Egészségmegőrzés

A rosszkedvet elűző ételek?

Ha tartósan rosszkedvűek va­gyunk, kezdjünk tápanyagokban kiegyensúlyozott diétát. Fokozhatjuk az alábbiakban felso­rolt tápanyagok bevitelét is, mivel ezekek hiánya összefügghet a de­presszióval.

 • A B-vitaminok: A depressziós embereknél gyakran alacsony a B6-vitamin szintje, amire pedig közvetve szükség van a hangulatjavító ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelődéséhez. A B-­vitamin, a B2-vitamin (riboflavin) és a folsav szintjének csökkenése szintén depressziót okozhat. Pótlá­sukhoz fogyasszunk sovány húst és szárnyast, halat, tojást, dió- és mogyoróféléket, magvakat, szója­babot, banánt, alacsony zsírtartal­mú tejtermékeket, gabonaféléket és friss leveles zöldfőzeléket.
 • A C-vitamin szintje is csökken depresszióban. Fogyasszunk bősé­gesen friss bogyós gyümölcsöket és zöldségféléket: citrusféléket, ep­ret, guajavát, kivit, fekete ribiszkét és paprikát.
 • A vas: A vashiányos vérszegény­ség egyik tünete az elesettség, levertség. A fogamzóképes korú nőknél gyakoribb a vashiány. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a vörös hús, a tojássárgája, a máj, a bab, a teljes kiőrlésű gabonafé­lék, a dió- és mogyorófélék, a hü­velyesek és a friss leveles zöldfőze­lékek.
 • Szelén: Az antioxidáns enzi­mek fontos alkotóeleme. Egyesek szerint a depresszióban a szelén szintje is csökken. Húsban, hal­ban, rákfélékben, teljes kiőrlésű gabonában, avokádóban és tejter­mékekben található.

A cink jelenléte szükséges ah­hoz, hogy az agyban a triptofán szerotoninná alakuljon. Megtalálható az osztrigában, a vörös húsokban, szárnya­sokban, tojásban, tejtermékekben, földimogyoróban és napraforgó­magban.

 • Egyéb ásványi anyagok:példá­ul a magnézium és a mangán is védhetnek a depresszió ellen. Megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben, az aszalt fügében, a zöldségekben, a dió- és mogyorófélékben és az olajos magvakban.
 • Ómega-3 zsírsavak: Bár még nincsenek egyértelmű bizonyíté­kok, valószínűsíthető a depresszió és az ómega-3 zsírsavak közötti kapcsolat. Egyes kutatók szerint képesek megakadályozni a hirte­len hangulatváltozásokat, ezért esetleg a mániás depresszió kezelé­sében is szerephez juthatnak.

Vidítsuk fel magunkat gumós édesköménnyel! Amellett, hogy pompás ánizsos ízével, ropogós állagával tökéletes kísérő halételekhez, antioxidánsokban is gazdag és erősíti az immunrendszert.

A hangulat és a szerotonin

A legújabb vizsgálatok szerint nemcsak a rákos betegségek megelőzésében segíthetnek, de hasznosak lehetnek azok számára is, akik hajlamosak a depresszióra. A C-vitamin különösen hasznos kedély­betegségek esetén. Két évig tartó utánkövetéses vizsgálat során úgy találták, hogy az antioxidáns kiegészítőket szedő betegeknek, a kontroll­csoporttal összehasonlítva lényegesen javult a hangulata.

A jó közérzet agyi ingerületátvivő anyaga, a szerotonin nemcsak az alváshoz fontos, de a kedélyállapotot is javítja, s így a depresszió egyes formáiban hatékony lehet. A szerotonin a triptofán nevű aminosavból! dik – sok triptofán van a fehérjé­ben gazdag élelmiszerekben; ilye­nek a pulyka, csirke, apróvad, karfiol, brokkoli, tej, sajt, sovány vörös hús, tojás, szójabab és a ba­nán.

A triptofán hatását elősegíti, ha ugyanakkor szénhidrátot is fogyasztunk. Együnk rendszeresen, inkább keveset, hogy a vércukorszintünk ne ingadozzon; kerüljük a magas zsírtartalmú vagy édes rágcsálniva­lókat! Inkább nassoljunk pattoga­tott kukoricát vagy ropit, házi készítésű gyümölcsfagylaltot, puffancsot mogyoróvajjal, muffint lekvárral.

