Magasvérnyomás kezelése

Elsődleges vagy másodlagos hipertónia?

Az esetek több mint 90%-ában ma még nem tudjuk kimutatni a magas vérnyomás – betegség hátterében megbújó, illetve a hipertóniát okozó betegséget. Ebben az esetben a magas vérnyomás –  betegség elsődleges, primer, vagy más néven esszenciális.

E téren a molekuláris biológia és a genetika gyors fejlődésében bízva remélhetjük az elkövetkezendő években a legnagyobb változást, melynek ered­ményeként az „ismeretlen” eredet 90%-os aránya nagymértékben lecsökkenhet.

Másodlagos hipertónia

A másodlagos, egyéb betegségekhez társulva meg­jelenő hipertónia hátterében leggyakrabban külön­böző típusú vesebetegséget találunk. Ez érintheti a vese állományát, a vesemedencét illetve a vesét ellátó ereket. A hormonbetegségek közül a mellékvese­kéreg és -velő, a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy betegségei okozhatnak emelkedett vérnyomást.

Ismert, hogy számos gyógyszer (hormonok, gyulla­dáscsökkentők stb.) ugyancsak emelheti a vér­nyomást. Néhány ideggyógyászati betegség (agy­daganat, gyulladás) mellett mérgezések (higany, ólom, szénmonoxid), alkoholmegvonás, kábítószer ugyancsak a vérnyomás emelkedését okozhatja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.