Immunrendszer

Hogyan védekezzünk a rák ellen immunerősítéssel? [SZAKORVOS]

Ha Ön nem rákbeteg és nem is szeretne az lenni nos, valószínűleg már elkésett. Élete során szinte bizonyosan volt rákja, talán többször is, immunrendszere azonban közbelépett, megtalálta és elpusztította a rosszindu­latú elváltozás irányába elmozduló sejteket. Belső védelmi rendszere kimosta szer­vezetéből a rákot, mielőtt annak esélye lett volna megerősödni és elterjedni, Ön pedig folytatta tovább az életét, mit sem sejtve arról, hogy egy sejtszintű kataszt­rófát sikerült megelőznie.

Ebben a cikkben bemutatjuk, miképp támogathatja immunrendszerét abban, hogy továbbra is megnyerje a rák elleni harcot.

Felvértezve a rák ellen

Ön már nem ugyanaz az ember, aki egy évvel ezelőtt volt. A testében található százbillió sejt folyamatosan új sejteknek ad életet, majd elpusztul. Az ilyen ütemben történő replikáció esetében nemhogy magas, de biztos az esélye annak, hogy genetikai hiba történik. Ha a sejtek, amelyeknek el kellene pusztulniuk, folytatják a sokszorozódást, idővel fenyegetést jelenthetnek a környező szöve­tekre és szervekre.

Külső és belső hatások

Előfordul, hogy bizonyos sejtek folyamatos ingerlésnek van­nak kitéve – esetleg az állandó gyomorégéstől, egy krónikus bélfertőzés miatt vagy a túlzásba vitt napozás következtében -, így idővel mutálódni kezdenek. Vírusok, illetve baktériumok is megtámadhatják a sejteket, és olyan belső elvál­tozásokat okozhatnak, amelyektől a sejt rosszindulatúvá válik. Mindezek mel­lett genetikai hajlam is állhat annak hátterében, ha valakinél nagyobb eséllyel alakul ki egy bizonyos típusú rákos megbetegedés.

Bármi legyen is létrejöttük oka, a rákos sejtek kétarcú árulók

Valamiképpen megsérül a DNS-ük, s így növekedésük irányíthatatlanná válik. Mielőtt ez a fo­lyamat túlzottan előrehaladna, szervezetünknek ki kell javítania a hibákat. Az im­munrendszer ezért olyan sejteket termel, amelyek képesek észlelni más sejtek rendellenességét. Amint felismernek egy rákos sejtet, az immunkatonák táma­dásba lendülnek.

Jegyezzük meg! Dr. Ronald B. Herberman, a Pittsburghi Egyetem Rákkutató Intézete igazgatójának magyarázata szerint az immunsejtek kétféleképpen pusz­títhatják el a rákos sejteket. Az egyik mód, hogy olyan anyagot bocsátanak ki, amely átlyukasztja a rákos sejtek külső membránját, így a sejtek „felrobbannak”. A másik, hogy kémiai jelet küldenek, ami újraírja a rákos sejt DNS-ét, mégpedig olyan instrukciókkal, amelyek szétbomlásra utasítják a sejtmagot.

Az utóbbi esetben tulajdonképpen a „jó győzedelmeskedéséről” beszélhetünk, mivel az immunrendszer a rák saját DNS-romboló stratégiáját alkalmazza annak legyőzésére.

Ha immunrendszerünk ilyen hatékony rákellenes fegyverekkel rendelkezik, miképp lehetséges, hogy bizonyos rákos sejtek mégis kitérnek a fegyverek elől, és terjedni kezdenek? A kérdésre az egyik válasz, magyarázza dr. Herberman, hogy a rákos sejtek saját védelmi mechanizmussal rendelkeznek, amely képes el­pusztítani vagy legalábbis megbénítani a támadó immunrendszeri sejteket.

Máskor a rákos sejtek álcázzák magukat – hogy pontosan miként, azt még nem tudjuk -, és az immunrendszer nem képes felismerni őket. Ha ily módon elég sokáig tudnak „rejtőzködni”, a rákos daganat leküzdhetetlenné válhat.

A rák egyik legalattomosabb tulajdonsága

Hogy amint nő, fokozatosan gyen­gíti az immunrendszer képességét arra, hogy legyőzze. Ördögi kör ez, hiszen a legyengült immunrendszer következményeként a szervezet kevésbé képes meg­küzdeni a rák fejlődésével és terjedésével. Ezért fordul elő az, hogy az AIDS-ben (szerzett immunhiányos szindrómában) szenvedőknél gyakran alakul ki több­szörös rosszindulatú daganat.

Röviden: minél erősebb az Ön immunrendszere, annál va­lószínűbb, hogy idejében ki tudja javítani a szervezetében elkerülhetetlenül be­következő sejtszintű hibákat.

Sejtszintű önvédelem

„Az életerős emberek nem lesznek rákos betegek” – így foglalja össze a mindenki számára legfélelmetesebb betegség legyőzéséről szóló elméletét Douglas Schar gyógynövényszakértő. Mit is jelent pontosan ez az egyszerűnek tűnő állítás? Azt, hogy a rák kialakulásának kockázata az egészséges életmód által csökkenthető.

Az egészséges embereknek az immunrendszere is egészséges

A holisztikus gyógyítók abban hisznek, hogy az emberi szervezet természetes állapota az egészséges állapot. Ezt az egészséges alapállapotot veszélyeztetjük azzal, hogy olyan dolgokat teszünk, amelyekkel beleavatkozunk a természetes testi funkciókba, magyarázza dr. Keith Berndtson, az Illinois állambeli Chicago és Glenview Integratív Ellátóközpontjainak orvos igazgatója. A rossz egészségügyi, életmódbeli szokások hatalmas súlyként nehezednek a szervezetre. Ki kell iktat­nunk ezeket a pluszterheket azáltal, hogy törődünk az egészségünkkel. „Kisebb ellenállás, nagyobb tolóerő” – mondja dr. Berndtson.

