Ízület

Ízületi gyulladás – az ősi betegség

Ha valaki úgy gondolja, hogy az ízületi gyulladás főként nap­jaink problémája, nagyot téved: az em­berek és az állatok egyik legrégibb betegsége.

Az ízületi gyulladás bizonyítottan nemcsak az embereket gyötri évezredek óta, hanem szinte valamennyi olyan állatot is, amelynek ízületei vannak. Az artrózis (ízületi kopás) jelenlétének legkorábbi nyomára egy diplodocus megkövült csontvázában bukkantak rá, ez a dinoszaurusz 60 millió évvel ezelőtt élt. A későbbi időkből ízületi megbetegedésre utaló bizonyítékok kerültek elő a Neander-völgyi ősember és az egyiptomi múmiák maradvá­nyaiból. Ötzi, az 5300 éves jégbe fagyott múmia is valószínű­leg ízületi megbetegedésben szenvedett, a testén látható számos tetoválás a betegség kezelésének ősi módjára utalhat.

Nem árt tudni! Az ízületi gyulladás Nagy-Britannia gazdasá­gát közel 5,6 milliárd fonttal rövidíti meg a kiesett munkabérek, TB-kiadások, rokkantsági segélyek, valamint a szociális szolgáltatások költségeinek formájában.

Az ízületi kopás sok-sok évszázada ismert és gyakori beteg­ségnek számít

Művészeti ábrázolásokon sokszor látunk haj­lott hátú figurákat és deformált ujjakat, amelyek az idős em­berek törékenységét voltak hivatva ábrázolni. Shakespeare a Szentivánéji álomban így ír: „Miért is a hold, e folyam­királynő, / Sápadt dühében mossa a leget / S bőven tenyésznek csúzos nyavalyák” ( Arany János ford.), és John Milton is utal arra az Elveszett Paradicsom c. művében, hogy a betegségek -„pusztító pestis és vízkór, ízület-rheuma, asthma-kór” (Jánosy István ford.) – az emberi tökéletlenség következményei.

Az ízületi gyulladás ma is igen gyakori betegség, a becslések szerint világszerte kb. 355 millió embert érint, előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik. Statisztikai adatok szerint a világon minden második 60 év feletti ember­nek vannak ízületi panaszai, ami a magyar lakosságra át­számítva 2-2,5 millió beteget jelent. Nagy-Britanniában ez a leggyakoribb krónikus mozgáskorlátozottságot okozó rendel­lenesség, kb. 7 millió felnőtt (a népesség 15%-a) szenved tőle.

Az ízületi gyulladás ára

Az ízületi gyulladás és az ezzel kapcsolatos egyéb betegség a kiesett munkanapok második leggyakoribb oka, hazánkban egy munkavállalóra kb. 4500 táppénzes nap jut. Évente kb. 3 millió esetben jelennek meg a betegek a szakrendeléseken ízületi megbetegedések miatt. Az ízületi betegségben szenvedő betegek száma az elmúlt tíz évben emelkedett. Az artrózis (ízületi kopás) a mozgáskorláto­zottság egyik legfőbb oka. Magyarországon az előfordulási gyakorisága 10-15%-os, vagyis 1-1,5 millió embert érint ha­zánkban ez a probléma, amely nehézséget okoz a hétköznapi tevékenységek, így az öltözködés, lépcsőn járás, ágyba fekvés, illetve a felkelés terén. Idős emberek esetében az ízületi kopás a korlátozott mozgásképesség legfőbb oka.

A lehangoló statisztikák ellenére izgalmas előrelépések tör­téntek a betegség okainak feltárásában. Az artrózist, az ízületi megbetegedések leggyakoribb formáját korábban az öregedés elkerülhetetlen velejárójának tartották. A kutatóknak azonban nemrégiben sikerült kideríteniük több olyan okot is, amelyek közül némelyik, például az elhízás és az ízületi sérülés időben végrehajtott korrigálásával megelőzhető a betegség.

Mit mond a felmérés?

Az ízületi gyulladásban szenvedő felnőtteknek sokkal rosszabb az életminősége, mint másoknak- áll az amerikai Járványfelügyeleti Központ jelentésében. A kutatók több mint 32 000 amerikai részvételével 11 államban végeztek felmérést. A megkérdezettek 29 százaléka szenvedett ízületi betegségekben, és ők háromszor gyakrabban számoltak be közepes vagy rossz egészségi állapotról, mint a többiek.

Jegyezzük meg! A közhiedelemmel ellentétben az ujjízületek ropogtatása nem vezet ízületi kopás kialakulásához. A roppanó hangot az ízületi folyadékban hirtelen kiala­kuló gázbuborék okozza. A hang ugyan kelle­metlen, de a mozdulat maga ártalmatlan.

Az ösztrogén szerepe

A nők körében kétszer gyakoribb az artrózis, mint a férfiak körében. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy ez az ösztrogén, a női nemi hormon csökkenő szintjével magyarázható. Az már kiderült, hogy a hormonnak a változás korában tapasztalható alacsony szintje csontritkuláshoz vezet­het, és jelenleg is kutatások folynak abban az irányban, hogy van-e összefüggés az ösztrogénszint és az artrózis között.

A kutatók az ízületi megbetegedések okainak vizsgálata mellett az új kezelési lehetőségeket is feltárják a krónikus fáj­dalomban szenvedő betegek panaszainak enyhítésére. Az aku­punktúra, a fájdalom enyhítésére használt ősi módszer igen ha­tékonynak bizonyulhat térdízületi artrózisban.

