Alvás javítás

Koffein hatásai, hogyan hat az alvásra?

A koffein a szinte mindenütt előforduló drogok egyike. Nem csak a kávé, tea, csokoládé és kólaféleségek összetevője, de számtalan gyógyszerféle­ségé is, többek között megtalálható sok fájdalomcsillapítóban, fejfájás elleni tablettában és megfázásra való szerben.

A koffeintartalmú üdítők népszerűségének alapja nemcsak az ízük, az aromájuk, hanem az a hiedelem is, hogy izgató hatásuk van, azaz javítja a hangulatot, elnyomja a fáradtságot, és növeli a munkaképességet. Ezek az üdítők roppant népszerűségre tettek szert: a világ népességének há­romnegyede manapság ilyen vagy olyan formában fogyaszt koffeint.

A koffein farmakológiája

A koffein könnyedén felszívódik, és a fogyasztás után már öt perccel kez­di elérni a test szöveteit. A szájon át bevitt koffein több mint 99%-a be­kerül a véráramba, a csúcskoncentrációt tizenöt-negyvenöt perc alatt éri el a vérplazmában. A lebomlás a májban történik, a felezési idő 2,5 – 4 óra. A májbetegek lassabban bontják le a koffeint, a rendszeresen kávé­zók véréből pedig csak körülbelül hét nap múlva tűnik el teljesen.

Érde­kes módon a dohányosok sokkal gyorsabban bontják le a koffeint, mint a nemdohányzók, mert az ő májanyagcseréjük sokkal gyorsabb. A drog nem halmozódik egyik napról a másikra; a rövid felezési idő miatt a kof­fein jobbára az éjszaka folyamán kiürül a szervezetből. Ez magyarázza, hogy miért kívánják a kávésok annyira a koffeint kora reggel.

Koffein források

Bár sok gyógyszerben jelen van a koffein, a társadalom legfőbb koffe­inforrása a kóla, a csokoládé, a kakaó, a tea és a kávé. A legtöbb ember nincs tudatában annak, hogy mennyi koffein van az egyes üdítőkben. Kanadában például az alkoholmentes üdítők közül egyedül a kóla tartalmaz koffeint, de egy adagban itt is csak viszonylag kis mennyiséget (25-30 mg). Amerikában viszont sok nem kóla jellegű üdítő is tartalmaz koffe­int.

Tartalmaz koffeint a csokoládé is?

Egy átlagos szelet 10-20 mg-ot. Egy fájdalomcsillapító, mint a fiorinal kodeinnel vagy mások 30-40 mg-ot tablettánként. Egy csésze teában 10—70 mg található, attól függően, hogy mennyi ideig ázik a teafű a vízben, más szóval, hogy mennyire erős. A kakaóban vagy a forró csokiban csészénként 10-40 mg van.

Jegyezzük meg! A legtöbb társadalomban a koffein fő forrása a kávé, de az elkészítési módja határozza meg, hogy végső soron mennyi koffein is van benne.

Egy csésze instant kávé körülbelül 65 mg koffeint tartalmaz, kétszer any-nyit, mint egy kóla. Az őrlés finomsága és a szűrési folyamat, a majd min­den étteremben ugyanolyan elkészítési mód óriási mennyiséget, 150 mg koffeint visz egy-egy csészébe, ami az instant kávéban lévő mennyiség két és félszerese.

A kanadai Élvezeti Szereket Kutató Alapítvány statisztikai adatai sze­rint a felnőtt kanadai lakosság 20%-a naponta több mint 350 mg koffeint juttat a szervezetébe, 4%-uk pedig több mint 650 mg-ot fogyaszt, ami már elég ahhoz, hogy kockázatot jelentsen az egészségre. A statisztikai adatok az USA-ban, de más országokban is bizonyára hasonlóak.

A koffein hatása

A koffein általában véve gyorsítja az anyagcserét, emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, a légzésszámot, és növeli az izomtevékenységet vagy a testhőmérsékletet, esetleg mindkettőt, serkenti a gyomorsav-kiválasztást és általában vízhajtóként hat. Hatásai jobbára stimulálóak, élénkebbé tesz és serkenti a legtöbb testfunkciót.

A koffeintartalmú üdítőket általában azért isszák az emberek, mert hat az agyra, és bebizonyosodott, hogy csökkenti a fáradtságot, hosszabb ide­ig tud az ember fenn maradni, javítja a motoros reakció idejét, és a vizuális vagy hangingerekre adott válaszreakciót is. Javítja az egyszerű szel­lemi feladatok, valamint a fizikai munka teljesítését, ha inkább a kitartá­son van a hangsúly, de nem javítja a finom motoros koordinációt (a kof­fein okozta remegés csökkenti a kéz stabilitását).

Az a sebesség, ahogy egy kapcsolót meg tudunk nyomni, jelentősen növekszik a koffeinbevitelt követően, és ugyanígy nő az általános motoros aktivitás. Stimuláló hatással van az EEG-re, és jelentősen befolyásolja a hangulatot, nagyobb élénkséget generálva. Egyes embereknél ez az elevenség szorongásba csap át, ha nő a koffeinbevitel.

Egyénenként változó hatás

Mint minden gyógyszerre, a koffeinre is igaz, hogy egyénenként válto­zó az emberek érzékenysége. Vannak, akik viszonylag nagy mennyiséget is jól tűrnek, anélkül hogy bármi élettani eltérést okozna, sokan mások viszont már kis mennyiség után is érzik a hatását, különösen az alvásukra gyakorolt hatását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.