Betegségek és megelőzésük

Fülbetegségek tüneteik és kezelésük

Mit lehet tudni a fülbetegségekről?

A fülbetegségek gyakorlatilag bármely korosztály körében előfordulhatnak. Gyermekként általában a sok fájdalommal járó középfülgyulladás szokott előfordulni, az idősebbeknél pedig a fülzúgás okoz gondot. Egyébként bármilyen kezeletlen megfázás, meghűlés, nátha rámehet a fülre, ha nem gondoskodunk a megfelelő kezelésről.

A fül nagyon fontos érzékszervünk, másodpercenként 16-16000 közötti rezgéseket érzékel, de vannak olyan ultrahangok, melyeket nem vagyunk képesek érzékelni. A teljes élet és az életminőség érdekében tehát rendkívül lényeges, hogy ügyeljünk a fül épségére, valamint az azzal kapcsolatos megbetegedések mihamarabbi gyógyítására.

A fülfájás leggyakrabban valamilyen gyulladás, fertőzés következménye. Az úgynevezett Eustach-kürtben, mely a középfület a garattal köti össze, genny, vagy folyadék gyülemlik fel fertőzés esetén, amely fájdalommal jár. E kürtnek a feladata az, hogy a garat és a dobüreg közötti nyomást kiegyenlítse.

Saját emlékeinkből, vagy gyermekünk kapcsán mindannyian találkoztunk már a középfülgyulladással. A baktériumok vagy vírusok okozta fertőzés magas lázzal, és nagyon sok fájdalommal jár. Előfordulhat, hogy a betegség visszatérő jelleggel érint valakit, ilyenkor érdemes az allergiás alapokon is elgondolkodni.

Fülzúgás

Rendkívül kellemetlen panasz a fülzúgás, melynek hátterében több ok is meghúzódhat. Amennyiben a fülzsír miatt dugul el a hallójárat, azt könnyedén orvosolhatja a szakember. Előfordulhat menstruáció, vagy változókor idején is fülzúgás, de a fej vérellátásának problémái is felelőssé tehetőek. Nem ritka, hogy depresszióhoz társul a betegség, de érelmeszesedés is állhat a háttérben.

Fülsípolás

Hasonlóképp a fülzúgáshoz, a fül sípolása is igencsak kellemetlen. Okai szerteágazóak, így visszavezethető:

  • magas vérnyomásra
  • cukorbetegségre
  • vese-, és májproblémákra
  • érelmeszesedésre.
  • belső fül gyulladására
  • alkoholfogyasztásra
  • egyes gyógyszerek fogyasztására

Élet fülgyulladással

Amennyiben a középfülgyulladást nem fertőzés, hanem allergia okozza, úgy célszerű azokat a leggyakoribb allergén anyagokat kerülni, melyek a területen ismeretesek. Így megéri elhagyni az étrendből a tejtermékeket, a tojást, a búzalisztet, a mogyorót, a narancsot és a kukoricát. Gyulladás esetén nagyon fontosak az étrendkiegészítők, melyek segítségével erősíthetjük az immunrendszert, hogy a betegséget minél gyorsabban sikerüljön leküzdeni.

Mivel az alkohol, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak fülzúgást, így akár már e tényezők elhagyásával is lehetőség van a javulásra.

Milyen megoldásokat érdemes bevetni fülfájás esetén? A már nagyanyáink által is előszeretettel használt meleg borogatás, vagy forró sóval történő melegítés remek választásnak bizonyulnak. A fültisztító pálcikát célszerű inkább elkerülni, ugyanis használatával a fülzsírt csak még bentebb tolhatjuk, és akár a dobhártyát is megsérthetjük. Az eldugult füllel mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki gyors segítséget nyújt.

Nem mehetünk el a szabályos orrfújás mellett sem, ezt már gyermekkorban célszerű megtanítani. Elsőként az egyik, majd a másik oldalt fújjuk, de együtt a kettőt semmiképpen.

Nagyon fontos a fül megfelelő védelme. Vannak olyanok, akik már minimális huzatot is komoly fájdalommal élnek meg. Nem csak a huzat kerülendő, de a lényeges a sapka, fülvédő használata is hidegben. A túl hangos zene elkerülése legalább olyan fontos, mint az, hogy a zajjal járó tevékenységek során védjük hallásunkat füldugóval.

Gyógynövényes kezelések

Mivel a fülbetegségek hátterében gyakran keringési zavarok állnak, így célszerű ezeket kezelni először. Jó választásnak bizonyulnak a gyógyteák is, közülük főként a fagyöngytea javasolt, melyet akár egész nap fogyaszthatunk.

Amennyiben megfázásból ered a fülfájás, úgy a kamillatea, vagy a kamillavirág olívaolajban történő felfőzésével keletkezett anyag segíthet. Csak néhány cseppre van szükség belőle a fülbe juttatva. Ennek biztonságos módja, ha vattára csepegtetünk, és azt helyezzük a fülbe. Hasonlóképp segíthet az aloe vera gél is, mely számos területen bizonyított már.

Hagymapakolás, a népi gyógymód

A hagyma az egészség megőrzésének, valamint annak helyreállításának terén remek választás. Ha az apróra vágott nyers hagymát zsebkendőben a fülünkre kötjük, vagy olívaolajban megpároljuk, és így vattába csomagolva tesszük a fülbe, azzal sokat tehetünk a fülfájás csillapítása érdekében.

Illóolajok az egészség szolgálatában

A levendulaolaj hallójárat gondoknál segíthet, az eukaliptuszolaj inhalálás terén pedig segíthet megnyitni az elzáródott Eustach-kürtöt, és ezzel megindítja a gyógyulás folyamatát. Ha nem szeretjük a gyógyszertárakban kapható fülcseppeket, és valami természetesebbre vágynánk, akkor a fokhagyma olajából remek fülcseppet készíthetünk.

Reflexológia

Fülbántalmak esetén értelemszerűen a homloküreg, az arcüreg, a halánték, a fej, a fül a kezelendő területek. Ha akupresszúrát használnánk, akkor a Veb-3 és a HM-3 a kezelendő pontok.

Táplálékkiegészítők

A fertőzés okozta fejfájás esetén az immunrendszer legjobban nagy-dózisú C-vitaminnal erősíthető. Az E-, és az A-vitamin szintén jó választásnak bizonyulnak, hiszen ezek elősegítik a gyulladás gyógyulását. A kasvirág kivonata már számtalanszor bizonyított az immunerősítés terén.

A fülzúgás kapcsán is megvannak azok a tipikus alapanyagok, melyek mérsékelni képesek a panaszokat. Ilyen a páfrányfenyő, mely köztudottan elősegíti az agy vérellátásának javulását. Idős korban kifejezetten ajánlott.

Fontos tudni azonban, hogy hatását lassan fejti ki, tehát néhány hónapos kezelésre biztosan szükség lesz, míg előnyös jellemzői érvényesülnek. Az idegrendszer és a hallás működésének elősegítését a B-vitamin csoport elemeivel, valamint magnéziummal és cinkkel támogathatjuk meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.