Magasvérnyomás kezelése

Mekkora a normális ingadozás a vérnyomásban?

Vérnyomásunk napi alakulása leginkább a hullámvasúton történő utazáshoz hasonlítható. Amikor aktívak vagyunk, a nyomás megnő, amikor pedig pihenünk, lecsökken. A vérnyomás általában álmunkban a legalacsonyabb, mivel ilyenkor életműködéseink lelassulnak, s így oxigénigényük is csökken.

ÉrrendszerHa viszont keményen megdolgoztatjuk a testünket – a busz után futunk, vagy súlyokat emelgetünk az edzőteremben -, izmaink oxigénre szomjaznak. A szív erre reagálva több vért pumpál ki, s ettől megemelkedik a vérnyomás.

Vérnyomás és vízvezeték

Könnyebben megérthetjük a vérnyomás működését, ha magunk elé képzeljük a konyhai vízcsapot. A vízművek telepén működő nagy központi szivattyú (ez felel meg a szívnek) egy föld alatti tározóból vagy egyéb forrásból pumpálja a vizet (azaz a vért) az otthonunkba a vízvezetékcsöveken (az artériákon) keresztül. Amikor kinyitjuk a csapot, a nyomás a mosogatóba löki a vizet. Ez a víz azután a lefolyón és a csatornarendszer csövein (azaz a vénákon) keresztül a szennyvíztisztítóba jut, ahoi megtisztítják és újrahasznosítják.

Sőt a vérnyomás egy kicsit már akkor is megnő, ha hosszabb üldögélés után felállunk, például az íróasztal mellől vagy a moziban

Férfi ül
Ülés közben vér gyűlt össze a lábunkban.

Agyunk felismeri, hogy ülés közben vér gyűlt össze a lábunkban, ezért a vérnyomás növelésével igyekszik ezt a folyadékmennyiséget újból bevonni a keringésbe.

Jegyezzük meg! A magas vérnyomásnak nincs köze ahhoz, hogy milyen típusú az ember személyisége. Számos nyugodt, kiegyensúlyozott egyénnek magas a vérnyomása, míg a feszült, nyughatatlan emberek közt is bőven akadnak teljesen normális vérnyomásúak.

Sok egyéb olyan tényező is van, amelyek átmenetileg képesek megnövelni a vérnyomásunkat

Ilyen például az evés (a szervezetnek több vérre van szüksége a táplálék megemésztéséhez), a szeszes italok fogyasztása, a stressz vagy az olyan heves érzelmek, mint a harag és a félelem. Emellett a vérnyomásnak van egy természetes ingadozása is a nap folyamán: általában reggel, ébredés után a legmagasabb (agyunknak ilyenkor több vérre és oxigénre van szüksége), és este a legalacsonyabb (amikor az agy működése már lelassul).

Ébredés
Ébredés után a legmagasabb a vérnyomás

Ezek a napközbeni hullámzások természetesek, és általában semmilyen problémát nem okoznak. Aggódnunk többnyire csak akkor kell, ha vérnyomásunk lassanként az egészséges szint fölé kúszik, és hosszú távon (hónapokig vagy akár évekig) ott is marad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.