Rákmegelőző életmód

Rák – Milyen alternatív gyógymódokat ismerhetünk?

A nyugati vagy szokványos kezelésekkel szemben főként keleti módszere­ket használnak, mint például az akupunktúra, akupresszúra. Gyógyszere­ket nem adnak, csak az általuk „szelíd gyógymódnak” nevezett gyógyha­tású szereket, amelyek vitaminok, nyomelemek, gyógyteák. Mellékhatá­suk nincs, feltehetően ez jelenti a mérgező szerektől elgyötört daganatos beteg számára az egyik vonzerőt.

Mit kell tudni a keleti módszerekről?

A gyógyítás alapjául a holisztikus szem­lélet szolgál, amely azt jelenti, hogy a daganatos betegséget nem gyógyít­ja, hanem az eredményt a szervezet ellenállóképességének fokozásával és a szervezet méregtelenítésével kívánja elérni. Igen fontos kijelentés, hogy minden daganat és a leukémia gyógyítható, és ehhez nem kell az onko­lógus tanácsát kérni, az öngyógyítás ugyanolyan eredményes lesz.

Jegyezzük meg! Tudni kell, hogy művelői nem onkológusok, gyakran nem is orvosok..

Gyomordaganat kialakulásának oka

A gyomordaganat kialakulásához például az kell, hogy nehezen ürüljön a gyomor és a táplálék nyomja a gyomorfalat. Máskor a gyümölcsökből készült ivólében a daganatellenes hatást olyan vegyület javára írják, amely egyetlen adatbázisban sem szerepel. Mind­ezek alapján a konvencionális módszerekkel gyógyító onkológusnak nem könnyű elfogadni az alternatív kezelés eredményeit.

Jegyezzük meg! A legeredményesebb­nek tartják a Gerson- és a Breuss-féle léböjt kúrát.

Az előbbi napi több liter cékláié elfogyasztásából és saját kezűleg végzett koffeines beöntésekből áll, míg az utóbbi legföljebb napi fél liter cékla, sárgarépa, zeller és retek levének elfogyasztását jelenti, és ezt gyógyteákkal egészítik ki.

Milyen kezelés ajánlott?

A kezelés 40-42 napig tart. A beteg ennek során testsúlyából 15-20 kg-ot veszít, de eközben elpusztulnak a daganatsejtek. Hasonló hatást vélnek felfedezni a preparált vizek fogyasztásakor. A Csatáry vakcina orrnyálkahártyára fújá­sa után a daganatok részleges visszafejlődését tapasztalják. A készítmény az emberre nem káros, csirkepestis vírusából készül. Végül említést kell tennem a hőterápiáról (hipertermia), amelynek van egész testre terjedő és részleges (regionális) formája.

Amikor 1993-ban Japánban tanulmányoz­tam a módszert, az egésztest hipertermiát nem is alkalmazták, a regioná­lis formája azonban minden nagyobb intézetben rendelkezésre állt. A lé­nyege az, hogy a szervezet beteg részét 42-43 °C-ra felmelegítik, és mivel magában nem elég hatékony, sugárkezeléssel vagy gyógyszeres kezeléssel kombinálják. Ma már átment a konvencionális kezelés eszköztárába.

Melyik módszer a leghatásosabb a daganat leküzdésében?

Vegyük sorra az alkalmazott eszközök logikáját. A holisztikus szemlélet igen alkalmas módszer, hiszen már az orvostanhallgatót is arra tanítják, hogy nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítjuk. A kezelésnek viszont nem a diéta az egyetlen módszere.

Jegyezzük meg! A vitaminok közül az A-, C-, E-vitamin, béta-karotin, valamint a flavonoidok (P-vitamin) a legnépszerűbbek.

Az alkalmazás alapja, hogy ezek mind antioxidáns, anticianid hatású szerek és erőteljes gyökfogók. A nyomelemek közül a szelénre ugyanez érvényes, amely a fokhagymában és a cápaporcban van legkoncentráltabban jelen.

