Orvosi tanácsok

Hogyan ápoljuk szemünket? Szakember válaszol.

A szem a lélek tükre – tartja a közmondás. Ám a szemünk nemcsak a hangulatunkról árulkodik, hanem az életmó­dunkról is. Ha az egészséges táplálkozást megelőző fogászati ellátással és természetes gyógymódokkal kombináljuk, a fog­szuvasodást és az ínybetegségeket is elkerülhetjük.

Szemünk fénye

Néhány egyszerű életmód- és étrendbeli változtatással lassíthatjuk látásunk romlását, sőt néha akár vissza is fordíthatjuk azt. A szem izmai pedig egyszerű gyakorla­tokkal is „újrataníthatok”, így jóval később jelentkezhet egy sor gyakori rendellenesség.

 • Hordjunk napszemüveget, hogy csökkentsük az ibolyántúli sugárzás okozta szürke hályog kockázatát!
 • Veszélyes munkák, például moto­ros szerszámok használata vagy csiszolás közben mindig viseljünk védőszemüveget!
 • Fogyasszunk karotinoidokban, va­lamint C- és E-vitaminban gazdag ételeket – együnk sok friss gyümöl­csöt és sötétzöld levélzöldséget!
 • Korlátozzuk a telített zsírok bevi­telét, és kerüljük a cigarettafüstöt, hogy ezáltal megakadályozzuk a sza­bad gyökök képződését a szem ideghártyájában (a retinában), azok ugyanis sárgafolt-károsodást (szem-fenéki meszesedést) okozhatnak.
 • Reggelente frissítsük fel a szem­héjunkat azzal, hogy 20-szor langyos vizet, majd 20-szor hideg vizet fröcskölünk rá!
 • Pihentetésképpen takarjuk le a szemünket a tenyerünkkel 1 percen át! Ezt naponta négyszer ismételjük!
 • Próbáljunk szemizom-erősítő gya­korlatokat végezni! Tartsuk a mutatóujjunkat 15-25 centiméterrel a szemünk elé, és mozgassuk körív­ben a bal vállunktól a jobbig, majd vissza, s kövessük a szemünkkel! A gyakorlatot tízszer ismételjük!
 • Válasszunk ki egy tárgyat, amely éppen kívül esik a látóterünkön! Képzeljük azt, hogy az orrunk mu­tatópálca, és a fejünket mozgatva „rajzoljuk körül” a tárgy kontúrjait! Ismételjük az ellentétes irányban is!
Vigyázat! Ha egy szemfertőzés három nap elteltével sem javul, vagy ha szokatlanul fájdalmas, illetve ha romlik a látásunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Kellemes lehelet

A rossz szájszag komoly ínybe­tegséget jelezhet, de más oka is lehet. Például gyógyszer mellék­hatás — olyan szereké, amelyek csökkentik a nyáltermelést, így „szájszárazságot” idéznek elő.

Kerüljük az erősen fűszeres étele­ket, pl. a fokhagymát, a hagymát, a csilit, a szalámit, a pikáns sajtokat.

Biztos tipp!

Nem kell vagyonokat költenünk a klinikai fogfehérítésre: elég, ha 1 evőkanál szódabikar­bónából és 1 teáskanál finom tengeri sóból készült keveréket használunk. Mártsunk nedves fogkefét a keverékbe, és mossunk vele fogat! Havonta legfeljebb egyszer végezzünk ilyen kezelést, de ne „súroljuk” a fogunkat! Utána alaposan öblítsük ki a szánkat!

Használjunk-e szemcseppet?

A recept nélkül kapható szemcseppekkel nincsen semmi baj, feltéve, hogy csak alkalmanként használjuk őket. Egy részük úgy hat, hogy összehúzza a szemet elölről védő kötőhártya ereit, így csökkenti az irritációt és a vörösséget. A kontaktlencsét viselőknél és a zöld hályogban szenvedőknél azonban egyes szemcseppeknek akár súlyos mellékhatásai is lehetnek. Ha a szemünk száraz, és viszket, ne használjunk szemcseppet, mivel tartós alkalmazása tovább ronthat ezen. Kíméletesebb a szemvidítófű-tea, amely nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.

Szájhigiénia

Rendszeresen mossunk fogat! A fogszuvasodás fő oka a plakk, vagyis az a baktériumlepedék, amely az íny­re és a fogakra tapad. Az étke­zés utáni fogmosás segít megszaba­dulni ettől, és a fogak elszíneződését is csökkenti.

 • Használjunk rendszeresen fog­selymet! A szálat óvatosan előre-hátra húzogatva mozgassuk a két fog között! Az ínynél hajlítsuk a selymet C-alakban a fogra, és az egyik fognál lefelé, a másiknál felfelé húzogatva kaparjuk le a lepedéket!
 • Érdemes beszerezni egy elektro­mos fogkefét. Noha drágább a ha­gyományosnál, hatékonyabban távo­lítja el a lepedéket a fogakról.
 • Gargarizáljunk rendszeresen hideg, fekete teával! Csersavtartalma összehúzó hatása révén erősíti az ínyt.
 • Masszírozzuk az ínyünket! Az uj­junk hegyével vagy az e célra szolgá­ló, a gyógyszertárakban kapható ínymasszírozóval körkörös mozdula­tokkal nyomkodjuk át az ínyünket! Ezt hetente néhány alkalommal vé­gezzük el, hogy javítsuk az íny vér­keringését és a szájüreg egészségét!
 • Adjunk 2 csepp teafaolajat némi vízhez: kiváló antiszeptikus gargarizálószert kapunk – de ügyel­jünk rá, hogy ne nyeljük le! Hasonló hatást érhetünk el a sós vizes gargalizálással is.
 • A gyulladás csökkentése és a plakk-képződés megakadályo­zása céljából gargarizáljunk lan­gyos vízzel, amelybe 1 teáskanál aloe vera gélt kevertünk!
 • A szájban kialakuló feké­lyek (afták) kezeléséhez ad­junk 1 teáskanál 3 százalékos hidrogén-peroxidot 50 ml langyos vízhez! Ez az öblögetőszer fertőtleníti a száj­üreget, eltávolítja a baktériu­mokat, és felgyorsítja a gyógyulást. Öblítés után ecseteljük be a fekélyt növé­nyi glicerinnel, amely védő­bevonatot képez rajta!
 • Ha vérzik az ínyünk, öblögessünk 1 teáskanál varázsmogyoró-kivonat, valamint 50 ml víz keveré­kével!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.