Egészségmegőrzés

A nemi élet javítása helyes táplálkozással?

Az aktív és kiegyensúlyozott nemi élethez csakúgy, mint a nemi szervek hibátlan működéséhez elengedhetetlenül szükséges az egészséges étrend. Ismert, hogy egyes nyomelemek fokozzák a nemi aktivitást és befolyásolják a nemi szervek működését szabályozó hormonok termelődését.

A kiegyensúlyozott és tápláló étrend, a gyakori és mértékletes testmozgás és a jó álta­lános lelki állapot együttesen al­kotják az egészséges nemi élet alapját. Ezeknek a tényezőknek mind lényeges szerepe van a sze­xuális aktivitás és a nemi szervek kielégítő működése szempontjá­ból.

Vitaminok és ásványi anyagok

Több vitaminról és ásványi anyagról tudjuk, hogy fontos szerepet játszik a nemi vágy ébrentartásában, és segít az ivar­sejtek termelődésében és érésében. Egyes nyomelemek a nemi hormo­nok szintjének befolyásolása révén hatnak, míg mások a nemi szerveket veszélyeztető betegségek és fertőzések ellen védenek.

A nem megfelelő étkezési szoká­sok kifejezetten rossz hatással le­hetnek a nemi életre. A cinkhiány például meddőséget és impotenci­át okozhat. Míg egy kevés alkohol elfogyasztása után kellemesen érezzük magunkat, a túlzott alko­holfogyasztás gyakran csökkenti a szexuális teljesítőképességet. A nagy mennyiségű alkohol ráadá­sul gátolja a peteérést és csökkenti a hímivarsejtek életképességét is. A magas alkoholtartalmú italok nagy mennyiségben fogyasztva mindkét nemben elnyomhatják a nemi vágyat. Egyesek szerint a libi­dót a kávéban és a kólában lévő koffein is csökkentheti.

Ügyeljünk a testsúlyunkra!

Mind a túlzott soványság, mind a túlsúlyosság csökkenti a nemi vágyat és a fogamzóképességet. Pszichológiai nézőpontból az alkatunkhoz és testsúlyunkhoz való rossz hozzáállás megtépázhat­ja önbizalmunkat, ami szintén nemi problémákat okozhat.

Nőknél az anorexia nervosa egyik gyakori tünete a menstruá­ció elmaradása, vagyis az amenorr­hoea. Ez gyakori a sportolóknál és balett-táncosoknál is, akiknek nincsenek zsírtartalékaik. A nor­mális női nemi ciklus feltétele, hogy a testsúly meghatározott há­nyadát zsír alkossa. Ha ez a zsír­mennyiség nem áll rendelkezésre, megszűnik a peteérés, és így elma­rad a menstruáció. A másik véglet, a túlsúlyosság is negatívan befolyásolhatja a nemi szervek működését: nőknél a petesejtek érését, férfiaknál a hímivarsejtek termelődését gátolhatja.

Fontos tápanyagok

Vannak olyan ételek, melyek nem­csak ízletesek, de még olyan lét­fontosságú anyagokat is tartalmaz­nak, amelyek szükségesek a nemi szervek egészséges működéséhez és a nemi vágyhoz. Ezek az anya­gok elősegítik a jó egészségi álla­potot, ezért egyértelműen jó hatá­súak az egészséges nemi élet szempontjából is.

 • A-vitamin: Hámszövet fedi nem­csak a test külső felszínét, de az üreges szervek – többek között a hüvely és a méh – belső falát is. A hámszövet egészsége szempont­jából az A-vitamin nagyon fontos. Sok A-vitamint tartalmaz a máj, a tojássárgája, a sajt és a vaj, provitaminját pedig a sárgarépa.
 • B-vitaminok: Mind a B6-vitamin, mind a folsav hiánya meddőséghez vezethet. Azoknak a nőknek, akik gyereket szeretné­nek, érdemes odafigyelni arra, hogy már három hónappal a fo­gamzás tervezett időpontja előtt kezdjenek folsavban gazdag étele­ket fogyasztani. Fogamzásgátló tabletták szedése esetén növelni kell a B-vitamin és a folsav bevitt mennyiségét. B-vitamint tartalmaznak a sovány húsok, a csirke, a hal, a búza­csíra, az élesztő, a hüvelyesek, a földimogyoró és a banán. Folsavban gazdagok a sötétzöld levelű zöldségek, pl. A spenót, továbbá a máj, a narancs, az avokádó, a cékla és a brokkoli.
 • A C-vitamin: bevitelének növelé­se elősegítheti a nemzőképesség fo­kozódását. Kutatási eredmények szerint napi 500-1000 mg C-vita­min bevitele esetén növekszik az ondó mennyisége, több lesz az on­dóban a hímivarsejt, és ezek szer­kezeti rendellenességei csökken­nek. Minden gyümölcs és zöldség, de leginkább a kivi, a paprikafélék, a feketeribiszke, az eper és a citrus­félék gazdagok C-vitaminban.

