Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás életünk végéig elkísér, vagyis nem gyógyítható!

E tény ellen sem az orvos, sem mi magunk nem tehetünk semmit. De ne aggódjunk, állapotunkon nagyon sokat javíthatunk!

Az összes krónikus betegség közül valószínűleg a magas vérnyomás kezelhető a legkönnyebben. A kezeléssel pedig hatékonyan csökkenthető a betegséggel járó összes egészségügyi kockázat.

Magas vérnyomás

Sok évvel ezelőtt az orvosok gyakran azt tanácsolták magas vérnyomásos betegeiknek, hogy változtassanak munkahelyet, esetleg vonuljanak vissza, és kerüljenek minden olyan tevékenységet, amely akár a legcsekélyebb stresszel járhat. Szerencsére ez ma már túlhaladott álláspontnak számít. A hipertónia mellett is teljes, aktív és hosszú életet élhetünk.

A magas vérnyomással való békés együttélés kulcsa a kezelés.

Ha a hipertóniát agresszív módon kezeljük – és itt az agresszivitáson van a hangsúly -, azzal jelentősen csökkenthetjük káros hatásait. Sőt a kutatók szerint a vérnyomás normális szintre csökkentése legalább egy-öt évvel, de jóval többel is meghosszabbíthatja az életünket.

A kezelés azonban elengedhetetlen. Azt semmiképpen sem tehetjük meg, hogy nem törődünk a magas vérnyomással, és bízunk a spontán gyógyulásban. A módszer egyszerű: keressünk egy megbízható szakorvost, aki ahelyett, hogy összeszidna, velünk együtt kidolgoz egy tervet arra, hogy miként vonhatjuk ellenőrzésünk alá a vérnyomásunkat.

A siker szinte minden esetben kizárólag rajtunk múlik – elvégre nekünk kell nap mint nap követnünk a tervben szereplő utasításokat.

Ki van veszélyben?

Rizikó - vérnyomás

A magas vérnyomás rizikótényezőinek megismerése lehet az első lépés, amelyet az egészsége szempontjából addig közönyös néző az egészségvédelem aktív résztvevőjévé válás útján megtesz. Ehhez válaszolja meg az alábbi kérdéseket:

  • Van a családjában magas vérnyomásban szenvedő rokon (nagyszülő, szülő, testvér)?
  • Van súlyfeleslege?
  • A 35 év feletti férfiak csoportjába tartozik?
  • A változás korán túl lévő nők csoportjába tartozik?
  • Dohányzik, illetve használ füst nélküli dohánykészítményt?
  • Naponta rendszeresen többet fogyaszt két egység szeszes italnál?
  • Ülő életmódot folytat?
  • Szed fogamzásgátló tablettát?

Amennyiben bármelyik kérdésre igennel válaszolt, sajnos ki van téve a magas vérnyomás kockázatának.

Együtt élni a magas vérnyomással?

Mark Tomlinson edzett, 51 éves szobrász, aki az Egyesült Államokban, a wisconsini River Falls-ban él. Igencsak megdöbbent, amikor a szokásos éves kivizsgáláson a vérnyomását magasnak – 150/110 Hgmm – találták. Orvosa életmódbeli változtatásokat javasolt, majd hozzátette, hogy amennyiben ezek nem segítenek, gyógyszerekkel szorítják lejjebb a kóros értékeket.

Amikor Mark a gyógyszerek lehetséges mellékhatásairól faggatta, kiderült, hogy azok zavarokat okozhatnak a nemi életében. Mivel első házassága idején Marknak merevedési zavarai voltak, s nem szerette volna, ha visszatérnek, az életmódbeli változtatások felől érdeklődött. Orvosa csupán két kulcsszót mondott: étrend és testedzés. Mark vállalta a változtatásokat.

„Bármire hajlandó voltam, hogy leküzdjem a problémát.”

A férfi tartotta a szavát: több folyadékot ivott

Vizet iszik

Tajcsizott, teniszezett, és reggelente 21 perc alatt 2,6 kilométert gyalogolt. Napkeltekor meditált, és olyan légzési technikákra koncentrált, amelyek hatására megnyugodott, s a pulzusszáma 60-ról 45-re csökkent. A meditáció gyakran váltott át imába, s ez enyhítette a művészélet üzleti oldalával és az állandó időzavarral járó stresszt. Erőfeszítései eredményesnek bizonyultak a diagnózis óta eltelt három évben.

Ma sem szed gyógyszereket, s a vérnyomását 130/80 Hgmm körül tartja. Családjában előfordult hipertónia, így nem ringatja magát abban a hitben, hogy örökre megszabadult a betegségétől.

„Az életmódomra nagyon odafigyelek, és nem hajtom magam agyon.”

Ez azt jelenti, hogy nem hagyja a munkával járó stresszt elhatalmasodni, s azon sem rágódik, kap-e elég megbízást.

„Ez az egész vérnyomásos ügy évekkel hosszabbítja meg az életemet, és megszépíti a hétköznapjaimat.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.