Veszélyes vagy biztonságos

Milyen kockázatokkal járhat a kiropraktikai kezelés?

A kiropraktika tudománya arra a tényre vezethető vissza, hogy a testi megbetegedések és fájdalmak idegrendszeri problémákban gyökereznek, s mint ilyeneket a gerinc csigolyáinak rossz illeszkedése okozza. A kezelés során úgynevezett gerincmanipuláció zajlik, vagyis a csigolyákat kézi nyomással igazítja a szakember a helyére. Nem csak a csigolyákkal, de az ízületekkel és az izmokkal is eljárhat hasonló módon a kiropraktőr. Ma már nem ritka, hogy kifejezetten az orvosok utalják be pácienseiket kiropraktőrhoz, ám a módszerek hatékonyságával és biztonságával kapcsolatban még mindig felmerülnek kételyek.

Szélütést okozhat a nyaki gerinc kezelése?

A vélemények soha nem fognak egyezni a témát illetően, de sok orvos tart attól, hogy a nyakat érintő kezelések negatív hatással vannak a nyaki erekre, s így komoly egészségügyi következményekkel járhatnak.

Ahhoz, hogy megértsük, miről is van szó, egy egészen egyszerű példát hoznánk fel. Filmekben már mindenki látott ilyen kezelést, amely a nyak-helyreigazításról szól. A szakember a két keze között tartja a páciens fejét, majd hirtelen oldalra fordítja, amelyet reccsenés követ. A módszer biztonságához fűződik némi kétség, ugyanis az ilyen intenzív és drasztikus beavatkozás következtében a verőerek elszakadhatnak, ami szélütéshez vezethet.

Ezzel szemben a kiropraktőrök úgy vélik, hogy a fejfájás és a nyaki fájdalmak kezelésében eredményes eljárásnak köszönhetően a nyak mozgékonysága helyreállítható, s így az izomgörcsök is megelőzhetőek. Az Amerikai Kiropraktikai Szövetség is azon az állásponton van, hogy a nyak ilyen módon történő kezelése biztonságos, és csak minden hatmilliomodik betegnél fordulhat elő szélütés.

Mit mutatnak a tapasztalatok?

A szkeptikusok és a gyakorlati eredményeket szem előtt tartók azonban úgy gondolják, hogy a szélütés sokkal többeket érint, mint amiről a hivatalos információk szólnak. A legtöbbször a gerincartéria szakadása szokott bekövetkezni, de nem ritka a bénulás, és a szélütés sem. A kiropraktikai módszerek ellenzői szerint sok káreseményt be sem jelentettek az érintettek, pedig hátrányukra vált a kezelés.

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy egy 2007-ben, ezernél több nyak-helyreigazításon átesett beteget vizsgáló kutatás kimutatta, nem történt szélütés, és semmilyen súlyos egészségügyi kockázattal sem kellett a pácienseknek szembesülniük.

Lehet tehát ártalmas a kiropraktikai kezelés?

IGEN, ugyanis a páciensek körülbelül fele panaszkodik arra, hogy a kezelés után sajgó fájdalom jelentkezik.

A leginkább ideális eset az lenne, ha miután a kiropraktőr kiegyenesíti a gerincet, azonnal meg is szűnne a fájdalom, és tulajdonképpen úgy érezné a beteg, mintha kicserélődött volna. Bár nem kizárt, hogy ilyen eredménnyel zárul a beavatkozás, de olyanok is szép számmal akadnak, akik rosszabbul érzik magukat utána. Egy 280 nyakfájós beteget vizsgáló kutatásból arra derült fény, hogy körülbelül százalékuk tapasztalt a kezelés után merevséget, fejfájást, fájdalmat, ám ezek néhány napon belül el is múltak.

Hihetünk akkor a profiknak?

A kiropraktőrök úgy vélik, hogy a helyreigazítás során a szabadon mozgathatóvá váló ízületek kissé megfájdulhatnak, ugyanis az izmok és a kötőszalagok új helyzetet vesznek fel. A legtöbb szakember azonban úgy véli, hogy a kezelést követő fájdalmak nem erősebbek egy izomláznál, és hamar megszűnnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.