Osszuk meg az étkezés örömeit!

Egy meghitt szeretetteli kapcsolatnak ez az egyik legszebb pillanata. Az étel ugyanis nagyon közeli kapcsolatban van a nemi életünkkel, részben mert a szükséges tápanyagok forrása, részben érzéki hatása miatt.

A termékenységhez szükséges ásványi anyagok

A férfi nemzőképességének elősegítésében nagyon fontos szerepet játszik a cink. Ez a tenger gyümölcseivel töltött articsóka jó sok cinket tartalmaz. A szerelmesek bizonyára nagy élvezettel fogyasztják el zamatos leveleit.

Ételek, melyek feldobják nemi életünket

A modern élet tempója stresszhez, fáradtsághoz és gyakran a nemi vágy és teljesítőképesség csökkené­séhez, hiányához vezet. Bizonyos ételekkel felvehetjük a harcot ez el­len a jelenség ellen.

 • Az E-vitamin erős antioxidáns, védi a hímivarsejteket. A naprafor­góolaj és más növényi olajok, a mogyorófélék, olajos magvak, a margarin, a búzacsíra és az avokádó nagyon sok E-vitamint tartalmaz.
 • A cink a sperma termelődésé­hez szükséges egyik legfontosabb nyomelem. Az összes élelmiszer közül az osztrigában van a legtöbb cink. A részleges cinkhiány a nőknél a nemi vágy, a férfiaknál a hímivarsejtek számának csökkenését okozza. Cinket Graham-kenyérből, barna rizsből, leveles zöldfőzelékekből, sovány vörös húsokból és pulykából is nyerhetünk.

Mi az igazság?

A fogamzásgátlók szedése több tápanyag felszívódását zavarhat­ja, illetve növelheti a szervezet Br, B2-, B6-, B12-, C- és E-vita­min-, folsav- és cinkszükségle­tét. Ha fogamzásgátlót szedünk, fogyasszunk minél több zöldsé­get és gyümölcsöt, hogy a szer­vezet kellő mennyiségben jusson ezekhez a tápanyagokhoz. Sokan szednek B6-vitamin készítményt a fogamzásgátló B6-vitamin-szint csökkentő hatásának ellen­súlyozására.

 • A szelén létfontosságú az egész­séges hímivarsejtek termelődése szempontjából. A sovány húsfélék, belsőségek, a barna rizs és a zab­kása jelentős mennyiségű szelént tartalmaz.
 • Mangán. A mangán hiánya jelentősen csökkenti a nők fogamzóképességét. A spenót, a gesztenye, a tea, a zab és más gabonafélék, a búzacsíra, a mazsola, az áfonya, az ananász, a borsó és a bab, valamint a mogyorófélék mangánban gazdagok.
 • A vízitorma különösen gazdag folsavban. Ez a B-vitamin biztosítja a nemi szervek kifogástalan működését

Szupertáplálék: a pardicsom

A likopin, a paradicsomot vörösre színező természetes pigment, csökkenti a férfiaknál az egyik leggyakrabban előforduló rák, a prosztatarák veszélyét.

A Harvard Egyetem kutatóinak hat éven át tartó, 43 ezer az egészségügyben dolgozó férfin végzett vizsgálata kimutatta, hogy azoknál, akik hetente több, mint kétszer paradicsomos ételt fogyasztottak, 34%-kal kisebb volt a prosztatarák veszélye. A feldolgozott paradicsomból a likopin könnyebben tud szívódni, mint a nyers paradi­csomból. Egyes megfigyelések szerint még az is elképzelhető, hogy a likopin a nőknél védő hatású a méhnyakrák ellen.

