Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás – gyakori kérdések és válaszok

Mi a hipertónia?

A hipertónia egyszerűen azt jelenti, hogy valakinek a vérnyomása magasabb az átlagosnál. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, megnőhet a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák veszélye.

Lehet valamit tenni ellene?

Igen. A vérnyomás csökkentésével határozottan meg lehet előzni a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák kialakulását.

Hogyan deríthetem ki, magas vérnyomásom van-e?

Ennek egyetlen módja, hogy megméretjük az orvossal, illetve a szakasszisztenssel. Fontos tudni, hogy pusztán a magas vérnyomáshoz semmiféle specifikus tünet nem kapcsolódik, még fejfájás sem. Minden felnőttnek rutinszerűen ellenőriztetnie kell a vérnyomását.

Hogyan csökkenthetem a vérnyomásomat?

A vérnyomás csökkenthető alacsony sótartalmú étrenddel, sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával. Ezenkívül próbáljuk meg elkerülni az elhízást, és csak korlátozott mennyiségben fogyasszunk alkoholt.

Mi történik, ha mindez hatástalan?

Ha a vérnyomás nem csökken magától, gyakran szükségessé válik a gyógyszeres kezelés. A vérnyomás­csökkentő gyógyszerek gazdag választékban állnak rendelkezésre, és csaknem garantálható, hogy nem lesz mellékhatásuk. A legfontosabb dolog, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat. Ezáltal jelentős mértékben csökkent­hető a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófák veszélye.

Később abbahagyhatom a kezelést?

Csak orvosi felügyelettel és gondos nyomon követéssel lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését. Többnyire az élet hátralévő részében mindvégig szükség lesz gyógyszerre. Ha mégis abbahagyjuk a kezelést, néhány havonta akkor is ellenőriztessük a vérnyomásunkat.

Mi okozza a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás – úgy tűnik genetikai (öröklött) és életstílusbeli tényezők összjátékából adódik. Min­den nyugati társadalomban hajlamo­sak sok sót fogyasztani az ételekkel. Ezenkívül a túlsúlyosság, a kövérség is magas vérnyomást okozhat, csak­úgy, mint a túl sok alkohol fogyasz­tása. Igen kevés esetben vesebetegség áll a magas vérnyomás hátterében. Erre a kérdésre azonban mind a mai napig nem ismerjük még a kielégítő választ.

A magas vérnyomás és a kezelése hatással lesz-e az életemre?

Semmiképpen sem. A modern gyógyszerek tulajdonképpen mentesek minden mellékhatástól. Nyugodtan visszatérhetünk a normális, aktív, változatos élethez. Csak az igen magas vérnyomással rendelkező embereknek kell abbahagyniuk a munkát, és nekik is csak rövid időre.

Mennyire gyakori a magas vérnyomás?

Magyarországon csaknem 2 millió embernek van magas vérnyomása. Nem mindenkinek van szüksége gyógyszeres kezelésre, de mindegyiküknek gondos orvosi megfigyelésre van szüksége.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.