Magasvérnyomás gyógyítása

Táplálékkiegészítők szerepe a magas vérnyomás kezelésében

A vérnyomás értékének normál határon belül tartásához az életmódváltás, a táplálkozásra, életvitelre és rendszeres testmozgásra való odafigyelés nagymértékben hozzájárul. Az esetlegesen szükségessé váló gyógyszeres kezelés mellett, sőt, sok esetben helyette érdemes a táplálékkiegészítők kínálta előnyöket igénybevenni, s a természet patikáját az egészség szolgálatába állítani.

A sokat emlegetett magnézium

Nem csak az általános közérzetet, a stressztűrő képességet javítja az ásványi anyag, hanem hatékonyan vethető be a véredények izomzatának ellazítása érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomással küzdő páciensek nagy részénél kimutatható a magnéziumhiány. Hogy ez felszívódási zavarok, vagy elégtelen bevitel miatt alakul ki, mindenkinél másként néz ki, de alapvető tény, miszerint a mindennapi táplákozással sokszor nem juttatjuk szervezetünket hozzá a szükséges ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz, ami előbb vagy utóbb, de biztosan megmutatkozik majd egészségi állapotunkon.

A magnézium-kálium aszpartát jó választás lehet, hiszen a benne megtalálható kálium is megfelelően hasznosul a magas vérnyomás csökkentésekor. Választhatjuk még a magnézium-citrátot is, ami tulajdonképpen egy magnéziumsó. A piaci kínálatban számos komplex magnézium készítmény is helyet kapott, ezek között érdemes körülnézni.

Fokhagyma- akár természetes formában is!

Az immunerősítés és fertőtlenítés terén már számtalanszor bizonyított fokhagyma kiválóan alkalmas a szív-, és érrendszer, valamint ezzel egyidejűleg a vérnyomás karbantartására is. A fokhagyma kapszula azoknak ajánlott, akik nehezen birkóznak meg a fokhagymagerezdek hagyományos fogyasztásával. A szakemberek azonban egyértelműen a nyers fokhagyma mellett állnak, amelyből naponta több gerezd is ajánlott. Akár kis darabkákban, gyógyszerként lenyelve is bevihetjük szervezetünkbe, így az illóolaj a bőrön keresztül távozik majd a következő nap folyamán. Íze megszokható, jótékony hatásai pedig már néhány héten belül megtapasztalhatóak.

Gyógynövényes készítmények

Gyógyszertárakban, bio boltokban hozzájuthatunk galagonyabogyóhoz, de a fagyöngy, a gyermekláncfűlevél, valamint a memória javításának terén is bizonyított ginkgo biloba levél is jó szolgálatot tehetnek, ha a magas vérnyomás csökkentéséről van szó. A kínálat igen széles, ám fontos tudnia, hogy általános egészségi állapotunkra számos tényező rányomja bélyegét, s ami valakinél beválik, az lehet, nem váltja ki a kívánt hatást másnál. Érdemes kipróbálni néhány gyógynövényes terméket, így jobb eséllyel lel majd rá az Ön számára ideálisra.

Lenmagolaj – omega-zsírsavakban gazdag!

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az omega-zsírsavak fontosságára. Gondoskodnak a szív egészségéről, de az ereket is tágítják. Egyik leggazdagabb forrása a lenmagolaj, de a halfélékben is sok omega-zsírsav megtalálható.

Fontos lehet: A magas vérnyomás csökkentése mindig komplex tényezők függvényeként lehet eredményes. Az idő eldönti, hogy egyik vagy másik módszer vezet eredményre az Ön esetében. Az biztos, hogy az életmódváltás hozzájárulhat az egészség ilyen irányú megőrzéséhez is.

Táplálkozás és magas vérnyomás- fontos a tudatosság!

„Az vagy, amit megeszel”- a már számtalanszor hallott mondat valóban bír igazsággal. Ha rendszeresen sok tejterméket, húst fogyasztunk, a szükséges mennyiségnél több kalóriát viszünk be a szervezetbe, a sóval nem bánunk óvatosan, vagy előszeretettel választjuk a gyorséttermek kínálatát, akkor nagy valószínűséggel vérnyomás értékeink is magasabbak lesznek a kelleténél.

