A férfi egészsége

Torokfájás, tüsszögés, köhögés okai

A fájó torok tüsszögéssel és köhögéssel párosulva valódi istencsapása. Mint valami gonosz manóhad, a tünetek együttesen támadnak, amikor allergiával, megfázással vagy influenzával küszködik az ember. A felső légutak ezen megbetegedései az idők kezdete óta kínozzák az emberiséget.

Tudta? Ha egy igazán jó nagyot tüsszent, az orrából és szájából kirepülő apró cseppecskék akár 9 méterre is elszállhatnak.

Torokfájás

Mi a torokfájás oka? Sok minden le­het. A torkot először is úgy kell elkép­zelni, mint egy olyan belső szervün­ket, amely közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A környezetben találha­tó, a levegőbe jutó mikrobák, továbbá az irritáló szennyeződések milliói zá­poroznak folyamatosan a torokba lé­legzés közben.

Akkor érezni fájdalmat a torokban, ha gyulladás jön létre a nyelvtő és a gé­ge közötti szakaszon. Leggyakrabban a külvilágból érkező vírustól, baktérium­tól vagy szennyezőanyagtól alakul ki, de néha a visszaköszönő gyomorsav is okozhatja. Enyhe torokgyulladás akkor is kialakulhat, ha kiszárad a torok nyálkahártyája. Ez könnyen megtörténhet, ha valaki huzamos ideig a száján ke­resztül lélegzik, vagy sokat tartózkodik száraz levegőjű, meleg helyiségben.

Ha vírusos fertőzés okozza a torok­fájást, nem sokat lehet tenni ellene, legfeljebb a tünetek enyhíthetők, valamint meg lehet próbálni nem túl ven­dégszerető hellyé varázsolni a torkot a kórokozók számára. A sokféle megfá­zásvírus valamelyike által okozott to­rokfájáshoz gyakorta csatlakozik a köhögés és az eldugult orr is. Ugyan­akkor más vírusbetegségeknél a torok­fájáshoz nem társulnak ezek az egyéb tünetek (például a mononucleosis).

Teljesen más a helyzet, ha a torok­fájást baktériumok okozzák!

Fontos eldönteni, hogy a torokfájást vajon nem a Streptococcus pyogenes nevű bak­térium okozta-e, mert akkor antibiotikumos kezelést kell alkalmazni, a reumás láz és egyéb komplikációk elkerü­lése érdekében. A streptococcusos torokfertőzés a sokszor igen erős fáj­dalom mellett lázzal, élénkpiros man­dulákkal, valamint a mandulák felszí­nén kialakuló fehéres-sárgás gennyes pöttyökkel, úgynevezett tüszőkkel jár. A nyak megduzzadt nyirokcsomói ta­pintással is jól érzékelhetők.

Az allergiás torokfájás esetén nin­csenek elpusztítható kórokozók. Az allergén olyan, máskülönben ártalmat­lan anyag, amelyet a szervezet tévesen veszedelmesnek ítél. Ha az allergén megtapad a torok nyálkahártyáján, az immunrendszer itt veszi támadás alá, és ezzel fájdalmat, valamint megnöve­kedett nyálkatermelést vált ki.

Minden egyes lélegzettel...

A légzőrendszer biztosítja a sejtek által igényelt oxigént, és eltávolítja az általuk termelt szén-dioxidot a szervezetből. A levegő akkor hatol be a légutakba, amikor a rekeszizom és a többi légzőizom összehúzódik, kitágítva ezzel a mellkas­üreget a benne lévő tüdővel együtt. A légzőizmok ellazulásakor következik be a kilégzés. Az orr- és a szájüregen keresztül is történhet a légvétel, de többnyire az orron keresztül zajlik, ahol a nyálkahártya nedvesíti, melegíti és szűri is a beáramló levegőt.

Ezek után a levegő áthalad a torkon, majd a légcsőben folytatja útját. A légcső belsejét csillós hám borítja, amely meg­köti, majd visszafelé mozgatja a szennye­ződéseket. A tüdő magasságában a légcső kettéágazik a főhörgőkre, amelyek azután a tüdőbe érve hörgőkre, majd egyre ki­sebb hörgőcskékre oszlanak. A legkisebb hörgőcskék a léghólyagocskákban végződnek, amelyeknek a speciális légző-hámján keresztül tudnak a gázok (oxigén és szén-dioxid) kicserélődni a vér és a tüdő légtere között.

A tüdő feladata kettős: beszerezni az oxigént a légkörből, és kivonni a szén-dioxidot a vérből. A beszívott levegő a légcsövön, majd a hörgőkön át jut el a tüdő léghólyagocskáiba. A szén­dioxid hasonló, ám fordított irányú útvonalon keresztül hagyja el a szervezetet.

