Panaszok és kezelésük

Csontritkulás tünetei, kezelése, megelőzése

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás vagy a csontok kóros törékenysége a csont sűrűségének csökke­nésével jellemzett állapot, amikor a csontszövet mennyisége a szervezetben az adott nemre és életkorra meghatározott normál érték alatt van. Ennek következ­tében a csontok meggyengülnek, szerkezetük lépsejtszerűen likacsossá válik.

Törések alakulhatnak ki ott, ahol a csont nagyobb százalékos arányban meggyen­gült, mint például a csuklónál, a csípőízületnél és a gerincoszlop alsó csigolyái­nál. A csípőcsont és a csukló törései rendszerint esések következményei, míg a csigolyatörések spontán módon jelentkeznek, akkor, ha egy meggyengült csi­golya a test tartásából fakadó nyomás alatt összeroppan.

A csontritkulás igen gyakori probléma

50 éves kor felett minden második nő és minden ötödik férfi szenvedhet csontritkulás miatti csonttöréstől. A csontok év­ről évre történő gyengülése 30 éves kor felett ugyanakkor normális folyamat. Kü­lönböző tényezők ismertek, amelyek kiválthatják a csontritkulást, és ezek közül számos elkerülhetetlen.

Az állapot kialakulásához hozzájáruló tényezők közé tartozik az öregedés, a csontritkulás családon belüli előfordulása, a női nem, a változókor/ösztrogénszint-csökkenés, kalciumhiányos étrend, dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás. Az egyéb kiváltó tényezők közé tartozik a szteroidhor­mon-tartalmú gyógyszerek alkalmazása, a pajzsmirigy-túlműködés, krónikus máj- vagy vesebetegség és a D-vitamin-hiány.

Jegyezzük meg! A legfőbb cél a megelőzés. A kockázati tényezőket (például a tápanyaghiányt) fel kell ismerni, és meg kell szüntetni, ha lehetséges.

A mozgás nagyon fontos!

Mozogjunk napi rendszerességgel. Különösen fontosak a csontokat és az izmo­kat egyaránt megmozgató gyakorlatok.

Mi a helyzet a vitaminokkal?

Emeljük meg a napi D3-vitamin (kolekalciferol) (receptköteles!) bevitelét kb. 400-1000 NE-re, valamint vegyünk be 45 mg K-vitamint és 1800 mg kalcium­sót naponta. A klimaxon átesett nőknél nagyon kevés természetes ösztrogén és progeszteron is segíthet (de az ösztrogént el kell kerülni, ha korábban emlőda­ganatot diagnosztizáltak a betegnél, vagy ha ez a betegség szerepel a családi kórelőzményben).

Jó tudni! Az alendronsav, a raloxifen és a rizedronát olyan gyógyszerek, amelyeket jóvá­hagytak a csontritkulás kezelésében és a csonttömegvesztés megelőzésében. Egy 1 éves gyógyszeres kezelés után a csontvesztés általában megáll – ezt csont­sűrűség-vizsgálattal lehet kimutatni.

Pár recept a gyógyulás érdekében!

Az alábbi receptek mindegyikénél a növényi részeket üveg- vagy kerámiaedény­be kell helyezni, négy pohár vízzel kell felforralni, majd további 30 percig lassú tűzön főzni. A leszűrt folyadékból naponta kétszer egy pohárral kell elfogyaszta­ni 1-3 hónapon át.

  • 1. recept: Ez a kombináció a csontokra a vér „táplálásán” és a keringés javításán keresztül fejt ki jótékony hatást. 10 g húsos som termése, 12 g kínai angelikagyökér, 15 g enyves kuszagyűszűgyökér, 15 g vörösgyökerű zsályagyökér, 12 g közönsé­ges ördögcérnatermés, 12 g vörös ginzenggyökér és 15 g Millettia dielsiana gyökér.
  • 2. recept: Ezek a gyógynövények a vese energiáját „erősítik”, ami a hagyományos kínai gyógyászat elmélete szerint a csontok egészsége szempontjából nagyon fontos. 30 g fosszilis masztodoncsont, 30 g osztrigahéj, 12 g Taxillus chinensis szára, 12 g Achyranthes biden-tata gyökér, 15 g enyves kuszagyűszűgyökér, 12 g húsos som termése, 15 g kínai jamszgyökér, 15 g Poria cocos termőteste és 12 g hídőrgyökértörzs.

Mi jót tesz velünk az akupunktúra?

