Házi gyógymódok

Zsíros haj: 16 semlegesítő megoldás

Ma reggel húsz percig küszködött a fürdőszobában, egyik kezében hajszá­rítóval, a másikban hajformázó zselével, hogy engedetlen fürtjeit valamiféle mu­tatós formába kényszerítse. Délre kiderül, hogy elvesztette a csatát. Egyetlen pillantás a tükörbe, és a hangulata éppoly szánalmas lesz, mint a frizurája. A fejbőre, ez az olajprés, egyszerűen képtelen leállni.

Mi történik itt?

Lehet, hogy túl sok haja van. Minél finomabb szálú a haj, annál több szál esik a fejbőr egy négyzetcentiméterére. Valamennyi hajhagyma mellett faggyú­mirigyek is vannak, amelyek, mint a nevük is mutatja, faggyút termelnek, azt a zsírszerű anyagot, ami a hajat zsírossá teszi. Tehát minél több a hajszál, an­nál több a faggyúmirigy, és minél több a faggyúmirigy, annál több a zsiradék, annál zsírosabb a haj. Akinek finom szálú a haja, akár 140 ezer faggyúmirigy is lehet a fejbőrén, állítja Philip Kingsley mesterfodrász.

Jegyezzük meg! A vöröshajúaknak, akiknek a fején átlagosan 80-90 ezer hajszál van, rit­kán zsírosodik a hajuk. A szőkéknek (akiknek a haja selymes és puha) akad a legtöbb problémájuk a hajuk zsírosodásával.

„A haj állaga nagyon fontos. Az olaj a finom szálú, egyenes hajra köny-nyen rátapad. A merev, „sprőd” haj viszont sohasem tűnik zsírosnak. Az egész dologban nagy szerepet játszik az ember hozzáállása is” – mondja dr. Thomas Goodman bőrgyógyász, a Tennessee-i Egyetem adjunktusa.

Az intenzív hő és a párásság gyorsíthatja a fejbőrben a faggyú termelődé­sét csakúgy, mint a hormonális változások. Az androgén nevű férfihormon ser­kenti a faggyúmirigyek működését. A stressz emeli a vérben lévő androgén szint­jét férfiaknál és nőknél egyaránt.

Ám az androgén nem az egyedüli tényező, ami miatt a zsírosodó haj in­kább a férfiak problémája, mint a nőké. A férfiaknak általában finomabb szálú a hajuk, a fejbőrük egy négyzetcentiméterére átlag 311 hajszál jut, míg a nők­nél 278.

Mit tehet a fejbőrében működő kencegyár ellen? A szakértők az alábbiakat tanácsolják:

Mosson gyakran hajat!

A túlzott faggyútermelődés ellen a leg­jobbn. Amikor a nyári hőség és a magas páratartalom még tovább ser­kenti a faggyúmirigyek működését, olyankor még a napi két hajmosás is indo­kolt – állítja dr. Lowell Goldsmith bőrgyógyász professzor. – A faggyúmirigyek folyamatosan működnek, így érthető, ha megkísérli, hogy lépést tartson a mi­rigyek működésével és eltávolítsa az általuk termelt zsírt.”

Válasszon áttetsző sampont!

„Az áttetsző samponokban ál­talában kevesebb a ragacsos anyag”, állítja dr. Goodman. Jobban eltávolítják a hajon lévő faggyúréteget anélkül, hogy abból bizonyos mennyiség visszamaradna.

Masszírozza fejbőrét!

Ezt hajmosás közben kell csinálni, so­hasem előtte vagy utána, mondja Kingsley. „Ha két hajmosás között masszíroz­za a fejbőrét, ezzel még több zsiradékot sajtol ki belőle.”

Mossa meg kétszer!

A különlegesen zsíros hajat kétszer kell samponozni, állítja dr. Goldsmith. „Az emberek általában ott hibáznak, hogy a sampont nem elég hosszú ide­ig nem hagyják a hajukon. Én azt javaslom mindenkinek, hogy mossa meg a haját kétszer, és mindkét alkalommal hagyja rajta a sampont 5-5 percig. Ez sem a hajnak, sem a fejbőrnek nem árt.”

Ne használjon zselét vagy balzsamot!