Hogyan függ össze a folyadékfogyasztás a rák kialakulásával?

Az alternatívok felfogása szerint a daganatképződés egyik fontos útja a szervezetben lévő folyadékból keletkező szabad gyökök képződése lehet. Ez egyébként az indirekt hatás bizonyított módja. A baj az, hogy olyan mennyiségben bevinni, amely elpusztítaná a daganatot, nem lehet. Az A-hipervitaminózis D-hipovitaminózis tüneteit okozza.

A C-vitaminból a daganatellenes dózis napi 6 g lenne. Mivel ez mellékhatásokat okoz, ezért 1 g-ot szoktak adni. Ez is túlkínálat, amely igen jó hatású az anyagcserére, erekre (redox rendszer), de daganatellenes szerepe nincs. A fagyöngyké­szítmények érdemleges eredményeket nem biztosítottak, de nagyon drá­gák. Utolsóként hagytam a léböjt-kúrákat és a hőterápiát.

Mik lehetnek az előnyei a böjtölésnek?

A böjtölést már Krisztus is igen jó hatásúnak tartotta, mely edzi a testet és engedelmessé teszi a lelket. Maga is 40 napot böjtölt a sivatagban. Nem véletlen, hogy ennyi ideig tartanak a mai léböjt kúrák. Én ilyen módon kezelt beteg sem részleges, sem teljes gyógyulását nem láttam, de nem érzem felhatalmazva magam, hogy kétségbe vonjam eredményeit. Amennyiben vannak, annak legfőbb magyarázatát a fogyásban látom, mivel az elhízás az egyik legfontosabb rizikófaktor a daganatok keletkezésében.

Jegyezzük meg! A szervezet védekezőerejének sejtes formáját javítja, de 1 cm-nél nagyobb daganatot nem tud meggyógyítani.

Mennyibe kerülnek ezek az egészséges kúrák?

A kezeléshez csak bionövények használhatók fel, amelyeket vegyszerrel nem permeteztek. Egy teljes kúra költsége Tijuanában (Mexikó) a Gerson Klinikán 1 millió forint. Amennyi­ben otthon végzik a kezelést, ennek a fele. A hőterápia egésztest formáját Magyarországon az Egészségügyi Tudományos Tanács kísérleti jellegűnek ítélte. A regionális formája szabadon engedélyezett. Gyakran teszik föl a betegek a kérdést, hogy milyen ételeket fogyasszanak. Mai álláspont szerint a legegészségesebb étrend a lakto-vegetáriánus, fehér húsokkal (szárnyas, hal) kiegészítve. A vörös húsok (sertés, marha, birka) kevésbé egészsége­sek. Az ételek lehetőleg vegyileg nem kezelt növényekből, gyümölcsökből, tejtermékekből álljanak.

Mi alapján válasszuk ki a számunkra legeredményesebb kezelést?

A kezelést mindig konvencionális módszerrel kell kezdeni, és ha ezek eredménytelenek, át kell térni az alternatív lehetősé­gekre. Ebből az következik, hogy azokat is ismertetni kell a beteggel. Az onkológus felelőssége az is, hogy ne hagyja betegét anyagi javaiból kifor­gatni egy hatástalannak ítélt módszer kedvéért.

Az alternatív módszerekkel biztos sikert ígérni minden daganatnál csak a megtévesztő tájékozatlanságra utal. A remény elvétele a betegtől viszont nem csak lelkiismeretlenség, hanem szakszerűtlen is, mivel a daganatok kezelésében számtalan megmagyarázhatatlan ténnyel találkozunk. Ilyen a hatóanyagot nem tartalmazó készítményekre (placebo) bekövetkező fájdalommentesség.

Jegyezzük meg! A beteg-orvos kapcsolatban a legfontosabb a beteg hitének erősítése, mivel ez az egyetlen mód, amellyel hegyeket tudunk el­mozdítani helyükről. Tudnia kell, hogy bárhová fordul a sorsa, a kezelő személyzet mindig mellette áll.

