Magasvérnyomás kezelése

Amit a magas vérnyomásról tudni kell!

Sajnos nem vagyunk bebiztosítva magas vérnyomás ellen, mégis jó hír, hogy nagyon sokat tehetünk a hipertóniás állapot kordában tartásáért.

Vérnyomás mérése orvossalGyakran elég megismerni a magas vérnyomásnak a létfontosságú szervekre gyakorolt romboló hatását ahhoz, hogy a korábban tétlen szemlélő a vérnyomáscsökkentés legaktívabb hívévé váljon.

A LÉNYEG: a tájékozatlan beteg végső soron elégtelenül kezelt beteg. Ha mindent megtudunk a magas vérnyomásról, az segít!

A tudás hatalom

Ahhoz, hogy megértsük, mi a magas vérnyomás, egy kicsit meg kell ismerkednünk magával a vérnyomás fogalmával. Ehhez szükségünk lesz némi ismeretre a szív- és érrendszerről is. A szív a vért keringtető köz-ponti szivattyú, az érrendszer pedig a véredényeknek az egész szervezetet behálózó, óriási és bonyolult szövevénye, amelynek segítségével a vér eljut a test minden részébe.

Mindez túlságosan elméleti és unalmas?

Minél többet tudunk ugyanis a szív és az erek helyes működéséről, annál könnyebben értjük meg, miért is olyan fontos – sőt létfontosságú – a vérnyomás megfelelő szinten tartása.

Vegyük komolyan!

A kutatók megállapították, hogy az emberek csak akkor hajlandók komolyan venni a magas vérnyomást, ha pontosan tudják, milyen következményekkel jár, és a várható élettartam szempontjából milyen kilátásokat jelent a betegség elhanyagolása.

Érrendszer és szívA vérnyomásról szóló történetben a percenként átlagosan 70-et verő szívé a főszerep. Minden egyes összehúzódáskor egy adag vért pumpál ki a bal kamrából. Az innen kilépő vér a szervezet legnagyobb erébe, az aortába kerül, majd az erek hihetetlenül bonyolult hálózatán keresztül igen gyorsan szétárad az egész testben. Ha testünk összes erét egymás után illesztenénk, az így kapott vezeték hossza csaknem 100 000 kilométer lenne, vagyis az Egyenlítőnél kétszer körbeérné a Földet!

A szív egyik fő feladata az, hogy nyomást hozzon létre az aortában, mivel a szívből kilépő, oxigénben és tápanyagokban gazdag vér csak így juthat el a test mintegy 100 billió sejtjéhez. Az aorta előbb artériákra ágazik szét, majd még vékonyabb arteriolákra. Egyszerűen fogalmazva, a vérnyo-más az artériákban áramló vér által az érfalakra nehezedő erő.

A szervezet legapróbb erei a hajszálerek, amelyekben az arteriolákból érkező vér oxigénje és tápanyagai a sejtekből származó szén-dioxidra és salakanyagokra cserélődnek.

Felvétel a sejt oxigén ellátásáról
Felvétel a sejt oxigén ellátásáról

E csere megtörténtével a szív által létrehozott nyomás teszi lehetővé, hogy az „elhasznált” vér egy másik érrendszeren, a vénákon keresztül visszajusson a szívbe. A vér, mint a minden állomáson és megállóhelyen megálló vonat, betér a tüdőbe, ahol oxigénnel telítődik, majd visszajut a szívbe, amely ismét kiszivattyúzza az aortába, s a körutazás kezdődik elölről.

Így tehát szükséges – sőt létfontosságú -, hogy az ereinkben legyen némi nyomás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.