Házi gyógymódok

Székrekedés: 18 megoldás egy hétköznapi problémára

Valóban székrekedése van?

Úgy gondolja, hogy van egy kis problémája. Biztos ön ebben? Mint mindannyiunkat, önt is bombázzák hashaj­tó-reklámokkal, melyek azt a benyomást keltik, hogy a napi székelés alapvető a jó egészséghez. Ez egyszerűen nem igaz, mondja dr. Marvin Schuster, a baltimore-i Francis Scott Key Egészségközpont emésztőszervi betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője. Sok amerikai, mondja, ennek hatására úgy hi­szi, székrekedése van, amikor ez nem így van. A valóság az, hogy a normális székletürítési gyakoriság egyénenként változó. Vannak, akiknél a naponta há­romszori székelés is normálisnak tekinthető, és vannak olyanok, akiknek a he­ti háromszori elegendő.

Elég folyadékot iszik?

Szakértőink egyetértenek abban, hogy az első dolog, amit a székrekedéses személy esetében meg kell vizsgálni, az az ét­rend. A legfontosabb fegyver a székrekedés elleni harcban az étkezési rost és a folyadék. Mindkettőből sok kell ahhoz, hogy a vastagbélben a béltartalom könnyebben átjusson és a széklet puha maradjon. Mennyi folyadékra és mennyi rostra van szükség? Kezdjük a folyadékkal. Minden felnőttnek minimum napi 6 pohár folyadékot, de még inkább 8-at kellene inni, mondja Patrícia H.

A természetgyógyász közbeszól

Kerülje ki az olajfoltokat!

Minden, a természetes közegéből kivont olajat hagyjon ki az étrendjé­ből. Ilyenek a napraforgóolaj, a szójaolaj és az olívaolaj. Ez segíthet az idült székrekedés enyhítésében, mondja Grady Deal természetgyógyász Hawaii-ból.

„Nem az olajban lévő vegyületek, hanem annak fizikai tulajdonságai azok, melyek a székrekedésért és sok más emésztési problémáért felelő­sek” – mondja dr. Deal, aki elképzelését a századfordulón élt egészségreformer, dr. John Harvey Kellogg, munkásságára alapozza. A probléma ezekkel az olajokkal az, magyarázza dr. Deal, hogy bevonatot képeznek a bélfalon, ami megnehezíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését. „A táp­lálék lebontása ezért akár húsz órával is eltolódhat, ami a vastagbélben a béltartalom erjedését, fokozott bélgázképződést idéz elő” – mondja. Az ola­jos magvak fogyasztása viszont nem veszélyes, mert zsírtartalmuk csak las­san szabadul fel; nem alakul ki olajbevonat, ami gátolná az emésztést és székrekedés okozna. Ezek az olajok, ellentétben a sajtolt olajokkal „teljes értékű és tápláló részei az ételeknek” – mondja dr. Deal.

Harper dietetikus, az Amerikai Dietetikai Társaság szóvivője. Bár akármelyik alkoholmentes folyadék megteszi, a „legjobb folyadék a víz” – mondja.

Fogyasszon sokkal több rostot!

A legtöbb amerikai ét­rendjében nincs elég rost, mondja Harper. Az Amerikai Dietetikai Társaság ál­tal felnőtteknek ajánlott napi rostfogyasztás 20-35 g, de akik székrekedésben szenvednek, azok legalább 30 g-ot fogyasszanak naponta.

Honnan jön a rost?

„Az összetett szénhidrátokból – teljes kiőrlésű ga­bonákból, gyümölcsökből és zöldségekből” – mondja Harper. A napi étrend­be a harminc grammot nem nehéz beleilleszteni, hajói megválasztja az éte­leit. Egy adag borsó például 5 g rostot ad; egy kisméretű alma 3 g-ot, egy tá­nyér korpás müzli akár 13 g-ot is. A rosttartalom csúcstartói viszont a főtt szárazbab, az aszalt szilva, a füge, a mazsola, a pattogatott kukorica, a zabpehely, a körte és a mogyorófélék. Vigyázzon, a rostbevitelt csak fokozatosan emelje, nehogy szélgörcsöktől szenvedjen.