Az akupunktúrás terapeuta a beteg állapotát annak megfelelően azonosítja, hogy a vese energiája „elégtelen”, vagy valamely más zavar okozza-e, természe­tesen a hagyományos kínai orvoslás megkülönböztetései szerint. A terapeuta többféle terápiát javasolhat. Tipikusan egy terápia 12 kezelési alkalomból áll. Előnyös lehet a gyógynövényes készítmények alkalmazása az akupunktúrás kezelések mellett.

Gyakoroljuk az akupresszúrát!

A Xuan Zhong pontra kell nyomást gyakorolni, amely a lábszár külső oldalának közepén, a boka fölött körülbelül 7,5 cm-rel található. Ülő testhelyzetben kell az ujjbegyekkel vagy a hüvelykujj begyével erre a pontra nyomást gyakorolni egy­két percig, naponta több alkalommal.

Nem mindegy mit eszünk!

A veséket „erősítő” ételeket és fűszereket célszerű fogyasztani, mint amilyen a fekete szezám, a zöldbab, a kardbab (Carnavalia sp.), a búza, a vese, a szilva, a birkahús, a metélőhagyma, a kapormag, a mandarin, a dió, a sertéshús, a szegfűszeg és az édeskömény. Olyan ételeket is fogyasztani kell, amelyek gaz­dagok B-vitaminokban, a vért „erősítik” és szilárdítják/erősítik a csontokat.

Ezek közé tartozik a vörösbab, a szárazbab, a szója és egyéb sötétzöld szí­nű zöldségek, a halfélék és a tenger csemegéi, a bárányhús, a csirke- és a mar­hahús, valamint a sertéshús. A természetes kalciumbevitel érdekében ajánlott rendszeresen csontlevest fogyasztani. Ennek elkészítéséhez a csontot sóval és néhány csepp ecettel lassú tűzön kell megfőzni. A leves ebben a formájában is fogyasztható, de felhasználható más ételek elkészítéséhez is.

Tippek a táplálkozásunkhoz!

Fogyasszunk sok tengeri zöldséget, zöld levelű zöldségeket (kivéve spenótot), szójababot, mogyorót, melaszt és édesítőszerek nélküli, élőflórás joghurtot. Ezek az ételek nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot és a felszívódásá­ban fontos szerepet játszó más tápanyagokat. A véralva­dás és csontképzés folyamataiból ismert K-vitamin nagy mennyiségben fordul elő olyan zöld színű zöldségekben, mint például kelkáposztában és a római zöldsalátában.

A spenót oxálsavat tartalmaz, és ez az anyag gátolja a kalcium felszívódását, ezért tanácsos kerülni.

Ha lehetséges, kerüljük a finomított cukrokat, mert szerepet játszanak a csontritkulás kialakulásában. Mérsékeljük a koffein és az alkohol fogyasztását is, mert csontvesztéshez vezetnek.

A közhiedelemmel ellentétben a tej és a tejtermékek nem a legjobb kalciumforrások. Ez nagymértékben a laktóz- és kazein intoleranciának tudható be, ami felszívódási problémákhoz vezet; kivétel a natúr joghurt.

Kutatási eredmények: Kimutatták, hogy a kalcium hatékonyan segíti a csonttömeg képződését. Opti­mális táplálkozás esetén a napi ajánlott kalciumbevitel 1000-1500 mg közöt­ti, de ez függ a kortól, az étrendtől és az egészségi állapottól.

Válasszunk könnyen felszívódó formát, például kalcium-citrátot, kalcium-malátot, komplexben kötött kalciumot (kelátot) vagy kalcium-hidroxi-apatitot.

A D-vitaminról is bizo­nyított, hogy fontos szerepet játszik a csontképződésben úgy, hogy elősegíti a kalcium felszívódását a belekben, és mérsékli a kalcium kiválasztását a vize­letbe. Megelőzésként körülbelül napi 400 NE-t tanácsos szedni, ha viszont már kialakult a csontritkulás, napi 800-1200 NE javasolt.

A K-vitamin mérsékli a csontveszteséget és csökkenti az olyan anyagok mennyiségét, amelyek össze­függésbe hozhatók a csonttörésre való hajlammal. Fogyasszunk 2-10 mg-ot naponta, a kisebb adagot megelőzés céljából, a nagyobbat, ha már csontritkulásunk van. Ne szedjünk K-vitamint, ha véralvadásgátlót kell szednünk!

Kimu­tatták, hogy az ipriflavon kalciummal és D-vitaminnal kombinálva csonterősí­tő. Étkezések alkalmával szedjünk 600 mg-ot.

