Alvás javítás

Miért alszunk?

Az alvás minden élőlény számára létfontosságú. E nélkül nem sokáig maradhatnánk életben. Aki huzamosabb ideig keveset alszik, hamarabb megbetegszik, gyorsabban öreg­szik és jelentősen csökken a teljesítőképessége.

Az alvás minden élőlény alapvető biológiai szükséglete. Alihoz, hogy tes­tünk regenerálódhasson, testi-lelki működésünk egészséges maradhas­son, alvásra van szükségünk. Ilyenkor szervezetünkben bizonyos élet­működések kevésbé aktívak, és az energiatartalékok feltöltését célzó program zajlik.

Miközben tudatunk visszavonul a realitások világából, légzésünk és szívverésünk lelassul, testhőmérsékletünk csökken, izma­ink elernyednek. Ugyanakkor fokozódik bizonyos hormonok termelése, amelyek serkentik a létfontosságú anyagcsere-folyamatokat, és hozzá­járulnak az immunrendszer erősítéséhez.

A jó alvás az egészség záloga

Kétségtelen, hogy a rendszeres, kiadós alvás javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, véd a betegségek ellen és a jó közérzet alapja.

A különböző alvásfázisoknak más és más a célja. A fel­színes és a mélyalvás stádiumai elsősorban a testi teljesítőképesség regenerálására szolgálnak, míg a gyors szemmozgás (angol rövidítése: REM, a „Rapid Eye Movement” kifejezésből) fázisa a szellemi teljesítő­képesség szempontjából fontosabb. Ebben a szakaszban az agy majd­nem olyan aktív, mint amikor ébren vagyunk.

A REM-fázisoknak fontos szerep jut napi élményeink, benyomásaink, gondolataink feldolgozásában.

Az agy kiértékeli az éber állapotban szer­zett információkat, és rendezi az emlékezetet. A fontos információk elraktározódnak a hosszú távú memóriánkban, míg a fölösleges dolgok törlődnek. Ezért is bír olyan nagy jelentőséggel a megfelelő időtartamú és minőségű alvás szellemi frissességünk szempontjából. Ha például valaki egy vizsga előtt kellőképpen kialussza magát, és közben több REM-fázison is átesik, másnap jobban emlékszik arra, amit megtanult. Az alvás és mentális egészségünk összefüggéseiről bővebben olvasha­tunk a 44. oldaltól kezdődően.

Az alváshiány károsítja szervezetünket

A túl kevés vagy nyugtalan alvás következménye fáradtság és kimerült­ség. A tartós alváshiány vagy a visszatérő alvászavarok pedig súlyos testi tüneteket okozhatnak. Azok, akik nem alszanak eleget vagy elég jól, kimutathatóan gyakrabban betegszenek meg és rövidebb a várható élet­tartamuk.

Aki tehát tartósan keveset alszik, annak számolnia kell az egészségét és a közérzetét érintő negatív következményekkel. Szerencsére, ha csak átmeneti alváshiányról van szó, nem fenyeget bennünket ilyesfajta veszély. Ilyenkor a problémát könnyen orvosolhatjuk: ha mondjuk az egyik éjszaka nem sikerül eleget aludnunk, másnap bepótolhatjuk a kiesett alvásidőt.

Ha egy-egy éjszaka a kelleténél…

  • 2 órával kevesebbet alszunk, az inkább serkentőleg hat ránk: más­nap fel vagyunk dobva, élénknek érezzük magunkat. Ennek ellenére hamar kifáradunk, koncentrációs képességünk csökken.
  • 4 órával kevesebbet alszunk, éberségünk csökken, reakcióidőnk megnő. Gépjárművezetők esetében ez fokozott balesetveszélyt jelent.
  • 6 órával kevesebbet alszunk, fizikai szükséghelyzet áll be. Idegeink és érzékszerveink túlérzékennyé válnak, és hajlamosak leszünk spon­tán elalvásra. Amint nyugalmas helyre kerülünk, elszenderedünk. Az alváshiány nem csak a középkorúaknak okoz gondot.

