Anyagcsere

Jóga – Út a lelki egyensúlyhoz

A feszültség és a stressz nemcsak a lélekre, hanem a test­re is hat. A jóga segít a mindennapi gondokat hátrahagyni és ellazulni. Aki képes az életnek örülni, könnyebben meg­birkózik a nehézségekkel, és kevesebbet betegeskedik. A jóga évezredes indiai tudomány. A szanszkrit szó jelenése: egység, össze­fonódás. A gyakorlatok célja a külső és a belső világ egységének megterem­tése, a testtudat fejlesztése, az életöröm teljes megélése, a jobb testi és lelki egészség. Mindez a jóga szerint a test, a lélek és az elme közötti összhang megteremtésével érhető el.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a testgyakorlatok (ászának) és a légző gyakorlatok (pránájáma) egészséges egyensúlyt teremtenek, rugal­masabbá, erősebbé és kitartóbbá tesznek, elősegítik az ellazulást, erősítik a test öngyógyító mechanizmusait. A rendszeres gyakorlás során megszüle­tik a legnagyobb érték: a befelé forduló figyelem.

Jóga – út az egészséghez

A nyugati világban a jóga statikus formáját, a hathát gyakorolják, mely test­tartások és légző gyakorlatok harmonikus egységéből áll. Idővel természete­sen más változatok is elterjedtek, például a vinyásza jóga, amelyben a test­tartások egymásba folynak, és dinamikusabbak, valamint a szinte teljes precizitásra törekvő Iyengar-jóga, amelyhez segédeszközökre, többek között téglára, hevederre és párnára is szükség van.

Bármelyik irányzatot választjuk is, a jóga segít abban, hogy a minden­napok kihívásainak megfeleljünk. Enyhítheti a gerincbántalmakat, jótéko­nyan hat az emésztésre, erősíti a szívet, egyenletessé teszi a vérnyomást; a helyes légzés elsajátítása növeli a tüdő vitálkapacitását.

Mi van, ha nem vagyok elég hajlékony?

A jóga nem artistamutatványokból áll. Az ászanákat rendszeres gyakorlás után mindenki el tudja sajátítani, éppen ezért fiatalok és idősek, sportos és kevésbé sportos emberek számára egyaránt ajánlottak. Minden gyakorlatot addig és úgy érdemes végezni, amíg könnyed, felszabadult érzést okoz a tartásba való belehelyezkedés. Ehhez elengedhetetlen a befelé figyelés, illetve saját határaink ismerete és tiszteletben tartása. Természetesen létez­nek haladóknak szóló gyakorlatok. Ezek közül a legismertebb a lótuszülés, az ászának királya: ilyenkor a törökülésben elhelyezkedő gyakorló lábfeje a combra támaszkodik, miközben a talp felfelé néz. Mi lehetőség szerint ne ezzel kezdjük a jógával való ismerkedést…

Kulcsfontosságú a helyes légzés

Az oxigén létfontosságú minden anyagcsere-folyamatban részt vevő szerv és az agy számára. A szervezet akkor jut megfelelő mennyiséghez, ha mé­lyen és ellazultan lélegzünk. Sajnos a 21. század embere – talán a stressz, a szakadatlan rohanás és a mozgásszegény életmód miatt – általában röviden szívja be a levegőt a mellkasba, amely

Hogyan sajátíthatjuk el a jógalégzést?

Szívjuk be a levegőt mélyen a hasba, majd a bordákba, végül a tüdőcsúcsba. Rövid ideig tartsuk benn a levegőt, majd lassan lélegezzünk ki, először a hasból, majd a bordákból, végül a tüdőcsúcsból. A belégzés és kilégzés mindig az orron át történik, soha nem a szájon keresztül: az orron át beáramló levegő megtisztul, és felmelegszik. A levegő áramoljon egyenletesen: ne erőlködjünk, a testben ne legyen fe­szültség. Ha eleinte mégis van, a légzés jótékony hatására hamarosan elmú­lik: megnyugszunk, a kavargó gondolatok elcsitulnak.

Rendszeres gyakorlás esetén érezhetően kiegyensúlyozottabbá válunk, nő a teljesítőképességünk: az akarattól független légzési folyamat akaratla­gossá válik, oldódnak a pszichés gátak.

A váltott orrlyukas légzés

Üljünk le egy székre, hunyjuk be a szemünket, és végezzük el néhányszor a teljes jógalégzést. A jobb kéz mutató- és középső ujját helyezzük finoman a homlokra, a két szemöldök közé (ezsegíti a koncentrációt). Ugyancsak a jobb kéz hüvelykujjával fogjuk be a jobb orrnyílást – az orrcsont alatt, egészen lazán, szinte alig érintve -, s közben lélegezzünk be a bal orrlyukon. Gyűrűsujjunkkal fogjuk be a bal orrnyílást, engedjük el a jobb orrnyílást, és a levegőt fújjuk ki a jobbon. Ezután belégzés a jobb oldalon, majd kilégzés a balon.

Az ujjakat mindig belégzés után kell cserélni. Ismételjük a gyakorlatot három-négy percig. Végezetül hagyjuk mindkét orrnyilast szabadon, és lélegezzünk ki mindkettőn át, aztán egyszerűen csak figyeljük a normális légzést, figyeljük, hogy mi változott. A váltott orrlyukas légzés jótékony hatását rendszeres (napi háromszori) gyakorlás esetén fejti ki, elsősorban annak köszönhetően, hogy harmoni­zálja a jobb és bal agyfélteke működését. Gyakorlottak a belégzést kezd­hetik a jobb orrlyukon is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.