Koleszterin

Mely élelmiszerek tartalmaznak omega-3 szírsavat?

Miközben csökkentjük étrendünkben a „rossz” zsírok mennyiségét, célszerű növelni a „jó” zsírokét.

Azt  margarint használjuk, amely csökkenti a koleszterinszintet.  Van ilyen?
Azt margarint használjuk, amely csökkenti a koleszterinszintet. Van ilyen?

 Használjunk „csodamargarint”!

A margarin nem tesz kifejezetten jót az artériáinknak, hacsak nem arról a fajta margarinról van szó, amely csökkenti a koleszterinszintet. Körülbelül egy évtizede kezdték a szteroloknak nevezett természetes növényi anyagokat hozzáadni a margarinokhoz.

Mivel e vegyületek kémiai szerkezete hasonlít a koleszterinéhez, vetélkednek annak molekuláival a szervezetben való felszívódást segítő receptorokért – és általában győznek is. A kutatások szerint napi 2-3 gramm ilyen margarin elfogyasztása 9-20 százalékkal csökkentheti az összkoleszterin és az LDL szintjét. Ha ezeket a margarinokat széleskörűen használnánk étrendünkben, állítják a szakértők, akkor egyharmadával csökkenhetne a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága.

Az omeg zsírsavakra is szokjunk rá! A szívnek is jót tesz!
Az omeg zsírsavakra is szokjunk rá! A szívnek is jót tesz!

Az egyik lehetséges kedvezőtlen mellékhatás az, hogy a szterolok csökkentik a szervezet képességét bizonyos tápanyagoknak, nevezetesen a béta-karotinnak és az E-vitaminnak a táplálékból való felvételére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár ételhez keverik őket, a szterolok valójában gyógyszernek minősülnek. Ne fogyasszunk belőlük az ajánlott mennyiségnél, azaz naponta három adagnál többet.

Éljen az omega-3!

Az ómega-3 zsírsavak főként a triglicerid-szint és a gyulladások visszaszorítása révén csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. E zsírok számos különböző forrásból férhetők hozzá, például a spenótból, a mustárlevélből, a búzacsírából, a dióból, a lenmagból és lenmagolajból, a szója- és repceolajból, sőt még a tökmagból is. A legjobb forrásuk azonban a hal.

Az alábbi táblázat segít a legmagasabb omega-3-tartalmú halak kiválasztásában.

HalOmega-3 zsírsav-tartalom 100 grammban
Makréla2,6
Pisztráng, tavi2
Hering1,7
Tonhal, kékúszójú1,6
Lazac1,5
Szardínia (konzerv)1,5
Tok, atlanti1,5
Tonhal, hosszúúszójú1,5
Fehérhal, tavi1,5
Szardella1,4
Makrahal1,2
Sügér, csíkos0,8
Szajbling, pataki0,6
Pisztráng, szivárványos0,6
Laposhal, Csendes-óceáni0,5
Tőkehal, sávos0,5
Cápa0,5
Tok0,4
Sügér, édesvízi0,3
Harcsa0,3
Álsügér0,3
Lepényhal0,2
Tőkehal, foltos0,2
Csattogóhal, vörös0,2
Kardhal0,2
Nyelvhal0,1

Az orvostársadalom folyamatosan lebeszéli az embereket a zsíros ételekről – beleértve az egészséges zsírokat is -, ami viszont óhatatlanul a cukros, szénhidrátban gazdag étrendhez vezet.

2 fontos zsírsav szervezetünk számára:

Van például két zsírsav, amelyek kifejezetten fontosak számunkra.

Az egyik az EPA, a másik a DHA , népszerűbb és kimondhatóbb nevükön omega-3 zsírsavak.zsirsavak

Hegyekben állnak azok a tanulmányok, amelyek az omega-3 zsírsavak számtalan egészségóvó és -javító hatásáról szólnak.

Mint azt már korábban is láttuk, a gyulladás számos degeneratív betegséghez és egy sor más patológiához köthető.

