Magasvérnyomás kezelése

Rendszeres vérnyomásmérés – változtassunk életmódunkon!

Csak a vérnyomás rendszeres ellenőrzésével állapíthatjuk meg, hogy sikerül-e azt egészséges szinten tartanunk. Ezért tehát folyamatosan nyomon kell követnünk vérnyomásunk alakulását, rendszeresen mérve és feljegyezve az értékeket. Sokan nem tudják például, hogy a vérnyomás állandóan ingadozik: már akkor is megugrik, ha csupán felállunk a székből, álmunkban pedig – amint az várható is – lecsökken.

Fogyás az alacsonyabb vérnyonásért
Fogyás az alacsonyabb vérnyonásért

Le a kilókkal!

A túlsúlyos személyek esetében normális testsúlyú társaikhoz képest kétszer-hatszor nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a valószínűsége. (Magyarországon a hipertóniások 41-78 százaléka elhízott.) Ha sikerül lefogyni, ki kell dolgozni egy olyan stratégiát, amely segít az egészséges testsúlyt fenntartani. A cikksorozatunk ebben is segít. A későbbiekben szakértőktől tanulhatjuk meg a tartós fogyáshoz segítő legújabb módszereket.Sport-mozgás

Mozgás!

A kutatási eredmények egyértelműek: a sokat mozgó személyek körében 20-50%-kal kisebb a valószínűsége a magas vérnyomás kialakulásának, mint a mozgásszegény életet élők körében. Ha tehát régóta mást sem teszünk, csak a tévé előtt tespedünk, kénytelenek leszünk összeszedni magunkat.

Együnk keveset és fogyunk

Egészséges táplálkozás

Egy kimagasló eredményeket hozó, 1997-ben végzett ameri kai vizsgálatnak, a DASH-nek (Dietary Approaches to Stop Hypertension, étrendi megoldások a hipertónia ellen) köszönhetően ma már tudjuk, hogy a helyes táplálkozás is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. Dióhéjban, a DASH-étrend sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsírtartalmú tejterméket tartalmaz.

Azt már a korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a magas vérnyomásban szenvedő embereknek csaknem a fele „sóérzékeny”, vagyis ha kevesebb sót fogyasztanak, a vérnyomásuk kimutathatóan csökken. Az újabb eredmények szerint azonban a sóbevitel visszafogása mindenkinél, még a normális vérnyomású személyeknél is csökkenti a vérnyomást.

Káluim fogyasztása szükséges

Kell a kálium!

Általában alacsonyabb a vérnyomásuk azoknak, akik ételeikkel sok káliumot fogyasztanak. A kálium ezt úgy éri el, hogy segít fenntartani sejtjeinkben az egészséges nátriumegyensúlyt. Szervezetünkben egyébként a kálium a harmadik leggyakoribb ásványi anyag. Ha az étrendünk nem elég gazdag káliumban, azaz hüvelyesekben (bab, borsó, lencse), zöldségekben és gyümölcsökben, akkor meg kell találnunk a módját, hogy azzá tegyük.

Kis változtatás nagy eredmény!
Kis változtatás nagy eredmény!

Kis változás, nagy hatás

Már akkor is sokkal jobb helyzetben vagyunk, ha életmódbeli változtatásokkal bármilyen kis mértékben is, de csökkentjük a vérnyomásunkat. Az alábbiakban láthatjuk néhány egyszerű, a szisztolés vérnyomást (a magasabbik értéket) csökkentő lépés hatását:

  • Csökkentett nátriumbevitel (napi 3900 mg-ról 1600 mg-ra)
  • Csökkentett nátriumbevitel és megnövelt káliumbevitel (napi 2100 mg-ról 2700 mg-ra)
  • Csökkentett nátriumbevitel, megnövelt káliumbevitel és mérsékelt fogyás (kb. 6 kg)
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.