Élelmiszerek

Görög- és sárgadinnye származása, alkotóelemei egészségtani jelentősége

A nyár dinnye nélkül olyan, akár a tél hó nélkül. A tökfélék, más néven kobakosok közé tartozó dinnye botanikailag valójában főzelékféle. A magas víztartalmú görögdinnye a meleg nyári napokon ideális a szomjúság enyhítésére. A különböző cukordinnyefajták édesebbek, tartalmasabbak, egészségesebbek. Jelentős mennyiségben tartalmaznak védekezőrendszerünket erősítő karotinoidokat, ez a gyümölcshús világos narancssárga színére pillantva szinte szabad szemmel látható.

Honnan származik a görög- és a sárgadinnye?

A „görögdinnye” név az akár 20 kg súlyúra is megnövő, gömbölyded tökfélék közös elnevezése. A cukordinnye vi­szont a kobakosok családjába tartozó kisebb méretű, többnyire gömbölyű, esetenként hosszúkás formájú, igen lédús, általában 1-2 kg-os dinnyefajta. A cukordinnyefaj­tákat kertészetileg héjuk mintázata szerint osztályozzák: legízletesebb a csíkos, illetve barázdált héjú kantalup-dinnye. Ennek húsa lehet zöldes, sárga vagy pirosas. A re­cézett sárgadinnye héja sárgásfehér vagy zöldes, húsa sárgabarackra emlékeztet. A mézdinnye héja sima, több­nyire sárga, húsa többféle színű is lehet.

Milyen alkotóelemekből áll?

A görögdinnye összetevői nem számottevőek, egy 93%-os víztartalmú gyümölcstől nem is igen várhatnánk mást. A maradék 7% ballasztanyagot, szénhidrátot, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, továbbá C-vita­mint, béta-karotint és B-vitaminokat. A görögdinnye energiatartalma 100 g-ra számítva mind­össze 25 kilokalória.

Ennél sokkal tartalmasabb a cukor­dinnye, amelynek cukortartalma 12,5%, ennek megfe­lelően 100 g gyümölcs 53 kilokalóriát tartalmaz. Emellett kétszer annyi kálium, s a görögdinnyéhez képest több mint négyszer annyi C-vitamin van benne. Ami valóban csodálatos, az a sárga színét adó rengeteg karotinoid, amelynek mennyisége lényegesen felülmúlja még a kaj­szibarackét is.

Legfontosabb tudnivalók a görög- és a sárgadinnyéről dióhéjban

  • 100 g sárgadinnye 80%-ban fedezi na­pi béta-karotin szükségletünket.
  • Lehetőség szerint mindig egész dinnyét vásároljunk, mert a felvágott édes gyü­mölcs a melegben kiváló táptalaja lehet a különféle baktériumoknak.
  • A görögdinnye magja egyáltalán nem káros, felesleges azokat a gyümölcsből eltávolítani. Fogyasztása hozzájárul a szükséges ballasztanyag-bevitelhez.
  • A déli országokban a cukordinnye mag­jából a tökmaghoz hasonlóan olajat ké­szítenek.

Egészségre gyakorolt hatása: A sárgadinnye esetében minél édesebb ízű és narancsosabb színű a gyümölcs húsa, annál magasabb a béta-karotin tartal­ma, tehát annál egészségesebb.

Egészségtani jelentősége

A görögdinnye magas víz- és csekély cukortartalma kö­vetkeztében a legideálisabb nyári fogyókúrás táplálék. Minden további nélkül biztosítja a nyáron megnövekedett folyadékszükségletünket, frissít, és nagy mennyiségben fogyasztható anélkül, hogy közben testsúlyunkra kellene figyelnünk.

Kevés nátriumot tartalmaz, amely megkötné szervezetünkben a vizet, viszont jelentős mennyiségű ká­liumot, ami éppenséggel kihajtja. E két ásványi anyag kedvező arányának köszönhetően a görögdinnye vízhajtó hatású, ezért magas vérnyomás, veseproblémák, kösz­vény esetén kifejezetten ajánlott.

A görögdinnyénél még egészségesebb a sárgadinnye. Magas karotinoid tartalma ideális nyári csemegévé teszi, mert védi bőrünket a káros UV-sugárzással szemben. Emellett erősíti a sejteket, hogy azok meg tudjanak küzdeni az ózonból, a füstből és más káros anyagokból eredő szabad gyökökkel.

Egészséges élvezet

A dinnyét többnyire jéghidegen fogyasztjuk, frissítőként. Rövid ideig valóban hűsítő ha­tású, hosszabb távon azonban épp ellenke­zőleg, mivel szervezetünknek meleget kell előállítania, hogy a hideg táplálékot testhő­mérsékletűre felmelegítse.

Cukkinis sárgadinnye-saláta

Hozzávalók (2 személyre)

60 g mozzarella, 1/2 cukkini, 1/2 mézdinnye, 1,5 evőkanál citromlé, cukor, só, őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávés­kanál marinírozott zöld bors, 1/2 fej radicchio saláta

Elkészítés

A mozzarellát kockákra vágjuk. A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, felszeletel­jük. A dinnyét kimagozzuk, meghámoz­zuk, kockára vágjuk. A citromlevet egy csipet cukorral, sóval, borssal és az olajjal simára keverjük, hozzáadjuk a zöldborsot. A cukkinit, a dinnyét és a mozzarellát összekeverjük, leöntjük a dresszinggel, egy óra hossza állni hagyjuk. A radicchio leve­leit megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra tépkedjük, a salátához keverjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.