Szakítson időt a konditeremre!

Azt mindenki tudja, hogy a sportolás jó a szívnek, de azt tudta-e, hogy a beleinek is jó? „A rendszeres spor­tolás azáltal véd a székrekedéssel szemben, hogy serkenti a béltartalom előre­haladását az emésztőrendszerben” – mondja dr. Edward R. Eichner, az Oklahomai Egyetem belgyógyászati klinikájának professzora.

Tegyen egy sétát, és vigye a babát is!

a rendszeres test­mozgás minden formája enyhítheti a székrekedést, de amit a legtöbbször emlí­tenek szakértőink, az a séta. Különösen jó hatású állapotos nőknél, akiknél gya­kori a székrekedés. Mindenki, beleértve a kismamákat is, sétáljon naponta legalább húsz-har­minc percet, ajánlja dr. Lewis R. Townsend, a Georgetown Orvosegyetem szü­lész-nőgyógyász orvosa. Az állapotos nők figyeljenek oda, hogy a séta közben ne fulladjanak ki.

Szoktassa magát a WC-re!

Rendszerint nem akkor megyünk WC-re, amikor a természet szólít, hanem akkor, amikor nekünk leginkább meg­felelő. A székelési inger figyelmen kívül hagyása fokozatosan székrekedéshez vezethet. De soha sem késő javítani a székelési szokásokon, állítja dr. Schuster. A legtermészetesebb időpont a WC-re menetelre az étkezés utáni időszak. Vá­lassza ki az egyik étkezést, ami után rendszeresen tíz percre ráül a WC-re. Egy idő után, mondja dr. Schuster, rászoktatja vastagbelét, hogy az úgy viselkedjen, ahogy azt a természet kitalálta.

Lassítson és lazítson!

Amikor megijed vagy feszült, a szája ki­szárad, és a szíve gyorsabban ver. Ilyenkor a bélműködés is leáll. „Ez része a »szállj szembe vagy menekülj« mechanizmusnak”, mondja dr. John O. Lawder családorvos, a táplálkozástan és a megelőző gyógyítás specialistája. Ha azt gya­nítja, hogy a székrekedésének feszültség az oka, szánjon időt a relaxációra, eset­leg úgy is, hogy hallgasson relaxációs kazettákat.

Orvosi segítség

A biztonság kedvéért menjen orvoshoz

A székrekedés önmagában általában nem betegség, mondja dr. Marvin Schuster. Azonban ha a tünetei súlyosak, és makacs székrekedé­se három hétnél tovább tart; ha legyengül, sokat fogy; vagy ha székleté­ben vért talál, forduljon orvoshoz. Bár ez ritkán fordul elő, a székrekedés súlyos betegség tünete is le­het. Akkor is keresse fel az orvost, ha nemcsak székrekedése van, hanem a hasa is felpuffadt, ami bélelzáródást jelezhet, figyelmeztet dr. Paul Rousseau.

Nevessen jó nagyokat!

A (has)falrengető nevetés kétféle módon is segít a székrekedésen. A beleket átmasszírozza, ezáltal elősegíti az emésztést, ráadásul oldja a stresszt, vallja Alison Crane, az Amerikai Te­rápiás Humor Társaság elnöke. Nem hallott mostanában egy jó székrekedéses viccet?

Muszáj hashajtót szedni?

Az általánosan használt hashajtók gyakran megteszik, amit tőlük elvárunk, de rendkívül nagy a hozzászokás ve­szélye, figyelmeztet dr. Rousseau. Ha túl sokat szed ezekből az orvosságokból, „a bele hozzászokik a hatásukhoz, és a székrekedése tovább súlyosbodik” -mondja. Mégis mikor javasolt hashajtót bevenni? „Majdnem soha”, állítja dr. Rousseau.

