Házi gyógymódok

A problémamentes szoptatás 15 módja

Vanda három gyereket nevelt fel tápszerrel, mielőtt Juliánnal terhes lett. Ek­kor hallott a szoptatás nagyszerű hatásairól, és úgy döntött, megpróbálja. Nem bánta meg. „Ha tudtam volna, hogy ilyen könnyű, mindegyiket szoptattam vol­na” – mondja.

Julié Stock, a Nemzetközi Tejliga (a szoptató nők támogatására létrejött cso­port) egészségügyi információs tanácsadója szerint „a szoptatás könnyű, ha már ismerjük a módját”. Igaz, hogy gyakrabban kell etetni, de ha kiszámolja a tápszer megvásárlására és elkészítésére fordított időt, rájön, nem fizet rá idő­ben sem.

A jó szoptatós melltartó titka

„Az a legcélszerűbb, ha a szoptatós melltartó a terhesség alatt viselt melltartónál egy számmal nagyobb – tanácsolja Julié Stock, a Nemzetkö­zi Tejliga munkatársa. – Először egyetlen melltartó is elég. Legjobb kivár­ni, mi történik, előfordulhat ugyanis, hogy a harmadik vagy negyedik nap után a terhesség alatt hordott melltartóit is tudja viselni.”

Természetesen másra is érdemes figyelni a vásárlásnál:

  • Válasszon tiszta pamutot, ne szintetikus anyagot.
  • A szoptatást segítő nyílás legyen elég széles, ne nyomja a mellét, mert gátolhatja a tejvezetékekben a tej áramlását.
  • A diszkréció érdekében a melltartó legyen fél kézzel is könnyen nyit­ható és zárható.
  • Kerülje a tépőzáras típust – nagy zajjal jár.
  • A pántok legyenek kényelmesek, a melltartó ne legyen szűk.

Hogy teheti a szoptatást problémamentessé?

Szakembereink a következő­ket tanácsolják.

Tartsa helyesen a babát!

Szakértőink szerint ez a probléma­mentes szoptatás kulcsa. „A baba legyen szemben önnel. A kicsi feneke legyen az egyik kezében, a feje pedig a könyökhajlatban. A gyermek kezét engedje a melle alá csúszni. Ez­után a szabadon lévő kezével tartsa meg a mellét. Igen fontos, hogy ne tegye az ujjait a bimbóudvarra. Csiklandozza meg a baba alsó ajkát a mellbimbójával, s amikor a szája szélesre tárul, a baba testét gyorsan húzza közel magához, hogy a szája a bimbóudvarra tapadjon” – tanácsolja Kittié Frantz ápolónő, a Los An­geles-i Dél-Kaliforniai Egyetem és Egészségügyi Központ csecsemő­ambulanciájának vezetője.

„A mellbimbó legyen mélyen a baba szájában – teszi hozzá dr. Carolyn Rawlins, indianai szülész, a Nemzetközi Tejliga igazgatótanácsának tagja -, hogy ne mozduljon meg, amikor a baba szopni kezd.”

Tisztelje a testét!

„A szoptatás nem jár szükségképpen fájdalom­mal. Határozza el, hogy nem fogadja el a fájdalmat. Ha kellemetlensége támad, cselekedjen azonnal” – mondja Julié Stock. Ha a baba helytelenül szopik, szakítsa meg az etetést, és póbálkozzon más testhelyzettel.

Ha a baba nem jól csinálja, szakítsa meg a szop­tatást!

Ha a baba felváltva szopik, cumizik, sőt cumisüvegből is etetik, meg­zavarodik, és nem tapad eléggé a bimbóra. A babának a bimbóudvarból legalább két és fél centiméternyit a szájába kell vennie. Hagyja addig a babát a mellén, amíg hatékonyan szív, vagyis minden egy­két szívásra nyel egyet. Ha úgy látja, hogy ellankad, böfögtesse meg, ébressze fel és tegye át a másik mellére, és hagyja szopni a másik oldalon, amíg csak akar. A szoptatás ideje általában húsz-harminc perc.

Használja mindkét mellét!

Szoptasson az egyik oldalon, míg a baba el nem veszti az érdeklődését. Ekkor tegye át a másik mellére. A követ­kező szoptatásnál azzal a mellel kezdjen, amelyikkel az előzőt befejezte.

Szoptasson gyakran!

„A nők sokszor meglepődnek, hogy a ba­bák milyen gyakran akarnak szopni. Ráadásul a legtöbb orvos útmutatása in­kább a cumisüveggel való táplálásra igaz” – állítja Ms. Stock. A baba az első hetekben akár napi nyolc-tizenkét alkalommal is szophat. Dr. Rawlins szerint az emberi tej összetétele miatt a baba gyakran igényli a szoptatást, ami szorosabb kötődéshez vezet anya és gyermeke között.