Naponta kétszer 250-350 mg magnézium elősegíti a megfelelő kalcium-anyagcserét. A halolaj szintén segíti a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba, szedjünk napi 4 g-ot.

A C-vita­min egészséges állapotot biztosít, és sok más funkciója mellett szerepet játszik a kollagénszintézisben is, ami a csontok fontos alkotóeleme.

Kimutatták, hogy a stroncium kalciummal fogyasztva növeli a csontsűrűséget, szedjünk naponta 340 mg-ot. Végül szedjünk 2-3 kapszula betain-hidrokloridot minden étkezés­kor a gyomornedvtermelés serkentésére, ami szintén segíti a kalcium felszívó­dását.

A betegség összetettsége és az esetleges komplikációk megjelenése (például a tö­rések) miatt a kezelést szakképzett orvos végezze. A homeopátia segíthet a csontritkulásos beteg kezelésének kiegészítésében, de ehhez kérjük tapasztalt homeopata orvos segítségét. Az alább felsorolt tanácsok az állapot romlásának megállításában játszanak fontos szerepet.

Milyen ételeket kerüljünk?

Akik hajlamosak a csontritkulásra, kerüljék az olyan ételeket, amelyek tudot­tan rontják ezt az állapotot. Ezek az alkohol, a kávé, a só és a tartósított hú­sok. Ezek helyett fogyasszanak sok olajos halat (például szardíniát és lazacot), zöld leveles zöldségeket és kis mennyiségben tejtermékeket és szójaalapú ter­mékeket. Ez különösen a nőiknek fontos, mivel harmincöt éves koruktól csökken a csontsűrűségük.

Kerüljük a divatdiétákat!

Lehet hogy kihívásnak jók, de hosszú távon nem ki­fizetődők, és az állandó súlyingadozás sebezhetővé teszi a beteget. Ha a foly­tonos súlyingadozás miatt marad el a páciens ciklusa, fordítson különös figyel­met az étkezésére.

Mozgással a csontritkulás ellen

A rendszeres testmozgásnak bizonyítottan védő hatása van a csontritkulással szemben, főleg akkor, ha azt heti három-négy alkalommal végezzük. Színesít­sük a programot rendszeres sétával, futással, biciklizéssel, úszással és tánccal a maximális változatosság érdekében.

Jegyezzük meg! Étrend-kiegészítőt fogyasztunk, ne felejtsük el, hogy a magnézium és a D-vitamin segítik annak beépülését.

Amit a poloskavészről tudni kell…

A Magyarországon gyakran tévesen indiánasszony-gyökérnek is nevezett poloskavész (Cimicifuga racemosa) gyökerét az észak-amerikai in­diánok tradicionálisan különféle nőgyógyászati panaszok kezelésére alkal­mazták. Az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel, hogy a növényben a női ösztrogénhormonokhoz hasonló hatású vegyületek találhatók, amelyeket összefoglaló néven fitoösztrogéneknek (növényi ösztrogéneknek) neveznek.

Ha a női szervezetben ösztrogénhiányos állapot alakul ki, akkor különfé­le kedvezőtlen folyamatok indulnak be. Hormonhiány esetén a panaszok, el­változások csökkentésére vagy hormonpótlást lehet alkalmazni, vagy pedig fitoösztrogénekkel helyettesíthető a hiányzó hormon hatása. A fitoösztrogének előnye, hogy viszonylag kevés a mellékhatásuk. Az ösztrogénhormonok hiánya a női szervezetben általában menopauzában alakul ki, amikor a hor­monhiány nemcsak szubjektív tüneteket (hőhullámok, ingerlékenység) okoz, hanem a csontok leépülése, a csontritkulás is ennek következménye.

A polos­kavész kivonata csontvédő, a leépülést lassító, megakadályozó hatású,ezenkívül a szubjektív panaszokat is mérsékli. A poloskavészgyökér napi adagja 40 mg, és gyári készítmények formájában fogyasztható. A csontanyagcserére kifejtett kedvező hatás csak hosszabb távon jelentkezik, de fél évnél hosszabb ideig csak a kezelőorvos egyetértésével folytatható a kezelés. Szaksze­rű alkalmazás esetén ritkán jelentkeznek mellékhatások.

Hormonfüggő da­ganatos betegségben szenvedőknek a poloskavészgyökér szedése nem ajánlott. Számos más növény, többek között a szója (Glycine max), a vörös here (Trifolium repens) és a komló (Humulus lupulus) is tartalmaz fitoösztrogéneket, vi­szont a csontanyagcserére kifejtett kedvező hatást csak a poloskavészgyökér esetén igazolják megbízható bizonyítékok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.