Vegyük például az alvást

Alvás közben a szervezetben egyfajta újjáépítési folyamat megy végbe amelynek keretében fokozódik a növekedési hormonok termelődése. Ezek a hormonok segítenek a szervek, szövetek, sejtek és az anyagcsere-folyamatok fenntartásában, valamint újjáépítésében. Az immunrendszer is általuk regenerálódik.

Stresszel teli világunkban az immunrendszernek különösen komoly kihívásokkal kell szembenéznie Az egyik legkézenfekvőbb módja annak, hogy szervezete vitalitását megóvja, ha elkerüli az egyértelműen rákhoz vezető szervezetkárosítás formáit. Tehát ne dohányozzon, ne igyon túl sok alkoholt, éljen biztonságos nemi életet, ne töltsön túl sok időt a napon védelem nélkül, és minél kevésbé tegye ki magát a környe­zetszennyezés ártalmainak.

RÁK ELLENI OLTÁS?

Mit szóina hozzá, ha nemcsak az influenza, de a rák ellen is beoltathatná magát? A tudósok már régóta dolgoznak egy ilyen oltáson, és vannak köztük optimisták, akik szerint a század közepére éppolyan elterjedtté válik majd, mint a tetanusz elleni vakcina. Tekintettel a szenzációs lehetőségre – és a szenzációs profitra -, amelyet egy ilyen védőoltás hozna, nem meglepő, hogy a rák elleni vakcina ki­fejlesztése a gyógyszerkutatás egyik legizzóbb területe.

Minthogy a rákkutatásnak ez az ága viszonylag újnak számít, a kísérletek többsége nem a betegség megelőzésére, hanem a rákos betegek gyógyítására irányul. A legtöbb tanulmány kulcsszereplője az immunrendszer. Alapesetben ez észleli és pusztítja el az abnormális sejteket, mielőtt azok rosszindulatú el­változássá fejlődnének. Előfordul azonban, hogy az immunsejteknek nem si­kerül rajtaütniük a mutálódó sejteken. Ha túl sokáig maradnak rejtve, és kialakul a tumor, akkor esetleg már késő lesz, hogy az immunrendszer sikerrel vegye fel ellenük a küzdelmet.

A tudósok olyan védőoltásokat próbálnak kifejleszteni, amelyek segítenék az immunrendszert a rendellenes sejtek észlelésében, még mielőtt azok kezelhetetlenné válnak. Ennek egyik módja, hogy kivonnak néhány sejtet a daganatból, és olyan genetikai anyagba fecskendezik, amelyről tudják, hogy a szervezet bizonyos fehérjéinek előállításáért felelős. Amikor a beteg szer­vezetébe visszajuttatják a módosított sejteket, a megtermelt fehérjék az im­munrendszert arra fogják sarkallni, hogy felismerje a rákos sejteket.

A kutatások nagy része ez idáig a melanómákra és a veserákra koncentrált E ráktípusok spontán visszafejlődésének aránya elég magas, ami arra enged kö­vetkeztetni, hogy az immunrendszer képes megfékezni őket, amint felfigyel rájuk. A további lehetséges vakcinák a hasnyálmirigy, a bélrendszer, a mell, a prosztata és a tüdő rákos elváltozásait veszik célba.

A vakcináról szóló korai jóslatok egyelőre nem teljesedtek be. Ha az át­törés majd bekövetkezik, a következő lépés bizonyára egy olyan oltás kifejlesz­tése lesz, amely a rák kialakulását egy az egyben megakadályozná.

A szakértők szerint a fentieken túl létezik még néhány olyan egyszerű intéz­kedés, amely minimalizálja a szervezet amortizációját, és ereje teljében tartja az immunrendszert, hogy az nap nap után, évről évre a lehető legjobban helytálljon

A rák elleni harcban rendkívül sokat számít az étrend

Jegyezzük meg! Becslések szerint a rákos megbetegedések 40-70%-a összefügg a táplálkozással.

A betegséget előidézheti, ha nem eszünk olyan ételeket, amelyekre szervezetünknek szüksége lenne, és az is, ha rendszeresen olyan ételeket fogyasztunk, amelyek aktívan hozzájárulnak a betegség kialakulásához, állítja dr. James S. Gordon, a Washington városbeli Test és Lélek Gyógyászati Központ igazgatója, az Átfogó rákellenes terápia című könyv társszerzője.

Ha biztos akar lenni abban, hogy étrendje egészséges, ügyeljen az alábbiakra:

Tankoljon fel gyümölcsökből és zöldségekből. A természet valóságos rákel­lenes csodaszerekkel töltötte föl a gyümölcsöket és zöldségeket – ezeket fitonutrienseknek hívjuk. Ügy tűnik, némelyikük része a növény saját immunrendsze­rének, amely a kártevők és kórokozók elleni küzdelemben vesz részt. Fantasztikus módon, ha elfogyasztjuk a növényeket, a fitonutriensek továbbadják számunkra védekezőképességüket.

Az egyik elsődleges módja annak, ahogy a fitonutriensek immunrendszerünk fenntartásában segítenek, az antioxidáns-kapacitásuk. Az antioxidánsok a szabad gyökök elleni támadások ellen védik a szervezetet. A szabad gyökök olyan oxi­génmolekulák, amelyek valahol, valamikor – bizonyos hatások következtében – elvesztettek egy elektront. Miközben próbálják visszaszerezni hiányzó elektron­jukat, végigvágtáznak a szervezeten, és ahonnan csak tudnak, elektronokat ra­bolnak. E támadások molekuláris áldozatai a folyamat során károsodnak, és maguk is szabad gyökökké válnak. így egyfajta láncreakció jön létre, amely idővel többek között rákot is eredményezhet.

