Ízület

Ízületi gyulladás gyógyítása: fogyás, vitamin, melotaim

Az önsegítő terv elkészítésekor valószínűleg különféle módszerek merülnek fel lehetséges megoldás­ként. Eközben ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kezelésekre adott válasz egyénenként jelentősen eltérhet.

Mivel nem létezik két azonos emberi szervezet, a hasonló tüne­teket tapasztaló személyek eltérően reagálnak ugyanarra a ke­zelésre. Ami egyikük ízületi fájdalmát csillapítja, az nem biztos, hogy segít valaki másnak. Ezért a módszerek kiválasztásához türelemre és nyitottságra van szükség.

Jegyezzük meg! Az ízületek sebészeti úton való helyreállítása – bár általában csak utolsó megoldásként kerül szóba – látványos javulást eredményez. A mesterséges csípő- és térdízület-beültetés hatalmas fejlődésen ment keresztül, s e módszerrel ma már szinte telje­sen megszüntethető az ízületi megbetegedé­sek okozta fájdalom és mozgáskorlátozottság.

Segítsünk önmagunkon!

Amint ebből a cikkből is kiderül, az ízületi panaszok hatékonyabb kezeléséhez gyakran nincs szükség gyógyszerekre, a kezelés sokkal inkább olyan dolgok­ból áll, amelyeket saját magunk is naponta elvégezhetünk. Cikksorozatunk gyakorlati út­mutatással lát el, hogyan használhatjuk fel a táplálkozást, a testedzést, az étrendi kiegészítőket és más „házi” gyógymó­dokat ízületi panaszaink kezelésében. Felbecsülhetetlen értékű technikákkal szolgál az alábbi területek vonatkozásában.

Vigyázat! A gamma-tokoferol- tartalmú E- vitamin készítmények súlyosbíthatják az ízület; meg­betegedéseket. Az Észak-Karolina Egyetem kutatói az E-vitamin két formájának ( gamma tokoferol és alfa- tokoferol) szintjét mérték 400 önkéntes vérében. A röntgenvizsgálatok kimutatták, hogy a magas gamma-tokoferol szinttel rendelkező alanyokban nagyobb valószínűséggel alakul ki ízületi megbetegedés. Kerüljük tehát az ,, E- vitamin- komplex » vagy kevert tokoferolok feliratú készítményeket, mivel ezek nagy valószínűséggel tartalmaznak gamma-tokeferolt. Kérjük meg a gyógyszerészt, hogy javasoljon ezek helyett olyan termékeket, amelyek csak alfa- tokoferolt tartalmaznak.

Fogyás

Mindössze néhány kiló leadása ugyanolyan hatékonyan csilla­píthatja térdfájásunkat, mint a legerősebb fájdalomcsillapító. Ha a fogyás a kitűzött célunk, megismerkedhetünk olyan be­vált fogyókúrás módszerekkel, amelyek segítenek a kilók le­adásában és az elért eredmény fenntartásában.

A megfelelő vitaminok

Az Egyesült Államokban végzett ún. Framingham-tanulmány (Framingham Heart Study) artrózissal foglalkozó részvizsgá­latából kiderült, hogy a bizonyos vitaminokban gazdag étrend lelassíthatja a betegség előrehaladását, vagy meg is akadá­lyozhatja annak kialakulását. Fontos információkkal szolgálunk ezekről a vitami­nokról, és pontos tájékoztatást nyújtunk adagolásukról is.

Testedzéssel a fájdalom ellen

Az elmúlt évtizedekben végzett tanulmányok azt mutatják, hogy az ízületeket körülvevő izmok erősítése jelentős ered­ménnyel járhat a fájdalomcsillapítás és a mozgékonyság foko­zása terén. A combizmok erősítésével például óriási mértékben csökkenthetjük a térdfájást. A könyvből megtanulhatjuk az ehhez szükséges egyszerű gyakorlatokat is, köztük az olyan eg­zotikus és hatékony terápiákat, mint a jóga és a tajcsi.

Kutatási eredmények! Egy új, meglepő tanulmányból az derül ki, hogy azok a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek, akik feljegyzéseket készítettek stresszes élményeikről, panaszaik jelentős csökkenését tapasztalták.