Meg lehet próbálkozni a követ­kező elvek betartásával:

 • Együnk napi egy-két érett ba­nánt, ez emeli a hangulatjavító szerotonin szintjét.
 • Ha nem szeretjük a halat, szed­jünk naponta halolaj-készítményt.
 • Már napi egy paradió is jó köz­érzetet biztosít. A paradió nagyon jó szelénforrás.
 • Használjunk több csilit a főzés­hez, mivel serkenti a jó közérzetet biztosító endorfin felszabadulását.

Életmód

Bár a tápanyaghiány általánosan előfordul a depresszióban szenvedő embereknél, ez nem mindig az oktalan étkezési szokásoknak kö­szönhető. Az alkohol, a koffein, a cigaretta elvonja a tápanyagokat a szervezettől, ezért túlzott fogyasz­tásuk súlyosbíthatja a depressziót.

 • Cigaretta: A dohányzás csök­kenti a szervezetben a C-vitamin szintjét, és ez súlyosbítja a de­pressziót. A nikotin ráadásul gátol­ja az agyi szerotonin-receptorok működését, így ezek kevésbé haté­konyan használják fel a rendelke­zésre álló hangulatjavító hatású szerotonint.
 • Az alkohol: gátolja az agyban az idegsejtek működését, sőt nagy mennyiségben fogyasztva vissza­fordíthatatlan károsodást okoz. Ugyanakkor csökkenti a vércukor­szintet, és ezáltal az édes ízek, cuk­ros ételek utáni sóvárgást okoz. A nagyfokú vércukorszint-ingado­zás a hangulatot is befolyásolja.
 • A koffein: javítja a hangulatot, de ugyanakkor szorongásra és hangulatingadozásra is hajlamosít. A sok koffein finomított cukorral fogyasztva látványos hangulati vál­tozást okoz az arra hajlamosaknál.

Mit kínál a természet?

A gyógynövényeket évszázadok óta használják a depresszió és a szo­rongás kezelésére.

Az orbáncfű a legszélesebb kör­ben elterjedt alternatív szer az eny­he és közepes depresszió kezelésé­re. Németországban egyike az or­vosok által leggyakrabban felírt gyógyszereknek. Hosszú távon szedve lényegesen enyhíti a szo­rongástjavítja a kedélyállapotot, és képessé teszi a kedélybeteget, hogy a mindennapi élet problémá­it kezelni tudja. Segít az álmatlan­ságban is. Enyhíti a szomorúság, a reménytelenség érzését és a ki­merültséget.

Az antidepresszáns gyógysze­rekhez hasonlóan az orbáncfűké­szítményeket is négy-hat hétig kell szedni, hogy a hatásuk érezhető le­gyen. Étkezéskor vegyük be, és so­ha ne lépjük túl a javasolt dózist. Mivel kölcsönhatásba léphet egyéb gyógyszerekkel és gátolhatja vagy fokozhatja azok hatását, alkalma­zás előtt mindig konzultálni kell orvosunkkal.

Vigyázat! Világos bőrűek kerül­jék a túl erős napsütést, amikor or­báncfűkészítményt szednek, mivel fokozza a bőr fényérzékenységét. Szintén tanácsos kerülni a vörös­bort, az élesztőt, a sajtféléket és a pácolt heringet. Ne szedjük más antidepresszáns gyógyszerrel együtt, valamint terhesség és szop­tatás alatt.
 • A páfrányfenyőben (Ginkgo biloba) olyan hatékony összetevő­ket mutattak ki, melyek különösen idős embereknél csökkentik a de­pressziós tüneteket és segítenek helyreállítani a szellemi és érzelmi egyensúlyt. A páfrányfenyő segíti az agyműködést javítja a memóri­át, és a koncentrálóképességet, fo­kozza a vérkeringést és élénkítő hatású. Ezt is legalább egy hónapig kell szedni ahhoz, hogy kiderüljön, hatékony-e. Az előírt dózist nem szabad túllépni.
 • Mámorbors (káva). Az orbánc­fűhöz hasonlóan a mámorbors is hasznos a depresszió, a szorongás és az álmatlanság kezelésében. Állítólag éppoly hatá­sos, mint a receptre kapható anti­depresszáns gyógyszerek. Tabletta formájában kapható a bioboltokban, és izomlazító, kedélyjavító és libidófokozó hatása is ismert.
 • A macskagyökér jó hatása szo­rongás és neurózis esetén régóta ismert. Alvászavar ellen szintén hatékony. Azt is kimutatták, hogy különösen hatásos orbáncfűvel együtt szedve.
 • A homeopátiás szerek szedése előtt ki kell kérni orvosunk vagy egy gyakorló természetgyógyász tanácsát. A homeopátiás gyógy­szerek hatásmechanizmusa nem ismert, de némelyikük állítólag kifejezetten hatékony depresszió ellen. Egyre szélesebb körben ter­jednek, és recept nélkül is besze­rezhetők.

