Magasvérnyomás kezelése

Hipertónia – Önt is érinti?

Ha elmúlt már 30 éves, és nem emlékszik arra, mikor mérték meg utoljára a vérnyomását, akkor  lehet, hogy már ön is a magas vérnyomásnak  csoportjába tartozik. Az orvosok általában a „hipertónia” kifejezést használják annak az állapotnak a jelölésére, amely akár évekig is tünetmentes lehet, később azonban mégis súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve  a szívbetegségeket és az agyvérzést

A hipertónia kife­jezést arra az állapotra használjuk, amikor egymástól független időpont­okban, többször is az átlagosnál maga­sabb vérnyomásértéket mértek. Ez a hosszú távú súlyos szövődmények megelőzése érdekében kezelést igényel.

Jegyezzük meg! Európában – Magyarországot is be­leértve – ez a betegség a népesség 10-20 százalékát érinti, idősebb kor­ban pedig ötven százalék az esélye, hogy kialakul.

Hogy valóban kialakul-e, az azon­ban számos más tényezőtől is függ, például a genetikai hajlamtól és a táp­lálkozási szokásoktól – főleg a só- és az alkoholfogyasztástól – attól, hogy milyen népcsoporthoz tartozik az illető, cukorbeteg-e, túlsúlyos-e, illetve végez-e rendszeres testedzést.

Lehet, hogy mindez túlságosan ijesztően hangzik, de vannak jó híreink is. A magas vérnyomás könnyen diagnosztizálható, a vérnyomást pedig gyorsan és fájda­lommentesen meg lehet mérni a körzeti orvosi rendelőben vagy bármelyik egészségügyi intézményben. Ha a mérés eredménye meghaladja a normál értéket, három­szor négyszer meg kell ismételni, hogy megerősítsük, az első mérés nem véletlenül hozott rossz eredményt.

Kell gyógyszert szednem?

Ha valakinek magas a vérnyomása, nem biztos, hogy feltétlenül gyógyszeres kezelésre szorul. Lehetséges, hogy elegendő az életmódon változtatni, ami nemcsak a vérnyo­mást csökkenti, hanem általában jó hatással van az egész­ségre. Ha gyógyszeres kezelésre van szükség, rengeteg hatá­sos készítmény áll a rendelkezésünkre, amelyet elegendő naponta egyszer vagy kétszer bevenni.

A legtöbb embernél semmi gond nem merül fel a kezelésnél, és ha valamely gyógyszer mellékhatásokat okoz, számos más, ugyanolyan hatásos gyógyszer áll még a rendelkezésünkre. A modern gyógyszerek általában igen kevés mellékhatással rendelkez­nek. A kutatások szerint a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése 3540%-kal csökkentheti az agyvérzés és 20-25%-kal a szívkoszorúér-megbetegedések veszélyét.

A magas vérnyomással kapcsolatosan legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy csak akkor derülhet ki, hogy magas a vérnyomásunk, ha rendszeresen ellenőriztetjük; ellenkező esetben könnyen megtörténhet, hogy súlyos következményekkel kell számolnunk. Viszont még a sú­lyos magas vérnyomást is kézben lehet tartani, amennyiben felismerik, csak be kell tartani az előíráso­kat és rendszeresen meg kell jelenni az ellenőrző vizsgá­latokon, így jelentős mértékben csökkenthető a súlyos, sőt esetleg életveszélyes komplikációk kialakulása.

Összefoglalás

  • A magas vérnyomás Magyarországon 1,5-2 millió embert érint.
  • A magas vérnyomást sokszor csak későn ismerik fel.
  • A magas vérnyomás kezelése életeket menthet meg.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.