Magasvérnyomás kezelése

Alfa-receptor-bénító (Mini­press) szerepe a hipertónia kezelésében

Az alfareceptor-bénító szerek közül Magyarországon a Mini­press kerül forgalomba. Ez a gyógyszer az érfalban elhelyezkedő ún. alfa-receptorokhoz kötődik. A receptorok (recipére = fogadni) olyan struktúrák, melyek egy bizonyos molekula befogadására alkal­masak, és ez a molekula úgy tudja kifejteni biológiai hatását, hogy a receptorokhoz kötődve megindít egy reakcióláncot a sejt belsejé­ben. Az alfa-receptorok az érfal simaizomsejtjeinek felszínén talál­hatók, és szerepük az érösszehúzódás biztosítása a receptorhoz kötő­dő, a szimpatikus végkészülékből felszabaduló noradrenalin hatására.

Mini­press működése, előnyei

A Minipress molekulája erősebben kötődik az alfa­receptorhoz, így megakadályozza, hogy a noradrenalin kifejtse érösszehúzó hatását, a vérnyomás tehát csökken. Mivel a magasvér­nyomás-betegségnek fontos eleme a vérnyomás emelkedésének talán legfőbb oka a kiserek összehúzódása, ez az érellazító hatás igen kedvező a vérnyomáscsökkenés szempontjából.

További előnye a Minipressnek, hogy a vér zsír- (elsősorban koleszterin-) tartalmát csökkenti, ami szintén az érelmeszesedés ellen hat. Sokkal kevésbé okoz potenciazavarokat, mint az eddig ismertetett gyógyszerek, vi­szont egyes betegek vérnyomása felálláskor erősen lecsökkenhet.

A Mini­press mellékhatásai

Ájulással járó vérnyomáscsökkenést is okoz a Minipress, ha a gyógyszerszedést hirtelen kezdik, vagy az adagokat nagyon gyorsan emelik, ennek megelőzésére mindig úgy szokták kezdeni az adago­lást, hogy az 1. és 2. napon csak este fél tablettát, a 3. és 4. napon este egy tablettát adnak, és csak az 5. naptól térnek rá a napi kétszeri, majd néhány nap után a háromszori gyógyszerszedésre.

Hazánkban 1 és 2 mg-os tabletta kerül forgalomba, de külföldön 5 mg-os is van, ugyanis ha a fokozatosság elvét betartjuk, igen nagy adagokig el le­het menni kockázat nélkül, sőt még normális vérnyomás esetén is adható súlyos szívbetegeknek, mert a kis visszereket is tágítja, így azok,,tárolni” tudják a vért a szív előtt, ezáltal a szívbe ömlő vér­mennyiség csökken, ami tehermentesíti a szívizomzatot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.