Orvosi tanácsok

Tiszta erek és a jó vérkeringés elérése

A jó vérkeringéshez elengedhetetlen, hogy ereiben ne keletkezzenek zsíros lerakódások, s képesek legyenek természetesen kitágulni és összeszűkülni, a szervezet szükségleteinek megfelelően. A keringés­barát életmód kulcselemei a rendszeres testmozgás és a zsírszegény étrend. Az alábbi tanácsok további segítséget nyújthatnak.

Üljön a folyosó mellett! Persze jó do­log útközben nézelődni, de ha a hosszú repü­lések alatt az ablak mellett ül, az növelheti a mélyvénás trombózis (MVT) kockázatát – ilyenkor vérrög képződik a láb egyik vénájá­ban. Ezt a rögöt a vér a tüdőbe szállíthatja, ahol a vérkeringés elzárásával életveszélyes tüdőembóliát okozhat. Az ablak melletti ülés korlátozza mozgási lehetőségeit, és ez az MVT egyik fő rizikótényezője. Az Amerikai Mellkas-specialisták Kollégiumának új aján­lásaiban ezért az szerepel, hogy akinek eseté­ben fennáll az MVT lehetősége, az a hat órá­nál hosszabb repülőutakon folyosó melletti ülést válasszon.

Hiszi, vagy sem: Napi egy szál cigaretta is elég...

Napi egy szál cigaretta másodlagos füst­jének beszívása is elegendő lehet az artériák veszélyes beszűkülésének és a le­rakódások kialakulásának (érelmeszese­dés) felgyorsításához, állítják az Amerikai Szívszövetség szakértői. Az üzenet tehát világos: a passzív dohányzást is szigorúan kerülni kell, így ha valaki rágyújt a közelé­ben, azonnal menjen el onnan távolabb, s lehetőleg autóját és otthonát is tartsa mindig füstmentesen!

Sztatinok és a szélütés kockázata

A koleszterinszint-csökkentő hatásukról jól ismert sztatinokat újabban a vérrögök oldására is alkalmasnak találták a szélütés bizonyos fajtáinak esetében.

Kutatási eredmények: Az amerikai Washington Egyetem Orvosi Karának kis léptékű kutatása alapján úgy vélik, hogy ezek a szerek segítenek javítani azoknak az agyi területeknek a vérellátását, ame­lyeket ischaemiás (ejtsd: iszkémiás) szél­ütés alatt (ilyenkor vérrögök zárják el az agyi ereket) az elhalás veszélye fenyeget.

Használjon gyógynövényeket!

Az alábbiak segíthetnek csúcsformában tarta­ni ereit, de egyszerre csak egyet használjon közülük!

  • Fokhagyma: Az artériák falának merevvé válása ellen fogyasszon naponta 1-2 x 500 mg kivonatot, vagy 900 mg friss fokhagymát.
  • Ginkgo: A gingkokivonat mindennapi al­kalmazása segíthet megelőzni az érelmeszese­dést, és a vénákat is erősebbé teheti.
  • Szőlőmag és szőlőlevél: Vegyen be min­dennap egy szőlőmagkivonat-kapszulát, hogy segítse a visszeresség és az aranyeresség megelőzését. A szőlőlevél hasonló hatású, így hasznos része lehet szokásos étrendjének.

Ne kocogjon a forgalomban!

A test­mozgás jót tesz a szívének és az ereinek, de nagyon sokat számíthat az is, mikor és hol mozog. a járművekből, üzemekből, sőt akár a fatüzelésű kazánokból vagy kályhákból származó füst és más anyagok károsíthatják az artériák belső sejtrétegét, s ezzel gátolhat­ják a vér akadálytalan áramlását. Bármilyen hihetetlen is, ez a hatás már néhány órával a füst belégzése után kimutatható. a testmoz­gásra tehát, ha csak teheti, ne a csúcsforgal­mi időszakot válassza, és lehetőleg ne kocog­jon vagy kerékpározzon forgalmas utakon! A parkok és a szabad természet tisztább levegője sokkal jobbat tesz az ereinek.

Fogyasszon trópusi csemegéket!

Az olyan egzotikus gyümölcsök, mint a dato­lyaszilva és a papája, igen gazdagok az erő­teljes antioxidáns hatású C-vitaminban, amely javíthatja a véráramlást, sőt még az elmeszesedett, beszűkült artériák károso­dásait is segíthet helyreállítani. Fogyassza a C-vitaminban dús gyümölcsöket saláták­ban, müzlikben vagy magukban. Az eper, a narancs, a fekete ribiszke, a brokkoli, a fodros kel, a piros paprika és egy sor más zöldség és gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ügyeljen arra, hogy napi étrendjében minél több ilyen étel szere­peljen, hiszen segítenek csúcsformában tartani ereit.

