Betegségek és megelőzésük

Atópiás dermatitis, alkati (endogén) ekcéma tünetei és kezelése

Az egyik leggyakoribb, több­nyire csecsemőkorban kezdődő bőrgyulladás. Hullámzó lefolyású. A bőr­ben csökkent a ceramid nevű anyag, a sejtek kapcsolódásában szerepet játszó „fillagrin” génje is károsodhat, ezáltal károsodik a barrierműködés, a nedvességtartalom egy része könnyen elpárolog.

Mik lehetnek a tünetei?

Az így kiszáradó bőrön különböző provokáló tényezők (fizikai-, pszichés megter­helés, a szervezetet érintő akut fertőzések, krónikus fertőző gócok, allergia, bak­teriális „szuperantigének”, éghajlati behatások, fogzás, helyi mechanikai vagy ké­miai irritáció stb.) hatására érdes, hámló, időnként kivörösödő, olykor nedvedző, hólyagcsás, akár pörkösödő plakkok alakulnak ki. Az elhelyezkedés életkorfüggő. Fiatal csecsemők orcái, végtagjainak feszítő felszínei, később fokozatosan a nagy hajlatok válnak érintetté. Serdülőknél gyakori a makacs, hámló plakkok hosszas fennállása, például nyakon, emlőkön.

Mire ügyeljünk fokozottan ekcéma esetén?

Az ekcémás bőr fogékony a vírusos, bakteriális és gombás fertőzésekre. Sú­lyos esetben szinte az egész testfelületen gyulladt a bőr. A viszketés zavarja az éjszakai nyugalmat. Ez nyűgösséghez, fáradtsághoz, hosszú távon pszi­chés problémákhoz vezethet. Fontos, hogy a szülők – később a gyermek is -megtanuljanak együttélni a problémával, ami az esetek nagy részében serdü­lőkorig fokozatosan megszűnik. Gyakran társulnak légúti tünetek (asztma, allergiás nátha, allergiás kötőhártya gyulladás), táplálkozási allergének által kiváltott gyomor-bélrendszeri tünetek a bőrpanaszokhoz, vagy megelőzhe­tik, illetve követhetik a bőrfolyamatot.

Mit tehetünk a bőr érdekében?

A bőr kezelésének alapja a hidratáló, utánzsírozó mosakodó (krémek, fürdő olajok, emulziók) és testápoló szerek rendszeres alkalmazása, ami csökkenti a helyi és általános gyógyszeres ke­zelés iránti szükségletet. A túl meleg fürdővíz tovább fokozhatja a bőrből a zsírkioldást. A gyulladásgátló helyi kezelés irányítása orvosi, súlyosabb ese­tekben szakorvosi feladat. A legelterjedtebben használt helyi gyulladásgátló szerek a kortikoszteroidok. Lehetséges mellékhatásaik miatt fontos, hogy minél enyhébb szert, minél rövidebb ideig, minél kisebb koncentrációban alkalmazzunk. A szemek környéke, hajlatok, herezacskók, pelenkával fe­dett területek a leginkább veszélyeztetettek. Léteznek szteroidmentes helyi gyulladásgátlók, immunmodulánsok is.

Kutatási eredmények! Jelenleg 2 éves kor fölött alkalmaz­hatók Magyarországon. Számos egyéb gyógyszerkomponens adható helyi­leg és szájon át orvosi rendelvényre. A kiváltó és fenntartó, súlyosbító okok minél szélesebb körű kiküszöbölése is javít a bőr állapotán.

Hogyan előzzük meg a bőr allergiás tüneteit?

A megelőzés fontos lépései az allergénszegény környezet biztosítása, a szoptatás minél hosszabb idejű fenntartása (lehetőleg 6 hónapos korig kizárólagos szopta­tás), allergiás hajlamú család gyermekeinél megelőző, kialakult allergia esetén allergénmentes tápszerek, ételek adása. A túlzó megszorítások kerülendők a hiányálla­potok megelőzése céljából.

A zajló fertőzések, gócok orvosi kezelése sietteti a bőrgyulladás megnyug­vását.

Irritatív és kontaktallergiás ekcéma tünetei

Tartós, illetve rendszeresen visszatérő fizikai vagy kémiai behatásra az érintett területen körülírt pirosság, nedvedzés, esetleg hólyagosodás jelentkezhet, ami később száraz, hámló, megvastagodó, akár bere­pedező piákká alakulhat. Ha az irritáció megszűnik, az irritatív ekcéma teljesen gyógyulhat, később egy-egy rövid behatás nem mindig vált ki tüneteket.

A kontaktallergia leggyakrabban fémekkel (gombok, bizsuk, csatok, cipzá­rak), vegyszerekkel (krémek, gyógyszeres kenőcsök, kozmetikumok, tisztí­tószerek stb. alkotó részei) szemben alakul ki. Újabb érintkezés után néhány napos latenciaidővel megjelennek a tünetek, melyek nemcsak az érintkezési felületen, hanem súlyos esetben az egész testen is kialakulhatnak.

A megelőzésben fontos az irritáló és a gyakran allergizáló szerek (nikkel, króm, parabén, lanolin, illatanyagok stb.), igazolt allergének kerülése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.