Étel, ital és a jó hangulat

Bizonyos élelmiszerekről, ételekről közismert, hogy közvetlenül hatnak a kedélyre. Egyesek megnyugtat­nak, mások stimulálnak, megint mások idegessé, szorongóvá tesznek.

A koffein hatása

A kávé sok koffeint tartalmaz, és ezt az enyhe serkentő szert az emberek már évszázadok óta használják. A tudósok úgy találták, hogy a koffein hasonló módon hat az agyban az ingerületátvivő vegyületek termelődésére, mint a modern hangulat­javító gyógyszerek. Koffein főleg a kávéban találha­tó, de kisebb mennyiségben jelen van a fekete teá­ban és a kólában is.

Koffein: egyes fájdalomcsillapító gyógyszerek is tartalmazzák

A koffein azonban problémákat is okozhat: túl nagy mennyiségben szívdobogásérzést, remegést, verejtékezést és álmatlanságot okozhat. Orvosi ta­nács, hogy napi hat csésze teánál vagy két csésze kávénál ne igyunk többet! A vizsgálatok azt mutat­ták, hogy hangulatjavító hatása akkor a legjobb, ha kora reggel csak egy csészével iszunk, majd a következőre csak késő délután kerül sor. Azoknál, akiknek labilis a kedélyállapotuk vagy szorongó típusúak, a koffein rontja az általános hangulatot.

Depresszió és koffein

Ha a depressziós egyén, aki túl sok koffeint fogyaszt (többet, mint például a fent említett, javasolt kávé­ vagy teamennyiség) mérsékli a kávé- és teaivást, az már önmagában is jó hatással lehet. A mértékte­len kávéfogyasztás könnyen függőséghez vezet, és ha az illető nem jut hozzá a szokásos adaghoz, kellemetlen elvonási tünetek: fejfájás, nyugtalanság, remegés és ingerlékenység léphetnek fel.

Kellemes hatások

A kávé és a koffeinben gazdag üdítőitalok hozzájárulnak a kellemes kedélyállapothoz, és javítják a kapcso­latteremtő képességet. Ám a koffeinhez az ember hozzászokhat, ezért jobb óvatosnak lenni. A csokoládéhoz szintén hozzá lehet szokni. Egy-egy szem finom bonbontól senkinek sem esik baja, ne ezzel próbáljuk a gyermekeket jutalmazni vagy büntetni.

Ösztönösen egy csésze kávé vagy csokoládés keksz után nyúl, ha mélyponton érzi magát? Ha igen, ez nem azért van, mert gyenge akaratú – van rá tökéletesen racionális magyarázat is. a bennük lévő vegyületek fokozzák az erőnlétet és jó közérzetet biztosítanak.

A vidító csokoládé

A csokoládé szintén befolyásolja a hangulatot. Megemeli a vércukorszintet, gazdag triptofánban, ezért fogyasztása kapcsán emelkedik az agyban a szerotonin és az endorfinok szintje. Az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapítói, így talán a csokoládé csökkentheti a fájdalom iránti érzékenységet. Hangulatjavító hatását egy fenil-etilamin (PEA) nevű anyagnak tulajdonítják, mely­nek felszabadulása megelégedettség-érzéssel jár. Ráadásul a csokoládé egy teobromin nevű, serkentő hatású vegyületet is tartalmaz.