Próbálkozzon vadgesztenye-kivonattal!

A vadgesztenyéből készült gél, kenőcs vagy akár kapszula kiválóan alkalmazható a fáradt, feszülő nehéz láb minden­napi ápolására. A termés héja eszkulozidot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, kapil­láriserősítő és vénatonizáló hatású, így jóté­konyan befolyásolja a vérkeringést. Kiváló visszér miatt kialakuló vénás keringési zavar esetén, amikor estére nehézláb-érzés, láb­feszülés, éjszakai lábikragörcsök lépnek fel.

Egyen egy kis csokit!

A vacsora után elfogyasztott egy kocka csokoládé segíthet csökkenteni a vérrögök képződésének kocká­zatát – és vérnyomását is lejjebb viheti -, de csak akkor, ha magas kakaótartalmú étcsokoládét választ. A kutatások szerint napi 7 gramm étcsokoládé megevése akár 19 szá­zalékkal csökkentheti a keringési betegségek rizikóját. Az étcsokoládé igen gazdag olyan vegyületekben, amelyek segíthetnek meggá­tolni a „rossz” LDL-koleszterin oxidációját, márpedig ez a folyamat kulcsfontosságú az artériákat beszűkítő lerakódások képződésé­ben. Mindennap egyen tehát némi magas kakaószárazanyag-tartalmú csokoládét.

Fontos: Az étcsokoládé-fogyasztás csök­kentheti a keringési betegségek kockázatát

Kérdezzen rá a habkezelésre!

Ez a Nyugaton széles körben alkalmazott új mód­szer már hazánkban is több helyen elérhető. A beavatkozás lényege, hogy a tágult visszér-be ultrahangkontroll mellett injekciózzák be a hab formájú hatóanyagot. A londoni Imperial College egyik tanulmánya szerint a hab terápiával kezelt személyek kevesebb fájdalomra panaszkodtak, és már három nap után folytathatták szokásos napi tevékenysé­geiket, míg a lézeres kezelés után ehhez nyolc nap kellett. Ha szeretne megszabadulni fájdalmas vagy csúf visszereitől, érdeklődjön orvosánál a habterápiáról.

Segítsen fenyőkivonattal!

A francia tengerparti fenyő kérgéből készült kivonat rendkívül erős természetes antioxidáns – jelentősen javíthatja a láb megduzzadásához vezető krónikus vénás elégtelenség tüneteit. Olasz kutatók 40 pácienst vizsgáltak meg, akik közül 30-an fenyőkéreg-kivonatot kaptak, tízen pedig placebót; az előbbi csoport tagjai kevésbé érezték nehéznek és duzzadtnak a lábukat, s kevesebb nyomást tapasztaltak a vénáikban. Mielőtt azonban használni kezdené a fenyőkéreg-kivonatot, kérje ki a kúrával kapcsolatban orvosa véle­ményét.

Ne legyen finnyás – a nyüvek segít­hetnek a lábszárfekély gyógyulásá­ban!

Manapság jó néhány külföldi kórház orvosai elevenítenek föl egy sok évszázados hagyományt, amikor nyűkezelést javasolnak: ezzel az eljárással a visszeres fekélyekbe élő nyüveket (légylárvákat) tesznek, és kötést bo­rítanak rájuk. A kötést 24-36 órán át hagyják a helyén, s ezalatt a nyüvek az összes károso­dott szövetet megeszik. Lehet, hogy kirázza a hideg a gondolattól, ám a legtöbben arról számolnak be, hogy közben egyáltalán nem éreznek semmit.

Nevetéssel a lábfekély ellen

Egy kiadós nevetés – meg persze a hagyományos gondos ápolás – gyorsab­ban begyógyíthatja a láb-szárfekélyt, mint az ultra­hangos kezelés, áll a brit Leedsi Egyetem egyik tanulmányában. A kiadós kacagás azért lehet ked­vező hatású, mert alaposan megmozgatja a rekeszizmot, amelynek fontos szerepe van a vér szervezetben való áramoltatásában, s ezáltal a gyógyulási folyamatot is gyorsítja. Nevessen egy jót a barátjával, nézzen meg egy vígjátékot, vagy olvasson mulatságos könyveket! Bármi megfelel, ami szívből jövő nevetésre készteti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.