Magasvérnyomás kezelése

Hogyan változik a vérnyomás alkoholfogyasztás hatására?

Az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott mennyiségiéi függ; az alkohol káros hatásai azonban elsősorban nem a vérnyomás változásában, hanem toxikus elváltozásokban nyilvánulnak meg.

Egyértelműen kedvező hatású az étkezések során elfogyasztott kevés (napi kb. 200 ml) bor, elsősorban a vörösbor fogyasztása. Ez az italmennyiség fokozza az emésztőnedvek elválasztását és az étvágyat. Szaporodhat a pulzus, fokozódik a szívizom kontraktilitása, növekszik a perctérfogat, s enyhe értágító hatása is van. Gátolja az atherosclerosis kialakulását. Ezért kife­jezetten csökkenti a koszorúér-betegségek és az agyvérzés előfordulását. Izgatja a központi idegrendszert, ami emelkedett hangulatban, s a gátlások oldódásában nyilvánul meg. Az alkoholra érzékeny egyénekben azonban ez a kis mennyiségű alkohol is rosszullétet válthat ki.

Alkohol negatív hatása

A nagyobb mennyiségű alkohol sejtméregként hat, s toxikus hatása főként az idegrendszert és a májat támadja meg. A kisebb alkoholtartalmú, de nagy mennyiségben fogyasztott italok (pl. sör) pedig a folyadékterhelés miatt emelik a vérnyomást.

Hosszú ideig fogyasztott alkohol

A hosszú ideig (évekig) folytatott túlzott alkoholfogyasztás károsítja a szív-ér rendszert is: hipertenzió, ritmuszavarok, dilatatív cardiomyopathia jelentkezhet. A májkárosodás (cirrhosis) miatt kialkuló portalis hipertenzió súlyos hemodinamikai változásokat (splanchnicus vasodilatatio, a véreloszlás megváltozása, vérnyomáscsökkenés stb.) indít el, amelyek akár végzetessé is tehetik a klinikai képet.

Ennek az az oka, hogy felborul a vérkeringés szabályozása: fokozódik a különböző vasodilatatorok (adrenomedullin, calci­tonin genrelated peptide, NO) képződése, ugyanekkor nő a szimpatikus aktivi­tás, emelkedik a vazopresszin és az endothelin-1 termelése, fokozódik a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.