Élelmiszerek

Grépfrút származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

A grépfrút a citrusfélékhez tartozik, a narancs és a citrancs (más néven pomelo) természetes kereszteződésével jött létre. A többi citrusféléhez hasonlóan nagyon egészséges, magas C-vitamin-tartalma segít megóvni szervezetünket a téli meghűléses betegségektől.

Honnan származik a grépfrút?

A grépfrút elnevezést először 1814-ben Jamaicában je­gyezték fel, az angol „szőlőgyümölcs” szó arra utal, hogy a grépfrút a szőlőfürthöz hasonló alakban csüng a fán. A fát a 19. század végéig dísznövénynek tekintették, gyü­mölcsét – amelyet növénytanilag csak 1830-ban hatá­roztak meg, rögzítve, hogy nem azonos a pomelóval – ek­kortájt kezdték Európában fogyasztani. Floridában az 1880-as években kezdődött meg termesztése nagyobb ültetvények telepítésével, különböző fajták kinemesítésével.

Floridából aztán a termesztés átterjedt a texasi terü­letre is, ahol termesztése fontos bevételi forrás lett, mint­hogy ezen a vidéken nagyméretű és igen jó minőségű gyümölcs terem. Napjainkban már a citrusfélék termesz­tésére alkalmas vidékeken mindenütt termesztik. A leg­nagyobb termőterületekkel rendelkező s egyben exportáló ország az Egyesült Államok, amely a világ össztermelésé­nek 60%-át adja, a további mennyiségen a földközi-ten­geri országok, Dél-Afrika és több dél-amerikai ország osz­tozik.

A gyümölcs hűtőszekrényben tartva őrzi meg leginkább ízét és zamatát. Ha röviddel fogyasztás előtt ki­vesszük és szobahőmérsékleten tartjuk, könnyebben ki tudjuk vágni a gyümölcshúst a héjából.

Milyen alkotóelemekből áll?

A grépfrútban számtalan egészséges tápanyag van: szén­hidrátok (gyümölcscukor és pektin), glukar- és galakturonsav, B1 és C-vitamin és béta-karotin, továbbá magnézium és kálium, az antioxidáns hatású glutation nevű aminosav, citromsav és bizonyos olajok. A grépfrút enyhén kesernyés ízét a naringin nevű polifenolnak és a citromolajnak köszönheti. Ezek az aroma­anyagok a héj alatt találhatók a legnagyobb mennyiség­ben, ezért a gyümölcshúsnak ez a része a legkeserűbb. A naringin és a gyümölcsben ugyancsak megtalálható másik polifenol, a kvercetin egyaránt antioxidáns hatású, azaz védik szervezetünket a szabad gyököktől. A likopin nevű festékanyag viszont csak a rózsaszínű gyümölcshú­sú változatokban található.

Legfontosabb tudnivalók a grépfrút dióhéjban

  • A grépfrút íze csak enyhén édes, in­kább kesernyésen savanykás. Minél kesernyésebb, annál magasabb a C-vita­min-tartalma.
  • Napi két grépfrút jelentősen csökkenti a vérzsírértéket, tartós fogyasztásával még fogyhatunk is.
  • A grépfrút vásárlás után otthon utóér­lelhető. Ehhez 8-10 °C tárolási hőmér­séklet a legalkalmasabb.
  • A grépfrút igen lédús, ezért gyümölcslé készítésére is alkalmas.
  • Napi egy pohár frissen facsart grépfrút-lé csökkenti a tüdőrák kockázatát.
  • A C-vitaminhoz hasonlóan a szabad gyököket kordába szorító, a szív- és ér­rendszer működését segítő és rákmege­lőző hatású karotinoidot, a likopint na­gyobb mennyiségben csak a rózsaszín gyümölcshúsú fajták tartalmaznak.
Egészségre gyakorolt hatása: Egy fél grépfrút és minden töké­letes: frissít és élénkít, étvágy­gerjesztő, segíti az emésztést és erősíti immunrendszerünket.

Egészségtani jelentősége

A grépfrút valóságos vitaminbomba: egy közepes nagysá­gú grépfrút bőségesen fedezi napi C-vitamin-szükségle­tünket és A-vitamin-szükségletünk egyharmadát. De van benne B1-, B2-, B6-vitamin, niacin, folsav és pantoténsav is. A természet adta koktélt a kalcium, a vas, a kálium, a réz, a magnézium, a mangán, a foszfát és a cink teszi tel­jessé. A grépfrútban nagyon sok antioxidáns, antibakte­riális, rákmegelőző hatású anyag van, ezek mind segí­tik és erősítik immunrendszerünket.

A gyümölcs pozitív hatást gyakorol szív- és érrendszerünkre is, a benne ta­lálható tápanyagok akadályozzák az érelmeszesedés kialakulását, szabályozzák a vérsűrűséget. Rendszeres fo­gyasztása elősegíti az elöregedett vörösvértestek lebomlá­sát, véd a szívbetegségek ellen. Pozitívan befolyásolja az anyagcserét is: csökkenti a koleszterinszintet.

Egészséges élvezet

Igaz, hogy a grépfrút fehér, belső héja több kesernyés ízanyagot tartalmaz, de ebben található a pektin, az oldódó ballasztanyag is. Sose hámozzuk túl vastagon, a ballaszt­anyag méregtelenítő és koleszterincsökken­tő hatása érdekében fogadjuk el ezt a kis keserűséget.

Kókuszos túró grépfrúttal

Hozzávalók (2 személyre)

20 g kókuszgyümölcshús, 1 narancs, 1 rózsaszín belű grépfrút, 250 g étkezési túró, 1 evőkanál barnacukor

Elkészítés

A kókuszt uborkaszeletelőn szeleteljük vékonyra. Zsiradék nélkül serpenyőben folytonos keverés mellett pirítsuk meg, majd hűtsük ki. Hámozzuk meg alaposan a narancsot és a grépfrútot úgy, hogy a fehér héjat is eltávolítjuk.

A gerezdeket vágjuk ki a hártyából, a lecsöpögő levet fogjuk fel. Keverjük a túróhoz a citruslevet, a cukrot és a kókuszforgács felét. Osszuk el két tálkába, tegyük rá a na­rancs- és a grépfrútgerezdeket, majd a te­tejét szórjuk meg a maradék kókusszal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.