Jegyezzük meg! A fitonutriensek úgy vesznek részt a rákmegelőzésben és a gyógyításban, hogy a garázdálkodó szabad gyökök és az Ön sejtjei közé ékelődve felajánlják a saját elektronjaikat. Ezeket a szabad gyökök magukévá teszik, újra stabillá válnak, és abbahagyják a károkozást.

A fitonutriensek egyéb módon is segítenek a rák elleni küzdelemben

Van olyan, amely a szervezet méreganyagainak – többek között a karcinogén anya­goknak – az eltávolításában segédkezik, mielőtt azoknak esélye lenne megbete­gíteni minket. Mások a szervezet hormonszintjeit segítenek egyensúlyban tartani, megelőzve a hormonokhoz kapcsolódó rákos megbetegedések, például a mellrák és a petefészekrák kialakulását. Megint mások úgy akadályozzák a tumorok nö­vekedését, hogy azok környezetében gátolják az erek kialakulását.

A megfelelően táplált szervezet tehát kellőképpen fel van fegyverkezve a rák ellen. Azok esetében, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek étrendje kevesebb ilyen ételt tartalmaz.

Gondolkodjon természetesen. Amikor élelmiszert vásárol, jusson eszébe, hogy a táplálék annál jobb és egészségesebb, minél kevesebb feldolgozási folyamaton ment keresztül. „Minden egyes gép, amely kapcsolatba kerül az étellel, szinte biztosan megfosztja azt valamely értékes összetevőjétől” – magya­rázza dr. Berndtson. Amellett, hogy az étel veszít tápanyagtartalmából, az élel­miszer-ipari feldolgozás során általában egészségtelen anyagok kerülnek bele, többek között tartósítószerek, színezékek, cukor, cukorpótlók és transzzsírsavak. Az ilyen adalékok nemcsak gyengítik a táplálék rák elleni küzdőképességét, hang­súlyozza dr. Berndtson, de elő is segítik a betegség kialakulását.

Fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket. Mint az élet oly sok terü­letén, az élelmiszerek feldolgozásával kapcsolatosan is igaz a mondás: a kevesebb gyakran több. Tekintsünk csak végig a helyi élelmiszerüzlet péksütemény-kíná­latán, látni fogjuk, hogy szénhidrátfogyasztásunk javát a finomított gabonák te­szik ki: tészta, kenyér, kifli, zsemle, muftin, kekszek, pogácsák stb. A péksüte­mények természetesen nagyon finomak, ez nem kérdés. A baj csak az, hogy a gabonafélék finomítása során jóformán mindazt, ami tápláló, kivonják belőlük, majd kidobják a szemétbe.

A teljes kiőrlésű gabonák ugyanakkor tele vannak tápláló anyagokkal. Ezek közt rengeteg rákellenes anyagot találni: élelmi rostot, amely csökkenti a bélrák kockázatát; antioxidánsokat, amelyek helyrehozzák a szabad gyökök által okozott kárt; lignánokat, azaz olyan természetes összetevőket, amelyek csökkenthetik a mellrák esélyét; valamint nyomelemeket, például immunrendszert erősítő cinket és szelént.

Válassza a zsír nélkülit. Ma már vitathatatlan tény, hogy a zsíros étrend növeli a rák kockázatát. Ennek egyik fő oka, hogy a magas zsírtartalmú étrend határozottan csökkenti az immunfunkciót. Ezzel szemben, ha a kalóriabevitel hu­szonöt százaléka vagy annál kevesebb származik zsírból, a szervezet sokkal több rákölő immunsejttel rendelkezik.

Számtalan oka van annak, hogy a zsír és a rák összekapcsolódik, magyarázza dr. Gordon. Az egyik, hogy a karcinogén anyagok felgyülemlenek a telített zsí­rokban, főként az állati zsiradékban, amely meggátolja ezeknek az anyagoknak a szervezetünkből való biztonságos kiürülését. A zsír a nemi hormonokat is fel­fogja, és ez is rákhoz vezethet. Ezenkívül a zsír rugalmatlanná teszi a sejtfalakat,

Kerülje a pékségeket!

Nyugtalanító rejtély foglalkoztatja az orvostársadalmat a nyirokrákkal, azaz az immunrendszer rákos elváltozásával kapcsolatban. Amint azt dr. William Ralph Vogier, az Amerikai Rákellenes Szövetség kutatási programigazgatója elmondja, az elmúlt körülbelül huszonöt évben nagyjából megkétszereződött az ilyen megbetegedések száma az Egyesült Államokban és másutt is, de senki sem tudja, hogy pontosan miért. Az AIDS-betegek ugyan gyakran kapnak nyirok-rákot, de ez, bár részben oka lehet az esetszámok növekedésének, önmagában nem okozhat ilyen mértékű emelkedést.

A választ talán az a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karán végzett ku­tatás adja meg, amelynek során mintegy 88 410 nő étrendjét vizsgálták.

Kutatási eredmények! Kide­rült, hogy a nyirokrák kialakulásának kockázata kétszer akkora volt azoknál, akik a legtöbb transzzsírsavat tartalmazó ételt fogyasztották, azokhoz képest, akiknek az étrendjében a legkevesebb transzzsírsav szerepelt Transzzsírsav ta­lálható a legtöbb készen kapható pitében, süteményben, kekszben.

Kerülje a „hidrogénezett olaj”, „hidrogénezett növényi zsiradék” nevű összetevőket tartalmazó termékeket, mert ezek gyakorlatilag transzzsírsavak, így azok könnyebben lebomlanak, és a sejt mutálódni kezdhet. Végül, de nem utolsósorban, a zsírfogyasztás hizlal.

Vigyázat! A kutatások rávilágítottak arra, hogy a túlsú­lyos embereknél nagyobb a rák kockázata, és alacsonyabb a gyógyulás esélye, ha már megbetegedtek.

