott cukorbevitelt ellensúlyozzák. Túl sok inzulin jut a keringésbe, és a vércukorszint leesik (ezt reaktív hipoglikémiának hívjuk). A mellékvesék adrenalint juttatnak a szervezetbe, ami mobilizálja a májban le­vő glikogént. Az adrenalin hatására a szívverés hirtelen felgyorsul és pánik lép fel.
  • Az anyagcserének megfelelően állítsa össze az étrendjét!Akinek gyors az anyagcseréje, fogyasszon több fehérjetartalmú ételt, ajánlja dr. Lawder. A fehérjetartalmú ételek emésztése tovább tart, ami megelő­zi, hogy a vércukorszint túl alacsonyra leessen. Ha a vércukorszint leesik, a fent leírt folyamatot váltja ki.
  • Lazítson

Dr. Lawder összefüggést fedezett fel a perfekcionizmus, a fel­felé törekvés, a becsvágyó egyéniség és a pitvari eredetű, rohamokban fellépő szapora szívverés között. Szerinte ugyanezen emberek szenvednek migrénes fejfájásban is. A szív átvezetési mechanizmusai esetükben fokozódnak, és króni­kus adrenalin túlstimuláció alakul ki. Amikor fokozott stressz alatt állnak, a szív vegetatív irányítása megszakad, és a szívműködés szabálytalanná válik. Hogyan lehet ezt ellensúlyozni? Kezdjen relaxációs programot, gyakorol­ja a biofeedbacket, vagy idézze fel a „derű, nyugalom és béke képeit”, tanácsol­ja dr. Lawder.

Orvosi segítség

A súlyos szívritmuszavar

Nem akarjuk szükségtelenül megijeszteni, de ha a szíve nem ver ritmusosan, azonnal menjen orvoshoz. „Csak az orvos tudja megkülönböztet­ni a rohamokban fellépő, pitvari eredetű szapora szívverést a ritmuszavarok sokkal komolyabb fajtáitól”, figyelmeztet dr. Arthur Selzer belgyógyász pro­fesszor.

A kamrai eredetű szapora szívverés a súlyosabb típusú ritmuszavarok egyik fajtája. Akkor fordul elő, amikor az egyik kamra hirtelen szabálytalan ritmusban kezd el összehúzódni. (A kamra a szívnek az a része, amely a vért visszapumpálja az artériákba.) Az artériákba visszajutó vér mennyi­sége ilyenkor nagymértékben csökkenhet. Gyengeség, izzadás, sőt esz­méletvesztés is előfordulhat.

A kamrai remegés (fibrilláció), mely néha a kamrai tachycardia szövőd­ménye, általában halállal végződik. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a szív ritmusának bármely változására oda kell fi­gyelni. A roham megfelelő kezelése a rendellenesség okától függ.

Fogyasszon elegendő magnéziumot!

A magnézium vé­di a sejteket, állítja dr. Franckelton. A szívizomsejtekben a magnézium hozzá­járul a kalcium hatásának ellensúlyozásához. Ha a kalcium bejut a sejtbe, a sej­ten belül az izmokat összehúzódásra serkenti. A magnézium központi fontosságú a sejt azon enzimei számára, melyek a kalciumot kipumpálják a sejtből. Mag­nézium hatására az összehúzódás és az elernyedés ritmusossá válik. Magnézi­um található a szójababban, a mogyorófélékben, a babban és a korpában.

Figyeljen a káliumbevitelre!

A kálium egy másik olyan ásvá­nyi anyag, mely lassítja a szívműködést és csökkenti az izomrostok ingerelhetőségét, mondja dr. Lawder. Ez az ásványi anyag bőven található zöldségekben és gyümölcsökben, tehát nem okoz nehézséget a megfelelő mennyiség bevite­le. Káliumot veszíthet viszont, ha a táplálékban túl sok a nátrium, vagy ha víz­hajtót használ, esetleg ha túl sok hashajtót szed.

Testedzés

„Sokat tehet ön is, hajó kondiban tartja magát – állítja dr. Franckelton. – Ha olyan gyakorlatokat végez, melyek emelik a szív ritmusát, akkor az alacsonyabb szintre fog beállni, mikor a mozgás okozta gyorsulás meg­szűnik. Azoknak, akik nem mozognak, általában 80-as a pulzusuk. Ha elkez­denek egy kicsit kocogni, a szívritmus 160-170-re ugrik fel, egy kis edzés után viszont a nyugalmi pulzusuk 60-65 körülire süllyed.” Dr. Franckelton szerint a testedzés a túlzott mértékben felszabaduló adre­nalinnal szemben is véd. „így egészségesen élheti ki agresszióit. Az adrenalin­elválasztást pedig a normális életfunkciók részévé teszi.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.