Allergia és asztma

A rovarcsípés-allergia

„Többször is megcsíptek már méhek, de ez más volt: az egész testem úgy elkez­dett viszketni, hogy majd megörültem… Rosszul lettem, alig kaptam levegőt, nem tudtam beszélni. Aztán elsötétült a világ, és már csak a kórházban tértem magamhoz.”

Hilarynek nagy szerencséje volt, hogy túlélte azt, aminek évente több száz halálos áldozata van: a méhcsípés okozta anafilaxiás reakciót. Az igazi tragédia az, hogy ezek a halálesetek megelőzhetők lennének.

A rovarcsípés-allergiát a rovarméreg ellen a szervezetben ter­melődött IgE antitestek idézik elő. Mivel a méreg bejut a véráramba, a tünetek a csípéstől távoli testtájakon, testszerte fellépnek – ezt hívják szisztémás reakciónak. Enyhébb for­májában csak viszketés, csalánkiütés és az egész testre kiterjedő vizenyő léphet fel, de súlyosabb formájában halálos is lehet.

Nagyon ritka esetben a kezdeti krízis elmúltával további re­akciók is felléphetnek. Azoknál, akiknek a szervezetében sú­lyos szisztémás reakció zajlott le, vagy testüket több csípés is érte, begyulladhatnak az erek, a vesék vagy az idegek. Ezt a ke­ringő immunkomplexek okozzák.

A veszély felmérése

A rovarméreg-allergia veszélyes állapot, ezért nem árt tudni:

  • A rovarcsípésre adott általános reakciókat – viszketés, fáj­dalom, a bőr kivörösödése, duzzanat a csípés helyén nem az allergia okozza, hanem a méregben lévő toxinok.
  • Rovarcsípésre bárki allergizálódhat – ehhez nem kell atópiásnak (allergiára hajlamosnak) lenni. Az viszont igaz, hogy atópiásoknál könnyebben alakul ki súlyos anafilaxiás reakció, ha allergiássá válnak a rovarméregre.
  • Bizonyos esetekben a normálisnál hevesebb helyi bőrre­akciók lépnek fel – a szúrás közvetlen környéke a csípés után 2-3 nappal abnormálisan feldagadhat. Ez nem fel­tétlenül IgE közvetítette allergiás reakció eredménye. A rovarcsípésre így reagáló esetek 10 százalékában ké­sőbb teljes allergiás reakció fejlődik ki.
  • Ha valakit egyszerre nagyon sok csípés ér, az egész testre kiterjedő reakciók indulnak be, a befecskendezett méreg összmennyisége miatt. Ez nem allergiás reakció, bár a tü­netek hasonlóak lehetnek, és sürgősségi ellátásra is szük­ség lehet. (Nagy ritkán előfordul, hogy ha valaki allergiás a rovarméregre és többszörös csípést szenved, a bekerült méreganyagok által kiváltott tünetek „elnyomják”, meg­akadályozzák a súlyos allergiás reakció kialakulását. Ezt azonban senki ne próbálja ki: könnyen bele lehet halni.)

Szisztémás bőrreakció tünetei

Szisztémás bőrreakció esetén a csípés helyétől távol is tünetek lépnek fel: viszketés, csalánkiütés és duzzadás. Oka valódi, IgE közvítette allergiás reakció. Azoknál a fel­nőtteknél, akiknél ilyen reakció lép fel, később nagy a veszélye a súlyos anafilaxiás reakciónak – rajtuk im­munterápiával lehet segíteni. Nem így a 16 év alatti gye­rekeknél: náluk a súlyos szisztémás reakció bekövetkez­tének valószínűsége csupán 10 százalék.

A súlyos szisztémás reakció a testszerte jelentkező bőr­tüneteken kívül anafilaxiás tüneteket is okoz, pl. gége vi­zenyőt, nehézlégzést, gyengeséget, gyomorfájást, hányást, hasmenést és ájulást. Akinél már fellépett ilyen reakció, annál legközelebb nem szükségképpen ugyanolyan sú­lyosságú és jellegű tünetek jelentkeznek – meglepő mó­don a hasonló vagy súlyosabb reakció valószínűsége csak 30-60 százalék. Nem árt azonban az elővigyázatosság.

Jegyezzük meg! A tíz év alatti gyerekeknél a halálos kimenetelű reakció­nak sokkal kisebb a veszélye, mint serdülőkorban vagy a felnőtteknél. Főleg a szívbeteg vagy az idült légzőszervi betegségben szenvedő idős emberek veszélyeztetettek.

Diagnózis

Ha valakit megcsíp egy rovar, és az utána fellépő tünetek alapján úgy gon­dolja, hogy allergiás volt a rovar mérgére, forduljon mielőbb orvoshoz, és ha lehetséges, vigye magával a rovart vagy a fullánkját, vagy legalább a helyszí­nen próbálja azonosítani a rovart.

Sajnos azonban nagyon sokan nem is látják, mi csípte meg őket. Ilyenkor jegyezzük fel, hol tartózkodtunk a csípéskor – ez létfontosságú információ lehet. Ha gyermek szenvedett rovarcsípést, igyekezzünk minél több részletet megtudni az eset körülményeiről: hol és mikor történt? Érezte-e, hogy a bő­rébe hatolt a fullánk? Melyik testrészen? Próbáljuk behatárolni a csípés he­lyét, mert ez sokat segíthet a diagnózisban.