Gyorsétterem - kerülje el!
Gyorsétterem – van ennél jobb választás is!

Megéri egészségesen étkezni

Amikor a táplálkozás tudatos megtervezéséről van szó, érdemes átgondolni, hogy miért is szeretnénk változtatni. Kizárólag a feleslegtől kívánunk megszabadulni, vagy ennél jóval több célunk van? Amennyiben a vonzó külső mellett az egészséges belső is fontos, akkor máris egy motivációval több van a tarsolyunkban. Ha az egészséges ételeket annak tudatában fogyasztja, hogy ezzel sokat tehet a betegségek megelőzéséért, akkor előszeretettel részesíti majd előnyben az erre alkalmas alapanyagokat.

Új kedvencek az asztalon

Sokan tartanak attól, hogy nem tudnak majd lemondani kedvenc ételeikről. Tény, hogy a sikertelen diéták egy része kifejezetten arra vezethető vissza, hogy időről-időre elcsábulunk kedvenc finomságainkat illetően. De gondoltál már arra, hogy akár egészséges alapanyagok felhasználásával is készíthetsz olyan falatokat, amelyek maximálisan elnyerik tetszésedet?

Válogass diétás alapanyagok között, és varázsolj az asztalra eddig ismeretlen ízvilágot! Nem túlzás azt állítani, hogy a diétás ételeknek nem kell feltétlenül rossznak is lenniük, sőt!

Amint észleled közérzeteden és egészségi állapotodon a javulást, máris jobb szívvel mondasz le a hízlaló kedvencekről, és választod diétás társaikat. Ne feledd, szervezeted egészséges működéséért, a betegségek megelőzéséért és gyógyításáért táplálkozása alakításával saját magad tehetsz a legtöbbet. Ahelyett tehát, hogy szabad folyást engednél étvágyadnak, és minden magadba tömnél, maradj a mértékletességnél és a tudatosságnál! Hosszú távon csak ez éri meg!

Egészséges táplálkozás
Finom és egészséges!

Tudatos vásárlás

Kezdd az alapoknál! A boltban kizárólag egészséges alapanyagokat vásárolj, így egy idő után a főzéshez használatos dolgok mind le lesznek cserélve. Meglátod, ha ezeket használod, és nem csábulsz el folyton, az magabiztosságodnak is jót tesz, hiszen nem kell folyton lelkiismeret-furdalással küzdened, hogy a plusz kilók jelentette önbizalomhiányról már ne is szóljunk.

Új receptek, főzési technikák

Interneten, vagy szakácskönyvekben számos olyan receptet találhatunk, melyek egészséges alapanyagok használatát részesítik előnyben. Elég néhány hét ahhoz, hogy átállj ezekre az ételekre, és egy idő után már kizárólag azokat a falatokat részesíted előnyben, amelyeket saját magad készítesz. Nem csak a gyorséttermi ételeknél minőségibb finomságok kerülhetnek így az asztalra, hanem egészségéért is sokat tehetsz ilyen módon. Az életmódváltással egy sor vezető halálozási oknak számító betegség előzhető meg, így a rák, a szív-, és érrendszeri problémák, a túlsúly, a cukorbetegség, valamint az ízületi gyulladás is ritkábban alakulnak ki azoknál, akik odafigyelnek arra, mit esznek.

Ellenáll a család?

Ideális esetben a család egyöntetűen támogatja majd az életmódváltást. Sokszor azonban csak addig van ez így, amíg a többiek megkapják azokat a finomságokat, amelyekhez hozzászoktak. Amint a tészta és a nokedli helyett gersli vagy barna rizs kerül az asztalra, már kevésbé lelkesek. Nem csak a háromféle főétel készítésének megspórolása miatt érdemes azonban a családot is rászoktatni az egészésges falatokra, hanem a betegségek megelőzése és a plusz kilók elkerülése végett is. Ha a hozzánk közel álló személy igyekszik átalakítani életmódját, akkor fontos a maximális támogatás. Az indokolatlan humorizálás és a folyamatos kísértések a táplálkozás során akár oda is vezethetnek, hogy az egészség érdekében történő változtatások kudarcba fulladnak.

