Házi gyógymódok

Szájfekély: 13 gyógymód egy fájdalmas problémára

Kis méretét figyelembe véve nehéz megérteni, hogy a száj kisebesedése hogyan okozhat annyi fájdalmat. Az általános higiéniai rendszabályok betartása mellett a táplálékkiegészítők segíthetnek, hogy a szájsebek gyakorisága csökkenjen, s gyorsabban gyógyuljanak.

Tünetek

 • A nyelven, az ínyen, a lágyszájpadon vagy az ajak belső felületén és a szájüregben megjelenő, vörös területtel körülvett apró fehér vagy sárgás színű sebek.
 • A seb kialakulása előtt érzett égető érzés, viszketés, bizsergés.
 • Beszed vagy evés közben érzeti erős fájdalom; ez az első néhány nap alatt a legrosszabb.

Forduljon orvoshoz…

 • Ha a fájdalom túl heves, és megakadályozza még a folyadékfelvételt is.
 • Ha egyszerre négynél több helyen sebesedik ki a szája.
 • Ha a sebek ket nétnél Hosszabb ideig sem szűnnek.
 • Ha 38,5 foknál magasabb a láza.
 • Ha egy évben két-háromalkalomnál többször van ilyen betegsége.

A betegség leírása

Bár ez a betegség nem súlyos, beszéd és táplálkozás közben fájdalmas, kellemetlen és zavaró lehet. A legtöbbször a szájüreg nyálkahártyája felületesen kifekélyesedik. Az érintett terület nagysága gombostűfejtől pénzérme nagyságúig terjedhet, amelyen belül egy vagy akár szorosan egymás mellett több seb is található. A betegség hirtelen jelentkezik, és általában egy-három hét alatt el is múlik. Szerencsére a panaszok ez alatt az időszak alatt is enyhíthetők.

Mi okozza?

Van, amikor szájüregi fertőzés okozza; másoknál a stressz hatására bekövetkező immunrendszeri elváltozások is kiválthatják a betegséget. Emellett durva felületű fogtömés, csipkézett, éles peremű fog, vagy rosszul illeszkedő protézis, véletlen ráharapás, durva sörtéjű fogkefe használata vagy egyszerűen csak túl erős fogmosás is okozhatja. A tünetek kialakulásához esetenként a savanyú, fűszeres vagy sós élelmiszerek (paradicsom, citrusfélék, erős paprika, fahéj, olajos magvak, burgonyaszirom) fogyasztása is elegendő.

Néhány szakember szerint a betegség kiújulása az élelmiszerekben található tartósítószerekre (benzoesav, metil-parabén, szorbinsav és még sok más), vagy esetleg valamilyen más összetevőre, a búzában és más gabonafélékben előforduló glutén nevű fehérjére adott allergiás válasz eredménye.

Az aranygyökér folyadék formában közvetlenül a sebes részre cseppentve elősegítheti a gyógyulást.

Ajánlott gyógykészítmények

C-vitaminAdagolás: Naponta háromszor 500 mg C-vitamin és 250 mg flavonoid.
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
B-vitamin komplexAdagolás: Minden reggel 1 tabletta étkezés közben.
Ajánlat: Válassza a B-50-komplexet, amelyben 50 µg B-vitamin és biotin, 400 µg folsav és minden más B-vitaminból 50 mg van.
KasvirágAdagolás: Naponta kétszer-háromszor 200 mg kivonat az első tünet megjelenésekor.
Ajánlat: Kezdje nagyobb adaggal, és csökkentse, ahogy gyógyul a seb; megelőzésként szedjen minden reggel 200 mg-ot három héten át minden hónapban.
ÉdesgyökérAdagolás: Naponta háromszor-négyszer rágjon el 1-2 glicirrizinmentes rágótablettát.
Ajánlat: Használja étkezések között.
AranygyökérAdagolás: Naponta háromszor kenje a kivonatot a sebes felületre.
Ajánlat: A kezelés után várjon legalább egy órát mielőtt enni kezdene.

A táplálékkiegészítők hatása

Ha szájfekély-panaszai vannak, mindig használjon A-tól Z-ig multivitamin- és ásványianyag-készítményt. A betegség kezdeti szakaszában az alábbi étrendi kiegészítőket érdemes kipróbálni. Elsőként az immunrendszert erősítő a C-vitamint, amely segíti a szájnyálkahártya gyógyulását. A C-vitamin hatását a természetes összetevőkben gazdag flavo-noidok jelentős mértékben növelik. Az e betegségben szenvedőknek lehet B-vitamin-hiányuk, ezért próbálja ki a B-vitamin-komplex A-Z készítményt a C-vitaminnal együtt, mely kedvező hatású lehet.

