Masszázs fajták

Várandósok masszírozása

A magzat növekedésével párhuzamosan a kismama teste átalakul. Az alábbi ötletek segít­hetnek enyhíteni a derék-, kar-, láb- és hátfájást. Kezelés előtt mindenképpen érdemes orvossal konzultálni a masszázzsal kapcsolatban.

Az első trimeszter

A terhesség első harmadában nem ajánlott a masszázs, mert a magzat még nagyon sérülékeny. Némelyik akupresszúrás pontot kifejezetten kerülni kell, hiszen ismételt ingerlésük árthat. Ezek a pontok a lábon, a keresztcsontnál, valamint a hüvelyk- és mutatóujj, illetve a nyak és a váll között találhatók (lásd az alábbi rajzot).

Kerülendő masszázspontok

Derékfájás

Már az első harmadban is gyakran előfordul. A terhesség alatti hormonok felszabadulásával a medencecsont körüli ínszalagok ellazulnak, ami fájdalmat okoz a deréktájékon. Ennek a területnek a masszírozása nagyon kellemes lehet, mert nyugtató, melengető, komfortérzetet fokozó hatása van. Ha rászánjuk az időt, a masszázs mind a mamának, mind a babának jót tehet.

Akupresszúra

A hányinger gyakori jelenség, de van, akit az átlagnál is jobban megvisel. Hüvelykujjal nyomjuk meg a Szívburok-6 pontot, amely háromujjnyi távolságra van a csuklóredőtől. Ez a módszer különösen jól jöhet, ha nem otthon tartózkodunk.

Ülőmasszázs

Masszírozzuk meg a kismama hátát. Üljön kényelmesen egy székre, tá­maszkodjon a támlára. A hasa elé tegyünk több puha párnát, hogy ne nyomódjon a támlához. Mindkét kezünkkel masszírozzuk a hátát, először föntről lefelé, majd fordítva.

Önmasszázs

A szülésre felkészülő medence által okozott hátfájás szintén enyhíthető masszázzsal. Tegyük lazán ökölbe szorított kezünket a derekunkra, majd dörzsöljük fel és le, hogy az izmok felmelegedjenek. Folytassuk öt percig, vagy ameddig jólesik. Ez a kezelés főleg a terhesség harma­dik, végső szakaszában okozhat nagy könnyebbséget, ezért ne habozzunk kipróbálni.

A has masszírozása

Ahogy a baba növekszik, a has izmai megnyúlnak. A folyamatot gyengéd hasmasszázzsal segíthetjük, s ezzel egyidejűleg a kisbabával is kapcsola­tot teremthetünk. Először bal oldalon kezdve lassan masszírozzuk át a hasat az óramutató járásával megegyező irányban. Ezután kezdjük kicsivel feljebb, s masszírozzuk ugyanúgy tovább, amíg végig nem érünk az egész hason.

Terhesség idején ajánlott olajok

  • Egyes olajok segíthetnek megakadá­lyozni a terhességi csíkok kialakulását. Naponta masszírozzunk avokádó-, sárgabarackmag- vagy búzacsíraolaj­jal. A hetedik hónaptól a mandarin-, illetve a levendula-illóolaj is ajánlott.
  • A fodormenta-illóolaj kitűnő lehet hányinger ellen. Amikor az émelygés jelentkezik, tegyünk belőle néhány cseppet egy zsebkendőre, és óvatosan lélegezzük be.
  • Az esetleges folyadék-visszatartásról számoljunk be az orvosnak; ha nem tartja súlyosnak az állapotunkat, akkor kezelhetjük otthon. Adjunk néhány csepp grépfrút-, geránium-és/vagy narancsillóolajat három evőkanál hordozóolajhoz, majd hasz­náljuk a lábon, a lábfejen és a karon végzett nyirokmasszázshoz.

Masszázs oldalfekvésben

Az alábbi technika nagyszerű módja a masszázsnak, főleg a terhesség késői szakaszában.

1. A kismama az oldalán fekszik, magzatpózban

A két lábszár közé, illetve a has alá tegyünk párnát. Masszíroz­zuk végig a kismama egyik oldalát finom simító és dör­zsölő mozdulatokkal, hogy teljesen feloldódjon és el­lazuljon. Segítsünk neki megfordulni, és masszírozzuk végig a másik oldalát is.

2. A lábszár és a lábfej masszírozása enyhíti a többletsúly miatt megterhelt izmok kötöttségét

Először a lábfejet simítsuk végig olajos kézzel (ne érintsük a lábfej külső részén található pontokat!). Haladjunk felfelé, simítást és gyúrást váltogatva, hogy segítsük a nyirokfolyadék áramlását és a vérkeringést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.