Magas vérnyomás: komplex gyógyítást igényel!

Több olyan betegség is ismeretes, amelyekkel kapcsolatban a gyógyszeres kezelés hatékonyabbá tehető, sőt, akár ki is váltható az életmódváltással, valamint az általa szervezetre gyakorolt pozitív hatásokkal. A szakemberek egy része úgy véli, hogy az életmód gyökeres átalakítása csupán a páciensek tíz százalékának esetében nem hoz eredményt.

Miért sikertelen bizonyos esetekben az életmódváltás?

A legfontosabb a magas vérnyomás hátterében álló betegségek feltérképezése, így az alapprobléma kezelésével orvosolható a vérnyomás emelkedése, és persze az általa okozott további egészségügyi kockázat is megelőzhető. A veseartéria-szűkület, a vesét, vagy a szimpatikus idegrendszert érintő tumorok mind okozhatják a magas vérnyomást, de az említett tíz százalék esetében sokszor valós okot nem találni amögött, hogy miért is nem csökkenthető a vérnyomás a szokásos módszerekkel.

Életmód változtatás
Életmód változtatás

Van megoldás akkor, ha az életmódváltás nem segít?

A szakemberek azt szokták javasolni, hogy a táplálkozásra és a mozgásra való mindennapos ügyelés ezekben az esetekben is fontos. Még ha a szintentartás miatt is, de az egészséges életmóddal felhagyni semmiképpen nem ajánlott. Fontos azonban, hogy olyan tényezőket is vizsgáljon az orvos, amelyekre elsőre nem derülhet fény. Mire gondolunk pontosan? A túl sok munka, és az ebből adódó stressz, a magas nátriumszint, a rendszeres túlevés, valamint a kialvatlanság is állhatnak a magas vérnyomás hátterében. Amíg ezek a tényezők nem rendeződnek, addig nyilvánvaló, hogy az életmódváltás is eredménytelen marad.

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Kockázati faktort jelent az agyvérzés, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, sőt, a veseelégtelenség kialakulásában is, melyekről pontosan tudjuk, hogy vezető halálozási oknak számítanak. A cél tehát mindenképpen az, hogy a kiváltó oknak számító magas vérnyomást csökkentsük.Már 10 Hgmm-es vérnyomáscsökkenés is jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát.

Hogyan alakíthatja át életmódját a vérnyomás csökkentése érdekében?

  • Fogyás: Már akár 5-6 kiló leadásával is sokat tehetünk egészségünk érdekében. A túlsúly számos betegség okozója, esetében tehát nem pusztán esztétikai problémáról van szó, sokkal inkább az élet hosszát és minőségét befolyásoló tényezőről.
  • Rendszeres testmozgás: Legjobb, ha a szabad levegőn végzi, de ha ez nem kivitelezhető, gyakorlatilag bármilyen mozgásforma megfelel a célnak. Fontos odafigyelnie a rendszerességre, szánjon naponta legalább 30 percet erre. Testsúlytól és edzettségtől függően növelheti az intenzitást, állítsa kihívás elé szervezetét, és a fejlődés nem marad el!
  • Kevesebb só: A napi nátriumbevital maximum 1 gramm legyen. Figyeljen a nassolnivalókra is, bár a legjobb, ha ezeket alapvetően elhagyja étrendjéből. Ízesítsen inkább friss fűszerekkel, és az alapanyagok gondos megválasztásával!
  • Húsmentesség: Elsősorban a telített, állati zsírok kerüljenek ki a konyhából, de egyes szakemberek a hipertóniával küzdők számára akár a vegetáriánus táplálkozásra való áttérést is javasolhatják.
  • Stresszmentesség: Elkerülhetetlen, hogy stresszes szituációk érjenek a mindennapok során. Nem mindegy azonban, hogy miként kezeljük ezeket, valamint állandósulnak-e életünkben. A munkahelyváltás is megoldást jelenthet, de a már megélt stresszt utólag legjobban edzéssel csökkenthetjük.

