Koleszterin szívinfarktus

A koleszterin és más rizikófaktorok kapcsolata – A 4 veszélyes tényező

A metabolikus szindróma – Ne kockáztassunk, inkább óvjuk egészségünket!

A rizikófaktorok kapcsolódásának egyik együttese a metabolikus szindrómának nevezett állapot, amikor az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és a magas vércukor­szint együtt fordul elő.

metabolikus_szindroma
A „halálos négyes:” amikor az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és a magas vércukor­szint együtt fordul elő

 Mi az a “halálos négyes”?

1989-ben az amerikai Kaplan professzor ezt az együttest deadly quartet-nek, „halálos négyesnek” írta le. Az orvostudományban ennek az anyagcsere-tünetegyüttesnek a jelölésére inkább a metabo­likus szindróma elnevezés vált hivatalossá. A szindróma négy fő komponensét anyagcsere-eredetű rizikófaktornak, így a magas vérnyomást is anyagcsere-betegségnek tekinthetjük.

Az anyagcsere „négyesfogat” – Próbáljuk ezeket elkerülni!

  • hasi típusú elhízás
  • magas vérnyomás
  • magas vérzsírszint
  • magas vércukorszint – cukorbetegség

Idő kérdése csak, hogy ez a négy rizikófaktor az élet melyik szakaszában csatlakozik egymáshoz.

Vita folyik arról, hogy mi áll a metabolikus szindróma hátterében.

Jegyezzük meg! Eredetileg a hasnyálmirigy által termelt inzulinnal szemben kialakult ellenállást tekintették alapnak, ennek következtében az inzulin ugyanis nem tudja kifejteni vércukor­csökkentő funkcióját. Később, mások úgy vélekedtek – és sa­ját tapasztalataink is erre utalnak -, hogy a metabolikus szindróma hátterében a hasra terjedő elhízás áll.

Ezzel ma­gyarázható lenne, hogy igen gyakran alakul ki az elhízottaknál magas vérnyomás, magas vérzsírszint és magas vércukorszint. Mindenesetre a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a négyesfogat tagjai közül valamelyiket felfedezzük, keresni kell a másik háromra való hajlamot, vagy azok jelenlétét, valamint azt is, hogy ha a négyesfogat együttesen fennáll, mind a négy rizikófaktort agresszíven kell kezelni, mert az egyes kompo­nensek kezelése kedvezően kihathat a másik három anyagcse­re rizikófaktor állapotára is.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.