Esszenciális zsírsavak

 • A linolénsav, amely nagy mennyiségben található a növényi olajokban, va­lamint a mogyorófélékben, fontos szerepet játszik a hímivarsejt-ter­melésben.
 • A fitoösztrogének a növények­ben előforduló vegyületek, szerke­zetük hasonlít a női nemi hormo­nok, az ösztrogének szerkezetéhez. Nagy mennyiségben fordulnak elő a szójababban és a különféle szója­termékekben. A fitoösztrogénekről feltételezik, hogy gátolják a hor­monfüggő daganatok növekedését, és így védenek a prosztatarák és más rosszindulatú daganatok ellen.
 • Antioxidánsok. A gyümölcsök­ben és zöldségekben rengeteg antioxidáns található; ezek véde­nek a méhnyakrák ellen.
 • Az arginin nevű amino­sav az ondóban a hímivarsejtek számának növekedését és a hímivarsejtek mozgékonyságát segíti elő. Fehérjékben gazdag élel­miszerekben, pl. Sovány húsban, tojásban, hüvelyesekben, mogyoró­félékben, olajos magvakban, vala­mint tejtermékekben fordul elő.

Az áfonya olyan természetes antibakteriális anyagot tartalmaz, amely meggátolja, hogy a hólyaghurutot előidéző baktériumok a hólyag falára tapadjanak.

A nemi élet problémái

A megfelelő étrenddel megkímél­hetjük magunkat az aktív szexuá­lis élettel együtt járó néhány kelle­metlen mellékhatástól, nőknél például a hólyaghuruttól, ami a húgyhólyag és a húgycső bakteriá­lis fertőzése. Tünetei minél több,

Napi 2 liter víz elfogyasztásával jelentősen enyhíthetők. Ez a víz­mennyiség annyira fokozza a vize­lettermelést, hogy az kiöblíti a hólyagból a baktériumokat. Mivel felhígítja a vizeletet, annak vegyhatása kevésbé lesz savas, így ke­vésbé fog csípni. A betegség alatt érdemes elkerülni az erős tea, kávé és a citrusfélékből készült gyü­mölcslevek fogyasztását, mivel irri­tálhatják a húgyutak falát. A friss áfonya vagy áfonyáié fogyasztása enyhíti a kellemetlen tüneteket.

A koffeinfogyasztás csökkentése

A túl nagy mennyiségű koffein fogyasztása zavarhatja az arra hajlamosak­nál a pénisz vérellátását. A tea, kávé és a kóla tartalmaz koffeint.

A páfrányfenyő serkenti az agy és más szervek vérkeringését. Egyes adatok szerint segít a férfiak erekciós zavarainak leküzdésében. A páfrány fenyő-készítmények a gyógynövény-szaküzletekben és fitotékákban kaphatók.

Az osztriga rengeteg cinket tartalmaz. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya csökkentheti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjét. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a férfiak, akiknek szervezete cink­ben hiányt szenved, magas cinktartalmú ételek és cinket tartalmazó ét­rend-kiegészítők fogyasztásával csökkenthetik ilyen jellegű problémáikat. Étrendünk megreformálása hoz­zájárulhat a hüvelygombásodás gyógyításához, vagy a prosztatával kapcsolatos problé­mák megoldásához is.

Az impotencia

A hímvessző merevedését fizikai és pszichikai tényezők egyaránt hát­rányosan befolyásolhatják. Gyak­ran fáradtság, stressz vagy de­presszió húzódik meg a háttérben. Van, amikor szervi betegségek tü­neteként lép fel, például cukorbe­tegeknél, vagy érszűkületben és idegrendszeri betegségekben szen­vedőknél.

Bizonyos gyógyszerek is károsan befolyásolhatják az erekciót: a béta-blokkolóknak, vérnyo­máscsökkentő gyógyszereknek, valamint antidepresszánsoknak gyakran van ilyen mellékhatása. Az étkezési szokások megváltoz­tatása jelentős eredményt hozhat. A hímvessző vérellátását gátolhatja az érelmeszesedés, ezért az ala­csony zsírtartalmú diéta ilyenkor jótékony hatású lehet.

Ahol a hormonális okok is sze­repet játszanak, cinkben és B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása javallott, mivel ezek fo­kozhatják a férfi nemi hormonok termelődését. A sok alkohol fo­gyasztása károsítja a hímvessző­ben futó idegeket és gátolhatja a nemi hormonok termelődését.

Az afrodiziákumok

Az ételek és a nemi vágy kapcsola­tára már régen felfigyeltek.

 • Casa­nova például arról volt híres, hogy 70 osztrigát evett meg naponta;
 • a rómaiak a csődöreiket bagoly­borsóval etették,
 • a Kámaszutra pedig a mézet ajánlja a nemi vágy felébresztésére.
 • különböző ételek, gyógynövények és fűszerek százairól – az ajókától az ánizsig -állítják, hogy a nemi vágyat fokozó tulajdonságokkal rendel­keznek.