A csokoládéfogyasz­tásban a fenti hatóanyagok mellett pszichológiai tényezők is szerepet játszanak – sok embert azért boldogít, mert gyermekkorában jutalomként vagy vigasztalásul kapta. A tejcsokoládéban van értékes tápanyag is; fehérje és ásványi anyag. Az étcsokoládéban némi vas és némi magnézium található, míg káliumot mindkét fajta tartalmaz. Azonban magas energia- és zsírtartalma miatt nem helyes, ha táp­anyagokban gazdag ételek helyett fogyasztjuk.

Mozgás a boldogságért

Depresszió esetén a testmozgás bizonyítottan jótékony hatású, sőt talán ez a leghatékonyabb eszköz a baj ellen. A rendszeres edzés elősegíti a jó közérzetet okozó endorfinok felszabadulását, javítva ezzel a kedélyállapotot és az agyműködést.

Azoknak az embereknek, akik sokat edzenek, közismerten nagyobb az önbecsülésük, és általában boldogabbak, mint azok akiknek mozgásszegény az élet­módja. A depresszió ellen a leg­jobban az erősítő gyakorlatok, mint a súlyzózás, vagy az aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) testmozgás (pl. futás, kocogás, aerobik, biciklizés, sífutás, úszás és tenisz) válnak be. Egy-egy tempós séta vagy a lépcsőn való fel-leszaladás is több a sem­minél.

Tíz jó tanács a rosszkedv ellen

 • Az étkezések épülje­nek összetett szénhidrát­ban dús élelmiszerekre, mint a burgonya, a rizs és a tészta. Együnk gyakran, kis mennyisé­geket. Étrendünk bőséggel tartalmazzon gyümölcsöt, zöldséget. Fogyasszunk kevesebb telített zsírsavat és fehérjét.
 • Mozogjunk rendszere­sen, a gyaloglás kiváló testmozgás.
 • Mérsékeljük a cukor és a finomított élelmiszerek fogyasz­tását
 • Fogyasszunk kevesebb alkoholt, teát, kávét, üdítőitalt és csokoládét.
 • Kerüljük a serkentő­szereket.
 • Próbáljuk ki az aromaterápiát, a masszázst és az aku­punktúrát.
 • Az élelmiszerallergia vagy – érzékenység de­pressziót okozhat. Kér­jük ki orvosunk vagy egy táplálkozási szakértő vélemyényét
 • Próbáljunk hetente háromszor félórát mérsékelt intenzitással edzeni, vagy ötször húsz percig aerob gyakorlatokat végezni. Az olyan gyakorlatok, mint a taj esi és a jóga szintén haszno­sak, mert növelik az energiatar­talékokat.
 • Egyes gyógynövény- és homeopátiás készítmé­nyek segíthetnek enyhí­teni a depresszió tünete­it. Bármilyen kezelés előtt konzultáljunk orvo­sunkkal, szakértővel.
 • Gondolkodjunk pozitívan.

Téli vagy szezonális depresszió

Ha a sötét, téli hónapokban külö­nösen rosszkedvűek vagyunk, le­het, hogy szezonális depresszióban szenvedünk. A panaszok rendsze­rint akkor jelennek meg, mikor a napok egyre rövidülnek. A jelen­ség gyakoribb az északi országok­ban, például Skandináviában, ahol télen a nappalok nagyon rövidek.

A világos órák számának csök­kenése miatt az agyban leesik a szerotoninszint, és így okoz de­pressziót, letargiát. Fokozódik az alvásigény, megnő a szénhidrá­tok és a csokoládé utáni sóvárgás, csökken a nemi vágy. A tünetek mérséklődnek, vagy akár el is múl­nak tavasszal, amikor a napok hosszabbodnak.

Segít a fény

A szezonális depresszióban szen­vedők többségénél a fényterápia sokat segít. Ez állhat abból, hogy az illető naponta néhány órát a szabadban tölt: a friss levegő és a testmozgás igen hasznos ebből a szempontból is. Az orvosok gyak­ran azt javasolják, hogy töltsük téli szünidőnket napfényes klímájú he­lyen. Ha erre nincs lehetőség, se­gíthet egy speciális világítóeszköz, ami teljes spektrumú fényt sugá­roz, vagyis sugarai tartalmazzák a napsugárzás elemeit. Napi néhány órát kell használni.

