Masszázs

Ellazulás, pihenés masszázs után

Mindennapi életünk embergyötrő tempójában alig várjuk, hogy a munkát, a politikai és társadalmi élménysorozatot, a napi bosszúságokat, idegtépő helyzeteket és az esti hátborzongató krimit letudva – ágyba kerüljünk.

Alvás

Testünk megpihenjen, hogy regenerálódjon és új erőt gyűjtsön a holnapra, ami semmivel sem lesz elviselhetőbb a mainál. Napközben „gyors segítség” a kávé, cigaretta, az alkohol és az élénkítő vagy nyugtató tabletták be-kapkodása. Ugyanígy nem jelent megoldást, sőt, kifejezetten káros, ha valaki „kövérre eszi” magát, ami aztán újabb gátlások forrása a munkahelyen, a társaságban, sőt, sokszor a családi környezetben is.

Ez kedvetlenséghez, nemszeretem élethelyzetekhez vezet, pedig mindenkinek szüksége van egy kis sikerélményre. Az állandó stresszhatások gyakran okoznak depressziót. Erről az ideggyógyászok sokat tudnának mesélni. Ijesztő statisztikai adatok bizonyítják, hogy már nemcsak a felnőttek, hanem sok gyermek is nyugtatóra fanyalodik abban a reményben, hogy feloldódnak a tanulás „görcsei”, a családi veszekedések, viták izgalmai, a serdülőkor „biológiai viharának” ezernyi feszültséggel járó terhei.

Hol van megoldás? Egyáltalán van-e lehetőség és elég erő az emberibb élethez?

Van, és igen hatásos, méghozzá ingyen, mellékhatás nélkül. Csak akaraterő kell hozzá, amit önmagunkból meríthetünk.

Ez a relaxáció, aminek lényege dióhéjban a következő: nemcsak a testnek van szüksége pihenésre, alvásra, hanem a léleknek is. Talán még jobban, mint a testnek.

Relaxáció

Gondoljunk csak arra, hogy a hívő ember, amikor a vasárnapi mise után kilép a templomból -ahol a lelke „megfürdik” az áhítatban -, könnyűnek érzi magát nemcsak lelkileg, hanem testileg is. Miért van ez így? Mert erős lélekkel bármilyen testi megpróbáltatást el lehet viselni, de ha a lélek beteg, a legerősebb, legizmosabb ember is összeroppanhat.

A testi-lelki öngyógyításra alkalmas pszichoterápiás módszerek közül első helyre kerül a relaxáció, az önlazító gyakorlatok rendszeres végzése. A szakemberek szerint olyan kellemes testi-lelki állapotba kerül a relaxációt végző ember, amelynek hatása kedvezően befolyásolja a szervezet működését; csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét; oldja a lelki görcsöket. A relaxációs tréninget 12 éves kortól a legidősebb korig mindenki végezheti – veszély nélkül. Mellékhatása nincs, csak kedvező eredménnyel számolhatunk. A kellékek hozzá ingyenesek.

A relaxációhoz a következők szükségesek: akaraterő a rendszeres, naponkénti gyakorláshoz ugyanazon a helyen, ugyanazon a széken vagy ágyon, és ugyanabban az időben. Az önlazításhoz lehetőleg egy esti (vagy kora reggeli) időpontot válasszunk. Csendben végezzük a gyakorlatot.

Relaxáció

Érdekességként említjük, hogy a rendszeresen relaxáló ember – néhány heti gyakorlás után – koncentrálóképességével ki tudja kapcsolni az utcáról vagy a szomszédból áthallatszó zajokat, de még a szobában lévő óra hangos ketyegését is.

A relaxációs gyakorlatot végezhetjük ülve vagy fekve.

Ha ülve végezzük, a lábunkat kényelmesen tárjuk szét, nyugodtan támaszkodjunk hátra, de ne erőltetetten egyenes gerinccel.

Relaxáció ülve

A kézfejünket helyezzük a comb közepére könnyedén, így az alkar különösebb támaszkodás nélkül a combon nyugszik. Ha már tökéletesen kényelembe helyeztük magunkat, hunyjuk be a szemünket és mondjuk a továbbiakban ismertetett szöveget. (Kaphatók relaxációs kazetták is, de magunk is magnóra mondhatjuk a szöveget és bekapcsolhatjuk a gyakorlat idejére.

Ebben az esetben a magnószöveget magunkban ismételjük.) Ha fekve végezzük a gyakorlatot, a kezeket-lábakat kissé tárjuk szét, a fejünk legyen laposan, a fekvőhely legyen kemény, de rugalmas. Ügyeljünk arra, hogy a gyakorlatok alatt – akár ülve vagy fekve végezzük – ne legyen rajtunk kényelmetlenül szoros ruhadarab, harisnyatartó, magas nyakú ing, öv stb., ami elvonhatja a figyelmet a teljes ellazulástól

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.