Bőrpróba

A következő lépés a bőrpróba . A szokásos eljárás ilyenkor az, hogy az adott területen előforduló „csípő-szúró” rovar mérgére letesztelik a bőrt. Lehetséges, hogy bőrünk ezek közül többre is reagál az álpozitív ered­mények magas aránya miatt (amikor a teszt eredménye pozitív, de nincs al­lergiás reakció). Ritkán az is előfordul, hogy valaki ténylegesen allergiás a rovarcsípésre, de a bőrpróba negatív (ezt hívják álnegatív eredménynek). Az ún. RAST-vérvizsgálat ilyenkor többnyire jelzi az allergiát, de – igen ritkán – ez is kétes eredményű lehet, mert a vérben alig van kimutatha­tó mennyiségű ellenméreg-antitest.

Kezelés

A gyors elsősegélynyújtás életet menthet azoknál, akik allergiásak a rovar­mérgekre. A legtöbb haláleset az első órában következik be. (Súlyos reakció órákkal a csípés után is kialakulhat, de 24 óránál később sohasem.)

Ha rovarcsípésre szisztémás reakció lép fel, az újabb súlyos reakció meg­előzése érdekében allergológushoz kell fordulni. Addig is a háziorvos felír adrenalininjekciót, arra az esetre, ha újabb csípés történne. Megfelelő hasz­nálatát, adagolását, a beadási technikát gondosan sajátítsuk el.

A megelőzés leghatékonyabb módja a problematikus rovar elkerülése. Tartsunk magunknál orvosi lapot vagy kártyát, amely részletesen tájékoztat allergiánkról – arra az esetre, ha a rovarcsípés okozta eszméletvesztés akkor következne be, amikor egyedül vagyunk. Az immunterápia igen nagy segítség ennél az allergiánál. Különösen jól bevált a méhészeknél, akiknek többsége a terápiának köszönhetően folytat­ni tudja munkáját.

Ártalmatlan szúnyogcsípés?

A szúnyogokkal kapcsolatban eddig az volt a vélemény, hogy míg belélegzett részecskéik allergiás tüneteket okoz­hatnak az orrban és a tüdőben, szúrásukkal allergén nem – vagy csak nagyon kevés – jut a szervezet­be, a csípésük kiváltotta allergiás reakció tehát rendkívül ritka.

Az újabb kutatások azonban kétségbe vonják ezt. A kanadai Manitobái Egyetem orvosai Skeeter-szindróma néven leírtak egy tünetcsoportot, melynél a szúnyogcsípés környékén hatalmas duzzanat keletkezik és láz is fellép. Tévesen a bőr mélyebb rétegeiben fellépő fertőzésként orbáncnak szokták diagnosztizálni, annak ellenére, hogy a duzzanat órákon belül kialakul – vagyis túlságosan hamar ahhoz, hogy csípés okozta fertőzés legyen.

A hagyományos bőrpróbák a szúnyogcsípésekre többnyire negatívak

Mert az ezekhez használt kereskedel­mi tesztanyagok a szúnyogok egész testéből készülnek, így nagyon kevés van bennük a rovar nyálmirigyeiben lévő allergénből. (A kanadai kutatók ezzel szemben olyan kivonatot készítettek, melyhez nem kevesebb, mint 370 szúnyog nyálmirigyét preparálták ki aprólékos gonddal!)

A Skeeter-szindróma leggyakrabban kisgyerekeknél és csökkent védekezőképességű betegeknél jelentkezik. Valószínűleg világszerte elterjedt probléma, csak éppen nem ismerik fel. Érdekes adalék, hogy egy asztmás nőnél szúnyog­csípések váltottak ki asztmarohamokat. Immunterápiával kezelték, melynek hatására védettséget kapott.

Dermografizmusban szenvedőknél szúnyogcsípés hatására gyakran szokatlanul nagy kiterjedésű helyi bőrreakció lép fel, ám ezt egyszerűen bőrük általános érzékenysége magyarázza.

Kígyóméreg-allergia

Nem minden kígyómarás okoz azonnali halált. Bizonyos fajok, pl. az európai viperák marását a legtöbben túlélik. Mások azonban nem – az ő szervezetükben allergiás reakciókkal magyarázható szövődmények lépnek fel a méreg hatására. A kutatások kimutatták, hogy aki egyszer már szenvedett kígyómarást, annál nagy a valószínűsége, hogy a kígyóméreg ellen IgE antitestek termelődnek. (Ha az illető méhméregre már eleve érzékeny, a kockázat még nagyobb.)

Ennek következtében a marás hatására közvetlenül a méreganyagok okozta tüneteken kívül anafilaxiás sokk is felléphet. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a halálozási kockázat. Az orvosok egy része ezzel nincs tisztában, s így nem kezeli megfelelően az allergiás reakciót. Az anafilaxiás reakció jellegzetes tünetei – mint pl. viszketés, csalánkiütés, testszerte vizenyősség (angioödéma), ziháló, sípoló nehézlégzés, légszomj – kígyómarás okozta reakcióknál nem jelentkeznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.