Egészség helyreállítás 40 nap alatt – segítünk, mire figyeljen!

A szervezet egészségének helyreállításához sokszor elég egy-másfél hónap, mely időközben azonban fontos, hogy odafigyeljen a rendszeres testmozgásra és az étkezésre is. Néhány hasznos tanácsot szeretnénk most azoknak adni, akik a tudatos életvitel hívei, és fontosnak tartják, hogy egészséges testben éljenek.

Fontos a reggeli és az ebéd!

A két legfontosabb étkezésünk a reggeli és az ebéd, így ezen alkalmakkor étkezzen kiadósan. Sokan arra esküsznek, hogy a vacsora elhagyásával lehet a legkönnyebben fogyni, és ebben valóban van is valami. Abban az esetben viszont, ha sokáig fent van, vagy estérei időzíti az edzést, akkor ne maradjon el az étkezés, természetesen válogassa meg az alapanyagokat körültekintően.

A szervezetnek körülbelül öt órára van szüksége ahhoz, hogy megeméssze az elfogyasztott tápanyagokat, ezért két étkezés között teljesen felesleges a nassolás.

A vacsora legyen könnyű!
A vacsora legyen könnyű, könnyen emészthető!

 Mit fogyasszunk?

A teljes értékű táplálkozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Legjobb, ha minden alapanyagból fogyasztunk, így a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok is az étkezések alapjait kell, hogy képezzék. Persze nem mindegy, milyen forrásból vesszük megunkhoz ezeket. A lassú felszívódású szénhidrátok, a zsírszegény húsok, az omega zsírsavakban gazdag halak, a többszörösen telítetlen zsírsavak, a rostos zöldségek és gyümölcsök a lehető legjobb döntésnek bizonyulnak.

Figyeljen a folyadékbevitelre!

Naponta két és fél liter folyadékot szoktak javasolni a szakemberek, de a testsúly függvényében ennél jóval több is szükségessé válhat. Húsz testsúly kilogrammonként egy liter folyadék minden további nélkül belefér. Célszerű az étkezések előtt és után is fogyasztani folyadékot, legjobb választásnak a szénsavmentes víz bizonyul, de gyógyteákból, frissen facsart levekből is pótolhatjuk a folyadékot.

Mivel az emberi szervezet körülbelül 65 százalékát víz teszi ki, így nyilvánvaló, hogy mennyire fontos a hidratáltságra való odafigyelés. A folyadékhiány első jele a fejfájás, a szédülés, a kimerültség és a koncentrálóképesség csökkenése.

Csaj iszik
Igyunk rendszeresen!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel lehetővé teszi, hogy az emésztés tökéletesebben menjen végbe, méregteleníti a szervezetet, segít fogyni, gondoskodik a jó közérzetről, és nem utolsó sorban az étvágyat is mérsékli.

Rendszeres mozgás

Cikkeinkben már többször hangsúlyoztuk, hogy az aktiv mindennapokhoz a rendszeres testmozgás is hozzájárul. Ez nem csak közérzetünk és a fogyás miatt fontos, hanem az egészség megőrzése és helyreállítása érdekében is. Számos pozitív hatása mellett a stresszoldás terén is bizonyított már, tehát egy fárasztó, idegeskedéssel és rohanással teli munkanap után mi más lenne nagyobb segítség, mint egy izzasztó edzés, ami az összes stresszt és nyomasztó gondolatot kiűzi belőlünk.

Egy komfortzónán túli edzés gondoskodik arról, hogy kordában legyen tartva az étvágya, és ne törjenek Önre falási rohamok. A vérnyomás és a vércukorszint alakításával pedig az egészséges életmód alapvető elemét képezi a naponta végzett mozgás.

Gondoljon az ételallergiára!

Abban az esetben, ha az életmódváltás ellenére is tapasztal rossz közérzetet, érdemes elgondolkodnia azon, hogy nem szenved-e ételallergiában. A gluténérzékenység gyakran felelőssé tehető a puffadásért, elhízásért és a fogyókúra sikertelenségéért.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.