Kutatási eredmények! Egy 1997-ben az amerikai Maryland Egyetemen készített tanulmányból az derült ki, hogy a terápia a hagyományos orvosi kezelésekkel kombinálva csillapítja a térd kopásos (degeneratív) eredetű fáj­dalmát, és javítja a térdízület működését.

„Nem hiszem, hogy az emberek tudatában vannak annak, amilyen súlyos probléma az ízületi gyulladás. Hatalmas tömegekről van szó, és a számuk egyre nő”

Sophie Edwards, az ARMA elnöke

Új információk a reumás ízületi gyulla­dásról

A kutatók kimutatták, hogy egy természetesen jelen lévő fehérje, a tumor nekrózis faktor kulcsfontosságú szerepet játszik az ízületek gyulladásának és káro­sodásának kialakulásában. Génsebészeti eljárással két új gyógyszert fejlesztettek ki, az etanerceptet és az infliximabot, melyek a tumor nekrózis faktort gátolják.

Ezek, a többi új ún. betegségmódosító gyógyszerrel együtt, forradalmasították a reumatoid artritisz kezelését. Napjainkban sok szó esik a minociklinről, a tetraciklinek cso­portjába tartozó antibiotikumról, amelyet eredetileg az akne ke­zelésében használtak. Feltételezik, hogy képes gátolni azokat az enzimeket, amelyek elpusztítják a porcot az ízületekben.

A kutatók 2000-ben beszámoltak egy rendkívül ígéretes ke­zelési módról, amely talán gyógyíthatóvá teszi a reumás ízületi gyulladást. Az első pozitív eredmények 2002-ben további meg­erősítést nyertek. A londoni University College kutatói által ki­dolgozott kezelés a B-limfocitáknak a vérből történő eltávolí­tásán alapul, ugyanis ezek az immunsejtek antitesteket termelnek, amelyek a reumás ízületi gyulladás során bekövet­kező ízületi károsodás nagy részéért felelősek.

Mit ígér a jövő?

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) Kiegészítő és Alternatív Gyógyászati Központja kát klinikai kísérletet indított el az artrózis kezelésével kapcsolatban. Az egyik, az artrózis kezelésében alkalmazható két legígéretesebb étrendi kiegészítőt, a glükóza mint és a kondroitin-szulfátot vizsgálja, míg a másik az akupunktúra felhasz­nálását Az eredmények mindkét esetben biztatóak.

Átfogó támadás egyesített erőkkel

Nem csak a kutatók próbálnak azonban fogást találni a beteg­ségen. Angliában számos szakmai és érdekvédelmi szervezet közreműködésével 2003-ban az egészségügyi ellátásnak olyan szabványait dolgozták ki, amelyek meghatározzák a betegek szükségleteinek kielégítését szolgáló teendőket.

Az ún. Standard Care Project (Szabványos kezelési terv) egy kétéves közös munkaterv, amely többek között a következő cé­lok elérésére irányul.

  • Az ízületi megbetegedésben szenvedő páciensek magas színvonalú egészségügyi ellátásával kapcsolatos követel­mények megállapítása.
  • Széles körű tájékoztatás az ízületi megbetegedésekről, mint a mozgáskorlátozottság vezető okáról és az egyik legjelen­tősebb egészségügyi problémáról.
  • A betegek támogatása abban, hogy hozzájussanak a keze­lésükhöz szükséges szolgáltatásokhoz.
  • A szolgáltatók támogatása minőségi szolgáltatások meg­tervezésében és nyújtásában.
  • Annak biztosítása, hogy az ízületi betegek megkapják a szükséges támogatást családjuk, a közösség és betegtár­saik részéről.

Amint látjuk, az ízületi megbetegedések ellen vívott harc széles körű társadalmi összefogást tesz szükségessé. Amíg azonban mindez valóra válik, továbbra is leginkább magunkra vagyunk utalva, ha a lehetőségekhez képest normális életet szeretnénk élni. Ebben pedig óriási segítséget nyújt a kezünkben tartott könyv, amelyben mindent megtalálunk, ami céljaink eléréséhez szükséges: útmutatót ahhoz, hogyan segíthetünk állapotunkon önerőből, valamint a legfrissebb információkat az igényeink­nek leginkább megfelelő fájdalomcsillapító kezelésekről.

A fájdalom kiűzése testgyakorlás előtt

Több ismert módszer is létezik arra, hogyan lehet az ízületi fájdalmat rövid időszakokra megszüntetni. Íme néhány:

  • Nedves meleg. Melegített törülköző, hőpárna vagy forró fürdő, illetve zuhany naponta háromszor 15 percig történő alkalmazásával a fájdalom csillapítható. Egy törülközőbe bugyolált jégtömlő 10-15 perces alkalmazása megszünteti a fájdalmat, és csökkenti a duzzanatot. Gyulladt ízületek esetén különösen hatékony.
  • Relaxációs kezelés. A betegek megtanulhatják, hogyan kell az izomfeszültség lazításával enyhíteni a fájdalmat.
  • Mobilizáció. A húzás ( finom húzó mozdulat ), a masszázs és a manipuláció ( a merev ízületek mozgásának kézzel történő helyreállítása) egyaránt segít enyhíteni a fájdalmat, valamint fokozza az ízületek mozgékonyságát és az izmok és inak rugalmasságát.
Nem árt tudni! A nők csökkenthetik az artrózis kialakulásának kockázatát azáltal, hogy magas sarkú cipő helyett laposban járnak. Egy tanulmány szerint magas sarkú cipőben nagyobb a térdkalács ás a comb­csont közötti területre, különösen az ízület belső oldalára eső terhelés, ás ez hozzájárulhat az artrózis kialakulásához.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.