Az ellazulás megtanulása

A stressz nem okoz közvetlenül ízületi megbetegedést, de sú­lyosbíthatja azt az izomtónus fokozásával, amely növeli az ízü­leti fájdalmat. Könyvünk ismerteti a legjobb technikákat, köz­tük a test-lélek megközelítési módokat, amelyek segítségével csökkenthetjük a stressz hatásait.

Alternatív módszerek választása

Három étrendi kiegészítő igen értékesnek bizonyult az ízületi megbetegedések kezelésében, sok más, széles körben népszerű­sített gyógymóddal viszont csak a pénzünket pazaroljuk. Könyvünk alapos vizsgálatnak veti alá az alternatív kezelése­ket, és levonja a megfelelő következtetéseket.

Nem árt tudni! A cigarettázás súlyos­bíthatja a reumás ízületi gyulladás tüneteit, ás a betegség kialakulásáért felelős egyik kockázati tényezőnek is tartják. A dohányzás károsan befolyásolja a reumás ízületi gyulladásos betegek immunrendszerét.

Fogadjuk el a gyógyszereket!

Előfordulhat, hogy ízületi gyulladásunk leküzdésé­hez kizárólag önsegítő módszerekre van szükség, és nem szorulunk rá a gyógyszerek arzenáljára.

Sokak számára azonban a vényre és vény nélkül kapható gyógyszerek továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszanak a betegség kezelésében. Az elmúlt néhány évben a kutatás jelen­tős áttörést ért el a biztonságosabb és hatékonyabb készítmé­nyek kifejlesztése terén. íme, néhány példa a könyvben ismer­tetett legújabb gyógyszerek közül.

A súlyos reumás ízületi gyulladás

Ma már nem okvet­lenül számít rokkantságot okozó betegségnek. Egy új gyógyszerosztály, az ún. betegségmódosító antireumatikus gyógyszerek (DMARD-k) óriási változást hoztak e rend­kívül fájdalmas, deformitást okozó rendellenesség keze­lésében: lelassíthatják vagy akár meg is állíthatják a reu­más ízületi gyulladás által okozott ízületi károsodást, így egyre kevesebb beteget tesz mozgásképtelenné a betegség.

Az újabb fajta nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszerek

Mint pl. a Melotaim ugyanolyan hatéko­nyan csillapítják az ízületi fájdalmat és gyulladást, mint a hagyományos NSAID gyógyszerek, ám alkalmazásuk ese­tén sokkal kisebb a súlyos mellékhatás, így a gyomorvér­zés kialakulásának a kockázata. Ezenkívül a hagyomá­nyos nem szteroid gyulladáscsökkentők rendszeres hasz­nálat esetén porckárosodást is okozhatnak, az új gyógyszerek alkalmazásakor viszont ez a kockázat való­színűleg nem áll fenn.

A forradalmian új folyadék

A nátrium-hyaluronát 3-5 hetes kezelés keretében hetente egyszer közvetlenül a térd­ízületbe fecskendezve keni és táplálja a porcot. A közel­múltban törzskönyvezett, a fiatal kakasok taréjából ki­vont anyag hialuronsavat tartalmaz, amely az ízületi folyadék természetes összetevője. A legújabb kutatások szerint az ezt a hatóanyagot tartalmazó készítmények hó­napokig képesek csillapítani a fájdalmat, és ideális megol­dást jelenthetnek olyan artrózisos betegek esetében, akik­nél más kezelés a mellékhatások miatt nem lehetséges.

Cikkünk egy sor ígéretes kezelési módról is beszámol, az anti­biotikumkezeléstől a génte­rápiáig, amelyek jelenleg még kísérleti szakaszban vannak, de remélhetőleg hamarosan mindenki szá­mára elérhetővé válnak.

Mit ígér a jövő?

1990-ben a New England Journal of Medicine c. orvosi szak­folyóirat arról számolt be, hogy az ízületi gyulladást egy öröklött genetikai rendellenesség okozhatja, A kutatók ma úgy válik, hogy az összes eset legalább 25 százalékának genetikai alapja van. Napjainkban már több kutatócsoport is dolgozik génterápia kifejlesztésén a betegség gyógyítására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.