Koleszterin csökkentés

Amit a korpáról tudni kell – És itt nem a hajban lévő korpáról beszélünk!

Ma már csak talán néhány, hegyekben élő remete nem hallott a rostdús táplálkozás előnyeiről. Az egész rostkérdést a tömegtájékoztatási eszközök kezdték el népszerűsíteni. A magazinok és újságok csak rostdús ételek receptjeit közölték, a televízióban pedig állandóan a rostról beszéltek. Könyvek jelentek meg arról, hogyan kell szinte mindenfajta ételbe rostot csempészni.

Zab, búza ami jótékony hatással van a szervezetre, hiszen sok rost tartalmaz, ami többek között az emésztésünket segíti.
Zab, búza ami jótékony hatással van a szervezetre, hiszen sok rost tartalmaz, ami többek között az emésztésünket segíti.

A rostféleségek jótékony hatásúak:

A különböző rostféleségek azonban meglehetősen eltérnek egymástól, ami nem azt jelenti, hogy bármelyik is közülük káros volna. Inkább arról van szó, hogy mindegyiknek megvan a csak rá jellemző jótékony hatása. A búza rostjai például meggyorsítják a táplálék áthaladását a tápcsatornán, így természetes hashajtónak tekinthetők. Hasonló hatást sokféle ételben található más rostféleséggel is elérhetünk.

Zab és búza

Sajnos a különböző rostok nem mind egyforma mértékben csökkentik a vér koleszterintartalmát. A világon sokan ismerik a zabtartalmú ételeket. Ezek úgy készülnek, hogy a zabszemeket gőzölik, utána pelyhet készítenek belőlük. A pehely megőrlése és rostálása után két elkülönülő frakció keletkezik.

Az egyik finomabb, ez a liszt, a másik pedig a korpa. Hosszú ideig a korpát csak különleges boltokban lehetett kapni, de ma már egyre több helyen megtalálható. A zabkorpa és a búzakorpa között a legfőbb különbség az, hogy a zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, ami a búzakorpából hiányzik. A vér koleszterinszintjét a jól oldódó rostok csökkentik.

Amit a zabról még ne tudtál!

Azt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy a zabkorpának a rosttartalom csak az egyik nagy előnye. A másik az, hogy jelentős mennyiségű fehérjét, energiaszolgáltató szénhidrátot és tiamint, azaz B1-vitamint hordoz. A zabkorpa jelentősen csökkenti mind az összkoleszterin, mind az LDL-koleszterin mennyiségét a vérben, s közben egyáltalán nem befolyásolja a „védőhatású” HDL szintjét. Ráadásul cukorbetegekben elősegíti a vércukorsszint normális értéken tartását is.

Készítsünk muffint zabkorpából!
Készítsünk muffint zabkorpából!

Hogyan hat a muffin?

A pontos válasz nem ismert. A legtöbb irodalmi adat azt a tényt idézi, hogy a zabkorpa fokozza az epesavak kiürülését.

Hogy ez mit jelent? Nos, az epesavak a májban keletkeznek koleszterinből. A májban annál több epesav képződik, minél több távozik el a bélsárral, és minél több keletkezik, annál több koleszterin használódik fel hozzá. Így kevesebb marad arra, hogy az erek falában lerakódjon. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy zabkorpa hatására csökken a vér koleszterinszintje.

A zabkorpa és a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek, a kolesztiramin és a kolesztipol hatásának összevetése nagyon érdekes és tanulságos. Az említett gyógyszerek gyantaféleségek, melyek megkötik a bélben az epével odakerült epesavakat, nem engedik ismét felszívódni őket a bélből, így elősegítik kiürülésüket a széklettel. Ezáltal csökken a koleszterinszint a vérben.

Jegyezzük meg! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a zabkorpa is gyógyszer. Inkább arról van sző, hogy a gyógyszerek hatása hasonló a korpáéhoz, ami viszont velük ellentétben természetes anyag.

A zabkorpa egyéb előnyei – Nagyon jó hatással van emésztésünkre!

Valószínűleg senkit sem lep meg az az állítás, hogy a korpának a koleszterinszint csökkentésén kívül még számos kedvező hatása van. Rostdús étrend mellett, mint amilyen a zabkorpát tartalmazó is, csökkent a cukorbetegek inzulinigénye.

A fogyókúra segítségére lehet a zabkorpa

A fentieken túl ráadásul még egy igen kellemes meglepetéssel szolgál a korpa: hatékonyabbá teszi a fogyókúrát. Egy rostokban bővelkedő alma laktatóbb, mint egy pohár almaié. Már maga a rágás is sokkal élvezetesebb, mint egyszerűen csak nyelni, és a rostok a nagy kalóriatartalmú zsíros ételekkel ellentétben kevés energiát szolgáltatnak.

És ami nem elhanyagolható: ha az ember jelentősebb mennyiségben fogyaszt zabkorpát, akkor alig érez éhséget. Megjegyzendő, hogy jelentős mennyiség alatt mindössze napi három muffint kell érteni. Nem arról van tehát szó, hogy korpa-muffinokkal rakjuk tele a gyomrunkat. A magam részéről a reggeli gyümölcs turmix és a három muffin elfogyasztása után evésre általában csak jóval dél után gondolok. A zabkorpa kellemes jóllakottságot okoz.