Milyen lelki terápiákat érdemes kipróbálni?

Néha az alternatív gyógyászat olyan eszközöket is használ, amelyek­ben a legfontosabb a lelki élet kiteljesedése. Ilyenek a zeneterápia, festé­szet, jóga, meditáció, és mindenekelőtt a vallás által nyújtott lehetőségek. Különösen figyelemre méltó a vizualizáció módszere, melyet leukémiák esetén használnak. A beteget megtanítják a kóros fehérvérsejt alakokra, valamint a normális érési sorra, amelynek végső termékei az erekben ke­ringő, egészséges fehérvérsejtek.

Hogy zajlik egy ilyen kezelés?

A beteg a nap folyamán többször felidézi „lelki szemei” előtt mindkét rendszert, majd egy idő múlva már csak az egészséges sejteket. Azt játssza el, hogy a saját fehérvérű sejtjei hogyan alakulnak át egészséges sejtekké. Az egészséges ember számára elképzel­hetetlen bármiféle eredmény. Pedig nincs igaza. Mormonoknál végezték el a kísérletet, melynek során istentiszteleti alkalmak után vett vérmintákat vizsgáltak, és a sejtes védekezésért felelős immunsejtek száma lényegesen megemelkedett. A mélyen átérzett ima tehát nem csak Istennek tetsző te­vékenység, hanem javítja a szervezet védekezőerejét is.

Az európai kultú­rákban, a kereszténységben a meditáció nem jelent napi gyakorlatot. Nagy kár, mert az élet és halál mezsgyéjével, az elválással bizonyos életkoron túl foglalkozni kell, hogy az életünk utolsó nagy élménye ne érje felké­születlenül az embert.

Minden ember alapvető igénye, hogy méltósággal tudja szeretteit hátrahagyni és ez ne járjon emberhez méltatlan szenvedé­sekkel. Erre otthon is van lehetőség, de különösen nagy segítséget jelent a hospice (hoszpisz)-szolgála.t erre felkészült szakembergárdája. Szükséges volna minél szélesebb körben elterjeszteni az ilyen otthonokat.

A daganatos betegségek kezelése szendvics technikával

A daganatos betegségek kezelése az elmúlt 10 évben jelentősen változott. Egyes betegségeket szendvics technikával kezelünk. A műtét után 3-4 cik­lus kemoterápia, sugárkezelés, majd újabb 3-4 ciklus kemoterápia követ­kezik. Ez összesen 7-9 hónapig tart. Máskor 6-8 ciklus kemoterápiát al­kalmazunk, utána sugárkezelést. Ritkábban fordítva is csinálják.

Sugárke­zelést egy területre az élet folyamán egyszer alkalmazunk, mivel ilyenkor kimerítjük a maximális dózist. Hőterápia viszont alkalmazható. Kemote­rápia a harmadik vonalig alkalmazható, a negyedik típusú kombináció már hatástalan szokott lenni. Ilyenkor, ha lehet, hormon- vagy immunkezelést végzünk. A csontáttétek kezelésére is nagyszerű új készítmények vannak.

Milyen eredményekre juthatunk az alternatív kezelések során?

Az alternatív módszerek a megelőzés és utókezelés eszközei. Azt szokták mondani, hogy az egész kezelés jellemzője a paradig­maváltás, amely megváltoztatta a kezelés taktikáját. A tumorból és a vérből prediktív (előzetes) vizsgálatokat végeznek. Régebben csak a stádiumot határoztuk meg és minden stádiumra megfelelő kezelés szolgált.

Ma már a stádiumon kívül a szövettani prognózisra utaló vizsgálatokat is elvégzik és ezek alapján az is megmondható, hogy a stádiumnál jobb vagy rosszabb kórjóslat várható. Ennek alapján határozzák meg a kezelési tervet, amely már nem a stádiumtól függő, hanem egyénre szabott lesz és tartalmazza a daganat mellett az egyéb betegségeket is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.