Babaápolás

Milyen cipőt válasszunk a gyerek első lépéseihez?

„A kisbabánk csak most teszi meg az első lépéseit Milyen cipőre van szüksége?”

Az újonnan elsajátított járáshoz a legjobb cipő, ha egyáltalán nem hord a baba ci­pőt. A szakértők egyetértenek abban, hogy a láb a kézhez hasonlóan akkor fej­lődik a legjobban, ha csupaszon van, és korlátozás nélkül mozoghat. A mezítláb járás fejleszti a láb boltozatát, erősíti a sarkot. Meleg időben a babának kesz­tyűre sincs szüksége, és cipőt sem kell adni rá, ha nincs hideg és házon belül van, vagy a szabadban, de biztonságos talajon. Az egyenetlen talajon, például homokon járás is jót tesz a lábnak, mi­vel megdolgoztatja az izmokat.

A biztonság és a higiénia kedvéért (bizonyára nem akarjuk, hogy a baba üvegcserépbe vagy kutyapiszokba lépjen), valamint a megjelenés kedvéért a legtöbb kirándulásra és különleges eseményre persze cipőre van szükség. (Hogy festene egy alkalmi öltözék lakktopán nélkül vagy egy csinos matrózöltözet elegáns, betétes cipő nélkül?) Olyan cipőt vá­lasszunk, amely minden tekintetben a mezítlábas formához áll a legközelebb, a következő tippek figyelembevételével:

Hajlékony talp

Azok a cipők akadá­lyozzák a legkevésbé a láb természetes mozgását, amelyek a lábujjak mozgását követve viszonylag könnyen hajlanak. A legjobb, ha bőr- vagy gumitalpú cipőt keresünk, amely rugalmas. Sok orvos gumitalpú edzőcipőt ajánl a hajlékony­ságáért, mások szerint a hagyományos kiscipők elasztikusabbak, és a babák ke­vésbé botlanak el bennük. Döntés előtt kérjük ki az orvos tanácsát, és vizsgáljuk meg az üzletben kapható cipőkínálatot.

Félcipő

Bár a magas szárú cipők job­ban megtartják a lábat, mint a félcipők, egyes szakértők szerint merevségük aka­dályozza a boka mozgását. Nem jók olyan babáknak, akik csak most tanulnak járni.

Légáteresztő és rugalmas felsőrész

A lábnak ahhoz, hogy egészséges ma­radjon, levegőt kell kapnia, és akadály­talanul kell mozognia. A legtökélete­sebb lélegzést és a legnagyobb mozgási szabadságot a bőr-, szövet- vagy vászon­cipők nyújtják. A műanyag vagy műbőr cipők általában nem szellőznek megfe­lelően, gyakran merevek, és a láb hajla­mos izzadni az ilyen cipőkben. Kerüljük el a „futócipőket” is, amelyeken széles gumicsík van körben, mivel ezek szintén fokozzák az izzadást. A műanyag vagy gumi vízálló cipőt vagy csizmát csak ak­kor használjuk, ha szükséges, és a lakás­ban vegyük le a gyerekről.

Lapos, csúszásgátló talp

Egy járni kezdő gyerek számára épp elég nehézség az egyensúly megtartása csúszós cipő­talppal való küzdelem nélkül is. Márpe­dig a barázdált gumi- vagy műanyag talp általában kevésbé csúszik, mint a sima, barázdák nélküli bőrtalp. Ha egy más­különben megfelelő cipő túl csúszós, érdesítsük meg a talpát csiszolóvászon­nal vagy néhány csík ragasztószalaggal.

Kemény kéreg

A cipő hátsó részének (a sarok felett) nem puhának, hanem keménynek kell lennie. Kedvező, ha a felső széle párnázva van, a varrása puha, és nincs kiugró pereme, mert az feltör­heti a baba sarkát.

Ne legyen szűk

Jobb a nagyobb cipő, mint a kisebb, de természetesen a helyes méret a jó választás. A megfelelő cipő sem nyújt a lábnak akkora szabadságot, mint a mezítláb járás, ám a túl szoros cipő semmilyen szabadságot nem en­ged. Ha a cipőt vastag zoknival fogjuk használni, vigyünk el egy párat a boltba a vásárláshoz. Méressük meg a gyerek lá­bát, és úgy próbáljuk fel (mindkét lábra) a cipőt, hogy a baba teljes súlyával rajta álljon. Amikor áll, a cipő felső részének pontosan kell illeszkednie (járás közben természetesen lehet mozgása), a sarok­nak nem szabad minden lépésnél ki-be csúszkálnia.

Ahhoz, hogy a bőségét el­lenőrizzük, csippentsük össze a felsőrész anyagát a cipő legszélesebb pontján. Ha egy picike anyag kerül az ujjaink közé, akkor széltében a cipő hibátlan; ha na­gyobb darab, akkor a cipő bő, ha pedig semennyi, akkor szűk. A hosszúság el­lenőrzésére nyomjuk le hüvelykujjunk­kal a baba lábujjai és a cipő vége közti részt. Ha nincs több (vagy kevesebb) hely 2 centinél, akkor a cipő elég hosszú. A cipő sarkának passzentosnak kell len­nie, de nem szorosnak. Ha a baba sarka túl könnyen kicsúszik, a cipő túl nagy, ha nyomja a sarkat, túl kicsi.

Ha haszná­latba vettük a cipőt, néhány hetenként ellenőrizzük a méretét, mivel a kisbabák nagyon gyorsan – néha hat héten, több­nyire három hónapon belül – kinövik a cipőt. Ha a lábujjak és a cipő felsőrésze közti távolság fél centinél kisebbre zsu­gorodik, gondolkodni lehet új cipő vásár­lásán. Amikor levesszük a cipőt a gyerek lábáról, és kivörösödött foltokat találunk a lábujjánál vagy a sarkán, nyilvánvalóan szorítja a cipő.

Hagyományos fazon

A szokatlan for­ma – amilyen a cowboycsizma vagy a he­gyes végű, alkalmi cipő – lehet, hogy di­vatos, de megnyomoríthatja a növekvő lábat. Megfelelőbb az olyan cipő, amely­nek széles a rüsztje, az orra, és teljesen lapos a sarka.

A tartósság nem kívánalom a kis gyerek­cipőknél, mivel úgyis hamar (túlságosan is hamar) kinövik. A gyerekcipők ma­gas ára és rövid használati ideje miatt nagy a kísértés, hogy a cipőket a kisebb testvér örökölje, de ne engedjünk neki. A cipők idomulnak a viselő lábához, és egy olyan cipő, amelyet más hordott, nem tesz jót a kis lábaknak. Csak azokkal a (például alkalmi) cipőkkel tegyünk kivételt, amelyeket alig hordtak, meg­tartották az alakjukat, és nincs letapos­va a sarokrészük.

A jó cipő elengedhetetlen tartozéka a jó zokni

A cipőhöz hasonlóan illesz­kedjen jól, és legyen olyan anyagból (például pamutból), amely engedi leve­gőzni a lábat. A túl nagy zokni gátol­hatja a láb fejlődését, a túl hosszú berán­cosodhat, izgathatja és feltörheti a lábat. A rugalmas sztreccszoknik jól illeszked­nek, de figyeljünk rá, hogy a baba mikor növi ki őket, mikor kezdenek szorítani – ezt pontosan jelzik a lábán lévő nyo­mok. Érzékeny bőrű babák lábát kidör­zsölheti az olyan zokni, melynek varrása a lábujjak végére esik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.