Orvosi tanácsok

A vérnyomás szabályozása – a „néma gyilkos” elkerülése

A tünetmentessége miatt „néma gyilkosként” is emlegetett veszé­lyesen magas vérnyomásra sokszor csak a kivizsgálás során, vagy ami jóval súlyosabb, szélütést vagy szívrohamot követően derül fény. Az alábbi tanácsok segítenek kordában tartani vérnyomását.

Válassza a lila burgonyát! Ha a szoká­sos fehér burgonya helyett lila húsút fo­gyaszt, az segíthet mintegy 4 százalékkal csökkenteni a vérnyomását. A hízás elkerülé­se érdekében mikrobán süsse meg, és így, natúr módon fogyassza, javasolják skót kuta­tók. Az e fajták színét adó lila festékanyagok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású növényi vegyületeket, antocianinokat és karotinoidokat, amelyek gyulladáscsillapító hatásúak, és segítenek megőrizni az erek egészségét. Már a vérnyo­más e csekély mértékű csökkenése is elég a szívbetegség kockázatának mérsékléséhez.

Zabkása az egészségért: a kutatások szerint a zabkása csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, jótékony hatással van az emésztésre, valamint vérszegénység esetén is ajánlatos fogyasztani. Rendkívül tápláló, energiát adó gabona sok Br, B5-, B6– és E-vitaminnal, s bőségesen tartalmaz rostot, vasat, foszfort és kalciumot. a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása az oldható rostoknak, az ún. béta-glükánoknak köszönhető. Tanácsos a napot egy tál zabkásával kezdeni.

Mit jelent a vérnyomásérték?

A Magyar Hypertonia Társaság szerint a 120/80 Hgmm vagy ennél alacsonyabb vér­nyomás az ideális. Az első szám (a szisztolés érték) a szív összehúzódásakor kialakuló nyomásértéket jelzi, a második szám (a diasztolés érték) pedig azt mutatja meg, mekkora nyomás mérhető a szív elernyedésekor.

Hiszi, vagy sem: Csökkentse gyorsan!

Már két hét alatt is csökkentheti vérnyo­mását, ha odafigyel, hogy mit eszik. A ki­fejezetten erre a célra kifejlesztett DASH-diéta a sóbevitel csökkentése mellett több zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabo­na, sovány fehérje és zsírszegény tejter­mék fogyasztását javasolja. Amerikai kuta­tók 459 egészséges, a normálisát csak valamivel meghaladó vérnyomású (átla­gosan 1 31/85 Hgmm) személy vizsgálata alapján megállapították, hogy a DASH-diéta a résztvevők vérnyomását és kolesz­terinszintjét is csökkentette, sőt körükben a következő 10 évben kisebb lett a szív­betegség kialakulásának kockázata is.

Kerülje a gyorséttermi ételeket!

A feldolgozott ételek a sóbevitel fő forrásai közé tartoznak, márpedig a magas vérnyo­más egyik fő oka a túlzott sófogyasztás. Az élelmiszerek címkéi a sót általában nátri­umként tüntetik fel. Az ajánlott napi só­bevitel Magyarországon 5 gramm, ami nagy­jából egy teáskanálnyinak felel meg.

Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudomá­nyi Intézet) felmérése szerint a magyar étke­zési szokásokkal 15-20 grammot is beviszünk naponta. A nátriumtartalom értékét egyszerű átváltani sótartalomra: meg kell szorozni 2,5-del. A leggyakoribb, különösen sok sót tartalmazó „bűnösök” a különféle sós rágcsálnivalók, a hal- és ételkonzervek, a mártá­sok, valamint az előre csomagolt félkész éte­lek. A sajtok is gyakran nagyon sósak, ezért keresse belőlük a sószegény változatokat

Ismerje az értékeit és óvja egész­ségét!

Vérnyomásának ismerete nélkülöz­hetetlen ahhoz, hogy megőrizhesse erei egészségét és megelőzhesse a szívrohamot, valamint egy sor más problémát. Ha nem tudja, mennyi a vérnyomása, forduljon orvo­sához, vagy mérje meg magának, például az ilyen szolgáltatást kínáló gyógyszertárak va­lamelyikében. A mérést mindig ülve, néhány perc pihenés után végezze. Ha a kapott érték magasabb 120/80 Hgmm-nél, jelentkezzen be orvosához, és beszéljék meg, mit tehet vérnyomása csökkentéséért.