A zsírbevitel csökkentésének talán legkönnyebb módja, ha visszafogjuk a hús, a tejtermékek és a feldolgozott ételek fogyasztását, mivel ezek dugig vannak te­lített zsírsavakkal, illetve a zsír különösen egészségtelen fajtáival, a transzzsírokkal. Ha csökkenti étrendjében a magas zsírtartalmú ételek arányát, az előnyök hatványozottan jelentkeznek. Kevesebb magas zsírtartalmú étel bevitele ugyanis azt je­lenti, hogy egyúttal több alacsony zsírtartalmú táplálékot fogyaszt majd, azaz olyan ételeket, amelyek csökkentik a rák kockázatát.

Emlékezzen rá, hogy azért nem minden zsír egyforma!

A zsíros ételek ked­velői örülhetnek a ténynek, hogy bizonyos zsírok való­jában segíthetnek a rák megelőzésében. Dr. Gordon szerint ezek közé tartoznak az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, valamint az omega-3 zsír­savak, amelyek leginkább a halételekben fordulnak elő.

Kutatási eredmények! Egy huszonnégy európai országot felölelő kutatás során brit tudósok arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak halat, sokkal rit­kábban lettek rákos betegek. A kutatók becslése szerint már heti háromszori kis mennyiségű halhús elfogyasztása – az állati eredetű zsírbevitel mennyiségének mérséklése mellett – közel harmadával csökkentené a bélrák okozta halálozási rátát a férfiak esetében.

A lenmagolaj az omega-3 zsírsavak egy másik kitűnő forrása

A lenmag való­ságos csodaszer: egyedülállóan gazdag lignánokban, amelyek erős antioxidánsok. A lignánok a már kifejlődött rákos tumorok legyőzésében is segíthetnek, csök­kentve azok képességeit arra, hogy teljes értékű rákos betegséggé fejlődjenek.

Rákellenes bajnokok

A természet bőséggel ellátott bennünket rákellenes táplálékokkal, ám mivel ezek listája igen hosszú, az alábbiakban csupán kedvenceinket, a rák ellen küzdő baj­nokcsapat tagjait soroljuk fel. Bár a szakirodalom többnyire konkrét típusú rossz­indulatú elváltozásokra ajánlja őket, valószínű, hogy a következő ételek bármelyike többféle rákos, illetve egyéb betegség megelőzésében hatékony. Vegye fel őket étlapjára, és máris sokat tett azért, hogy immunrendszere sikerrel vívja meg mindennapos csatáit a rák ellen.

1. Fekete áfonya

Holly McCord, a Prevention című folyóirat táplálkozási szak­értője nemrégiben a „természet első számú antioxidánsforrásának” nevezte a fe­kete áfonyát.

Kutatási eredmények! Állítását a bostoni Tufts Egyetemen készült kutatással támasztotta alá, amelyben a fekete áfonya harminckilenc másik gyümölcsöt és zöldséget uta­sított maga mögé az antioxidánstartalom mezőnyében.

A Tufts kutatói szerint antioxidánsokban kiemelkedően gazdag étel továbbá a káposzta, az eper, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a sütőtök, a sárgadinnye, a kivi, a narancs, a papája, az édesburgonya és a kaliforniai paprika, valamint a görögdinnye.

2. Gomba

Mivel a gombák olyan helyeken nőnek, ahol eleve többféle rossz­akaróval kell megküzdeniük – baktériumok, vírusok, egyéb gombák -, az evo­lúció a természetes immunerősítők egész arzenáljával látta el őket, hogy meg­védhessék magukat. A gombák egyes összetevői a tumorok növekedését is gátolják. Bár szinte minden gomba rendelkezik e jótékony tulajdonságokkal, rák­ellenes listájuk élére a szakértők a maitake és a shiitake gombákat helyezik.

4. Szója

A szójababtermékek nagy mennyiségben tartalmaznak egy ösztrogénhez hasonló anyagot, a genisteint, amelyről kimutatták, hogy gátolja a rákos sejtek kialakulását és osztódását. Egyelőre nem áll rendelkezésünkre minden szük­séges bizonyíték a szója rákellenes hatásaira vonatkozóan, azt azonban tudjuk, hogy a japán nőknél, akik napi rendszerességgel fogyasztanak szójatermékeket, például tofut, negyedannyi mellrák fordul elő, mint az Egyesült Államokban. Bi­zonyított, hogy a szójafogyasztás csökkenti a prosztatarák kialakulásának kocká­zatát, meglévő betegség esetén pedig a halálozás arányát.

5. Brokkolicsíra.

A brokkolicsírát a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói által kifejlesztett speciális brokkolicsíramagokból termesztik. A brokkolicsíra min­den grammja hússzor annyit tartalmaz a rákellenes szulforafán glükozinolátból, mint az érett brokkoli. Ez azt jelenti, hogy szulforafán glükozinolát bevitele szem­pontjából 2 evőkanál brokkolicsíra (kb. 30 g) egyenlő azzal, mintha egy egész fej főtt brokkolit elfogyasztanánk.

A szulforafán glükozinolát segít a szervezetnek, hogy a rákkeltő kemikáliákat és a szabad gyököket elpusztítsa, mielőtt azok kárt okozhatnának. Brokkolicsíra nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban kap­ható, de brokkolimagból magunk is csíráztathatunk.

6. Paradicsom

Micsoda szerencse, hogy az egyik leggyakrabban használt és legfinomabb ételünk történetesen az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver!

A paradicsom, amely a pizzaszósztól kezdve a ketchupon keresztül a különböző levesekig sokféle ételben megtalálható, a természet egyik legjobb, vörös színű pigment-, azaz likopinforrása. A kutatók szerint a likopin az oka annak, hogy a gyakori paradicsomfogyasztás csökkentheti többféle rosszindu­latú betegség kockázatát, beleértve a prosztata, a tüdő, a gyomor, a mell, a bél és a méhnyak rákos elváltozásait.