A kasvirág kivonata erősíti az immunrendszert, és kis dózisban (minden reggel 200 mg havonta három héten keresztül) megakadályozhatja a szájfekély kialakulását. Az édesgyökér-rágótabletta védőbevonatot képez a seb felületén, megvédi az irritációktól, és segíti a gyógyulást. A folyadékformában közvetlenül a sebre alkalmazott kanadai aranygyökér szintén meggyorsítja a gyógyulást.

Mit tehet még?

 1. Legalább napi két fogmosással és fogselyem használatával tartsa száját tisztán és egészségesen; használjon puha sörtéjű fogkefét.
 2. Keresse fel fogorvosát, ha bármilyen fogpanasza van.
 3. Ne rágja a szája szélét.
 4. Ne egyen fűszeres ételeket, ha hajlamos a szájfekélyre. Kerülje a kávé, a rágógumi és egyéb izgatószerek fogyasztását.
Tudta? Már az ókori görögök is szenvedtek a szájsebektől. Hippokratész, a gyógyítás atyja az i. e. IV. században alkotta meg a betegség máig is alkalmazott orvosi elnevezését a stoma = száj és az aptein = égni szavakból (latinul: stomatitis aphtosa).

Tények és tippek

Azt gondolhatná az ember, hogy a csípős hagyma izgatja a száj nyálkahártyáját, és elősegíti a szájfekély kialakulását; ezzel szemben a rendszeres hagymaevés inkább gátolja azt. A hagyma antiszeptikus kénvegyületeket, valamint a kvercetin nevű flavonoidot tartalmazza, ez utóbbi gátolja a szervezet gyulladást okozó anyagainak allergének hatására történő felszabadulását.

A kicsiny szájfekély megakadályozhatja önt abban, hogy bármi olyat tegyen, amiért egyáltalán élni érdemes. Ez a kis fekély egyben hatalmas rejtély. Senki sem tudja, miért van az, hogy egyeseknél kialakul, másoknál nem. Bármi legyen is az, a szájfekély gyógyítása nehéz feladat, mondja dr. Róbert Goepp, a szájbetegségek professzora. Semmilyen gyógyító szer nem tud tartó­san megtapadni a szájüreg nyálkahártyáján, márpedig ez a testnek az a része, ahol a legtöbb baktérium tanyázik.

A gyógyszereknek kettős hatást kell kifej­teniük: egyrészről az a feladatuk, hogy elpusztítsák a szájfekélyt okozó mikro­organizmusokat, másrészt hogy csillapítsák a gyulladást. Az öregkornak legalább van még egy előnye a nyugdíj, valamint a kedvez­ményes utazás mellett. Minél idősebb valaki, annál ritkábban kap szájfekélyt, ám míg idáig eljut, sok szájfekély keserítheti az életét. Az alábbiakban kínálunk néhány menekülési útvonalat. Próbálkozzon ezekkel addig, ameddig meg nem találja azt, amely önnél a legjobban beválik.

Büntetés kálium-kloráttal

Dr. Varró E. Tyler gyógyszertan professzor azt javasolja, hogy a beteg tegyen egy kávéskanálnyi kálium-klorátot egy pohár vízbe, és ezzel az oldattal naponta többször öblögessen. Lenyelni nem szabad! „Ennek a régi amerikai gyógymódnak – mondja a doktor – enyhe fer­tőtlenítő hatása van.”

Orvosi segítség

A makacs fekélyek

A szájfekélynek két héten belül meg kell gyógyulnia. „Ha a fekély hosszú ideig nem múlik el, vagy ha nem tud tőle rendesen enni, beszélni vagy aludni, akkor feltétlenül el kell mennie egy orvoshoz vagy fogorvoshoz” -tanácsolja dr. Róbert Goepp. Ez az állapot ugyanis nemcsak az ön min­dennapi életét teszi lehetetlenné, de az egészségét is veszélyezteti. Az orvos valószínűleg helyi, vényre kapható szteroidkészítményt és szájon át szedhető antibiotikumot fog felírni. Ez nemcsak a fertőzést keze­li, de a betegség tüneteit is csillapítja.