MegnevezésBetegség tüneteinek leírása
AllergiaGyulladáskeltő citokinek autoimmun reakciót váltanak ki.
Alzheimer-kórA krónikus gyulladás tönkreteszi az idegsejteket.
VérszegénységGyulladáskeltő citokinek csökkentik az eritropoetin termelését.
ízületi gyulladásGyulladáskeltő citokinek tönkreteszik a porcszövetet.
RákA krónikus gyulladás sok daganat alapja.
SzívelégtelenségA krónikus gyulladás tönkreteszi az izomszövetet.
Infarktus és agyi
keringési zavarok
A krónikus gyulladás hozzájárul a koszorúér
betegség és a trombózis kialakulásához.

Az omega-3 zsírsavak a gyulladás megelőzésén „fáradoznak”, az omega-6 zsírsavak pedig gyulladáskeltő közvetítő anyagokat termelnek, és kettejük ki-egyensúlyozott működése biztosítja a gyulladásos folyamatok szabályozását.

Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy ezeket a zsírsavakat, akárcsak más gyógyhatású készítményeket, csak tapasztalt orvos felügyelete alatt szabad szedni.

Az EPA-t és a DHA-t sokszor az egészségre veszélyes nehézfémekkel, például higannyal mérgezett halból vonják ki. Mivel ezek a készítmények kényes anyagok, ügyelni kell arra is, hogy ne oxidálódjanak, mert oxidatív stresszt okoznak a szervezetben.

Ezért célszerű antioxidáns anyagokkal (Q10 koenzim vagy alfa liponsav/ALA) együtt szedni az omega-3-at.

A nők egészségéért

A mellrák kapcsán mélyről jövő képzettársításaink vannak. Talán azért, mert gyakran fiatal nőket támad meg, és a betegség nőiességük szimbólumát fenyegeti. Az ösztrogén számos funkciónkban vesz részt.

Ezért az ösztrogénhiánnyal járó menopauza sok gondot okoz a nők életében, például: emlékezetproblémák, hangulatingadozás, hőhullámok, csontritkulás, nőgyógyászati és szexuális problémák.

Itt az ideje, hogy például a mellrák mammográfiás és ultrahangos szűrése, korai felismerése kiegészüljön genetikai és biokémiai vizsgálatokkal, amelyekkel felmérhető az egyén genetikai kockázata, és így célzott, személyre szabott megelőzési stratégia kidolgozására nyílna lehetőség, amely alapvetően a táplálkozásra épít. mamografia-vizsgalat

A férfiak egészségéért

Egy rendkívül elterjedt betegségről van szó. A 70 évesek csaknem 80%-a érintett (ez hatalmas szám), jóllehet tudomásuk sincs róla.

Sikerült kimutatni, hogy különböző táplálkozási szokások is növelik a megbetegedés esélyét, például az állati eredetű telített zsírsavak túlzott, a zöldségek ritka fogyasztása, az E-vitamin hiánya és az alacsony D-vitamin-szint.

A prosztatarák kialakulásának rizikója az öregedéssel növekszik!

Az omega-3 zsírok bevitelének legegészségesebb tartománya

Nehéz megmondani, hogy hol kezdődik az omega-3 toxicitása, mivel a magas omega-3 bevitel részben ellensúlyozza az omega-6 toxicitását. Az emberek többsége túlságosan sok omega-6 zsírt fogyaszt. Az ő számukra a magasabb omega-3 bevitel hiába toxikus, mégis jó hatású, hiszen ellensúlyozza az omega-6 toxicitását. Ez a magyarázata annak, hogy a magas omega-6 bevitelű étrenden élő amerikaiak számára az omega-3 optimális bevitele jóval magasabb lehet, mint azoknak, akiknek hozzánk hasonlóan alacsony az omega-6 bevitele.

Figyelem! Az omega-3 toxikusságát csak kevés bizonyíték támasztja alá, ám az omega-6/omega-3 optimális arányára rengeteg adatunk van.

Az omega-3 toxicitása

Az omega-3 zsírok peroxidációs indexe még az omega-6-énál is magasabb, tehát egész bizonyosan képesek károsítani a mitokondriumot, a DNS mutációját okozni, megrövidíteni az élettartamot, illetve a zsírperoxidáció egyéb káros hatásait produkálni.