Ha nagyon kívánjuk az édes­séget, együnk több összetett szén­hidrátot tartalmazó ételt – tészta­félét, rizst, babot, burgonyát, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér­félét. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, és csök­kentsük a fehérjebevitelt. Ez az ét­rend sokkal hatékonyabb, mint ha magas zsírtartalmú, édes keksze­ket, süteményeket fogyasztunk; hatásukra ugyan gyorsan emelke­dik a vércukorszint, de azután ugyanolyan gyorsan le is esik, és a végeredmény a még rosszabb hangulat.

Premenstruációs szindróma

A havi ciklus során periodikusan jelentkező fokozott érzékenységet és levertséget a hormonszint-válto­zások okozzák. A premenstruációs szindróma (PMS) olyan tünet­

A PMS-ben szenvedő nőknél gyakran alacsonyabb az agyban a szerotoninszint. Ilyenkor jó hatású lehet több B.-vitaminban gazdag élelmiszer, hús, hal, teljes kiőrlésű gabona és leveles zöldfő­zelék fogyasztása. A ligetszépeolaj és az E-vitamin szintén segíthet, éppúgy, ahogy a koffein, a só és az alkohol fogyasztásának korláto­zása is.

Étrend a a búbánat ellen

Ha levertnek érezzük magunkat a jó ételek segíthetnek, íme néhány ötlet, hogy hogyan vidítsuk fel magunkat, javítsunk a hangulatunkon.

 • Vidámító reggeli: Főtt vagy buggyantott tojás és teljes kiőrlésű lisztből készült búzakenyér pirítva, mogyoróvajjal; egy fél grépfrút, vagy friss gyü­mölcskoktél
 • Üdítő ebéd: Csirke- vagy tonhalsaláta sült burgonyával vagy teljes kiőrlés lisztből készült búzakenyérrel; zöldségleves sovány sajttal, halas vagy csirkés szendvics.
 • Hangulatjavító vacsora: Keményítőtartalmú főtt tészta vagy valami­lyen rizses fogás; egy szelet pirított napraforgó- és tökmaggal meghintett piz­za, zöldsalátával Kóstoljuk meg a serpenyőben sült őzhúst vörös áfonyával és narancsszósszal ami emeli a vér triptofánszintjét.
 • Boldogító nassolás: Tartsuk egyensúlyban a vércukorszintünket egész nap egy pár alacsony zsírtartalmú falatkával jó ötlet ehhez a Graham-kenyér, a gyümölcskenyér, a muffin, a rizsből készült puffancs, a pattogatott kukorica só és cukor nélkül, vagy sós keksz- De ne kenjünk a kenyérre vajkrémet, magas zsírtartalmú vajat vagy margarint – inkább alacsony zsír­tartalmú vajkrémet, dzsemet, krémsajtot. Próbáljunk meg legalább nyolc po­hár vizet inni naponta.
 • Elalvás előtt: igyunk egy csésze nyugtató kamillateát vagy meleg tejet

A PMS étrendi kezelése

Néhány egyszerű változtatás az ét­rendünkben enyhíti a PMS-sel kap­csolatos tüneteket. Próbáljuk ki a következő, négy szakaszból álló stratégiát:

Első lépés

Mielőtt bármit ten­nénk, vizsgáljuk meg, hogy étren­dünk egészséges és kiegyensúlyo­zott-e. Tekintsük át az öt élelmiszercsoportot.

Különösen fontos, hogy:

 • Korlátozzuk a zsírfogyasztást, különösen a telített zsírsavakét.
 • Csökkentsük a finomított cukrot és sót tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztását.
 • Együnk több magas szénhidrát-és rosttartalmú gyümölcsöt és zöldséget.
 • Igyunk bőven folyadékot – pró­báljunk meg legalább nyolc pohár vizet inni naponta.
 • Korlátozzuk a koffeinbevitelt -ne igyunk többet napi öt csésze teánál, két csésze kávénál vagy öt pohár kólánál.
 • Kerüljük az alkoholt!

Lehet, hogy a változtatások hatása csak három hónap múlva lesz érzékelhető. Ha nincs javulás, térjünk át a második szakaszra.

Második lépés

A hangulat­ingadozást, fejfájást és kimerültsé­get a vércukorszint ingadozása okozhatja vagy súlyosbíthatja. Ezért az első lépésben javasoltak betartása mellett próbáljunk meg a ciklus utolsó két hetében két-három óránként összetett szénhidrátokban gazdag ételeket enni.