Orvosi segítség

Az emlőgyulladás kezelése

Ha begyulladt és fáj a melle, lázas, és influenzaszerű tünetei vannak, keresse fel orvosát. Lehet, hogy emlőgyulladása van, amit általában anti­biotikummal kezelnek. Ha antibiotikumot ír fel az orvosa, akkor is szedje végig, ha közben tünetmentessé válik, mert így megakadályozhatja a gyul­ladás kiújulását.

Ha „ágyban marad, sok híg folyadékot iszik, és sűrűbben szoptat, gyorsabban gyógyul – mondja dr. Carolyn Rawlins. – „A tej nem fertőződik meg, épp ellenkezőleg: a tejjel értékes ellenanyagokat juttat a babának” -teszi hozzá. Ha az emlőgyulladás alatt abbahagyja a szoptatást, a tej pangani kezd, befertőződik, és akár tályogot is okozhat.

Ne eddze a mellbimbóit!

A bimbók megkeményítése nem se­gít, sőt kárt is okozhat – figyelmeztet dr. Rawlins. – Ha megfelelően helyezte el a babát, nem fog fájdalmat érezni.”

Használjon bimbókiemelőt!

H a mellbimbói befelé fordultak, ez a megoldás. A bimbókielemő használatát – a szerkezet gyengéd szívása ki­emeli a bimbókat – a terhesség hatodik-hetedik hónapjában érdemes elkezde­ni. Alkalmazása napi 15-20 percnél tovább nem javasolt.

Ne szappanozza a bimbókat!

„A szappan kiszárítja a bim­bókat. A bimbóudvar körüli kis dudorok – mirigyek – fertőtlenítő hatású vála­dékot termelnek, vagyis szappan használatára nincs szükség” – figyelmeztet dr. Rawlins.

Hagyja a bimbót levegőzni!

Levegőztesse a bimbókat, mielőtt betakarná őket. Ne használjon olyan műanyagot tartalmazó melltartóbetéteket, amelyek visszatartják a nedvességet.

Gyógyítsa anyatejjel a fájó bimbót!

„A bimbófájdalmak 95 százalékát a baba szopási technikája okozza” – jelenti ki Ms. Stock. Miután a probléma megszűnik, a fájdalom is abbamarad, ám a gyógyuláshoz kell egy kis idő. Szoptatás után érdemes levegőztetni a bimbókat, aztán nyomjon ki egy kevés tejet, és dörzsölje be vele az emlőket. A szoptatás után az emlőben ma­radt tej nagyon sok antibakteriális anyagot tartalmaz.

Figyeljen a mirigyjáratok elzáródására!

A tejvezetékek a szoros ruhaviselet, az anya anatómiai alkata és a szoptatások kihagyása miatt is elzáródhatnak, ami fertőzést okozhat, ha nem kezeli azonnal. „Ha kemény, érintésre fájdalmas pontot észlel a mellén, kezelje meleggel” -javasolja Ms. Stock. Masszírozza a mellét körkörös mozdulatokkal lefelé ha­ladva.

Az a legfontosabb, hogy hagyja sűrűn szopni a babát az érintett oldalon. „a szopás mindennél jobban elősegíti a tej áramlását. Aj áratok általában 24 órán belül kitisztulnak” – teszi hozzá a szakértő.

Kezelje E-vitaminnal a berepedezett bimbót!

Ha a bimbó bereped, kis mennyiségű E-vitamin helyi alkalmazása enyhítheti a problémát. Szoptatás után szúrjon ki egy E-vitamin-kapszulát, nyomjon ki belőle egy cseppet és dörzsölje be vele a bimbót. Igen fontos, hogy csak nagyon keveset használjon!

Túltermelés esetén segít a meleg borogatás

„Ha a baba kevesebbet szopik, mint amennyi tej termelődik, és még szoptatás után is tele van a melle, tegyen meleg nedves borogatást az emlőre” – tanácsolja Kittié Frantz ápolónő. Szoptassa a babát gyakrabban és hosszabb ideig.

Helyes kézhasználattal a csepegés ellen

„A tejtermelő rendszer annyira érzékeny az ingerekre, hogy egy szoptató kismamánál már akkor belövellhet a tej, ha a boltban, vásárlás közben meghall egy síró babát” – mondja Ms. Stock. Ilyenkor ruhán keresztül nyomja vissza a mellbimbóját a keze élével. Ha többször tapasztal hasonlót, használjon mosható melltartóbeté­tet, lehetőség szerint százszázalékos pamutot. Egy nagy pamut zsebkendő is nagyszerűen megteszi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.