A magas omega-3-bevitel ismert, mérgező hatásai közül néhány:

  • Májkárosodás. Az omega-3 és az omega-6 fruktózzal vagy alkohollal együtt fogyasztva ugyanúgy májkárosodást okoz.
  • Vérzés és agyvérzés. A magas omega-3 – különösen az EPÁ és a DHA – bevitele meghosszabbítja a vérzéseket és növelheti az agyvérzés kockázatát. A grönlandi eszkimóknál nagyon magas az EPA + DHA bevitele (napi 6,5 gramm, ami nagyjából heti 2,2 kilogramm lazacnak felel meg), és a vérrögös agyvérzés előfordulásának megnövekedett arányát figyelték meg.
  • Korai öregedés és rövidebb élettartam. Láttuk már, hogy a magasabb peroxidációs indexet állatoknál a megrövidült élettartammal hozták összefüggésbe. Azt állatvizsgálatok azt mutatták, hogy a magas omega-3-bevitelnél valószínűleg szintén a megnövekedett peroxidációs index rövidíti meg az élettartamot.

Egy vizsgálatnál arra jutottak, hogy ha terhes patkányoknak túl nagy dózisban adtak omega-3 zsírokat, az utódaik élettartama rövidebb lett, és idősebb korban több idegrendszeri degeneráció fordult elő a körükben.

A szerzők megállapították, hogy „az omega-3 zsírsav túl magas, illetve túl alacsony bevitele is károsíthatja az utódok fejlődését. Egy másik vizsgálatban egereket magas halolajtartalmú étrenden tartottak, ami a peroxidatív stressz révén megrövidítette az átlagos élettartamot.

omega-3-halban

Az omega-3 mérgező jellege még nagyobb, ha az omega-3 zsírok megavasodnak. A halakat általában kifogják, utána hűtik vagy fagyasztják, így az omega-3 olajaik frissek maradnak. A halolaj kapszulákat ezzel szemben hosszú időn keresztül szobahőmérsékleten tárolják, így azok sokszor megavasodnak, mivel az omega-3 zsírok könnyen oxidálódnak.

Érdekes módon a halfogyasztás nagyon jól szerepel a klinikai vizsgálatokban, viszont a halolajkapszulák nem. A DART-2 (Diet and Angina Randomized Trial — az étrendnek az anginára való hatását vizsgáló randomizált kísérlet) vizsgálatban három-kilenc éven keresztül követtek 3114 embert, stabil anginával.

Vizsgálat és eredmény: három csoportba osztották őket: a kontrollcsoport mellett volt egy csoport, amelynek a tagjai zsíros húsú halakat ettek, valamint egy harmadik csoport, amelynek a tagjai napi három halolaj kapszulát szedtek. A halolajat szedő csoportnál szignifikánsan nőtt a hirtelen szívhalál bekövetkezése.

Melyik fajta halat fogyasszuk?

A kapszulák helyett fogyaszthatunk halhúst. Az egyetlen hátrány a szennyeződés. A hal egészsége nagymértékben függ attól, hol fogták ki – általánosságban szólva: minél távolabb a parti vizektől, annál jobb. Az olyan helyek, mint a Csatorna, erősen szennyezettek, míg a Jeges-tenger nem az.

A következő táblázat felsorolja a néhány gyakorta elérhető halban található omega-3 zsírsavak mennyiségét. A halhúsban található omega-3 zsírsavak 20 százaléka EPA, vagyis körülbelül heti 6 g omega-3 zsírsavra van szükségünk, hogy elérjük a terápiás hatást – ez heti 250 g makréla fogyasztásával egyenlő. (A füstölt lazac és füstölt makréla ugyanolyan jótékony hatásokkal rendelkezik, mint a friss halhús.)

Hal (100 g, nyers)omega-3-zsírok (g)
Makréla (atlanti-óceáni)2,5
Hering (atlanti-óceáni)1,7
Kékuszonyú tonhal1,2
Lazac1
Rombuszhal0,9
Csíkos sügér0,8
Szivárványos pisztráng0,7
Garnélarák0,5
Laposhal (csendes-óceáni)0,4
Lepényhal*0,2

* főtt halhús elemzésén alapul

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.