Vesse be a nehéztüzérséget!

Keressen olyan vény nélkül kapható szájfekély-gyógyszereket, amelyek benzokaint, mentolt, kámfort, eukaliptuszt és/vagy alkoholt tartalmaznak oldat vagy gél formájában. Ezek ele­inte csípnek egy kicsit. Általában naponta többször meg kell ismételni a keze­lést, mert a szerek nem tapadnak meg a célzott felületen.

Ragassza oda!

Léteznek olyan gélek is, amelyek védő „kötéssel” látják el a fekélyt. Ahhoz, hogy ezek minél hatékonyabbak legyenek, törölje szá­razra a fekélyt egy fülpiszkáló végével, majd a másik végével gyorsan vigye fel a krémet. Ez a módszer azonban csak kezdődő fekélyekre hat.

Alkalmazza a nedves teafilter trükköt!

Számos szakér tő, köztük dr. Jerome Z. Litt bőrgyógyász azt javasolja, hogy egy nedves tea­filtert szorítson rá a fekélyre. A fekete tea tannint tartalmaz, amely érösszehúzó hatású, és „elképzelhető, hogy kellemes meglepetést szerez önnek” fájdalomcsillapító képességével, mondja a doktor.

Szájmosás

Oldjon fel egy evőkanál hidrogén-peroxidot egy pohár vízben, és erőteljesen öblögesse vele a szájüreget, hogy a szer fertőtlenítse a fe­kélyt és siettesse a gyógyulást, javasolja dr. Goepp.

Támadjon timsóval!

A timsó a borbélyok által használt vérzés­csillapító rudacska hatóanyaga. Talán már az édesanyja is ajánlotta önnek, hogy pacsmagolja rá a kezdődő fekélyre. A timsó emellett fertőtlenítő hatású is, s így megakadályozhatja, hogy a fertőzés még rosszabbra forduljon. Azonban nem képes elmulasztani a szájfekélyt.

Legyen kreatív!

Ezúttal ne nyelje le a magnézium-oxid-oldatot (savkötőt), hanem öblögesse vele a száját egészen addig, amíg az védőréteget nem képez a fekély fölé.

Próbálkozzon a gyógynövényekkel!

Készítsen erős teafőzetet a kanadai aranygyökérből, és használja szájvíz helyett. Vagy készítsen belőle sűrű pépet és alkalmazza közvetlenül a sebre. „Fertőtlenítő, pórusössze­húzó hatású, ám csak mérsékelten hatékony” – állítja dr. Tyler.

Kerülje az irritációt!

A kávé, bizonyos fűszerek, a citrusfélékhez tartozó gyümölcsök, az arginin nevű aminosavban gazdag dió- és mogyorófé­lék, (különösen maga a dió), a csokoládé és az eper irritálhatja a szájfekélyeket, sőt egyes embereknél ki is válthatja. „Ha szájfekélye van, akkor valószí­nűleg nagyon is jól tudja mi az, amitől tartózkodnia kell” – mondja dr. Goepp. Azt valószínűleg szintén tudja, hogy óvatosan kell a fogkeféjét használnia.

Próbálkozzon joghurttal!

Dr. Litt azt állítja, hogy napi négy evőkanál élő flórás joghurt elfogyasztása megelőzheti a szájfekély kialakulását azzal, hogy hasznos baktériumokat juttat a szájüregbe; ezek jelenléte gátolja a kórokozók szaporodását. Győződjön meg róla, hogy olyan joghurtot vásárol, amely Lactobacillus acidophilus nevű élő kultúrát tartalmaz. Forgassa egy ki­csit a joghurtot a szájában, mielőtt lenyeli.

Füleljünk!

„Lehet, hogy sokan ki fognak nevetni, mégis elmesélek egy tipikus amerikai házi gyógymódot – mondja dr. Tyler. – Vegyen ki egy kis fül­zsírt a füléből, és kenje a fekélyre. Ez állítólag biztos gyógymód. Bizonyos mértékben fertőtlenít, és védi a kisebesedett területet.”

Hajrá, vitaminok!

Craig Zunka fogorvos azt ajánlja, hogy napon­ta többször kenjen egy-egy kapszulányi E-vitamin-olajat a szájfekélyre. Ezen­kívül, amikor a szájfekély első apró jelét észleli, három napig szedjen naponta háromszor ötszáz milligramm C-vitamint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.