Anyagcsere

Miért fontosak a bioaktív anyagok?

Manapság sokat tudnak a tudósok a vitaminokról. Napja­inkban a növényi anyagok egy mindeddig kevéssé ismert csoportja áll a kutatások középpontjában. Azt állítják, hogy megelőzhetik a szív- és érrendszeri problémákat, a rákot, az elhízást és egy sor más civilizációs betegséget.

A másodlagos növényi anyagokat, avagy a bioaktív anyagokat gyakran a 21. század vitaminjainak nevezik, mivel a vitaminokhoz hasonlóan fontos felada­tokat látnak el a sejtanyagcserében. Ahogy arra a nevük is utal, kizárólag növé­nyekben fordulnak elő, ráadásul kis mennyiségben. Jelenleg mintegy 30 ezer ilyen anyagról van tudomásunk.

A bioaktív anyagok távol tartják a kártevőket a növényektől, s megvédik őket a túl erős napfény ártalmas hatásaitól, illetve a betegségeket okozó baktériumoktól és gombáktól. Gyakran más növényi össze­tevőkkel együttműködve fejtik ki hatásukat – miként az emberi szervezetben is. Ezért nem elegendő egyenként, önmagukban vizsgálni vagy éppen szedni őket. A bioaktív anyagokkal kapcsolatos kutatások napjainkban is folynak.

Legjelentősebb csoportjaikat a sárga és piros színű zöldségek, valamint gyümölcsök karotinoidjai, a hüvelyesek szaponinjai, a piros szőlő és alma flavonoidjai, a szója fitoösztrogénje, továbbá a fokhagyma szulfidvegyületei alkotják.

Minél színesebb, annál jobb!
Minél színesebb, annál jobb!

Természetesen egészséges

Jó tudni: A részletes tudományos kutatások azt igazolják, hogy a bioaktív anyagok védel­met nyújtanak a rákos betegségekkel, valamint a szív- és érrendszeri betegsé­gekkel szemben.

A karotinoidok például a prosztata- és a bőrrák, míg a fitoszterinek és szaponinok a vastagbélrák kockázatát mérséklik. A fitoösztrogének a daganatos megbetegedéseknek azoktól a fajtáitól óvnak, amelyek a nemi hormonokkal vannak összefüggésben; ilyen egye­bek mellett az emlőrák. A flavonoidok hatékony antioxidánsok, a rákot okozó szabad gyökökkel „veszik fel a küzdelmet”. Végül a szulfi­dok megtámadják a kórokozó baktériumokat és más mikro­organizmusokat, így erősítik az immunrendszert és nyújta­nak védelmet a különböző fertőzésekkel szemben.

Egészséges-e a ketchup?

Mivel a ketchup paradicsomból készül, egy likopin nevű vegyületet tartalmaz, amely a karotinoidok csoportjához tartozik. A likopin a paradicsom legfontosabb bioaktív anyaga, a növény piros színe is ennek köszönhető. Gondoskodik a szív és az érrendszer egészségéről, ráadá­sul a melegítés (főzés, párolás) növeli hatékonyságát. Ez kivételes tulajdonság, mert a zöldségek és gyümölcsök általában nyersen a legegészségesebbek. Igyunk tehát paradicsomlevet és együnk paradicsomszószt, ételeinkre pedig csöpögtessünk egy kevés (!) ketchupot.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.