Nem minden hashajtó egyforma

A legtöbb gyógyszertár­ban a szokásos hashajtó gyógyszereken kívül kapható egy másik csoportba tar­tozó készítmény, melynek fő alapanyaga az összezúzott bolhamag útifű. Ez egy rost szupersűrítmény, melyhez, ellentétben a kémiai hashajtókkal, nem szokik hozzá a bél még akkor se, ha az ember hosszú ideig szedi, mondja dr. Rous­seau. Viszont sok vízzel kell bevenni (olvassa el és tartsa be a csomagban ta­lálható használati utasítást), mert különben bélelzáródást okozhat.

Próbáljon ki egy különleges receptet

A bolhamag úti­fű alapanyagú hashajtókkal az a probléma, hogy drágák. De vehet a gyógynö­vényboltban magot és maga is összetörheti. Dr. Lawder azt ajánlja, hogy őröl­jön meg és keverjen össze két rész bolhamag útifüvet, egy rész lenmagot és egy rész zabkorpát (ezeket is be lehet szerezni gyógynövényboltokból). Az ered­mény egy igen magas rosttartalmú keverék lesz. Vízzel keverje péppé, és min­den este kilenc óra körül vegyen be belőle, tanácsolja dr. Lawder.

A drasztikus megoldás

Ha igazán nyomorultul érzi magát, semmi sem tudja a beleit gyorsabb mozgásra bírni, mint a beöntés vagy a kúp. Esetenkénti használatra ezek tökéletesen megfelelnek, véli dr. Rousseau, de ha túl gyakran alkalmazza őket, vastagbele ellustul. „Csakis tiszta vizes vagy só-oldatos beöntést alkalmazzon, sohasem szappanos oldatot, mert az irritálhat”, int dr. Rousseau. Amikor kúpot vásárol, glicerinest vegyen.

Gondolja végig, hogy milyen gyógyszereket és táplálékkiegészítőt szed

Rengeteg gyógyszer van, ami székreke­dést okozhat vagy súlyosbíthatja, mutat rá dr. Rousseau. A leggyakoribb bűnö­sök az alumínium- vagy kalciumtartalmú savkötők, az antihisztaminok, a Parkinson-kór elleni szerek, a kalciumtabletták, a vízhajtók, az altatók, a fenotiazinok, a nyugtatók és a triciklikus antidepresszánsok.

Bizonyos ételekkel vigyázzon!

Van, ami az egyik embernek székrekedést okoz, a másiknak nem. Például a tej bizonyos embereknél szék­rekedést, másoknál hasmenést okoz. Azokat az ételeket, amelyek fokozott bél­gázképződést okoznak, így a babot, a karfiolt és a káposztát, dr. Schuster nem ajánlja olyanoknak, akiknek a székrekedését spasztikus vastagbél okozza. Ak­kor gyanakodhat spasztikus vastagbél okozta székrekedésre, ha éles fájdalmat észlel.

Ne egyen sokat egyszerre!

A spasztikus vastagbéltől szenvedőknek kerülniük kell a nagy étkezéseket, mert ilyenkor kitágul az emésztőcsatorna, ami által a székrekedés tovább rosszabbodik, tanácsolja dr. Schuster.

Legyen óvatos a gyógynövényekkel!

a székrekedésre nagyon sokféle gyógynövényt ajánlanak. Idetartozik az aloe (az ivólé és nem a gél), a szenna, az orvosi rebarbara, a kaszkarabokor-kéreg, a gyermekláncfű gyö­kere és a bolhamag útifű. Néhány, mint például a kaszkarakéreg nagyon hatá­sos, véli dr. Lawder, de legyen vele óvatos. a hashajtó orvosságokhoz hason­lóan a gyógynövényeket sem szabad mértéktelenül használni.

Ne erőlködjön!

A székelést nem szabad erőltetni, mert ez könnyen aranyér kialakulásához vezethet, vagy a végbélnyílás berepedezik. Ezek csak tovább súlyosbíthatják a székrekedést azáltal, hogy a végbélnyílást beszűkítik. Az erőlködés emelheti a vérnyomást és csökkentheti a pulzust. Dr. Rousseau azt mondja, több olyan idős betege volt, akik az erőlködés miatt elájultak és le­estek a WC-ről. Volt, aki össze is törte magát. Ezzel vissza is jutottunk New­tonhoz és az ő megdönthetetlen gravitációs törvényeihez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.