A paradicsom tápanyagtartalmát nem befolyásolja a feldolgozási folyamat. A paradicsompüré gyakorlatilag koncentrált paradicsom, így szintén kiváló likopinforrás. A likopin a paradicsomszószban és a ketchupban is jelen van a szer­vezet számára könnyen hozzáférhető formában. A likopin egyéb forrásai a ró­zsaszín grépfrút és a görögdinnye.

7. Gránátalma

A rákos sejtek elfelejtik, hogyan kell elpusztulni, majd kezelhe­tetlenné válnak, az ellagsav nevű anyag azonban emlékeztetheti ezeket a meg­átalkodott sejteket arra, hogy ideje feladni és kimúlni. Egy gránátalma elfogyasz­tása a legjobb módja, ha ellagsavat szeretne juttatni a szervezetébe. Gazdag ellagsavforrás továbbá a málna és az eper is.

8. Zöld tea

A zöld tea tele van olyan enzimekkel, amelyek a méreganyagok szervezetből történő kiürülését segítik, ráadásul kitűnő antioxidánsforrás. Sőt, a zöld tea fő antioxidánsa az E-vitaminnál kétszázszor, a C-vitaminnál ötszázszor potensebb.

Bizonyos tanulmányok szerint ennek köszönhetően a zöld tea segít a bőr-, az emlő-, valamint a prosztatarák elleni küzdelemben.

Bár az állítás alá­támasztására további kutatások szükségesek, dr. Andrew Weilt, a tucsoni Ari­zonai Egyetem Orvosi Karának professzorát — más orvosokkal egyetemben — annyira meggyőzték az eddigi kutatási eredmények, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztását javasolja. Szerinte már napi egyetlen csésze elég is lehet.

9. Fokhagyma

A közelmúltban átfogó elemzés készült huszonkét tanulmány összevetéséből. Valamennyi tanulmány a fokhagyma rákra gyakorolt hatásait vizs­gálta. A metaanalízis eredményeképpen megállapítást nyert, hogy a vastagbélrák aránya harminc százalékkal alacsonyabb volt azoknál, akik hetente legalább hat gerezd fokhagymát fogyasztottak, azokkal szemben, akik hetente legfeljebb egy gerezdet ettek. A fokhagymaimádóknál a gyomorrák előfordulása is ötven száza­lékkal alacsonyabb volt. Az elemzés során arra is találtak bizonyítékot, hogy a fok­hagyma a prosztata-, az emlő- és a gégerák ellen is megvéd.

10. Lazac

A hideg vízben élő halak – beleértve a tonhalat, a szivárványos piszt­rángot, a makrélát és a lazacot — úgy tartják fenn testhőmérsékletüket, hogy egy omega-3 zsírsav nevű zsírt termelnek. Akik ezekből a haltípnsokból sokat fo­gyasztanak, kevésbé betegednek meg rákban.

Jegyezzük meg! A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az omega-3 zsírsavak blokkolják a tumorok növekedését elősegítő vegyü­leteket. A védelem már kis mennyiségű halhús heti három alkalommal történő elfogyasztásával megszerezhető.

A felsorolt halfajták közül a lazac a legzamatosabb. Egy haladag körülbelül 30 gramm kaviárral helyettesíthető.

11. Víz

Ha bőségesen fogyaszt vizet, és hidratálja szervezetét, azzal csökkentheti a hólyagrák kockázatát.

Kutatási eredmények! Egy közel 48 ezer férfi bevonásával tíz éven keresztül ké­szült tanulmányból kiderült, hogy azok, akik naponta legalább hat pohár (egyen­ként 2,5 dl) vizet fogyasztottak, feleakkora eséllyel kaptak hólyagrákot, mint azok, akik csupán napi egy pohárral ittak. Azok esetében, akik naponta tíz vagy több pohárral ittak, tovább csökkent a rák valószínűsége.

DUKE SALÁTÁJA

A felfogás, miszerint helyes étrenddel megakadályozhatjuk a rák kialakulását, nem újdonság dr, James Duke, A zöld gyógyszertár című, rendkívül népszerű gyógy növény kézi könyv írója számára. Dr. Duke évek óta előszeretettel készíti és fogyasztja saját összeállítású rákmegelőző salátáját.

Egyszerűen dobja össze a következőket egy tálban: fokhagyma, hagyma, ka­liforniai paprika, paradicsom, felaprított főtt cékla, friss körömvirág, zeller, friss mezei katáng virága, snidling, uborka, köménymag, földimogyoró, kövér porcsin és zsálya. Dr. Duke rákellenes öntettel készíti a salátát, amely lenmagolajat, kankaliinolajat, fokhagymát, rozmaringot, egyfacsarásnyi citromot és-a pikáns ízek kedvelőinek – erős paprikát tartalmaz.

Immunitás gyógynövényekkel

Ha fel szeretné vértezni magát a rák ellen immunerősítéssel, nézzen körül a gyógynövénykertekben! „Munkám során legalább ötszáz olyan növényt tanul­mányoztam, amely immunerősítő hatással bír… és ez csupán a jéghegy csúcsa!” – állítja a gyógynövényszakértő Schar, aki PhD-fokozatát készül megszerezni az immunerősítő növények témájában, növényi orvoslásból szerzett diplomája mellé.

Jegyezzük meg! Kutatásai alapján Schar a rákmegelőzés kétirányú gyógynövényes megköze­lítését javasolja. Eszerint szervezetünknek egyfelől általános immunerősítésre, másfelől pedig olyan gyógynövények fogyasztására van szüksége, amelyekről ki­mutatták, hogy hatásosak bizonyos rákfajták elleni küzdelemben.

A szakértő fel­hívja a figyelmet arra, hogy a gyógynövények felhasználásában is „a józan észnek kell érvényesülnie”, vagyis csak azt a megelőzési módszert szabad alkalmazni, amely kényelmesen beilleszthető a mindennapjainkba és az életmódunkba.

