Koleszterin

Hasznos vagy ártalmas a koleszterin? Tények és tévhitek a koleszterinről.

koleszterin-tenyek-es-tevhitekMítosz vs. valóság

TévhitTény
A koleszterin eleve ártalmas.Minden emlősnek szüksége van koleszterinre az életben maradáshoz.
A magas koleszterinszint igen veszélyes.A magas koleszterinszint önmagában nem feltétlenül jelent problémát. A „jó" és a „rossz" koleszterin aránya, valamint olyan egyéb tényezők, mint a testsúly, a testmozgás és a családi kórtörténet, együttesen mérlegelendők.
Akit szívroham ér, annak magas a koleszterinszintje.Noha a magas koleszterinszint a szívbetegség fontos rizikótényezője, egyeseknél úgy alakul ki szívbetegség, és úgy lép fel szívinfarktus, hogy koleszterinszintjük közben normális vagy alacsony.
Kevesebb koleszterintartalmú ételt kell ennie annak, aki csökkenteni akarja vére koleszterinszintjét.A vérben lévő koleszterin egy része valóban a táplálékokból származik, de a nagyobb részét a máj termeli. Emiatt könnyen lehet, hogy a koleszterin bevitel visszafogásának nem sok hatása lesz.
Az egészséges koleszterinszint fenntartása érdekében nem szabad tojást enni.Több tudományos vizsgálat is igazolta, hogy napi egy-két tojás elfogyasztásának alig van hatása a normális koleszterinszintű személyekre.
Ha zsírszegény étrenden élek és sokat mozgok, akkor csökken a koleszterinszintem.Egyesek olyan örökletes tulajdonságokkal bírnak, hogy bármilyen pontosan tartják is magukat a helyes életmód előírásaihoz, attól nem csökken biztonságos értékre a koleszterinszintjük. Az ilyen személyeknek az életmódjuk megváltoztatása mellett gyógyszerekre is feltétlenül szükségük van.
A fiataloknak nem magas a koleszterinszintjük.20 éves kortól kezdve mindenkinek rendszeresen meg kell méretnie a koleszterinszintjét. A kutatások szerint a szívet vérrel ellátó ereket beszűkítő plakkképződés már a tízes éveink végén elkezdődhet.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.