Alváshiány és immunrendszer

Szervezetünk védekező mechanizmusa egész nap nagy fordulatszámon működik, ele nappali és éjszakai feladatai megoszlanak. Amikor ébren vagyunk, immunrendszerünk elsősorban a külső hatásokkal van elfog­lalva, véd például a betegségeket okozó mikroorganizmusokkal, azaz a különféle baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben, megelőzi a fertőzések kialakulását. Mivel szervezetünket napközben rengeteg hatás éri, az immunrendszernek alig maradnak tartalékai a regenerálódásra, ezért ez a folyamat az éjszakai órákban zajlik.

Ezzel együtt az immunrendszer éjjel is igen hatékonyan működik.

Az alvás véd a megfázás ellen

Aki éjszakánként 7 óránál kevesebbet alszik, háromszor akkora valószí­nűséggel lesz náthás, mint az, aki legalább 8 órát alszik. Erre az ered­ményre jutottak a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem orvosai egy több mint négy évig tartó vizsgálat során. Az ellenálló képességet az alvás minősége is befolyásolja: azoknál, akik az ágyban töltött idő több mint 8 százalékában ébren vannak, ötszörös is lehet annak a kockázata, hogy meg­betegszenek, mint azoknál, akik jól alszanak.

Mit mond az orvos?

Influenzás, illetve felső légúti megbetegedések idején legtöbbünknek megnő az alvásigénye. Szervezetünk ilyenkor bölcsen viselkedik, hiszen mialatt alszunk, az immunrendszer különösen hatékonyan képes szembeszállni a kórokozókkal. Nem véletlenül halljuk gyakran, hogy az alvás a legjobb orvosság.

A túl sok alvás se jó

A Yale Egyetem kutatói az Egyesült Álla­mokban kimutatták, hogy a napi 6-8 órát alvókat veszélyezteti legkevésbé a cukor­betegség. A 6 óránál kevesebb alvás megkétszerezi, a 8 óránál több viszont megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kétharmadával nagyobb a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik éjszaka gyakran felébrednek és vil­lanyt gyújtanak, összehasonlítva azokkal, akik átalusszák az éjszakát. Ezt több mint ötszáz New York-i nő adatainak fel­dolgozása alapján állapította meg egy kutatócsoport.

Az alvás és szellemi-lelki egészségünk

A kifejezett alváshiány nem csak testi következményekkel jár, lelki álla­potunkat, szellemi frissességünket is megviseli. Aki huzamosabb időn keresztül túlhajtja, túlterheli magát, kimerül, ami súlyos esetben depresszióhoz is vezethet.

Az alváshiány következtében csökken a szellemi teljesítőképességünk. Koncentrációs és tanulási képességünk akár egyetlen álmatlan éjszaka után is gyengébb lehet. Agyunknak ugyanis szüksége van az alvásra, hogy feldolgozhassa a nap folyamán bennünket ért benyomásokat. A kialvatlanság a hangulatunkat is rontja: könnyen ingerültté válunk, összeveszhetünk másokkal, haragot gerjeszthetünk magunkban, ami miatt persze megint rosszul  alszunk.

Alváshiány és öregedés

Egy-egy nyugalmas éjszaka után elég egy pillantást vetnünk a tükörbe, hogy kiderüljön, milyen hatással van a pihenés a testünkre. Bőrünk friss, kisimult és rugalmas. Nemhiába mondják, hogy az alvás megszépít. Ez pdig a pihentető alvásnak csak a rövid távú hatása.

A kutatók kimutatták, hogy a rendszeres, kiadós és zavartalan alvás hosszú távon megvédi a sejteket a korai öregedéstől.

Ez valószínűleg a növekedési hormonnak köszönhető. Minél több mélyalvási stádiumon megyünk keresztül az éjszaka első felében, annál magasabb ennek a hormonnak a szintje a szervezetünkben. Hatására a nap folyamán elhalt milliónyi hám- és egyéb sejt helyett újak képződnek, amit leglátványosabban a bőr frisses­sége jelez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.