Élelmiszerek

Hajdina származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A hajdina a sóskával és a rebarbarával van rokonságban, s mint ilyen a keserűfűfélék közé tartozik. Azt, hogy egy kis magocska is örvendhet nagy megbecsülésnek, mi sem bizonyítja jobban, mint a hajdinalisztből sütött orosz palacsinta, amely a világ egyik leg­drágább étele, ha valódi kaviárral töltik meg. A hajdina kedvelői szerint Japánban sok száz étterem kínál változatos, hajdinából készült fogásokat, de másutt is növekszik az orosz nemzeti eledelnek számító hajdina kedvelőinek tábora.

Honnan származik a hajdina?

Az ásványi anyagok – a vas és magnézium – mellett a kis, barna magvakban találunk nyomelemeket is, például re­zet és kobaltot, továbbá vitaminokat: kovasavat, B-vita­minokat és sok E-vitamint. A másodlagos növényi anya­gok, a fenolsavak is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajdinát rendkívül egészséges élelmiszernek tarthassuk.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az, hogy a tönköly évezredek óta ilyen fontos alapélelmi­szer, a benne keményítő formájában előforduló magas, komplex szénhidráttartalmának köszönhető. A teljes mag emellett jelentős mennyiségű ballasztanyagot tartalmaz: 100 g tönkölyben 8,8 grammot találunk, ez napi szük­ségletünk több mint negyede. Ehhez jön még az értékes fehérje, amelyben ha csak nyo­mokban is, de mind a kilenc esszenciális aminosav meg­található.

És a tönkölynek van még egy hallatlan előnye: vitaminjai (elsősorban az E-vitamin és a B-vitamin-cso­port), ásványi anyagai és nyomelemei (vas, magnézium és cink) a többi gabonafélétől eltérően nemcsak a mag­héjban rejlenek, hanem a magbélben, más néven liszt­testben is. Ezért a tönköly bizonyos mértékig értékesebb, mint közvetlen rokona, a búza. A teljesen érett tönkölynek mindemellett igen magas a kovasavtartalma, ezen túlme­nően pedig találunk benne még másodlagos növényi anyagokat is, pl. fitoösztrogéneket és fitinsavat.

Legfontosabb tudnivalók a hajdináról dióhéjban

  • Minthogy a hajdina nem tartalmaz glutént, a hajdinaliszt csak más liszttel ke­verve alkalmas sütésre. Főzésre viszont annál inkább.
  • Metélttészta mindenki számára: a gluténmentes hajdinalisztből készült tész­tafélék kiválóak a lisztérzékenyek szá­mára. Nemcsak Olaszországban, de Japánban is előszeretettel fogyasztják ezeket a tésztákat.
  • A hajdina amellett, hogy igen ellenálló a megbetegedésekkel és kártevőkkel szemben, a termőföldet is méregtelení­tő Azok a mezőgazdászok, akik át akar­nak térni a biotermelésre, az átmeneti időszakban hajdinával ültetik be földjei­ket.
  • Asszámban a hajdinát leveles zöldség­ként is termesztik. A gyógyszertárban kapható hajdinatea remek gyógyszer, amelyet eredményesen alkalmaznak visszértágulat ellen.

Egészségünkre gyakorolt hatása: Minthogy igen nagymértékben tartalmaz létfontosságú amino­savakat, a hajdina fehérjéjének biológiai értéke egészen rendkí­vüli a kultúrnövények között.

A hajdina egészségtani jelentősége

Mivel a hajdinakása főzéskor jelentős mértékben meg­duzzad, a köleshez hasonlóan igen laktató, ezért koráb­ban a kelet-európai hadseregekben népélelmezési cikk­nek számított. A benne található fehérje biológiai értéke meghaladja a többi gabonaféle fehérjéét, minthogy 3-4-szer több létfontosságú lizint, arginint és triptofánt tartal­maz.

A szellemi foglalkozást űzők számára a hajdina va­lóságos bőségszaru, minthogy az idegrendszert erősítő B-vitaminok mellett sok lecitint is tartalmaz. A lizin a le-citinhez hasonlóan fontos az agyműködés és az idegrend­szer számára, és fokozza a tanulási képességet.

A tripto-fán gondoskodik a megérdemelt pihenésről és a nyugodt alvásról. A szív számára is kedvező, mert a hajdinában ta­lálható zsírsavak 70%-a telítetlen, és az E-vitaminnal köl­csönhatásban kifejezetten szívbarát.

A héj alatti részben nagy mennyiségben található fenolsav elhárítja a szabad gyökök támadását, véd a behatoló kórokozókkal szem­ben, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A hajdina külső rétegében van egy bizonyos piros festékanyag (fagopirin), amely az ál­latoknál enyhe bőrbetegségeket idézhet elő. Minthogy ez a festékanyag forró vízben ol­dódik, tanácsos a hajdinát főzés előtt szűrő­kanálban forró vízben leöblíteni, vagy főzés­kor a főzőlén keletkező pirosas habot leszedni.

Hajdinaleves

Hozzávalók (2 személyre)

3 evőkanál hajdinadara, 15 dkg vegyes zöldség (pl. karfiol, sárgarépa, zeller), 1/2 evőkanál olaj, 1/2 l zöldségalaplé, só, 1-1evőkanál finomra vágott petrezselyem és lestyán

Elkészítés

A darát zsiradék nélkül serpenyőben pár percig folytonos keverés mellett megpirít­juk. A zöldségféléket megtisztítjuk vagy meghámozzuk, megmossuk, apróra vág­juk, majd forró olajban pár percig átpirít­juk. A darához adjuk, majd a zöldséglével felöntjük. Felforraljuk, 5-10 percig forrni hagyjuk, majd megsózzuk, a zöldfűszerek­kel ízesítjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.