Sziesztázzon! Ha vérnyomása a stressz miatt ugrik ki, 45 perces szunyókálás segíthet egyenletesebben tartani az értékeket, állítja egy amerikai tanulmány. A kutatók azt talál­ták, hogy a napközbeni alvás regeneráló ha­tású a szívre nézve, különösen azok esetében, akik éjszaka rosszul alszanak. Bár ez talán nem praktikus megoldás, ha nem otthon dolgozik, a hétvégéken mindenképpen meg­próbálkozhat vele, vagy akkor is lepihenhet egy kicsit, amikor hazaér a munkából.

Jó tanács: Egy kis nappali szunyókálás csökkentheti vérnyomását

Kóstolja meg a gránátalmalevet!

Ebből az italból már napi két pohár elfo­gyasztása is segíthet a vérnyomás csökkenté­sében, derült ki az edinburghi Queen Margaret Egyetem vizsgálatából. A naponta fél liter gránátalmalevet megivó egészséges önkéntesek vérnyomása már egy hét után csökkent. A gránátalma leve olyan vegyülete­ket tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak a megnövekedett kortizolszintre – és ez a mel­lékvesében termelődő hormon hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz. Vérnyomáscsökken­tő programja részeként tehát mindennap ér­demes fogyasztania gránátalmalevet.

Egyen kivit az alacsonyabb vérnyomá­sért! Egy norvég kutatás eredményei szerint ha a vizsgálatban részt vevő, enyhén meg­emelkedett vérnyomású férfiak és nők na­ponta három kivit ettek, nyolc hét után átla­gosan 3,6 Hgmm-rel alacsonyabb lett a szisztolés vérnyomásuk, mint a napi egy al­mát elfogyasztó társaiknak. A kivit eheti ma­gában, beleszeletelheti a gyümölcssalátákba, vagy turmixhoz is felhasználhatja. Persze azért nem helyettesíti a gyógyszereit.

Mártózzon meg az alacsonyabb vérnyomásért! Ússzon hetente három-négy alkalommal 45 percet, és csökkenni fog a magas vérnyomása, állítják amerikai kutatók. A vizsgálat 60 év feletti résztvevői 12 héten át úsztak rendszeresen, a végén alkalman­ként 45 percet, s ezzel átlagosan 9 Hgmm-t sikerült lefaragniuk szisztolés vérnyomásuk­ból (az első értékből). Ráadásul artériáik is rugalmasabbá váltak. A tanulmány azt sugallja, hogy ez az ízületeket kevéssé terhelő test­mozgás igen kedvezően hathat az egészségre.

Szedje tovább a gyógyszereket!

Ha gyógyszereket írtak fel a magas vér­nyomására, de gyakran elfelejti bevenni őket, segíthet egy kiadós beszélgetés. A leggyakrabban azok nem szedik rend­szeresen az orvosságaikat, akik úgy vélik, nincs is szükségük rájuk, félnek a mellék­hatásoktól vagy túl bonyolultnak találják a betegtájékoztatót.

Egy friss tanulmány szerint néhány beszélgetés egy szakem­berrel olyan nagy mértékben javította a résztvevők gyógyszerszedési hajlandó­ságát, hogy vérnyomásuk 14 százalékkal csökkent. Ha aggodalmai vannak a gyógyszerszedéssel kapcsolatban, beszél­jen róla háziorvosával – ismerje meg a mellékhatásokat és a gyógyszer elmara­dása miatt kialakuló szövődményeket.

Birkózzon meg a makacs vér­nyomással! Ha vérnyomása az életmód­javító erőfeszítések ellenére sem csökken, lehet, hogy az emberek azon öt százaléka közé tartozik, akiknek problémáját a Conn-szindrómának nevezett rendellenesség okozza. Ilyenkor az egyik mellékvesében a hormontermelő sejtek túlműködnek, vagy apró, hormontermelő daganat keletkezik benne. Mindkét esetben a normálisnál na­gyobb mennyiségben termelődik a szervezet só-víz háztartásáért felelős, aldoszteron nevű hormon, emiatt pedig fokozódik a szervezet só- és vízvisszatartása, s nő a kálium kiválasz­tása. Bár az állapotot nehéz kimutatni, az új PET-CT-vizsgálatokkal már van lehetőség az azonosítására. Ha tehát a vérnyomáscsökken­tő kezelések nem hatnak, kérdezze meg orvo­sát e vizsgálat lehetőségéről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.