Allergia: ne vegye félvállról!

Az immunrendszer állandóan szolgálatban van, védve a szervezetet a kórokozó baktériumoktól és vírusoktól. Néha azonban összezavarodhat és különben ártalmatlan dolgok ellen is támadást indíthat, legyenek ezek por- vagy pollenszemcsék, hajsampon-molekulák vagy esetleg a földimogyoró vegyületei. Amikor tehát védekező reakció indul egy ártalmatlan anyag ellen, ezt nevezik allergiának, a reakciót kiváltó anyagot pedig allergénnek.

Az allergiás megbetegedések három nagy csoportra oszthatók, attól függően, hogy mi okozza őket. A kontakt allergia érintéssel jelentkezik, például gyapjú vagy kozmetikumok által; az ételallergiát valamely elfogyasztott táplálék okozza; a légzési allergiát pedig a levegőben terjedő allergénektől kapjuk, amilyen a por vagy a pollen. Az allergia legtöbbször enyhe, de kellemetlen tünetekkel jár, mint a tüsszögés a viszketés és a köhögés, ám néha sokkal súlyosabb tüneteket is okozhat. Egyes, különösen érzékeny személyeknél a méh- vagy darázscsípés, illetve az ételallergia anafilaxiás sokkot eredményezhet, amely súlyos esetben fulladáshoz vezet.

A leggyakoribb légzési allergének közé tartozik a házi por, a pollen, az állati korpa, a poratka és a penész. Ha ilyen­fajta allergiája van, próbálja felderíteni a lehetséges „porfészkeket”, számolja fel őket, és tartsa a lakást a lehető legtisztábban. Az antihisztaminos orvosságok is segíthetnek. A poratkák ürülékének belélegzése allergiát okozhat.

Megelőzés – megfázás

A megfázás és a fertőzés által terjesz­tett torokfájás ellen a legjobb védeke­zés a gyakori kézmosás. A legtöbb lég­úti fertőzés ugyanis kézről kézre terjed a beteg és a fertőzésre fogékony sze­mélyek között. A gyerekek a közösség­ben folyamatos víruscserét folytatnak, majd „új szerzeményeiket” haza is vi­szik.

A következőkben bemutatunk még néhány módszert, amellyel meg­óvhatja torkát.

  • Fűtött szobában gondoskodjon pá­rologtatóról, amely nedvesíti a levegőt. Ugyanakkor igyon sokat, lehetőség szerint vizet.
  • Inkább az orrán, mint a száján ke­resztül vegyen levegőt.
  • Tartsa magától távol az irritáló anyagokat, különösen a cigarettafüs­töt. Ha allergiás, ügyeljen arra is, hogy ne kerüljön az allergén közelébe (por, állatszőr stb.).
  • Ha sav-visszaáramlási problémája van, a vacsorát fogyassza el jóval lefek­vés előtt, valamint emelje meg az ágy feji részét mintegy 10 centivel.

Miként csillapítható a torokfájás?

Vírusos fertőzés esetén csak a tünetek enyhíthetők, a vírusokat nem lehet el­pusztítani. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges fájdalomcsil­lapító eljárást.

  • Törjön porrá egy aszpirin- vagy paracetamoltablettát, keverje össze 175 ml vízzel. Ezzel az oldattal gargalizáljon, majd nyelje le a folyadékot.
  • Gargarizáljon meleg, sós vízzel.
  • Igyon meleg, mézes-citromos teát.
  • Igyon bőségesen.
  • Használjon gyógyszeres toroköblögetőt, szopogatható torokfertőtlenítőt.
  • Ha három-négy napon belül nem javul a torka állapota, menjen el a há­ziorvosához, aki torokkenetet vehet, hogy laboratóriumi teszttel állapítsák meg a torokgyulladás pontos okát.

Tüsszögés

A tüsszögéstől nem kell megrémülni. A jelenség nem más, mint a szervezet hasznos védekező módszere, amellyel el­távolítja a felső légutakba került irritáló anyagokat, például a virágport. Egyeseknél azonban más is kiválthat tüsszögést: napsütés, vizelés, hidegrázás.

Míg normális esetben a tüsszögés szervezetünk áldásos öntisztító folya­matának számít, bárki, akinek széna­náthája szokott lenni, elmondhatja, mi­lyen idegesítő és fárasztó is tud lenni az örökös prüszkölés. A szénanátha olyan légzési allergia, amelyet a levegőben szálló apró irritáló részecskék okoznak, például penészspóra, pollen, por, állati szőr. A szénanátha egyike a leggyako­ribb allergiafajtáknak, és a tüsszögésen kívül könnyező szem, bedugult orr és a torok viszketése jellemzi.

