Vitaminok táplálékkiegészítők

Szívritmuszavar – aritmea okai és kezelése

Szív nélkül nincs élet. Naponta több mint százezer összehúzódással pumpálja a vért szervezetünk minden sejtjéhez. Ha azonban összehúzódásában zavar lép fel, az egész közérzetünkre rányomja bélyegét, és akár életveszélyes helyzetet is eredményezhet.

Milyen tünetekkel jár a szívritmuszavar?

  • Erős, lüktető szívdobogás-érzés.
  • Szabálytalan szívverés.
  • Szédülés, fáradtság.
  • Légszomj, gyengeség, mellkasban tapasztalt fájdalmak.
  • Nem ritka, hogy teljesen tünetmentes, és csak valamilyen rutinvizsgálat során derül fény rá.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • Hirtelen gyengeségérzet, szédülés, szabálytalan szívverés esetén.
  • Abban az esetben, ha környezetünkben valaki súlyos mellkasi fájdalomra panaszkodik, elveszíti eszméletét, vagy légszomjjal küzd, azonnal a mentőket kell hívni. A lélekjelenléten életek múlhatnak.

A betegség leírása

A szívritmuszavarnak többféle formája ismeretes. Elégtelen folyadékbevitel hatására is kialakulhatnak extra összehúzódások, ám ezek a folyadékháztartás rendezésével elmúlnak. Súlyosabb esetben hosszú időn keresztül tart a szabálytalan ütemű ritmus, ez pedig annyira megterhelheti a szervet, hogy az képtelen feladatának tökéletes ellátására.

Mi okozza a szívritmuszavart?

Az aritmia többféle okra is visszavezethető. Előfordul, hogy a szív izomrostjai betegednek meg. Egyes betegségek, a pajzsmiriggyel és a vesével kapcsolatos betegségek éppen úgy ritmuszavarhoz vezethetnek, mint a sóháztartás zavarai vagy egyes gyógyszerek szedése. A koffein fogyasztásának és a dohányzásnak a hatására is szaporábbá válik a szív összehúzódása, de az alkohol szintén rossz hatással van a szív munkájára.

Milyen táplálék-kiegészítőket érdemes szedni?

Az aritmia súlyos betegség bizonyos esetekben, és a gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen. Ilyen esetben nem szabad változtatni a kezelés módján, vagy arról mindenképpen az orvossal kell konzultálni. Természetesen a szervezet mikrotápanyagokkal történő ellátása is rendkívül fontos, így ezekkel nem árthatunk a helyzetnek.

Ajánlott gyógykészítmények

MagnéziumAdagolás: Naponta kétszer 400 mg.
Figyelmeztetés: Vesebetegség esetén ne szedje.
GalagonyaAdagolás: Naponta háromszor 100-150 mg.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény legalább 1 ,8% vitexint tartalmaz.
Q-10 koenzimAdagolás: Naponta kétszer 50 mg kivonat.
Ajánlat: A jobb felszívódás érdekében fogyassza étkezés közben.
és biotin, 400 µg folsav és az összes többi B-vitaminból 50 mg van.
HalolajakAdagolás: Naponta háromszor 1000 mg.
Figyelmeztetés: Cukorbetegek ne lépjék túl a megállapított adagot.
Ajánlat Csak akkor használja, ha nem fogyaszt hetente legalább kétszer halat.
MangánAdagolás: Minden reggel 20 mg.
Ajánlat: Gyakran előfordul multivitamin- vagy ásványianyag-készítményekben.
AminosavakAdagolás: Naponta kétszer 1500 mg L-taurin és háromszor 500 mg L-karnidn.
Figyelmeztetés: Terhesség és szoptatás alatt ne szedje.
Ajánlat: Tartós használat esetén komplex aminosav készítményt szedjen.

Magnéziumot manapság szinte mindenkinek kellene szedni, hiszen a táplálkozással sokszor nem jut elegendőhöz a szervezet. A szív összehúzódását, az idegek és izmok működését elősegítő magnézium mellett a galagonya is remek választásnak bizonyul. A szívritmus szabályossá válása Q-10 koenzim segítségével is elősegíthető. Mindezek infarktus után is jó szolgálatot tesznek. Ahalolaj szintén remek választás, hatékonyságát számtalanszor bebizonyította már.

Az idegsejtek mangán segítségével erősíthetőek, a szív oxigénellátását pedig karnitin és taurin szedésével javíthatjuk. A gyógyteák közül a csűdfűtea javasolt. A friss zöldségek és gyümölcsök is nélkülözhetetlenek, ezek egyébként a testsúly alakulására is jótékony hatással vannak, ami a szív-, és érrendszer állapotán is megmutatkozik majd.

Mit lehet még tenni a szív egészsége érdekében?

  • Az alkohol és a kávé fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni.
  • A dohányzás károsítja a szívet is. Sajnos tény, hogy hiába a táplálék-kiegészítők szedése, azok nem tudják a dohányzás káros hatásait ellensúlyozni.
  • A rendszeres, szabad levegőn végzett testmozgás erősíti a szívet.
  • A stressz kerülése, valamint a feszültség enyhítése szintén jótékonyan hat a szív állapotára, működésére.
Kutatási eredmények: Egy holland kutatás a halolaj hatásait vizsgálta. 55 szívinfarktuson átesett beteg halolajat, illetve olívaolajat tartalmazó készítményt szedett. Akik nem placebót, hanem halolajat szedtek, azok állapota javuló tendenciát mutatott.

A gyógyteák fogyasztásával érdemes körültekintőnek lenni. Egyes fajták mennyisége ugyanis korlátozást igényel. A csűdfűtea esetében napi három csésze bőven elegendőnek bizonyul.

Vannak, akik nem kedvelik a csűdfű ízét, számukra a borbolya, vagy a kerti mahónia ajánlottak. A páfrányfenyő és a galagonya elősegítik a szív jobb vérellátását.

A halolaj természetes formában makréla, hering és szardínia fogyasztásával vihető be a szervezetbe. A hideg vízi halak rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, érdemes ezeket is beiktatni a mindennapokba.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.