Ugyanebből az okból nem kell ragaszkodnunk a gyógynövények egyfajta fel­használási módjához sem. Ha szeretjük a teát, mondja Schar, igyunk gyógynö­vényteát; ha azonban nem rajongunk az ízéért, kapszulában is bevihetjük szerve­zetünkbe a gyógynövények hatóanyagait. Minden esetben követnünk kell a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutatót.

Schar határozottan ellenzi ugyanakkor a gyógynövények standardizált kivo­natainak fogyasztását, mert úgy gondolja, hogy egyelőre nem tudjuk pontosan, vajon a növények mely molekuláris összetevői váltják ki az immunerősítő hatást. A gyógyhatás feltehetően a növény számos alkotóelemének kombinált tevé­kenységéből fakad. Olyan terméket kell tehát keresni, amely az egész növényt tartalmazza (nem csak a virágát, a szárát vagy a gyökerét).

Az immunrendszer csúcsformában tartásához Schar szerint körülbelül az év fe­lében kell immunerősítő gyógynövényt fogyasztani: két hétig, két hét szünettel, vagy minden második hónapban. Miért? Mert a gyógynövények könnyen túladagolhatók, ami által csökken a hatékonyságuk. Ennek ellenére Schar azt javasolja, ha valaki különösen stresszes időszakot él át, vagy ilyen időszak elébe néz, tartsa nyugodtan az immunerősítő étrendet, amíg a nehéz idők véget nem érnek.

Schar öt immunerősítő gyógynövényt javasol rendszeres szedésre

Személyfüggő, hogy kinek melyik használ leginkább, és ez csak az alkalmazás során derül ki. Ahogy bizonyos emberek inkább acetaminofent szednek aszpirin helyett.

Próbáljon ki egyet legalább egy hónapig, és várja meg, hogy Önnél vajon pozitív hatást vált-e ki. (Ne feledje, a gyógynövények általában lassabban hatnak, mint a gyógyszerek!) Ha nem érzi jobban magát tőle, próbáljon ki valami mást.

1. Kasirirág (Echinacea)

Schar a bíbor kasvirágot az immunrendszer „rakéta­üzemanyagának” nevezi, de hozzáteszi azt is, hogy jótékony hatása miatt sokan hajlamosak túlzásba vinni a használatát. A növény számos módon segíti az immunrendszert, többek közt fokozza a vírusok és a rákos sejtek elpusztításáért fe­lelős interferonok termelődését.

2. Maitoké gomba (Grifolafrondosa, bokrosgomba)

A kutatások kimutatták, hogy a maitake gomba stimulálja az immunsejtek termelését a szervezetben. A maitake gomba egykor ritka volt (és a római kor óta ínyencségnek számít), manapság azonban nagyüzemben termesztik, és széles körben elérhető.

3. Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

Ezt a növényt ősidők óta használják sebgyógyításra. Latin nevét Akhilleuszról kapta, aki állítólag cickafarkkal gyógyí­totta a sarkán esett, halálát okozó sebet. Amellett, hogy hatékony antibakteriális és antivirális hatóanyagot tartalmaz, a cickafark az immunrendszert is erősíti.

4. Kurkuma (Curcuma buga)

A kurkuma egyik összetevőjéről, a curcuminról laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy akadályozza a sejtek DNS-sérülését, vagyis gátolhatja a rákhoz vezető mutációk létrejöttét.

5. Csűdfű (Astragalus)

A csűdfű bizonyítottan stimulálja a csontvelő immunsejt-termelését, a meglévő immunsejteket pedig nagyobb aktivitásra ösztönzi.

Bizonyos ráktípusok célzott gyógynövény-terápiája

Amint az immunrendszer összességében hatékonyan végzi a dolgát, célzott vé­delemre is sor kerülhet bizonyos ráktípusok ellen. Ez ésszerű elővigyázatosság azok számára, magyarázza Schar, akiknek családjában hajlam mutatkozik egy bi­zonyos rosszindulatú elváltozásra, illetve azoknak, akik egyéb rizikófaktor miatt aggódnak (például dohányosok számára, akik szeretnék elkerülni a tüdőrákot).

Schar hat olyan gyógynövényt sorol fel, amelyek mindegyike a szervezet egy-egy rák által gyakorta megtámadott területének egészségét védi. E gyógynövé­nyek alkalmazásának alapvető filozófiája, hogy ha egy bizonyos szervrendszere egészségét hosszú távon fenn tudja tartani, kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú elváltozás fejlődik benne.

Barátcserje (Vitex aguus castas) a női ivarrendszer rákja ellen

Ez a gyógy­növény arról a tulajdonságáról ismert, hogy képes kiegyenlíteni a női nemi hor­monok egyensúlytalanságát a menstruációs ciklus alatt, így hatóanyaga ideális az emlő-, a mentest- és a méhnyakrák miatt aggódó nők számára. Terhesség alatt számos gyógynövény, így a barátcserje szedése sem javasolt!

Fűrészpálma (Serenoa repens) a férfiak ivarszerveinek rákja ellen

Schar szerint ez a gyógynövény éppen úgy támogatja a férfihormonok egyensúlyának fenntar­tását, ahogy a barátcserje a női hormonokét. A férfiak körében a prosztatarák az egyik leggyakoribb rákbetegség, és a fűrészpálma hatékony segítség lehet a prosz­tata egészségének fenntartásában. Schar sok más gyógynövénnyel szemben a fűrészpálma esetében sorozatgyártott márkát javasol. Keressen olyan fűrészpálma-kivonatot, amely egységesen 85-95%-ban tartalmaz zsírsavakat és sztearint.

Máriatövis (Silybum mariamim, őszbogáncs) a májrák ellen

A máriatövis aktív összetevője, a silymarin a májsejtek membránjához kötődik, így meggátolja, hogy a méreganyagok kárt tegyenek a szervben. Ezenkívül segíti a már károsodott májszövetek gyors gyógyulását. „Világunkban, mely tele van májunkat károsító anya­gokkal – mondja Schar -, a máriatövis hathatós növényi szövetségesünk.”