Mi történik tüsszentéskor?

Tegyük fel, hogy éppen megborsozza az uborkasalátát, és egy kis borsszemcse az orrába száll. Azonnal eltüsszenti magát. Mi okozza ezt élettanilag?

A tüsszentést az orr belsejét borító nyálkahártyára kerülő idegen részecske vagy a megfázás, illetve a szénanátha esetén megduzzadó nyálkahártya irritációja váltja ki. Ez az ingerület az idegeken keresztül eljut a nyúltvelőbe, amely kiadja a tüsszentésért felelős mell­kasi izmoknak az utasítást. Az izomrándulás összenyomja a tüdőt. A robbanásszerűen kiáramló levegőt a torokizomzat javarészt az orr felé tereli, így az az orron keresztül hagyja el a testet.

A tüsszentés néven ismert, összetett folyamatot az orrba kerülő irritáló anyag indítja el.

Megelőzés – tüsszögés

Ha önt is sújtja az évszakos szénanát­haroham, próbálja meg elkerülni az adott időszakban a nyílt terepet. Ha er­re nincs módja, alkalmazzon vény nél­kül vagy receptre kapható antihisztamin-készítményeket. Ezek kiiktatják a szervezet azon vegyületét, amely a tüsszögést előidézi. Figyeljen oda arra, hogy egyes antihisztaminos gyógysze­rek aluszékonnyá teszik az embert.

Köhögés

Amikor elkapja a köhögőroham, olyan helyzetbe kerül, mint Glinda, az Óz, a csodák csodája című könyvben szereplő Északi Boszorkány. Amikor Dorothy éppen megérkezett a mumpicok országába, Glinda azon töprengett, vajon jó vagy rossz boszorkánnyal áll-e szemben. Hasonlóan lényegre törő az ön első kérdése is a köhögést illetően: jó vagy ártalmas köhögése támadt-e?

A köhögés természetes reflex, amely a légutak elzáródása ellen hat, illetve eltávolítja a légcsőbe és a tüdőbe került szennyeződést. Maga a köhögés nem más, mint a tüdőből jövő rohamszerű levegőkiáramlás, amely felhozza a nyálkát és az esetleg beleta­padó idegen anyagokat.

A jó, avagy produktív köhögés ilyen, vagyis nyálkát, váladékot távolít el a légutakból. Gyakorta kíséri a megfázást és az influenzát, és nem szabad gyógyszerekkel elnyomni, hacsak nem gátolja meg az éjszakai alvást. A pro­duktív köhögés egyértelmű haszna a váladékeltávolítás. A káros, nem pro­duktív köhögés száraz, és csak irritál­ja a torkot. Gyakran a megfázásos be­tegség lezárulásának idején fejlődik ki, ha irritáló anyagnak (füst, por) van kitéve az ember.

Köhögés kezelése

Két típusú orvosság létezik a köhögés­re: váladékoldó, valamint köhögéscsil­lapító. A hurutot oldó szerek megkönnyítik a váladék felköhögését. A csilla­pítók elnyomják a köhögési reflexet. Ez utóbbiak valamelyikét csak akkor hasz­nálja, ha folyamatosan köhög, vagy na­gyon erősek a köhögési rohamai.

Melyik köhögésellenes szert válassza?

A gyógyszertárakban csak úgy roskadoznak a polcok a sok köhögés­csillapító szer alatt. Ezt látva, az ember már-már kétségbeesik, hogy legalábbis orvosnak kell lenni ahhoz, hogy itt kiismerje magát. Csak nyugalom! Az a lényeg, hogy ismerje a megfelelő aktív hatóanyagot, és akkor nem tévedhet. A szakértők szerint a régi, bevált szerek ugyanolyan jók, mint a drága, agyonreklámozott készítmények, úgyhogy ne szégyellje kikérni a patikus véleményét.

Alapvetően kétféle típusa van a köhö­gésre adható szereknek: váladékoldó és köhögéscsillapító. A köptetők közös hatóanyaga a guaifenezin, amely hígítja, vagyis könnyebben felköhöghetővé teszi a váladékot – gyakorlatilag úgy, mintha sok vizet, teát vagy gyümölcslevet innánk. Érdekes módon még nem sikerült meggyőzően bizonyítani a guaifenezin hatásosságát.

A köhögéscsillapító szerek hatóanyaga lehet kodein, difenhidramin vagy dextro­methorphan. Mindhárom gyakorlatilag ugyanazt csinálja: elmulasztja a köhögési reflexet. A mellékhatásaikat tekintve azonban lényeges különbség lehet közöttük. A kodein olyan nyugtatószer, amely közvetlenül az agyban hat; remekül csillapítja a köhögést, azonban a gyomor felfordulhat tőle. Székrekedést is okozhat. A difenhidramin egyfajta antihisztamin, tehát álmosító hatású. A három közül talán a dextromethorphan a legjobb választás, mivel nincs komoly mellékhatása.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Torokfájás – kell orvos?