Ha a haja zsíros és ettől a nap végére teljesen lelapul, akkor végképp nincs szüksége olajos anyagot tartalmazó készítményekre. Próbáljon meg frizurát készíteni zselék és hasonlók nélkül, javasolja dr. Goodman.

Célozza meg a hajvégeket!

Ha mégis úgy találja, hogy feltét­lenül szüksége van balzsamra, keressen olyan terméket, amelyben a lehető leg­kevesebb olaj van, vagy esetleg teljesen olajmentes. Ezt azután csak a hajvégekre vigye fel, és ne a gyökerekre.

Ellenőrizze hajának zsírosságát hajmosás után

„Egy-egy adagnyi sampon csak bizonyos mennyiségű zsiradék eltávolítására ké­pes – szögezi le dr. Goldsmith. – Ezért ne spóroljon a samponnal. Miután meg­mosta és megszárította a haját, vizsgálja meg, hogy milyen a tapintása. Ha zsí­ros, akkor nem volt elég alapos a hajmosás.”

Kenjen adsztringenst a fejbőrére!

Lelassíthatja mirigye­inek zsírkiválasztását azzal, ha házi készítésű adsztringenst, érösszehúzó hatá­sú készítményt juttat közvetlenül a fejbőrére. Kingsley azt javasolja, hogy ke­verjen össze egyenlő mennyiségű varázsmogyorót és szájvizet, majd ezt vattapamacsokkal vigye fel, kizárólag a fejbőrre. A varázsmogyoró adsztringesként hat, a szájvíz pedig fertőtlenítőszer, állítja Kingsley. Ha nagyon zsíros a fejbőre, akkor tanácsos ezt a műveletet minden alkalommal elvégezni, amikor hajat mos.

Csak lassan a hajkefével

„Akinek a haja zsíros, különösen ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a hajkefélést” – mondja Goldsmith. Ha a kefélést a haj tövénél kezdi, azzal csak azt éri el, hogy a faggyú eljut a fejbőr­ről a hajvégekre.

A jó hajvágás csodát művel

Dávid Daines New York-i mes­terfodrász a következőket tanácsolja: „Alulról kell kezdeni a hajvágást, mert et­től a frizura tömöttebb a fejtetőn, és nem lapul le. A fejtetőn rövidebbre kell vág­ni, mert ha mindenütt egyforma hosszú a haj, akkor lapos hatást kelt.”

A szárítás is fontos

A zsíros haj erőtlen és petyhüdt. Ahhoz, hogy tömöttebbnek látsszék, kreatív módon kell beszárítani, állítja Kingsley. Hajkefével emelje meg a haját a gyökereknél, és előrehajolva szárítsa, fejjel lefelé.

Lazítson!

A hormonok befolyásolják a faggyútermelést, noha nem teljesen világos, hogy miért. Amit az orvostudomány konkrétan tud, az a kö­vetkező: amikor valaki stresszhelyzetben van, szervezete több androgént termel, ez utóbbi pedig fokozza a faggyúmirigyek működését. Ebből következően a re­laxációs technikák segíthetnek a zsíros hajon.

A megfelelő fogamzásgátló tabletta kiválasztása.

A fogamzásgátló tablettáknak kétségbevonhatatlan hatása van a nők hormon­háztartására. Az utóbbi viszont kihat arra, hogy mennyire zsírosodik a hajuk. Dr. Goodman azt tanácsolja, hogy a zsíros haj problémáját említse meg nő­gyógyászának, s kérje meg, hogy ezt is vegye figyelembe, amikor fogamzás­gátló készítményt javasol.

Térjen át a Sörre!

„A hajformázó hab túlságosan kiszárítja a hajat, és eltömíti a pórusokat” – állítja Daines. A neves fodrász szerint zsíros hajra friss sört kell használni az egyéb for­mázok helyett. Tartsa a sört szorosan záródó műanyag dobozban vagy flakon­ban, mert különben hamar megbuggyan.

Citromos öblítés

Facsarja belekét citrom levét egy liter tiszta víz­be (a desztillált víz a legjobb erre a célra), és öblítse le vele a haját – ez segít a zsírosodás megszüntetésében.

Almaecetes öblítés

Tegyen egy kávéskanál almaecetet fél liter vízbe, és ezt használja az utolsó öblítésnél. Ez az oldat tonizáló hatású, és eltá­volítja azokat a szappanmaradványokat, amelyek lelapítják a zsíros hajat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.