Ez lehet egy-egy Graham-kenyér vagy müzli szelet, egy darab kalács vagy muffin, gabonapehely, aszalt gyümölcs vagy banán. A három­szori étkezésen kívül napi három, összetett szénhidrátban gazdag tíz­órait, uzsonnát kell beiktatni. Ha egy hónap múlva a tünetek nem enyhülnek, térjünk át a harmadik szakaszra.

Harmadik lépés

Az első két lépcsőben javasolt egészséges alap­étkezés kiegészítésére megpróbál­hatjuk a következő tápanyagkészít­mények szedését:

 • Gamma-linolénsav a ligetszépe­olajban és a csillaghúrolajban for­dul elő. Szokásos adagja napi hat vagy nyolc 500 mg-os kapszula.
 • A ligetszépeolaj csökkenti az emlő érzékenységét is.
 • Magnézium: napi 250-300 mg. A magnéziumhiány tünetei rész­ben hasonlítanak a PMS tünetei­hez, és sok PMS-ben szenvedő nő­nél találtak alacsonyabb magnézi­umszintet a vérben.
 • B6-vitamin: napi 50-100 mg. Ne lépjük túl a javasolt adagot, mivel a magasabb dózis egyeseknél ideg­rendszeri tüneteket okozhat. A B6-vitaminról sokan azt tartják, hogy enyhíti a levertséget, ingerlékeny­séget, fejfájást és kimerültséget.
 • Kalcium: napi 1000 mg. Mennyi ideig várjunk az ered­ményre? Akár négy hónapig is el­tarthat, míg szervezetünk reagál a táplálékkiegészítőkre. Ha azon­ban ennyi idő alatt sincs semmi­féle javulás, nem érdemes tovább szedni őket.

Negyedik lépés

A PMS tüneteit súlyosbíthatja az élelmiszer allergia vagy-érzékenység. Nehéz megtalálni, hogy pontosan melyik élelmiszer a felelős, ezért ilyenkor jobb, ha orvoshoz fordu­lunk. A kizárásos diétákat, melyek bizonyos élelmiszerek, ételek elha­gyását jelentik, csak szakember irányítása mellett szabad alkalmaz­ni, nehogy fontos tápanyagok ma­radjanak ki az étrendből.

Az élelmiszerallergia mellett, egyes természetgyógyászok szerint a bélrendszer mikroflórájának a károsodása – például a Candida albicans nevű élesztőgomba antibiotikus kezelés utáni elszaporodá­sa az emésztőrendszerben- is sú­lyosbíthatja a PMS tüneteit. Ez ellen javasolt az élőflórás joghurt fogyasztása, ami ártani biztosan nem árt.

Gyógyító illatok

A levendulaolajat széles körben használják az aroma­terápiában. Több módon is hatékony – serkenti az agyműködést, kedélyjavító, és enyhíti a stresszt, mivel ellazítja az izmokat

Aromaterápia

Az aromaterápiát gyakran javasolják depresszió ellen. A felhasznált illóolajokat virágokból, gyógynövényekből, gyümölcsökből és fákból vonják ki vagy desztillálják. Rendkívül hatékonyak, ezért csak nagyon kis mennyiségekre van szükség: néhány csepp illóolaj a fürdővízbe cseppentve lazítja az izomtónust és jótékonyan serkenti a testet és a lelket.

Egy kevés illatosító használatával a lakóhelyiségekben is kellemes, békés hangulatot teremthetünk. Aromaterápiás masszázshoz az illóolajokat elegyítsük semleges hordozóolajjal (például mandulaolajjal), hogy megelőzzük a bőr kipirosodását. Ezzel a keverékkel biztonságosan lehet a testet masszírozni, vagy fejfájás ellen a halántékot bedörzsölni. Válasszuk az alábbi olajok valamelyikét, ha levertnek érezzük magunkat.

Nagyon fontos persze, hogy kedveljük az illatát, ezért tanácsos megszagolni, mielőtt megvennénk.

 • A rozmaring hagyományosan az emlékezet gyógynövényeként ismert. Serkentőleg hat az agyra, hangulatjavító hatású, és segíti az összpontosítást.
 • A bergamottolaj és a kamilla feszültségoldó hatásúak, jól keverhetők egymással és a többi olajjal is.
 • A narancsvirág olaj drága, de híresen kiváló a feszültségoldó hatása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.