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) a légzőszervi rák ellen

A gyógynövényszak­értők régóta alkalmazzák az édesgyökeret gyulladáscsökkentő szerként és a vér­bőség megszüntetésére. Ezen együttes tulajdonságai okán a legkiválóbb gyógy­növény az irritált tüdő és garatbeli szövetek megnyugtatására. Mivel a krónikus sejtirritáció mutációhoz vezethet, az irritáció csillapítása megelőzheti a rákot.

Aloé (Aloe vera) a bőrrák ellen

Schar szerint az aloé segíti a sérült szövetek öngyógyulását. Napozás után dörzsölje be bőrét tiszta aloégéllel!

Kamilla (Matricaria recutita) az emésztőrendszer rákos megbetegedései ellen

A kamilla nyugtató hatású gyógynövény. Schar ugyanazért ajánlja a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedései ellen, amiért a máriatövist a máj-, az édesgyökeret a tüdő-, az aloét pedig a bőrrák ellen: az elhúzódó irritáció rákot okozhat, a ka­milla azonban segít megnyugtatni és meggyógyítani a sérült szöveteket.

Oltalmazó táplálékkiegészítők

Valóban feltétlenül szükséges táplálékkiegészítőket fogyasztani ahhoz, hogy elke­rüljük a rákot? Nem feltétlenül, állítja dr. Gordon. Hajói érzi magát, nem kell tablettákat szednie, ám ha gyakran lehangolt, fáradt vagy ideges, valószínűleg itt az ideje a vitaminkészítményeknek. Ezek segítenek az immunrendszernek a rosszin­dulatú elváltozásokat okozó sejtbomlások megakadályozásában.

Lássuk, miként!

Antioxidáns vitaminok. Az antioxidáns vitaminok, így az A-, a C- és az E-vitamin rendkívül fontosak a szabad gyökök okozta sejtkárosodások elleni állandó küzdelemben. Az antioxidánsok ugyancsak alkalmasak az immunrendszer stimulálására és a különböző bakteriális, illetve vírusos fertőzések elhárítására, amelyek szintén rákos mutációkhoz és megbetegedéshez vezethetnek.

A Q10 koenzim egy vitaminhoz hasonló anyag, jelen van minden emlős sejt­jeiben. Erős antioxidáns, fokozza az immunitást, ezért igen valószínű, hogy ki­váló tumorellenes hatóanyag. Ez idáig inkább a már rákos megbetegedésben szen­vedőknél használták, semmint rákmegelőzésre. „Én minden bizonnyal szedném, ha rákos beteg lenne a családban – mondja dr. Gordon. — Egyetlen hátulütője, hogy magas az ára.”

B-vitamin. A B-vitaminok elősegítik a sejtek biztonságos reprodukcióját, ki­javítják a DNS-károsodásokat, és részt vesznek a potenciálisan rákkeltő toxinok szervezetből történő eltávolításában. Két fontos, nőket vizsgáló tanulmány is rá­mutatott a B-vitaminok közé tartozó folsav jelentőségére a méhnyakrák és a bélrák megelőzésében.

Ásványi anyagok. A kalcium megóvhat a bélráktól, míg a króm és a magné­zium a szervezet hatékony glükózkezelését támogatja, féken tartva ezzel a rák­sejtek növekedését. A szelén antioxidáns ásvány, amely kifejezetten erős rákel­lenes tulajdonságokkal bír.

Egy tanulmány során kiderült, hogy azoknál, akik tíz éven át napi 200 mikrogramm szelénnel egészítették ki étrendjüket, felére csök­kent a tüdő-, a prosztata-, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázata. A cinkről pedig kimutatták, hogy serkenti az immunitást, és fokozza az antioxi­dánsok hatékonyságát.

Alapvető táplálékkiegészítés

A rák megelőzéséhez biztosítson immunrendszerének elegendő vitamint ahhoz, hogy feladatát elvégezhesse. Az alábbi táplálékkiegészítő étrendet dr. James S. Gordon állította össze felnőttek számára.

Naponta kétszer vegyen be 1000 mg C-vitamint, 400 NE E-vitamint és na­ponta egyszer, lehetőleg a reggelinél 200 mikrogramm szelént. A legtöbb em­bernek B-vitamin-komplexre is szüksége van, amely az általánosan javallt mennyiségnél többet tartalmaz folsavból, B6-és B12-vitaminbói. Dr. Gordon emellett ásványianyag-készítmény szedését is javasolja: vastartalmút a még menstruáló és vas nélkülit a menopauza után levő nők, illetve a férfiak számára – naponta egyszer, étkezés közben.

Testi-lelki rákmegelőzés

Aki időről időre nem érzi stresszesnek az életet manapság, az vagy nagyon sze­rencsés, vagy feltehetőleg nem lát teljesen tisztán. Sajnos a gyakori feszültség alá­áshatja az immunrendszert, és rákhoz is vezethet.

Ha észben tartja, hogy test és lélek kölcsönös kapcsolatban áll egymással, ren­geteg lehetősége kínálkozik a rák megelőzésére. A titok nyitja a jó stressztűrés, amely nem csupán adottság, hanem egyfajta életszemlélet. Hozzáállás, amelynek elsajátításával az élet viszontagságai jókedvűen és magabiztosan kezelhetők.

Fontos tanulmányok igazolják, hogy a rákos betegek jobban gyó­gyulnak, ha szeretnek élni, és úgy érzik, maguk irányítják az életüket. E szem­lélet előnyei az egészséges emberekre is vonatkoznak. Az, aki kifejleszt egyfajta elkötelezettséget az életével kapcsolatban, ellenállóbbá válhat a rákkal szemben.