A torokfájás oka többnyire könnyen visszavezethető megfázásra, influenzára, cigarettázásra vagy valamely más, nyilvánvaló irritációra. Ha viszont akár egy enyhébb torokfájás is tovább tart egy hétnél, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert az már súlyosabb fertőzés tünete lehet, például mononucleosisé. Ha tüszős mandulagyulladásra gyanakszik, az orvos antibiotikumot írhat fel, amely meggátolja a kellemetlen szövődmények kialakulását.

Tüsszögés – kell orvos?

A gyakori tüsszögés, amely megfázás vagy influenza nélkül jelentkezik, feltehetően szénanáthát jelent. Ha ezt nagyon idegesítőnek tartja, forduljon orvoshoz aki antihisztamin tartalmú szert írhat fel, illetve más, allergiaellenes orvossággal is segíthet a problémáján.

Köhögés – kell orvos?

Ha a felköhögött váladék sűrű vagy zöldesbarna színű, nem árt orvoshoz menni. Akkor is tegyen hasonlóképpen, ha bármilyen fajta köhögés tovább tart egy hétnél, és semmiféle javulást nem mutat. Feltétlenül orvosra van szüksége, ha a köhögés egyéb tünetekkel is jár, mint amilyen a zihálás, a légszomj, a szorító érzés a mellkasban. Ha mell­kasi fájdalmat érez, láza van, és bősé­ges váladékot köhög fel, szinte biztos, hogy tüdőgyulladása van. Ha vért köhögne fel, rögtön menjen orvoshoz.

A torokfájás, a tüsszögés és a köhögés legjobb ellenszerei

A torokfájás, a tüsszögés és a köhögés egyszerre, külön-külön vagy bármilyen páros kombiná­cióban is jelentkezhet. Az orvos által felírt szerek többnyire a tüneteket kiváltó okok szerint kerülnek kiválasztásra. A torokfájást okozhatják vírusok, baktériumok vagy irritáló, illetve allergén anyagok. A vírusokat nem lehet elpusztítani, a baktériumok ellen viszont az antibiotikumokkal vehető fel a küzdelem.

Ha allergiás, és nem tudja elkerülni az azt kiváltó allergént, az orvos általában valamilyen antihisztamint fog javasolni. A torokfájást ilyenkor is enyhítheti sós vizes gargalizálással, szopogatós torokfájás elleni szerrel, illetve egyéb tüneti kezeléssel.

Ha megfázott, és ezért tüsszög, nem tehet mást, mint kivárja a dolog végét. A szénanáthás tüsszögést antihisztaminokkal kezelhetik. A megfázásból eredő köhögés kimerítő lehet, azonban ha produktív, nem tanácsos elnyomni, csak ha már nagyon fárasztóvá vált.

A táblázat abban segít, hogy áttekintse a tüneteket, és kiderítse, valószínűleg mi lesz az orvos javallata.

TünetekOkokKezelés
Torokfájás
Torokfájás, folyó vagy eldugult orral.Megfázás, influenza.Tüneti kezelés.
Heves, hirtelen támadó fájdalom, lázzal, piros mandulákkal, megduzzadt nyaki nyirokcsomókkal.Baktériumfertőzés.Antibiotikum; tüneti kezelés.
Torokfájás gyengeséggel, egyéb fájdalommal, szédüléssel, megduzzadt nyaki nyirokcsomókkal, megdagadt léppel.Mononucleosis.Pihenés, sok folyadék fogyasztása, fájdalomcsillapítók
Fájdalom, illetve viszketés a torokban.Allergia vagy irritáció, amelyet füst, por, pollen, túl száraz levegő, sok kiabálás okozhat.Allergia esetén antihisztaminok; tüneti kezelés.
Tüsszögés
Ismételt tüsszentésekMegfázás, allergiaMegfázásnál kivárni; allergiánál antihisztamin
Köhögés
Hurutos köhögés; társulhat orrváladékozással, lázzal, fájdalommal, tüsszögéssel, torokfájással.Megfázás, influenza; bronchitisKöhögéscsillapító szerek, mentolos cseppek; csak akkor szedje őket, ha a köhögés zavar másokat, vagy nem tud tőle aludni.
Száraz köhögés; kísérheti tüsszögés vagy kaparó, viszkető torok is.Irritáló anyagok (füst, por, pollen).Köhögéscsillapító szerek; mentolos cseppek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.