Ezeket a szereket Aphroditéról, a szerelem görög istennőjéről, afrodiziákumoknak nevezik. Úgy tartják, a csili és más fűszerek szintén fokozzák a szexuális telje­sítményt, talán azért, mert hatásuk hasonló a nemi aktust kísérő tüne­tekhez: gyors szívműködés és a ve­rejtékezés.

A régi időkben az emberek hit­tek a hasonlóság törvényében, abban, hogy azok a növények vagy gyökerek, amelyeknek az alakja a nemi szervekére hasonlít – például a ginszeng és a spárga – szexuális varázserővel bírnak. Az életet vagy a szaporodást jelképező élelmisze­rekről pedig, hogy fokozzák a ter­mékenységet. Ezek közé tartozik a tojás, a kaviár, a füge, a gránátal­ma, a mogyorófélék és a magvak. Az étel is hasonlóan összetett módon hat az érzékekre, mint a szex: fontos az illat, az íz, a tálalás. Megfelelő hangulatban akár egy tál sólet egy szelet kenyérrel is haté­kony afrodiziákum lehet.

A szerelem ételei

Az alább fel­sorolt ételekről mind azt állítják, hogy fokozzák a nemi örömöket. Annyi biztos, hogy rengeteg táp­anyagot tartalmaznak és semmifé­le kárunk nem származhat abból, ha próbálkozunk velük.

 • Aszalt szilva: Angliában hajdan a bordélyházakban aszalt szilvát szolgáltak fel, mivel meg voltak győződve arról, hogy fokozza a ne­mi vágyakat.
 • Ginszeng: A kínai szó „férfi gyö­keret” jelent, és a növény a köztu­datban valószínűleg azért került kapcsolatba a férfi nemi képesség­gel, mert kinézetre a férfi nemi szervhez hasonlít.
 • Ánizs: Az ókori Indiában az ánizst mézzel keverték össze, és bedörzsölték vele a nemi szerveket.
 • Vöröshagyma és fokhagyma: Mivel úgy vélték, hogy ezek fokoz­zák a nemi vágyat és teljesítményt, a nőtlen egyiptomi papoknak tilos volt a hagyma és a fokhagyma fo­gyasztása.
 • Gyömbér: Van aki hisz abban, hogy ez az illatos gyökér serkenti a nemi vágyat és fokozza a hím­vessző vérellátását.
 • Sárgarépa: Az ókori görögöknél a sárgarépa nagy becsben tartott afrodiziákum volt. A gyökerét és a zöldjét is fogyasztották.
 • Articsóka: Létezik egy régi fran­cia mondás, miszerint: „A bor és az articsóka jót tesz a hölgyeknek – persze, csak ha az urak fogyaszt­ják el.”
 • Padlizsán: Indiában úgy tartják, hogy ez a zöldség fokozza a nemi vágyat. A Kámszutra szerint a partner testét padlizsán levével kell bedörzsölni.

Étrend a nemi vágy fokozására

 • Reggeli nekibuzdulás: Kiválóan kezdhetjük a napot, ha kék áfonyát édesítetlen szójaitallal turmixolunk össze; vagy keverjünk össze zabpelyhet alacsony zsírtartalmú joghurttal és bogyós gyümölcsökkel A gabonapehelyhez adjunk egy maréknyi mazsolát vagy feldarabolt friss gyümölcsöt a plusz mangán kedvéért.
 • Könnyű ebéd: Hogy jutunk sok cinkhez? Készítsünk szendvicseket korpás lisztből sütött kenyérből vagy zsömléből, tehetünk bele sovány húst, csirkét, garnélarákot és vízitormát, de ehetünk pirítósra kent rákpástétomot is. Melegítsünk fel egy paradicsomleves konzervet, ami rengeteg lihopint tartalmaz- De rakhatunk rákot egy fél avokádóba is, amit olívaolajjal és friss citromlével ízesítünk és csipetnyi borssal fűszerezünk.
 • Esti fogasok: Sovány csirkehús vagy hal sok sötétzöld levelű zöldséggel és egy kevés rizzsel határozottan jót fog tenni a libidónknak. Utána fogyasszunk el egy kis friss gyümölcsöt. Ha különleges desszertre vágyunk, próbáljuk ki a mangós pezsgősörbetet.
 • Italok és ropogtatnivalók: A banánnal és a földimogyoróval sok Bvitamint fogyasztunk, míg a sárgarépa leve vagy a natúr gyümölcslevek az antioxidáns vitaminokat biztosítják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.