Masszázs

Frissítő testmasszázs – fontos tudnivalók!

Miért fontos a testmasszázs?

A masszázs hatására a bőr erei kitágulnak, s vérkeringése, anyagcseréje javul; a bőr idegvégződéseire gyakorolt inger az izmokra, s közvetítésükkel a belső szervekre is áttevődik, és ott vérbőséget, a szövetek jobb tápanyagellátását eredményezi. A gyakori ismétlődés az izomszövet megerősödését, megvastagodását segíti elő, rugalmassá teszi a bőrt és jó közérzetet biztosít.

Az otthoni masszázs egyik ajánlatos módja a kefemasszázs

Kefe

Vásároljunk az illatszerboltban kis kozmetikai kefét (valamivel nagyobb, mint a körömkefe), vagy hosszú nyelű kefét. Ezzel végezzük a testmasszázst. A kefemasszázst végezhetjük szárazon fürdés vagy zuhanyozás előtt, fürdés közben vagy zuhanyozás alatt szappanozás után (ez különösen zsíros bőr esetén ajánlatos). A szappanos kefemasszázs 3-4 percig tartson, majd alaposan öblítsük le a bőrt. A masszírozást körkörös mozdulatokkal vagy csíkokat húzva végezhetjük, de mindig a szív irányába történjen (a lábujjaktól a comb, a kézujjaktól a váll, a comboktól a mell irányába).

Figyelem! A melleket csak kézzel szabad masszírozni, óvatos, simító, körkörös mozdulatokkal. Ne alkalmazzunk kefemasszázst, ha valamilyen bőrpanaszunk van (gyulladás, bőrpír, furunkulus stb.).

Az otthoni masszázs másik, egyszerű módja: a víz alatti masszázs

Víz alatti masszázs

Fürdés közben a lábakat, a karokat, a törzset néhányszor simítsuk át masszírozó mozdulatokkal a szív irányába. E néhány perces masszázs növeli a fürdő frissítő hatását. Fürdés után frottírtörülközővel az egész testet körkörös, masszírozó mozdulatokkal töröljük át.

TIPP: Váltakozó hőmérsékletű vízzel zuhanyozva is jó hatást érhetünk el.

Fontos tudnivalók

Nem szabad hideg-forró váltott zuhanyozást alkalmazni szívpanaszok esetén. Kizáró ok a magas vagy a nagyon alacsony vérnyomás, az idegrendszeri problémák vagy a szédülés. Ugyanis a váltakozó hőmérsékletű zuhany kiváló hatású az egészséges szervezetre, de a betegségekkel küzdő embernek a hirtelen hőmérsékletváltozás megárthat.

A zuhanyozás szabályai

Zuhanyzás

A zuhanymasszázst mindig a lábnál kezdjük testhőmérsékletű vízzel, és úgy haladjunk a vízsugárral a szív felé. A melleket nem szabad erős vízsugárral zuhanyozni! Jó módszer, ha a mellek zuhanyozása közben kezünket a mellek fölött tartjuk, így megvédjük az erős vízsugár – esetleg – káros hatásától.

A zuhanyozást meleg vízzel, majd hideg vízzel végezzük, de ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen se túl forró, se túl hideg. Igyekezzünk kellemes hőmérsékletűre állítani a vízsugarat. A váltakozó hőmérsékletű zuhany nemcsak hőhatást, hanem mechanikai hatást is gyakorol a bőrre, s ez fokozza a frissítő hatását.

Zuhanyozás és törülközés után hidratáló testápolóval kenjük be egész testünket, masszírozó mozdulatokkal.

Testápolás

Mindig a szív irányába, utána – ha van rá lehetőségünk – pihenjünk le néhány percre, és lazítsuk el testünket, kapcsoljuk ki a napi gondokból magunkat, és hallgassunk halk zenét.

Gondolatban járjunk erdőben, ahol nyílnak a vadvirágok, énekelnek a madarak, virágról-virágra szállnak a pillangók, és ha gondolatban elfáradunk, lepihenhetünk egy erős fa tövében, és felnézhetünk a mindig békét sugárzó, csodálatos kék égre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.