Nézzünk a dolgok mögé!

Az éhségérzet kielégítése nemcsak a táplálék zsírtartalmától függ, hanem attól is, hogy az adott étel milyen gyorsan halad végig a tápcsatornán. A zabkorpa lassítja a gyomor ürülését, azaz lassabban jut tovább a gyomorból, mint más ételek. Ez pedig fokozza a jóllakottságérzést. Ezen kívül a rostdús ételek a vékonybelekben jelentős térfogatúra duzzadnak, és kedvezően befolyásolják a belek hormontermelését.

Bizonyos tápanyagok, mint például a szénhidrátok, rostdús ételek fogyasztását követően lassabban szívódnak fel, mint a rostszegény, félkész állapotban kapható ételek után. Ez a lassúbb felszívódás is hozzájárul a tartósabb teltség-érzés kialakításához.

Létezik-e valamiféle ellenjavallata a korpafogyasztásnak? Jaj de jó, nincs félnivalónk!

Mindössze egyetlen alkalommal jelent meg erre vonatkozó közlemény. Egyes szakértők szerint ugyanis a korpával bizonyos tápanyagok ahelyett, hogy felszívódnának a bélből, eltávoznak a széklettel. Örömmel állíthatjuk azonban, hogy a kutatások bebizonyították: a korpának nincsen kedvezőtlen mellékhatása.

Kutatási eredmények: egy nemrég közzétett tanulmány arról számol be, hogy a közel két éven át fogyasztott korpa sem okozott semmiféle hiánybetegséget a vizsgált tizenöt betegben. Egyebek között kalcium, foszfor, vas, magnézium, Bi2-vitamin, folsav, valamint A-, D- és K-vita min ellátottságuk sem változott. Hasonló eredményeket találtak négy év után is.

Nyilvánvaló tehát, hogy számtalan szempontból helyes a korpafogyasztás, míg ellene nem szól semmi. Tegyük fel, hogy követik a tanácsainkat, és több korpát fogyasztanak, mint ezt megelőzően. Lesz-e vajon valami észrevehető különbség a korábbiakhoz képest?

Hacsak nem fogyasztottak eddig is sok rostos ételt, először is azt tapasztalhatják majd, hogy eddigi esetleg gyötrő székrekedésük megszűnik. Sőt, az sem kizárt, hogy naponta többször is lesz székletük. Magyarországon ma csaknem minden élelmiszerboltban lehet kapni zabkorpából készült ételeket.

Tippek korpafogyasztást illetően:

A zabkorpát korábban szinte kizárólag meleg tejjel összekeverve fogyasztották. Ez is egy lehetőség, de csak a kezdet. Hazánkban, ahol a kereskedelem kizárólag zabpelyhet forgalmaz, megpróbálhatjuk azt reggelente tejbe, tízóraira pedig joghurtba vagy kefirbe téve fogyasztani. Zabkorpából és őrölt zabpehelyből azonban sok más étel is készíthető.

A korpapogácsák:

A legcsodálatosabb dolog a korpapogácsákkal kapcsolatban, az, hogy szinte lehetetlen megunni. Ízesíthető almával és fahéjjal, banánnal és datolyával vagy éppenséggel ananásszal, ráadásul mindig készíthetünk hozzá illő turmixot. Ha pár pillanat alatt a mikrohullámú sütőben megmelegítjük őket, még ízletesebbek. Ez elsősorban akkor tanácsos, ha az ember a muffinokat a hűtőszekrényben tartja, hogy ne romoljanak meg.

Vannak, akik a gyümölcsturmixba is korpát kevernek. Ha ezt a megoldást választják, tudniuk kell, hogy éppúgy megfelel, mint a muffin, Mindössze egyetlen apró figyelmeztetés: a nyers zabkorpa kezdetben gyomorpanaszokat és puffadást okozhat, főként ha túl hirtelen, túl. nagy mennyiségben fogyasztják.

Másrészt viszont lehetetlen túl sokat enni belőle, ha muffinba, tekercsekbe, süteményekbe vagy más ételekbe sütik bele. Ha egy receptben például zsemlemorzsát írnak, használjanak helyette korpát.

Vigyázat: A zabkorpa nyersen fogyasztva ugyanolyan hatékony, mint sütve vagy főzve, így azonban gyomorpanaszokat és puffadást okozhat.

Ez főképpen akkor igaz, ha olyan valaki próbálkozik meg a zabkorpával, aki még nem szokott hozzá a rostdús táplálkozáshoz. Az emésztőrendszer könnyebben birkózik meg a korpával, ha nem nyersen fogyasztjuk. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy a korpa rá milyen hatást gyakorol.

A korpa pogácsák hűtés nélkül körülbelül öt napig tarthatók el

Hűtőszekrényben tárolva azonban ez az idő meghosszabbítható, így tehát hosszabb utazás során sem kell lemondanunk a rostdús ételekről. A pogácsákon kívül vihetünk magunkkal egyszerű korpát, ahogy azt a boltokban árulják, és fogyaszthatjuk szárított gyümölcsökkel, mazsolával. Csak egy pohár forró víz vagy sovány tej kell hozzá, és két perc után már ehetjük is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.