„Rendezze úgy az életét – teszi hozzá dr. Berndtson -, hogy érezhesse, van értelme élni. így agya azt az üzenetet küldi majd a szervezetének, beleértve az immunrendszerét is, hogy érdemes küzdeni.” Ki-ki maga dönti el, miképpen al­kalmazza e tanácsot a gyakorlatban, de mindenkinek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy ne érezze magát elnyomottnak, passzívnak, közönyösnek vagy bezártnak.

A stressztűrés elsajátítható képesség. „Tanulható dolog – magyarázza dr. Gordon. Nemigen kell hozzá más, mint hogy az ember teljesebb, tudato­sabb életet éljen. A passzivitástól az elkötelezettség felé történő első lépésként pró­báljon számot vetni azzal, miként éli az életét. Biztatásképp elárulhatom, hogy bár sokszor az első lépés a legnehezebb, munkám során azt tapasztalom, hogy a többségnek viszonylag könnyen sikerül megtennie ezt a lépést.”

Dr. Gordon és dr. Berndtson az alábbi módszereket ajánlja, ha rákmegelőzés céljából fejleszteni szeretné stressztűrő képességét.

Stressztűrő képesség növelése:

Szakítson időt a meditációra. Nem kell zene mellett, lótusz-ülésben ülnie a meditáláshoz. „A meditáció nem holmi úri huncutság – magya­rázza dr. Gordon -, csupán egy a világon létező sokféle módszer közül arra, hogy lelassuljunk, jelen legyünk a pillanatban, elmélyüljünk gondolatainkban és érzé­seinkben, valamint hogy megnyugodjunk és tudatossá váljunk. Az első lépés afelé, hogy az ember elkötelezett legyen a saját élete iránt.”

A meditáció egyik legegyszerűbb módszere, jegyzi meg dr. Gordon, egy mindössze húszperces séta. Gyaloglás közben figyeljen oda gondolataira, a lát­ványra, az illatokra, teste mozgására. Minél többet gyakorolja ezt a fajta fi­gyelmet, annál kevésbé lesz feszült, aggódó vagy ideges, és annál jobban élvezi majd az életet. Mindezek hatására hosszú távon jobb szellemi és fizikai állapotba kerülhet.

Alkalmazza a vizualizálás technikáját. A képzelőerő nagyon erős eszköz, és az irányított vizualizáció kiválóan alkalmas a nyugodt, relaxált lelki­állapot előidézésére. Hunyja le szemét, és hagyja, hogy képek ússzanak elméjébe, hangok, ízek, valamint érzések áramoljanak át a testén.

M. Williamson író, spirituális tanító gyakran azzal kezdi előadásait, hogy megkéri közönségét, hunyják le szemüket, és képzeljenek el egy gyönyörű templomot, amely szökőkutakkal van körülvéve. A szökőkutakból aranyszínű fé­nyek áradnak… Mások inkább természeti képeket idéznek maguk elé: virágos­kertet, hegyoldalból feltáruló tájat, erdei tisztást, ösvényt, csobogó patakot vagy tengerparti naplementét. Ezeknek a képeknek a megjelenítése segíthet az össz­pontosításban és a benső béke előidézésében.

Írja ki magából. Ugyancsak nagy segítséget jelenthet, ha naplót ír, vagy rendszeresen feljegyzéseket készít. ,,Ne törődjön a stílussal, nem kell, hogy az ele­gáns vagy irodalmi legyen – mondja dr. Gordon -, a fontos az, hogy az írás által felszínre kerüljenek az érzelmei.” Ha változtatni szeretne az életszemléletén, a legjobb, ha azonnal elkezd naplót vezetni. Ezzel olyan érzelmi és gondolati min­tákat tárhat fel, amelyek esetleg fogva tartják Önt.

Ápolja kapcsolatait. Több tanulmány is készült már a támogató, szerető környezet, a családi, baráti és egyéb szociális kapcsolatok gyógyító értékéről. Az egyik tanulmányban melanómás (potenciálisan halálos kimenetelű bőrráktípusban szenvedő) betegek egy csoportja heti rendszerességgel másfél órás összejövete­leket tartott.

Kutatási eredmények! Hónapokkal később a vérminták alapján kimutatták, hogy ezek a betegek lényegesen magasabb immunsejt-aktivitással bírtak, mint azok, akik csupán hagyományos orvosi kezelésben részesültek. Hosszú távon az derült ki, hogy a túlélési arány is sokkal magasabb volt.

Mozogjon. Ha rendszeresen mozog, de a rutin valamilyen oknál fogva megszakad, rendkívül rosszul fogja érezni magát. Annak bizonyítéka ez, hogy a lélek és a test szoros kapcsolatban áll egymással, és hogy a testmozgás bármely módja – legyen az séta, súlyemelés, tenisz vagy jóga – elengedhetetlenül szük­séges a jólléthez.

Járjon akupunktúrára. Mi, akik a nyugati civilizációban élünk, akkor gondolunk az akupunktúrára – ha egyáltalán gondolunk -, amikor egy fizikai probléma lehetséges gyógymódját keressük. Ezzel szemben a kínaiak egészségük fenntartása érdekében évszakonként egyszer meglátogatják az akupunktúrás kezelőorvost. Dr. Gordon úgy véli, hogy az akupunktúra segít egyensúlyban tar­tani a szervezet életenergiáit, ezért az ilyen kezelések mindenképpen hasznosak az immunrendszer számára.

Szórakozzon, lazítson. Ha igaz, hogy stresszel teli világban élünk, akkor bizony időnként megillet minket egy kis lazítás. Az állandó „készenléti üzemmód”, ahogyan dr. Berndtson fogalmaz, igen fárasztó, ráadásul létfontos­ságú energiákat von el a szervezettől, így természetesen az immunrendszertől is. Dr. Berndtson receptje: fordítson időt a pihenésre és a feltöltődésre, és ne vegye magát mindig túl komolyan!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.